Imijä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Imijä
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Journey into Mystery #114 (maaliskuu 1965)
Henkilötiedot
Oikea nimi Carl "Crusher/Murskaaja" Creel
Status Aktiivinen
Pituus 192 cm
Paino 165 kg
Ryhmäsidokset Pahuuden Mestarit
Henkilöllisyydet Rocky Davis
Voimat Maaginen kyky matkia minkä tahansa objektin, esineen tai olennon ominaisuuksia koskettamalla sitä.

Imijä (engl. Absorbing Man) (esiintynyt Suomessa myös nimillä Murskaaja) on Marvel-kustantamon luoma superroisto. Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Imijän ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisessa Journey into Mystery-lehden numerossa 114. Imijä on pääasiallisesti Thorin vastustaja.

Suomessa hahmo esiintyi ensi kerran Vihreä mies Hulk -lehden numerossa 10 (1982).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl ”Murskaaja” Creel kärsi kiristyksestä saamaansa tuomiotaan vankilassa, kun Loki, petkuttajajumala saapui paikalle. Loki halusi itselleen kätyrin taistelussaan velipuoltaan Thoria vastaan, joten hän lisäsi harvinaisia asgardilaisia yrttejä Creelin juomaveteen. Yrttien vaikutuksesta Creel sai maagisen kyvyn muuttaa itsensä miksi tahansa substanssiksi mihin koskeekin.

Uusilla voimillaan Creel murtautuikin helposti ulos vankilasta ja aloitti taistelun Thorin kanssa. Koska Creel kykeni imemään itseensä niin Thorin vasaran mystisen Uru-metallin kuin myös ukkosenjumalan omat voimat, Creelistä (jota kutsuttiin nyt Imijäksi) tuli yksi voimakkaimmista olennoista Marvel-universumissa. Thor kuitenkin voitti Imijän petkuttamalla tämän muuttumaan heliumiksi ja täten hajoamaan vaarattomasti ilmakehään.

Ensimmäisen häviönsä jälkeen Imijä palasi kuitenkin usein piinaamaan Asgardin asukkaita. Erään kerran Loki siirsi hänet Asgardiin, jossa Imijä haastoi itsensä Odinin voiman. Odin kuitenkin siirsi Imijän avaruuteen, josta tämä pitkän ajan kuluttua palasi Bruce Bannerin ohjaaman avaruusaluksen kyydissä. Banner muuttui tietenkin Hulkiksi ja voitti Imijän [1].

Tämän jälkeen Imijä haastoi Thorin uudelleen mutta tämä petkutti Imijän muuttumaan vedeksi. Thor petkutti Imijää myöhemmin pahvisella kopiolla vasarastaan, jonka voimat imettyään Imijä kukistui helposti. Tämän jälkeen Imijä yritti vielä kerran tuhota Hulkin mutta epäonnistui imettyään vahingossa lasin ominaisuudet itseensä.

Koottuaan itsensä pitkän ajan kuluttua Imijä oli kyllästynyt taisteluihin. Hän päätti lähteä Etelä-Amerikkaan mutta otti itselleen panttivangin joka sai Kostajat hänen peräänsä. Paetakseen hyödytöntä taistelua ja vankilaa Imijä antoi itsensä sulautua mereen. Kului kauan ennen kuin Imijä saavutti entisen muotonsa ja tällöin hänen mielensä oli kärsinyt vaurioita. Hän oli paranoidi ja pelkäsi suunnattomasti kaikkia muita supervoimaisia olentoja.

Tilaisuus taistella Hulkin kanssa palautti Imijän kuitenkin tolkkuihinsa[2]. Imijä yritti myöhemmin varastaa Dazzlerin voimat, mutta kukistui Dazzlerin saatua apua Mustalta Salamalta. Salatuissa Sodissa Imijä ihastui Titaniaan ja pariskunta meni lopulta naimisiin.

Tätä nykyä Imijän ja Titanian suhde on päättynyt jälkimmäisen pakkomielteenomaiseen tarpeeseen tuhota Hulktar. Ei tiedetä ovatko he virallisesti avioerossa.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imijä on sulauttanut itseensä kerrostalon ominaisuudet taistelussaan Thoria vastaan.

Imijällä on kyky absorboida minkä tahansa koskemansa substanssin fyysiset ominaisuudet. Jos Imijä koskee tai pitelee teräspalaa käsissään, hänen kehonsa kudokset ottaisivat teräksen ominaisuudet ja kestävyyden. Imijä kuitenkin säilyttää aina kykynsä puhua ja pystyy liikuttelemaan niveliään normaalisti. Tämä tapahtuu riippumatta materiaalista.

Mitä tiheämpi tai kestävämpi Imijän absorboima materiaali on, sitä voimakkaampi Imijästä tulee fyysisesti. Timanttia koskettaessaan Imijä nousee reilusti lähelle Hulkin voimia (eli nk. 100 tonnin luokka). Mitä kauemmin Imijä pysyy kontaktissa koskemansa aineen kanssa sitä enemmän hän sulauttaa sen ominaisuuksia itseensä. Koskettaessaan pilvenpiirtäjää Imijän pituus ja massa kasvaisivat samassa suhteessa – lopulta hän olisi jättiläinen ja nostaisi yli 100 tonnia. Imijä kykenee myös jäljittelemään joitain koskettamansa aineen ekstraominaisuuksia kehossaan, kuten kaktuksen piikkejä.

Imijä kykenee myös imitoimaan toisten olentojen voimia. Tämäkin vaatii fyysisen kontaktin ja Imijän keskittymistä prosessiin. Samalla lailla Imijä kykenee myös imitoimaan tiettyjä energioita, kuten Thorin vasaran mystisiä energiavirtoja. Muuttuessaan Uru-metalliksi Imijän voimataso nousee jopa Thorin ylitse. Tässä muodossa Imijä kykenee myös nostamaan Thorin vasaran – teko, johon eivät ole pystyneet kuin muutamat Marvel-universumissa.

Imijän aseena toimii vankilassa hänen jalkaansa laitettu kettingin päässä oleva metallipallo. Myös tämä on yhteydessä hänen maagiseen ominaisuuteensa ja siksi pallo ja ketju muuttuvat myös miksi tahansa substanssiksi kuin mitä Imijäkin (imettyään Thorin voimat pallo imitoi Thorin vasaraa).

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imijä kykenee säilyttämään imemänsä ominaisuudet kehossaan niin pitkään kuin haluaa. Kohdatessaan ensimmäisen kerran Hulkin Imijä kuitenkin hävisi Hulkin muututtua Bruce Banneriksi – samalla myös Imijän Hulkilta imemät voimat katosivat. Imijä ei myöskään kykene imemään miten paljon tahansa. Erään kerran hän yritti absorboida koko maapallon voimat itseensä mutta epäonnistui ja räjähti kappaleiksi. Tällaisen tilanteen jälkeen Imijä kykenee kuitenkin aina kokoamaan itsensä – olettaen että hän saa kontaktin jokaiseen osaansa ja ettei hän vaihda olomuotoaan ennen kuin on kerännyt itsensä täysin.

Koska Imijä on melko yksinkertainen mies hänet saa helposti huijattua imemään materiaaleja joita ei tarkoittanut. Suurin rajoitus Imijällä onkin hänen älykkyytensä.

Imijä on myös voimakkaasti riippuvainen huumausaineista, ennen kaikkea kipulääkkeistä ja kokaiinista. Imijä työskenteleekin mielellään sille joka kykenee tarjoamaan huumausaineita. Tämä vaikuttaa myös hänen käyttäytymiseensä. Vaikka Imijä onkin rikollinen koettaa hän yleensä välttää sivullisten tappamista (vaikka näiden uhkailu ja rampauttaminen ei olekaan ongelma).

Mikäli Imijä kuitenkin tarvitsee huumausaineita, hän muuttuu entistä aggressiivisemmaksi. Imijän addiktiota voidaan myös käyttää hyväksi, kuten Pöllö teki. Hän petkutti Imijän muuttumaan kokaiiniksi ja myi sitten Creel-erän katumarkkinoilla. Uusi kokaiini kuitenkin antoi käyttäjilleen samat kyvyt mitä Imijälle ja lopulta tämä kykeni kokoamaan itsensä. Hämähäkkimies voitti tuolloin Imijän.

Imijä muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Imijä ei koskaan esiintynytkään vuoden 2003 The Hulk [1]-elokuvassa, on Nick Nolten näyttelemällä David Bannerilla hämmästyttävän samanlaiset voimat elokuvan lopussa. Jopa peruskuvio, jossa Imijä koettaa imeä Hulkin voimat, mutta tajuaa, ettei niin rajattomia voimia voi imeä, on mukana. Elokuvassa David Banner menettääkin voimiensa hallinnan ja tuhoutuu Gamma-pommin räjähdyksessä. Hän kuitenkin esiintyy yhdessä Avengers:United we stand -sarjan jaksossa, jossa hän yrittää muiden Paroni Zemon johtamien Pahuuden Mestareiden kanssa tuhota Kostajat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihreä mies Hulk #10 (1982). Oy Lukemisto Omnia Ab.
  2. The Incredible Hulk #261. Marvel Comics.