Thor: Love and Thunder

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thor: Love and Thunder
Ohjaaja Taika Waititi
Käsikirjoittaja
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon Thor
Tuottaja
Säveltäjä
Kuvaaja Barry Idoine
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 119 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 250 miljoonaa dollaria[1][2]
Tuotto 761 miljoonaa dollaria[3][4]
Edeltäjä Thor: Ragnarök
Aiheesta muualla
IMDb

Thor: Love and Thunder on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut Marvel Comicsin Thor-sarjakuvahahmoon perustuva supersankarielokuva. Se on jatko-osa vuoden 2017 elokuvalle Thor: Ragnarök sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) 29. elokuva ja neljännen vaiheen kuudes elokuva. Elokuvan ohjasi Taika Waititi, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Jennifer Kaytin Robinsonin kanssa. Elokuvan pääosissa ovat Chris Hemsworth, Christian Bale, Tessa Thompson, Jaimie Alexander, Taika Waititi, Russell Crowe ja Natalie Portman. Elokuvassa Thor on etsimässä sisäistä rauhaa, kun hän ja Mahtavaksi Thoriksi tullut Jane Foster joutuvat taisteluun Gorria, Jumalten teurastajaa vastaan.

Hemsworth ja Waititi olivat keskustelleet jatko-osan tekemisestä Ragnarökille jo helmikuusta 2018 alkaen. Love and Thunder julkistettiin virallisesti heinäkuussa 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa, kaksikon vahvistaessa paluunsa sekä Thompsonin ja Portmanin näyttelevän myös elokuvassa, jälkimmäisen palattua näyttelijäksi Thor-elokuviin sen jälkeen, kun ei esiintynyt Ragnarökissä. Waititi paljasti tarinan sisältävän elementtejä Russell Dautermanin ja Jason Aaronin sarjakuvasta Mighty Thor, joissa Portmanin hahmo, syöpään sairastunut Jane Foster, saa itselleen Thorin voimat ja tittelin. Robinson liittyi mukaan elokuvan käsikirjoittamiseen helmikuussa 2020. Kuvaukset alkoivat Sydneyssä tammikuussa 2021 ja päättyivät kesäkuussa.

Thor: Love and Thunder sai maailmanensi-iltansa El Capitan Theatressa, Hollywoodissa, 23. kesäkuuta 2022. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 6. heinäkuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 8. heinäkuuta 2022. Kriitikot ylistivät elokuvan humoristista tunnelmaa sekä näyttelijöiden roolisuoritusta, mutta kritisoivat elokuvan käsikirjoitusta ja epätasaista sävyä, eivätkä pitäneet elokuvaa yhtä hyvänä kuin Ragnarökiä.[5][6][7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorr ja hänen tyttärensä joutuvat selviytymään lähes kokonaan aavikoksi muuttuneella planeetalla, jossa he palvoivat jumalaansa Rapua. Tyttärensä kuoltua ja Rapun paljastuttua hyvin välinpitämättömästi palvojiensa menettämiseen, Gorr ottaa Rapun tappamalta olennolta Nekromiekan ja tappaa sillä Rapun, vannoen sen jälkeen tappavansa maailmankaikkeuden kaikki jumalat.

Sillä välin Thor ja Galaksin Vartijat[a] vaeltavat eri puolilla galaksia. Thor kuitenkin erkaantuu Vartijoista saatuaan hätäsignaalin toisen kätensä menettäneeltä Sifiltä, joka kertoo Gorrin sarjamurhaavan jumalia ja varoittaa tämän seuraavan määränpään olevan Uusi Asgard. Maassa, Jane Foster, Thorin entinen tyttöystävä, on sairastunut terminaalivaiheen syöpään. Luettuaan Mjolnirin, Thorin tuhoutuneen vasaran,[b] voimista, hän päättää matkustaa Uuteen Asgardiin. Siellä Mjolnir korjautuu, tunnustaa Fosterin arvoisekseen ja antaa tälle ukkosen voimat, koska Thor oli vuosia sitten tietämättään lumonnut vasaran suojelemaan Fosteria. Thor saapuu juuri viime hetkellä taistelemaan Gorria ja tämän hallitsemia varjopetoja vastaan. Foster, joka nyt kutsuu itseään ”Mahtavaksi Thoriksi”, saapuu myös paikalle ja Thor yllättyy tämän uusista voimista. Valkyyrian ja Korgin avulla he pysäyttävät varjopedot, mutta Gorr sieppaa muutaman asgardilaislapsen ennen kuin pakenee.

Thor, Foster, Valkyyria ja Korg matkustavat Kaikkivoipien kaupunkiin varoittamaan muita jumalia Gorrista ja pyytämään armeijaa tämän pysäyttämiseksi. Olympiaanien kuningas Zeus ei kuitenkaan halua lietsoa paniikkia ja tietää Gorrin todellisen suunnitelman olevan toivoa kaikkien jumalten kuolemaa Ikuisuudelta, kosmiselta olennolta, joka täyttäisi ensimmäisen luokseen päässeen kuolevaisen toivomuksen. Zeus ei myöskään halua päästää Thoria lähtemään, koska pelkää Gorrin muuten löytävän kaupunkiin. Zeus murentaa taistelussa Korgin kehon palaisiksi, päätä lukuun ottamatta, mutta Thor ottaa Zeukselta tämän salama-aseen, Vasaman, ja lävistää sillä Zeuksen ennen kuin pakenee. Matkalla Foster kertoo Thorille syövästään ja heidän tunteensa toisiaan kohtaan alkavat jälleen tulla esiin.

Varjomaailmassa ryhmä ei kuitenkaan löydä siepattuja lapsia mistään. Foster saa tietää Gorrin tarvitsevan Bifrostin voimia, jotka olivat Thorin Myrskynmurtaja-kirveessä, päästäkseen Ikuisuuden alttarille. Seuraa taistelu, jossa Valkyyria haavoittuu ja Fosterin terveys alkaa heikentyä. Thorin yrittäessä paeta haavoittuneet toverinsa mukanaan, Gorr ehtii ottaa Myrskynmurtajan häneltä. Uudessa Asgardissa paljastuu, että Mjolnirin käyttö kiihdyttää Fosterin syöpää, ja että seuraava kerta tappaisi hänet. Thor päättää matkustaa Vasamalla yksin Ikuisuuden alttarille pysäyttämään Gorrin ja pelastamaan lapset.

Saavuttuaan alttarille, Thor käyttää Vasamaa jakaakseen pienen osan ukkosvoimistaan aseisiin, joilla lapset taistelevat varjopetoja vastaan. Uskoen Thorin tarvitsevan apua, Foster saapuu paikalle ja Thorin avulla tuhoaa Nekromiekan. Gorr ehtii päästä avaamastaan portaalista Ikuisuuden puheille, mutta Thorin kehottamana käyttääkin toivomuksensa herättämään tyttärensä takaisin henkiin. Tämän jälkeen Foster kuolee syöpään ja Gorr kuolee Nekromiekan aiheuttamaan kiroukseen. Lapset palaavat Uuteen Asgardiin, Valkyyrian ja Sifin alkaessa kouluttaa heitä. Korgin keho kasvaa entiselleen ja hän perustaa oman perheen. Thor, joka on ottanut Mjolnirin taas aseekseen, jatkaa seikkailujaan Gorrin tyttären kanssa, jolle hän on antanut Myrskynmurtajan.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa, haavoistaan toipuva Zeus päättää kostaa nöyryytyksensä ja saada kuolevaiset taas pelkäämään jumalia, lähettämällä poikansa Herkuleksen etsimään ja tappamaan Thorin. Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Foster päätyy Valhallaan, missä Heimdall toivottaa hänet tervetulleeksi.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Hemsworth  Thor  
 Christian Bale  Gorr, Jumalten teurastaja  
 Tessa Thompson  Valkyyria  
 Jaimie Alexander  Sif  
 Taika Waititi  Korg (ääni ja liikkeenkaappaus), Ninninonni (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 Russell Crowe  Zeus  
 Natalie Portman  Jane Foster / Mahtava Thor  
 Kieron L. Dyer  Astrid ”Axl” Heimdallinpoika  
 Simon Russell Beale  Dionysos  
 Chris Pratt  Peter Quill / Tähtilordi  
 Dave Bautista  Drax Tuhoaja  
 Karen Gillan  Nebula  
 Pom Klementieff  Mantis  
 Sean Gunn  Kraglin Obfonteri  
 Vin Diesel  teini-Groot (ääni)  
 Bradley Cooper  Rocket (ääni)  
 Carly Rees  Miek (liikkeenkaappaus)  
 Kat Dennings  Darcy Lewis  
 Stellan Skarsgård  Erik Selvig  
 Ben Falcone  asgardilaisteatterin näyttämömestari  
 Stephen Curry  kuningas Yakan  
 Daley Pearson  Darryl Jacobson  
 India Rose Hemsworth  Gorrin tytär  
 Jonny Brugh  Rapu  
 Chanique Greyling  nuori Frigga  
 Elsa Pataky  susinainen  
 Zia Kelly  merirosvonainen  
 Rosangela Fasano  avaruusolentonainen  
 Cameron Chapek  vauva-Thor  
 Tristan Hemsworth  nuori Thor  
 Samson Alston  teini-ikäinen Thor  
 Eliza Matengu  Grace  
 Simona Paprelli Wolf  Bao (ääni)  
 Carmen Foon  Minerva  
 Kuni Hashimoto  Jademurai  
 Ava Caryofyllis  nuori Jane Foster  
 Chloé Gouneau  Eloise Foster  
 Dave Cory  Dwayne (liikkeenkaappaus)  
 Brett Goldstein  Herkules (cameo)  
 Idris Elba  Heimdall (cameo)  

Luke Hemsworth, Matt Damon, Sam Neill ja Melissa McCarthy tekevät elokuvassa cameoesiintymiset asgardilaisina näyttelijöinä, jotka esittävät Ragnarökin tapahtumia kuvaavassa näytelmässään Thoria, Lokia, Odinia ja Helaa.[8]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hemsworth, Portman ja Thompson vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Tammikuussa 2018 Hemsworth ilmaisi halunsa jatkaa Thorin näyttelijänä, vaikka sopimuksen Marvel Studiosin kanssa oli tarkoitus päättyä Avengers: Endgamen jälkeen,[9] sanoen seuraavan kuukauden aikana ”mikäli mukaan tulee jälleen yksi hieno käsikirjoitus”, hän harkitsisi jatkavansa hahmon näyttelijänä.[10] Myöhemmin hän kuitenkin totesi näyttelevänsä hahmoa niin kauan kuin roolia hänelle tarjottaisiin, ja näyttelijä myös kiitti Waititia Thoriin kohdistuvan mielenkiinnon uudelleenherättämisestä.[11] Hemsworth ja Waititi keskustelivat siitä millaisena he haluaisivat toteuttaa mahdollisen neljännen Thor-elokuvan.[12] Huhtikuussa 2019 Thompson kertoi uskovansa Waititin esitelleen Marvelille idean Ragnarökin jatko-osasta ja että Waititin toivottiin palaavan ohjaajaksi.[13]

Heinäkuussa 2019 Waititi lopulta allekirjoitti sopimuksen neljännen Thor-elokuvan ohjaamisesta ja käsikirjoittamisesta, Hemsworthin palatessa rooliinsa.[14] Myöhemmin saman kuukauden aikana San Diego Comic-Con Internationalissa elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Thor: Love and Thunder ja ensi-iltapäivämääräksi 5. marraskuuta 2021. Hemsworthin lisäksi myös Thompsonin vahvistettiin palaavan, samoin Natalie Portmanin, joka näytteli Jane Fosteria elokuvissa Thor (2011) ja Thor: The Dark World (2013).[15] Thompson ja Marvel Studiosin johtaja Kevin Feige kertoivat, että Valkyyrian biseksuaalisuutta tutkittaisiin elokuvassa tarkemmin, tehden hänestä Marvel Studiosin ensimmäisen merkittävän HLBTQ-hahmon.[16][17] Waititi paljasti, että elokuvassa esiintyisi elementtejä Russell Dautermanin ja Jason Aaronin Mighty Thor -sarjakuvista, joissa Fosterista tuli naispuolinen Thor.[15][18] Feige selitti Marvelin pitävän Mighty Thoria ”yhtenä parhaimmista viimeaikaisista sarjakuvasarjoista” ja että Waititi oli lukenut sitä ohjatessaan Ragnarökiä. Kun Waititi suostui ohjaamaan vielä toisenkin Thor-elokuvan, hän halusi käyttää naispuolista Thoria. Portman suostui palaamaan Fosterin näyttelijäksi heti ensimmäisen Waititin kanssa käydyn keskustelun jälkeen.[19]

Don Harwin, Uuden Etelä-Walesin taideministeri, kertoi heinäkuun lopussa, että Thor: Love and Thunderin kuvaukset aloitettaisiin Fox Studios Australian tiloissa Sydneyssä Shang-Chi and the Legend of the Ten Ringsin (2021) kuvausten jälkeen elokuussa 2020. Elokuvan tuotanto tulee saamaan Australian ja Uuden Etelä-Walesin hallituksista 25 miljoonan dollarin tuet. Marvel Studiosin varapuheenjohtaja David Grant sanoi, että kahden elokuvan kuvaaminen peräkkäin takaisi ”jatkuvaa työllisyyttä” paikallisille työryhmille ja Love and Thunderin odotetaan tuottavan paikalliselle taloudelle 178 miljoonaa. Grant lisäsi, että studio työskenteli ”paikallisten opetusinstituutioiden kanssa luodakseen mahdollisuuksia harjoittelupaikoille”.[20] He myös selitti suostutelleensa Portmanin palaamaan elokuvaan tarjoamalla ”jotain aivan erilaista … hahmon roolissa jatkaminen, mutta tällä aivan uudella tavalla, on jotain minkä luulisi kiinnostavan ketä tahansa.”[19] Siihen aikaan Jeff Goldblum sanoi, että oli mahdollista, että hän voisi palata näyttelemään Suurmestaria, ja oli erityisen kiinnostunut työskentelemään jälleen Waititin kanssa.[21]

Waititi vahvisti lokakuussa 2019 myös palaavansa näyttelemään Korgia, joka esiintyi aiemmin Ragnarökissä ja Endgamessä.[22] Hän oli myös kuullut fanien toiveista siihen, että Valkyyrian ja Kapteeni Ihmeen välille muodostuisi suhde, mutta sanoi hahmojen välisen romanssin olevan epätodennäköistä, koska halusi mieluummin yllättää fanit kuin toteuttaa näiden suosittuja vaatimuksia.[23] Tammikuussa 2020 Christian Bale osallistui neuvotteluihin roolista elokuvassa.[24] Helmikuussa Jennifer Kaytin Robinson palkattiin työstämään elokuvan käsikirjoitusta yhdessä Waititin kanssa.[25] Maaliskuussa Thompson vahvisti Balen näyttelevän elokuvan roistoa.[26] Saman kuukauden aikana Vin Diesel, Grootin ääninäyttelijä MCU-elokuvissa, kertoi keskustelleensa Waititin kanssa siitä, että esiintyisivätkö Galaksin Vartijat elokuvassa.[27]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkistaessaan elokuvan heinäkuussa 2019 Feige sanoi elokuvan tarinan ”kokoavan paljon elementtejä” ja että Fosterin tuleminen Mahtavaksi Thoriksi olisi ”iso osa sitä”.[28] Elokuussa 2019 Waititin raportoitiin saaneen elokuvan käsikirjoitus valmiiksi,[29] mutta myöhemmin saman kuukauden aikana hän kiisti tämän.[30] Mainostaessaan Jojo Rabbitia lokakuussa 2019 Waititi sanoi saaneensa käsikirjoitusluonnostelmansa valmiiksi,[31] mutta, että tarina muuttuisi kuvausten ja leikkaustyön aikana. Waititi ei ollut myöskään varma, että käyttäisikö Mighty Thor -sarjakuvista tuttua tarinaelementtiä Fosterista kärsimässä rintasyövästä, vaikka sanoi sen olleen ”vahva osa sarjakuvien tarina”.[32] Hän selitti Marvelin keskustelevan yhä siitä kuinka paljon aikaa Endgamen ja Love and Thunderin välillä on kulunut ja tämä vaikuttaisi siihen olisiko Thor yhä ylipainoinen niin kuin Endgamessä, jonka versiota hahmosta oli kutsuttu muun muassa ”Lihavaksi Thoriksi”. Waititi huomautti haluavansa jatkaa Thorin muuttamista. Hän on niin mielenkiintoinen hahmo, että muuttuu koko ajan.”[31]

Huhtikuuhun 2020 mennessä neljä viidestä käsikirjoitusluonnostelmasta oli saatu valmiiksi.[33] Waititi tunsi, että Love and Thunder olisi ”isompi, äänekkäämpi ja mahtipontisempi” kuin Ragnarök, toivoen voivansa ”[kaksinkertaistaa] sen miten sekaisin Ragnarok oli”.[33][23] Hän halusi ”korottaa panoksia” ja tehdä elokuvan tavalla, joka on kuin ”10-vuotiaat kertoisivat mitä elokuvassa pitäisi olla ja sanoi kyllä kaikenlaisille ideoille”. Waititi lisäsi, että elokuva tutkisi enemmän Korgin edustaman rodun, kronanien, kulttuuria. Hän ilmaisi halunsa käyttää Betasäde-Billiä hahmona elokuvassa, mutta sanoi myös ”En juuri nyt oikein tiedä, asiat ovat vielä hiukan ilmassa.”[33] Heinäkuussa Waititi vihjaili saaneensa käsikirjoituksen valmiiksi,[34][35] vaikka Hemsworth sanoi lokakuussa Waititin yhä työstävän käsikirjoitusta. Hän sanoi olevansa innoissaan siitä, että hänen hahmolleen tehtäisiin jotain aivan erilaista edellisiin elokuviin verrattuna.[36]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esituotannon suunniteltiin alkavan alun perin huhtikuussa 2020.[37] Mutta siihen aikaan Disney päätti koronaviruspandemian vuoksi siirtää neljännen vaiheen elokuvien ensi-iltoja, jolloin Thor: Love and Thunder sai uudeksi ensi-iltapäivämääräkseen 18. helmikuuta 2022.[38] Siihen aikaan elokuvan esituotantoakin oli päätetty siirtää myöhemmäksi, eikä Waititi osannut sanoa milloin tuotanto jatkuisi.[33] Huhtikuun lopussa Disney siirsi elokuvan ensi-iltaa viikolla aikaisemmaksi: 11. helmikuuta 2022.[39] Esituotanto oli lokakuussa alkanut Australiassa.[40] Marraskuussa 2020 Chris Pratt paljasti palaavansa Galaksin Vartijoiden johtajan, Peter Quillin / Tähtilordin, rooliin.[41] Joulukuussa, Investor Day -tapahtumassa, paljastettiin, että elokuvalle annettiin uusi ensi-iltaäivämäärä: 6. toukokuuta 2022. Lisäksi Balen näyttelemän hahmon vahvistettiin olevan Gorr, Jumalten teurastaja.[42] Myöhemmin saman kuukauden aikana Jaimie Alexanderin paljastettiin palaavan edellisistä Thor-elokuvista Sifin rooliin ja Pom Klementieffin paljastettiin palaavan Guardians of the Galaxy -elokuvista Mantiksen rooliin.[43][44] Tammikuussa 2021 Dave Bautistan, Karen Gillanin ja Sean Gunnin paljastettiin palaavan Drax Tuhoajan, Nebulan ja Kraglinin Obfonterin rooleihin.[45][46] Matt Damonin paljastettiin saman kuukauden aikana tekevän cameoesiintyminen elokuvassa.[47]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat 22. tammikuuta 2021 Fox Studios Australian tiloissa, Sydneyssä.[48][49][20] Barry ”Baz” Idoine toimii elokuvan kuvaajana.[50] Kuvausten oli alun perin tarkoitus alkaa elokuussa 2020, kunnes tuotantoaikataulua päätettiin siirtää koronaviruspandemian vuoksi.[20][35] Industrial Light & Magic tulee toteuttamaan elokuvan visuaaliset efektit samalla virtuaalituotantoteknologialla, jota käytettiin Tähtien sota -universumiin sijoittuvan näytellyn Disney+-sarja The Mandalorianin toteuttamiseen, jonka ensimmäisen tuotantokauden päätösjakson Waititi ohjasi, rakennuttaen siihen tarkoitukseen erikoistilat Fox Studiosiin. Näissä tiloissa oli enemmän LED-paneeleja ja mahdollisti korkeamman resoluution kuin se mitä The Mandalorianissa käytettiin.[51]

Elokuvaa kuvattiin helmikuussa myös Centennial Parkissa,[52] Klementieffin, Gillanin ja Bautistan saatua pian omat osuutensa kuvattua.[53][54] Maaliskuussa kuvauspaikalta otetut kuvat paljastivat Luke Hemsworthin ja Sam Neillin palaavan Ragnarökistä tekemään cameo-esoontymiset kahtena asgardilaisnäyttelijänä, jotka näyttelivät Thoria ja Odinia The Dark Worldiin perustuvassa näytelmässä. Tällä kertaa he esittävät näytelmää, joka perustuu Ragnarökin tapahtumiin. Lisäksi Melissa McCarthy näyttelee asgardilaisnäyttelijää, joka näyttelee samassa näytelmässä Helaa, ja McCarthyn aviomies Ben Falcone näyttelee toistaiseksi tuntematonta hahmoa.[8] Kuun lopussa Alexander oli saanut omat kohtauksensa kuvattua elokuvaan.[55] Lisäksi Goldblumin paljastettiin palanneen Suurmestarin rooliin,[56] ja Russell Crowen paljastettiin näyttelevän Zeusta, olympiaanien kuningasta.[57][58] Toukokuun lopulla Neill myös paljasti laulaja Jenny Morrisin näyttelevän myös elokuvassa.[59] Kuvaukset päättyivät 1. kesäkuuta 2021.[60] Elokuvan teatteriversiosta leikattiin kuitenkin pois Goldblumin kohtaus, sekä myös kohtaus, jossa Peter Dinklage olisi palannut näyttelemään Eitriä.[61] Lena Headeyn oli myös tarkoitus näytellä elokuvassa, mutta hänenkin kohtauksensa leikattiin pois teatteriversiosta.[62]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2021 Diesel vahvisti paluunsa Grootin ääninäyttelijäksi.[63] Lokakuussa 2021 elokuvan ensi-ilta siirrettiin päivämäärälle: 8. heinäkuuta 2022,[64] ja Simon Russell Bealen paljastettiin näyttelevän elokuvassa.[65] Elokuvan uudelleenkuvauksia alettiin Christian Balen mukaan toteuttaa 18. maaliskuuta.[66][67][68] Huhtikuussa, elokuvan teaser-trailerin julkaisun aikoihin, vahvistettiin, että Bradley Cooper palaa Rocketin ääninäyttelijäksi,[69] ja seuraavan kuukauden aikana Akosia Sabetin paljastettiin näyttelevän Bastia.[70] Elokuvan visuaalisten efektien luomisesta vastsivat Wētā FX, Rising Sun Pictures, Framestore, Industrial Light & Magic, Method Studios, Luma Pictures, Raynault VFX, Base FX, EDI Effetti Digitali Italiani, Mammal Studios, Fin Design + Effects sekä Cinesite.[71]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2021 Michael Giacchino paljasti säveltävänsä elokuvan musiikin. Hän oli aiemmin säveltänyt Doctor Strangen (2016) ja MCU:n Spider-Man -trilogian (2017–2021) sekä Waititin edellisen elokuvan Jojo Rabbit (2019) musiikit.[72] Hollywood Records ja Marvel Music julkaisivat soundtrackin, joka sisälsi Giacchinon ja Nami Melumadin alkuperäiset sävellykset, 6. heinäkuuta 2022. Elokuvan pääteemamusiikki ”Mama's Got a Brand New Hammer” julkaistiin singlenä 30. kesäkuuta.[73][74]

Waititi halusi elokuvan musiikin sopivan elokuvan estetiikkaan. Elokuvassa kuullaan myös Guns N’ Rosesin musiikkia, erityisesti kappale ”Sweet Child O’ Mine”. Guns N’ Roses oli yksi Waititin suosikkiyhtyeistä ja auttoi ”heijastamaan hullua seikkailua, jonka [visuaalisesti] näytämme”.[75] Kyseistä laulua käytettiin myös elokuvan maerkkinointiin.[76] Wendy Dio, Ronnie James Dion lesken, mukaan hänen miehensä yhtyeen Dion laulu ”Rainbow in the Dark” kuullaan myös elokuvassa.[77]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Kaisu Tervonen
3/5 tähteä [78]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
4/5 tähteä [79]

Thor: Love and Thunder sai ensiesityksensä El Capitan Theatressa, Hollywoodissa, 23. kesäkuuta 2022.[80][81] Teatteriensi-iltansa elokuva sai Suomessa 6. heinäkuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 8. heinäkuuta 2022.[82][64] Sen oli alun perin tarkoitus saada ensi-iltansa ensi-iltansa 5. marraskuuta 2021,[15] kunnes koronaviruspandemian vuoksi uudeksi ensi-iltapäivämääräksi annettiin 18. helmikuuta 2022.[38] Ensi-iltaa siirrettiin aikaistettiin vielä myöhemmin viikolla, kun Sony siirsi Spider-Man: No Way Homen (2021) ensi-iltaa ja koska Doctor Strange in the Multiverse of Madnessin ensi-ilta oli siirretty marraskuulta 2021 maaliskuulle 2022.[39] Joulukuussa 2020 Disney ilmoitti Investor Day -virtuaalitapahtumassa siirtävänsä ensi-illan toukokuulle 2022.[42] Lokakuussa 2021 elokuvan ensi-iltaa siirrettiin vielä lisää.[64]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Waititi ei ollut tietoisia, että elokuvan loppuun oli lisätty teksti ”Thor palaa”, väittäen, että hän ja Hemsworth olivat molemmat yllättyneitä asiasta. Waititi oli halukas tekemään yhden Thor-elokuvan lisää, jos Hemsworth olisi myös mukana projektissa.[83] Hemsworth toivoi, että tulevissa elokuvissa ”olisi rajusti erilainen sävy” aiempiin Thor-elokuviin verrattuna.[84] Kesäkuussa 2023, Hemsworth kertoi keskustelleensa hahmon tulevista esiintymisistä MCU:ssa, ja sanoi haluavansa palata näyttelemään Thoria, mikäli elokuvasarjan luojat keksisivät jälleen tavan ”luoda hahmon uudelleen” ja tehdä uudesta elokuvasta ”ennalta-arvaamattoman”.[85] Waititi huomautti Titan Booksin julkaisemassa kirjassa Thor: Love and Thunder – The Official Movie Special Book, joka julkaistiin elokuussa 2023, että mahdollisen seuraavan Thor-elokuvan tulisi jatkaa hahmon kehittämistä ”hauskalla tavalla ja antamalla hänelle lisää esteitä kohdattaviksi”. Lisäksi, Thorin tarvitsisi Waititin mielestä kohdata jopaa Ragnarökin Helaa voimakkaampi vihollinen.[86] Marraskuussa 2023, Waititi vahvisti, ettei ole mukana viidennen Thor-elokuvan toteuttamisessa.[87]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Thor oli liittynyt Galaksin Vartijoihin elokuvassa Avengers: Endgame (2019).
 2. Mljonirin tuhoutuminen kuvailtiin elokuvassa Thor: Ragnarök (2017).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ehrlich, David: ‘Thor: Love and Thunder’ Review: Fun and Quirky Space Epic Confronts Aimlessness of Post-Thanos MCU IndieWire. 5.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 2. Murphy, J. Kim: Box Office: 'Thor: Love and Thunder' Sparking Up 2022's Third-Biggest Domestic Opening Variety. 9.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 3. Thor: Love and Thunder Box Office Mojo. Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
 4. Thor: Love and Thunder The Numbers. Viitattu 20.9.2022. (englanniksi)
 5. Gleiberman, Owen: Thor: Love and Thunder Review: Chris Hemsworth and Natalie Portman Sequel Proves Taika Waititi's Ragnarok Was No Fluke variety.com. 5.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 6. Cooper, Hood: Thor: Love & Thunder Early Reactions Praise Humor & Christian Bale Screen Rant. 23.6.2022. Arkistoitu 7.7.2022. Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 7. Francisco, Eric: Like Guns N Roses, Thor: Love And Thunder Asks: Where Do We Go Now? Inverse. 5.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 8. a b Atad, Corey: Melissa McCarthy & Husband Ben Falcone Film Scenes Alongside Matt Damon In 'Thor: Love And Thunder' ET Canada. 2.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2021. (englanniksi)
 9. Prudom, Laura: Chris Hemsworth wants to do more Thor movies after Avengers 4 IGN. 6.1.2018. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 10. Warner, Sam: Thor's Chris Hemsworth says he's done with the character unless they can make a good script Digital Spy. 9.2.2018. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 11. Butler, Tom: Chris Hemsworth: I was exhausted and underwhelmed with Thor before 'Ragnarok' (exclusive) Yahoo! Movies. 18.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 12. Alexander, Bryan: Chris Hemsworth visualized 'Thor 4' with director Taika Waititi on New Year's Eve USA Today. 10.1.2018. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 13. Kelley, Sonaiya: Tessa Thompson on Valkyrie’s ‘Avengers: Endgame’ whereabouts and Captain Marvel shippers The Los Angeles Times. 17.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 14. Kit, Borys: Taika Waititi to Direct 'Thor 4' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.7.2019. Arkistoitu 16.7.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 15. a b c D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: Natalie Portman Is Female Thor In ‘Thor Love And Thunder’ Opening Fall 2021 –Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 16. Galuppo, Mia: 'Thor' Star Tessa Thompson Teases Valkyrie as Marvel's First LGBTQ Superhero The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu 21.7.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 17. Chitwood, Adam: Kevin Feige Confirms LGBTQ Marvel Characters in ‘Eternals’ and ‘Thor 4’ Collider. 21.7.2019. Arkistoitu 21.7.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 18. Zhou, Naaman: Natalie Portman confirmed as Mighty Thor in Marvel sequel The Guardian. 22.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 19. a b Schmidt, JK: Taika Waititi Explains Why Natalie Portman Returns for Thor: Love and Thunder ComicBook.com. 24.8.2019. Arkistoitu 25.8.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 20. a b c Frater, Patrick: Marvel’s ‘Thor: Love and Thunder’ and ‘Shang-Chi’ to Shoot in Sydney, Australia Variety. 25.7.2019. Arkistoitu 26.7.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 21. Huff, Lauren: Jeff Goldblum teases potential role in Thor: Love and Thunder Entertainment Weekly. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 22. Romano, Nick: Taika Waititi confirms Korg's glorious return for Thor: Love and Thunder Entertainment Weekly. 16.10.2019. Arkistoitu 16.10.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 23. a b Watercutter, Angela: Taika Waititi Has Even Bigger Plans for Thor: Love and Thunder WIRED. 23.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 24. Sneider, Jeff: Exclusive: Christian Bale in Talks to Join 'Thor: Love and Thunder' Collider. 6.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 25. Kroll, Justin: 'Thor' Sequel Writing Staff Recruits 'Someone Great's' Jennifer Kaytin Robinson (Exclusive) Variety. 10.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 26. Boone, John: Tessa Thompson Reacts to Christian Bale Playing the Villain in 'Thor: Love and Thunder' (Exclusive) Entertainment Tonight. 6.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 27. Davis, Brandon: Thor 4 to Feature the Guardians of the Galaxy ComicBook.com. 9.3.2020. Arkistoitu 9.3.2020. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 28. Huver, Scott: Kevin Feige reveals the thinking behind Marvel's Phase Four CNN. 22.7.2019. Arkistoitu 22.7.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 29. D'Alessandro, Anthony: Taika Waititi’s Fox Searchlight Project Will Be ‘Next Goal Wins’, Details Revealed Deadline Hollywood. 7.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 30. Gelman, Samuel: Taika Waititi Debunks Report Regarding Thor: Love and Thunder Comic Book Resources. 23.8.2019. Arkistoitu 25.8.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 31. a b Polowy, Kevin: Taika Waititi has finished 'Thor: Love and Thunder' script, says Chris Hemsworth's weight remains 'ongoing discussion' with Marvel Yahoo!. 17.10.2019. Arkistoitu 19.10.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 32. Moreau, Jordan: Taika Waititi: ‘Thor 4’ Could Include Breast Cancer Storyline for Natalie Portman’s Jane Foster Variety. 14.10.2019. Arkistoitu 14.10.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 33. a b c d Foutch, Haleigh: ‘Thor 4’: Taika Waititi Teases More Korg, Says His Script Is “So Over the Top” Collider. 9.4.2020. Arkistoitu 10.4.2020. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 34. Taika Waititi on charity, homeschooling, racism and Star Wars BBC News. 23.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 35. a b Gemmill, Allie: 'Thor: Love and Thunder' Filming Start Date & Plot Details Shared by Natalie Portman, Taika Waititi Collider. 26.7.2020. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 36. Kit, Borys: 'Furiosa': Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Yahya Abdul-Mateen II to Star in 'Max Max' Spinoff hollywoodreporter.com. 13.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 37. Goldberg, Matt: Taika Waititi Says ‘Thor: Love and Thunder’ Should Start Filming in August Collider. 6.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 38. a b Welk, Brian: 'Black Widow' Moves to November as Other MCU Films Shift Back to 2021, 2022 TheWrap. 3.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 39. a b McClintock, Pamela & Couch, Aaron: 'Spider-Man' Sequel Delays Release to November 2021 Amid Sony Date Shuffle The Hollywood Reporter. 24.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 40. Freydkin, Donna: Natalie Portman Is Forging New Fairy Tales and Swinging Thor's Hammer Yahoo!. 7.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 41. Jackson, Angelique: Chris Pratt to Reprise Star-Lord Role in 'Thor: Love and Thunder' Variety. 13.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 13.11.2020. (englanniksi)
 42. a b Sneider, Jeff: Here's the Marvel Villain Christian Bale Is Playing in 'Thor: Love and Thunder' Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 43. Kroll, Justin: Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder' Deadline Hollywood. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
 44. McCreesh, Louise: New Guardians of the Galaxy star linked to Thor: Love and Thunder Digital Spy. 22.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.12.2020. (englanniksi)
 45. Ma, Wenlei: Matt Damon lands in Sydney for Thor: Love and Thunder role News.com.au. 17.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2021. (englanniksi)
 46. Agar, Chris: Thor 4 First Set Photos Reveal Chris Hemsworth's Love & Thunder Costume Screen Rant. 1.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.2.2021. (englanniksi)
 47. Wiseman, Andreas: Matt Damon Touches Down In Australia Ahead Of 'Thor: Love And Thunder' Role Deadline Hollywood. 18.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2021. (englanniksi)
 48. Childs, Kelvin: Chris Hemsworth Begins Filming Thor: Love and Thunder This Week Comic Book Resources. 19.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.1.2021. (englanniksi)
 49. Hood, Cooper: Thor 4 Set Photos Might Tease Gorr The God Butcher's Origin Screen Rant. 22.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.1.2021. (englanniksi)
 50. A chat with Emmy award winning Kiwi cinematographer, Baz Idoine Kea New Zealand. 18.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.5.2021. (englanniksi)
 51. Giardina, Carolyn: Industrial Light & Magic Expands Virtual Production Services, Supports 'Thor 4' The Hollywood Reporter. 10.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 52. Fuge, Joe: Thor & Star-Lord Reunite in Love and Thunder First Look Set Photos MovieWeb. 1.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2021. (englanniksi)
 53. Edwards, Molly: Two Guardians of the Galaxy actors appear to have already completed filming on Thor: Love and Thunder GamesRadar+. 10.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2021. (englanniksi)
 54. Jamie, Jirak: Thor: Love and Thunder Star Dave Bautista Might Already Be Done Filming Comicbook.com. 12.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2021. (englanniksi)
 55. Fuge, Jon: Jaimie Alexander Wraps as Lady Sif on Thor: Love and Thunder MovieWeb. 23.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
 56. Savage, Nic: Hollywood superstars invade NRL derby at Sydney Olympic Park News.com.au. 27.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.3.2021. (englanniksi)
 57. Kroll, Justin: ‘Thor: Love And Thunder’: Russell Crowe Lands Role In Sequel Deadline Hollywood. 29.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.3.2021. (englanniksi)
 58. Evangelista, Chris: Russell Crowe is Playing Zeus in 'Thor: Love and Thunder' /Film. 22.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.8.2021. (englanniksi)
 59. Darmon, Aynslee: Sam Neill Admits The 'Whole Marvel Universe Is A Complete Mystery To Me' Despite Starring In 'Thor' ET Canada. 31.5.2021. Arkistoitu 31.5.2021. Viitattu 2.6.2021. (englanniksi)
 60. Coogan, Devan: Chris Hemsworth and his giant arms tease 'bats--- crazy' Thor: Love and Thunder Entertainment Weekly. 1.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2021. (englanniksi)
 61. Miller, Leon: Thor: Love and Thunder Star Confirms Two Major Marvel Characters Were Cut Comic Book Resources. 30.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 1.7.2022. (englanniksi)
 62. Yossman, K.J.: Lena Headey Sued for $1.5 Million Over Cut 'Thor: Love and Thunder' Role and More Variety. 30.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 1.7.2022. (englanniksi)
 63. Davis, Brandon: F9 Star Vin Diesel Teases Groot's "Return To Planet X" in Guardians of the Galaxy Special ComicBook.com. 15.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.7.2021. (englanniksi)
 64. a b c Rubin, Rebecca: Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5' Variety. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)
 65. Jirak, Jamie: Thor: Love And Thunder Revealed To Include Role From Penny Dreadful Star ComicBook.com. 22.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.5.2022. (englanniksi)
 66. Taylor, Drew: The Untold Story of Disney's $307 Million Bomb 'John Carter': 'It's a Disaster' The Wrap. 9.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 17.5.2022. (englanniksi)
 67. Barnhardt, Adam: Thor: Love and Thunder Reportedly Begins Reshoots With Christian Bale ComicBook.com. 21.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 17.5.2022. (englanniksi)
 68. Fuge, Jonathan: Thor: Love and Thunder Undergoing Reshoots With Christian Bale MovieWeb. 22.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 17.5.2022. (englanniksi)
 69. Chapman, Wilson: 'Thor: Love and Thunder' Teaser Reveals Natalie Portman as the New Thor Variety. 18.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 19.4.2022. (englanniksi)
 70. Barnhardt, Adam: New Thor: Love and Thunder Photo Confirms Major Black Panther 2 Connection ComicBook.com. 16.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 17.5.2022. (englanniksi)
 71. Frei, Vincent: Thor: Love and Thunder Art of VFX. 24.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 2.7.2022. (englanniksi)
 72. Abbate, Jake: Michael Giacchino is Scoring Thor: Love and Thunder Superhero Hype. 9.12.2021. Arkistoitu 10.12.2021. Viitattu 14.1.2022. (englanniksi)
 73. First Track from Michael Giacchino's 'Thor: Love and Thunder' Score Released Film Music Reporter. 30.6.2022. Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 74. ‘Thor: Love and Thunder’ Soundtrack Album Details Film Music Reporter. 5.7.2022. Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 75. Chappell, Caitlin: Thor: Love and Thunder Is a Love Letter to '80s Rock Comic Book Resources. 28.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 76. Vito Oddo, Marco: 'Thor: Love and Thunder' Trailer Breakdown: The God of Thunder is Lost in the MCU Cosmos Collider. 18.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
 77. Trapp, Philip: Dio Music to Be Featured in New 'Thor' Movie, Band Shirt in 'Stranger Things' Loudwire. 9.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 78. Tervonen, Kaisu: Jumalia uhkaa joukkotuho. Helsingin Sanomat, 8.7.2022, s. B 7. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 9.7.2022.
 79. Uggeldahl, Krister: Hejdlöst och humoristiskt, en fyrverkeripjäs. Hufvudstadsbladet, 8.7.2022, s. 18–19. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 9.7.2022.
 80. Lovett, Jamie: Thor: Love and Thunder Reactions and Reviews Release Date Revealed ComicBook.com. 7.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2022. (englanniksi)
 81. See Natalie Portman, Chris Hemsworth, more stars at 'Thor: Love and Thunder' premiere USA Today. 24.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.6.2022. (englanniksi)
 82. Thor: Love and Thunder Finnkino. Arkistoitu 8.2.2022. Viitattu 8.2.2022.
 83. Sharf, Zack: Taika Waititi: 'I Would Definitely' Direct 'Thor 5,' but Only if Chris Hemsworth Returns Variety. 11.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2023. (englanniksi)
 84. Breznican, Anthony: Chris Hemsworth Changed His Life After an Ominous Health Warning Vanity Fair. 17.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2023. (englanniksi)
 85. Coggan, Devan: Extraction 2's Chris Hemsworth on his family, future, and fiery action sequel Entertainment Weekly. 15.6.2023. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2023. (englanniksi)
 86. Zee, Michaela: Taika Waititi Reveals What He'd Do With a Hypothetical 'Thor 5': New Worlds, 'Outlandish' Monsters and an Enemy Stronger Than Hela Variety. 19.8.2023. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2024. (englanniksi)
 87. Guerrasio, Jason: Taika Waititi says he 'won't be involved' in 'Thor 5' Business Insider. 14.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]