Pallosalama (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pallosalama
Pallosalama iskee! (Pallosalaman kädessä näkyvä sorkkarauta on todellisuudessa Romuttajan, Pallosalama vain sattumoisin pitää sitä. Kuva: Hämähäkkimies 4/84, kuvitus John Romita nuorempi).
Pallosalama iskee! (Pallosalaman kädessä näkyvä sorkkarauta on todellisuudessa Romuttajan, Pallosalama vain sattumoisin pitää sitä. Kuva: Hämähäkkimies 4/84, kuvitus John Romita nuorempi).
Luoja(t) Len Wein & Sal Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Defenders #17
Henkilötiedot
Oikea nimi Eliot Franklin
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Romutusryhmä
Edelliset ryhmäsidokset Pahuuden Mestarit
Voimat Valtavat fyysiset voimat, nopeus ja kestävyys (alkuperä asgardilainen magia), erittäin älykäs, aseena tuhoutumaton murskauskuula

Pallosalama, oikealta nimeltään Eliot Franklin on Marvel-kustantamon luoma superroisto. Pallosalama on useimmiten nähty Thorin vastustajana ja Romuttajan Romutusryhmän sadistisena jäsenenä. Pallosalaman loivat Len Wein ja Sal Buscema Defenders-lehden numeroon 17.

Suomessa Pallosalaman ensiesiintyminen tapahtui Hämähäkkimies-lehden numerossa 4 (1984).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Eliot Franklin on nerokas fyysikko, miltei Bruce Bannerin veroinen tiedemies. Häntä kutsuttiinkin ”Mustaksi Bruce Banneriksi”. Hän jopa suunnitteli pienikokoisen gammapommin. Hänen keksintönsä kuitenkin varasti Richmond Enterprises-nimisen yhtiön toimitusjohtaja J. C. Pennysworth, ja Franklin pidätettiin tämän yrittäessä varastaa omaisuuttaan takaisin. Rykersaaren Lautta-vankilassa hän ystävystyi Dirk Garthwaiten eli Romuttajan kanssa.

Garthwaite kertoi voimasta jonka hän sai Karnillalta, Nornien kuningattarelta. Kaksikko suunnittelikin pakonsa ja he karkasivat kahden muun vangin, Henry Campin ja Brian Caluskyn, kanssa. Nelikko sai käsiinsä Romuttajan voimien lähteen, lumotun sorkkaraudan ja ukkosmyrskyn voimasta Romuttaja sai takaisin voimansa ja antoi muillekin nelikon jäsenille suuret voimat. Henry Campista tuli Maansiirtäjä, Caluskysta Paaluttaja ja Franklinista Pallosalama. Yhdessä he muodostivat Romutusryhmä-nimisen superroistojoukkueen.

Pallosalama käytti ryhmää kostaakseen Richmond Enterpirses-yhtiölle ja aiheuttikin paljon hävitystä etsiessään gammapommiaan ja kiristääkseen sillä New Yorkia. Puolustajat kuitenkin pysäyttivät Romutusryhmän ja koko porukka suljettiin Rykerin Saaren huippuvarmaan vankilaan.

Pallosalama on kuitenkin aina pitänyt itseään ylivertaisena muuhun Romutusryhmään verrattuna. Hän on usein eronnut ryhmästä ja toiminut yksin. Erään kerran hän etsi käsiinsä entisen tyttöystävänsä Rhonda Taddingtonin ja otti tämän ystävän Clytemnestra Erwinin panttivangiksi. Tällä hän sai niskaansa Rautamiehen, jota tuohon aikaan tuurasi James Rhodes. Myöhemmin hän hankki viranomaisten takavarikoiman romutuskuulan käsiinsä ja sai samalla myös Romuttajan lumotun sorkkaraudan. Tällä kertaa Hämähäkkimies pysäytti tämän lataamalla murskauskuulan sähköllä ja aiheuttamalla oikosulun [1].

Romutusryhmän kokoontuessa Pallosalama on kuitenkin aina paikalla. Salatuissa Sodissa Tuonpuoleinen kaappasi koko ryhmän. Ryhmä on myös liittynyt Paroni Zemon Pahuuden Mestareihin.

Jouduttuaan superrikollisille tarkoitettuun vankilaan Holviin Pallosalama osallistui massiiviseen joukkopakoon, mutta kieltäytyi tottelemasta Venomin käskyjä. Joukkio päätyi kuitenkin vangeiksi räjähtämäisillään olevaan ydinreaktoriin, joka Pallosalaman sekä Rautamiehen ponnistelujen tuloksena saatiin sammutettua.

Kuukausia myöhemmin Romuttaja itse vapautti toverinsa ja palautti jälleen heidän voimansa. Pallosalama tympääntyi kuitenkin Romuttajan johtajuuteen ja halusi saada haltuunsa koko Romutusryhmän yhteenlasketut voimat. Romuttaja murskasikin tämän käden Pallosalaman yrittäessä varastaa Romuttajan sorkkarautaa. Tällä kertaa mahtava Herkules pieksi ryhmän.

Romutusryhmän voimat alkoivat hiipua kun Asgardin yhteys maahan alkoi kadota. Ryhmä palkkasi tiedemies Arnim Zolan palauttamaan heidän voimansa. Tämän jälkeen Romutusryhmä valloitti kokonaisen planeetan, Polemachuksen joka on mahtavan sotalordi Arkonin koti. Arkonin suurvisiiri kuitenkin petti heidät ja Romutusryhmä pakeni paikalta.

Pian ryhmä otti yhteen Ukonnuolten kanssa. Ryhmä hävisi kuitenkin jälleen ja on tämän jälkeen ottanut yhteen lukuisten sankarien kanssa. Lopulta Romutusryhmä palasi takaisin Lautalle, Rykerin Saaren huippuvarmaan vankilaan, mutta pakenivat sieltä äskettäisen suurpaon yhteydessä[2]

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallosalama torjuu poliisien luodit pyörittämällä vinhasti murskauskuulaansa.

Pallosamalalla on tehostetut fyysiset voimat, joiden avulla hän nostaa noin kymmenen tonnia. Nämä voimat ovat aikaansaannoksia asgardilaisesta magiasta ja uskomattoman kestävyyden, jonka ansiosta hän kestää suuria iskuja, kuten luoteja. Pallosalaman vastaanottamat voimat muokkasivat hänen koko kehoaan kuten luita, lihaksia ja ihoa paljon kestävämmäksi. Pallosalamalla on myös ihmistä suurempi vastustuskyky myrkkyjä ja happoja vastaan.

Kuten Romuttajan sorkkarauta, myös Pallosalaman murskauskuula on käytännössä tuhoutumaton (se ei kuitenkaan itsessään ole maaginen). Se on kiinnitetty kaksi metriä pitkään ketjuun ja kuulalla Pallosalama kykenee vapauttamaan sähköenergiasta koostuvia voimaiskuja. Mikäli Pallosalama heittää murskauskuulan, se kykenee palaamaan takaisin lähtöpisteeseensä kuten Thorinkin lumottu vasara ja Romuttajan sorkkarauta. Hienoisella vaivalla Pallosalama kykenee ohjailemaan kuulansa paluureittiä. Pallosalama kykenee myös pyörittämään kuulaansa tarpeeksi nopeasti torjuakseen luoteja ja jopa konetuliaseiden sarjatulta.

Iskemällä murskauskuulansa maahan Pallosalama voi aiheuttaa paikallisia maanjäristyksiä, jotka useimmiten kaatavat hänen vastustajansa. Murskauskuula on myös tarpeeksi kestävä jotta sen voi heittää rakennuksiin ja liikkumavälineisiin, mutta sekä Hulk että Herkules ovat suunnattomin ponnistuksin tuhonneet kuulan puhtaalla fyysisellä voimalla. Tämän tapahtuessa Pallosalama ei kuitenkaan kärsi psyykkisesti toimenpiteestä (vrt. Tohtori Mustekalan lonkerot), mutta uuden tuhoutumattoman murskauskuulan kykenee luomaan vain Romuttaja itse.

Pallosalamallalla on myös itserakentamansa erikoispuku, jonka ansiosta hän ei tarvitse murskauskuulaansa päästääkseen käsiinsä maagisiin voimiinsa. Puvun suunnitteli ja toteutti Arnim Zola.

Pallosalama on myös erittäin älykäs. Hän on loistava insinööri ja tieteellinen nero fysiikassa, jonka saralla hän on kunnostautunut erityisesti gammasäteilyssä.

Pallosalama esiintyy yhdessä muun Romutusryhmän kanssa Marvel: Ultimate Alliance -pelissä. Pallosalama on luultavasti ainoita Marvel-universumin superroistoja, jolla on tohtorinarvo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hämähäkkimies nro 4 (1984). Kustannus Oy Semic.
  2. MEGA nro 2 (2006). Egmont-kustannus.