Maansiirtäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maansiirtäjä
Maansiirtäjä, Romutusryhmän jäsen
Maansiirtäjä, Romutusryhmän jäsen
Luoja(t) Len Wein & Sal Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Defenders #17 (1974)
Henkilötiedot
Oikea nimi Haep
Status Aktiivinen
Pituus 196 cm
Paino 192 kg
Ryhmäsidokset Romutusryhmä
Edelliset ryhmäsidokset Pahuuden Mestarit
Henkilöllisyydet aehi
Voimat Suunnattomat fyysiset voimat ja kestävyys

Maansiirtäjä on Marvel-kustantamon luoma superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui Defenders-lehden numerossa 17 (1974). Maansiirtäjä kuuluu Romutusryhmänä tunnettuun rikollisjärjestöön. Maansiirtäjän loivat Len Wein ja Sal Buscema.

Suomessa Maansiirtäjä esiintyi ensimmäisen kerran Hämähäkkimies -lehden numerossa 9 (1987).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romutusryhmä, vasemmalta oikealle Romuttaja, Paaluttaja, Pallosalama ja etualalla Maansiirtäjä.

Henry Camp toimi ylikersanttina Yhdysvaltain armeijassa, ennen kuin joutui kokemaan häpeällisen erottamisen. Pian tämän jälkeen Camp ajautui rikoksen poluille ja jäätyään kiinni tuomittiin vankilaan. Siellä hän ystävystyi Dirk Garthwaiten, alias Romuttajan kanssa.

Garthwaite, yhdessä Campin ja kahden muun sellitoverinsa kanssa päättivät karata paikasta. Garthwaite kertoi voimasta jonka hän sai Karnillalta, Nornien kuningattarelta. Yhdessä kahden muun vangin Eliot Franklinin ja Brian Caluskyn kanssa nelikko sai käsiinsä Romuttajan voimien lähteen, lumotun sorkkaraudan. Ukkosmyrskyn voimasta Romuttaja sai takaisin voimansa ja antoi muillekin nelikon jäsenille suuret voimat sorkkarautansa kautta. Caluskysta tuli Paaluttaja ja Franklinista Pallosalama. Yhdessä he muodostivat Romutusryhmä-nimisen superroistojoukkueen, joita Romuttaja johti.

Romutusryhmä pakenee vankilasta ja aikovat toteuttaa Pallosalaman suunnitelman, jonka mukaan hän kiristäisi New Yorkilta pommillaan miljoonia dollareita. Ryhmän epäonneksi Puolustajat ja Luke Cage estävät katalat suunnitelmat.[1]

Maansiirtäjä on vuosien varrella taistellut useiden eri Marvel-universumin sankareita vastaan, kuten Kostajia, Puolustajia ja useimmiten Thoria vastaan.[2]

Tuonpuoleinen kaappasi Salatuissa Sodissa koko Romutusryhmän, myös Maansiirtäjän, taistelemaan supersankareita vastaan.[3] Myöhemmin joukkio kuitenkin vangittiin jälleen ja ainoastaan Rautamiehen väliintulo esti joukkopaon. Ryhmä on myös liittynyt Paroni Zemon Pahuuden Mestareihin, jonka aikana Maansiirtäjä hakkasi Herkuleksen yhdessä muiden Romutusryhmäläisten kanssa miltei kuoliaaksi. Joukkio kuitenkin vangittiin jälleen.

Kuukausia myöhemmin Romuttaja itse vapautti toverinsa ja palautti jälleen heidän voimansa. Pallosalama tympääntyi kuitenkin Romuttajan johtajuuteen ja halusi saada haltuunsa koko Romutusryhmän yhteenlasketut voimat. Romuttaja murskasikin tämän käden Pallosalaman yrittäessä varastaa Romuttajan sorkkarautaa. Tällä kertaa mahtava Herkules kosti hakkaajilleen ja pieksi ryhmän.

Romutusryhmän voimat alkoivat hiipua, kun Asgardin yhteys maahan alkoi kadota. Ryhmä palkkasi tiedemies Arnim Zolan palauttamaan heidän voimansa. Tämän jälkeen Romutusryhmä valloitti kokonaisen planeetan, Polemachuksen, joka on mahtavan sotalordi Arkonin koti. Arkonin suurvisiiri kuitenkin petti heidät, ja Romutusryhmä pakeni paikalta.

Pian ryhmä otti yhteen Ukonnuolten kanssa. Ryhmä hävisi kuitenkin jälleen ja on sen jälkeen ottanut yhteen monien sankarien kanssa. Lopulta Romutusryhmä palasi Lautalle, Rykerin Saaren huippuvarmaan vankilaan, mutta pakeni sieltä äskettäisen suurpaon yhteydessä[4]

Toisin kuin esimerkiksi Pallosalama, Maansiirtäjä on aina pysynyt uskollisena Romuttajalle ja on joutunut eroon Romutusryhmästä ainoastaan jouduttuaan vangituksi.

Voimat & varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maansiirtäjällä on tehostetut fyysiset voimat, joiden avulla hän nostaa useita tonneja. Nämä voimat ovat aikaansaannoksia asgardilaisesta magiasta. Maansiirtäjä omaa myös uskomattoman kestävyyden, jonka ansiosta hän kestää suuria iskuja, kuten luoteja. Maansiirtäjä onkin käytännössä täysin luodinkestävä. Maansiirtäjän vastaanottamat voimat muokkasivat hänen koko kehoaan kuten luita, lihaksia ja ihoa paljon kestävämmäksi. Maansiirtäjällä on myös ihmistä suurempi vastustuskyky myrkkyjä ja happoja vastaan. On kuitenkin huomion arvoista, että Maansiirtäjällä on suuremmat voimat niskan, olkapäidensä ja jalkojensa alueella kuin mitä muilla Romutusryhmän jäsenillä (lukuun ottamatta kenties itse Romuttajaa). Tämä johtuu hänen hyökkäystavastaan, jonka aikana hän puskee vastustajaansa aggressiivisesti suurella nopeudella ja voimalla.

Maansiirtäjällä on myös erikoisvalmisteinen haarniskoitu kypärä, joka suojaa myös hänen niskaansa ja olkapäitään.

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maansiirtäjän käyttämä luja kypärä kuitenkin vaikuttaa jonkin verran Maansiirtäjän näkökenttään supistaen sitä.

Salatuissa Sodissa Hulktar pieksi Maansiirtäjän suunnilleen kertaiskulla tultuaan vaatimaan Romutusryhmää tilille Ampiaisen tappamisesta hiukan aiemmin:

»Olen kuullut sinusta! Sinulla on yleensä kovia tappeluita Hämähäkkimiehen kanssa - eli minulle et ole yhtään mitään!»

- ja sen jälkeen Hulktar pyyhkii lattiaa ensin Maansiirtäjällä ja heti perään lopulla Romutusryhmällä, kunnes Titania ehtii paikalle ja alkaa naisten tappelu..

Maansiirtäjä muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maansiirtäjä esiintyy yhdessä muun Romutusryhmän kanssa Marvel: Ultimate Alliance -pelissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Defenders (Vol. I) #17 - 19. Marvel Comics.
  2. Amazing Spider-Man (Vol. I) #248. Marvel Comics.
  3. Hämähäkkimies nro 9 (1987). Kustannus Oy Semic.
  4. MEGA nro 2 (2006). Egmont-kustannus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]