Arnim Zola

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arnim Zola
ArnimZola.jpg
Arnim Zola, Marvel-universumin yksi nerokkaimmista geeniteknologeista
Luoja(t) Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Captain America #208
Oikea nimi Arnim Zola
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Punakallo, HYDRA
Edelliset ryhmäsidokset NSDAP
Henkilöllisyydet Biofanaatikko
Voimat Erittäin älykäs, nero. Telepatia, jolla kontrolloida ESP-laatikon kautta geneettisiä luomuksiaan. Kyborgiruumis.
Suhteet

Arnim Zola on Marvel-kustantamon luoma superroisto, nerokas geeni-insinööri. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Captain America-lehden numerossa 208. Arnim Zolan loi Jack Kirby.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien aikana Arnim Zolan värikästä haarniskaa on sarjakuvissa muotoiltu tummanpuhuvammaksi ja synkemmäksi.

Arnim Zola oli sveitsiläinen biokemisti, joka aloitti kokeilunsa geenikartoilla 1920-luvulla. Aiemmin hän oli löytänyt kotilinnastaan muinaisia pergamentteja, jotka oli sinne tuonut hänen ristiretkeläisesi-isänsä. Pergamentit olivat deviaanien kirjoittamia ja sisälsivät kehittynyttä tietoa geeniteknologiasta.

Ratkottuaan deviaanien kielen salat, Zola ryhtyi kokeilemaan pergamenteista saamien tietojen avulla geenien muokkausta. Hän onnistuikin luomaan elämää tyhjästä. Pian hän siirtyi yhä vaativampiin elämänmuotoihin ja loi lukuisia hirviömäisiä olentoja. Näin Zola oli ihmiskunnan ensimmäinen geeniteknikko ja hän aloitti työnsä jopa ennen Suurta Kehittäjää noin vuosikymmenellä.

Zolan ensimmäisten luomusten joukossa oli aivoaaltojen kopioimislaite, jolla toisen ihmisen ajatukset, muistot ja persoonallisuus saatiin siirrettyä toisiin aivoihin. Saatuaan keksintönsä valmiiksi, Zola meni tapaamaan Adolf Hitleriä, toivoen natsien rahoittavan hänen toimintaansa.

Hitler oli hyvin kiinnostunut Zolan työstä ja antoi tiedemiehen kopioida omat aivokuvionsa. Myöhemmin Hitlerin kuollessa bunkkeriinsa, hänen aivokuvionsa kyettiin siirtämään klooniaivoihin Zolan laboratoriossa – näin syntyi pelottava Vihanlietsoja, joka aiheutti tulevaisuudessa vielä paljon päänvaivaa Ihmenelosille ja Nick Furylle. Zola käytti laitetta myös itseensä.

Koska hän oli syntyjään heikkorakenteinen ja pienikokoinen mies, Zola rakensi itselleen voimakkaamman ruumiin geneettisesti. Käyttäen luomaansa aivoaaltojen kopioimislaitetta, Zola siirsi tajuntansa kyborgiruumiin klooniaivoihin jotka sijaitsivat paremman suojan vuoksi uuden ruumiin rintakehässä.

Koska kaikki hänen luomuksensa ovat syntyneet hänen omasta geneettisestä materiaalistaan, hän kykenee ohjailemaan niitä mentaalisesti.

Myöhemmin Zola kloonasi lukuisia uusia kehoja Hitlerin aivoille ja auttoi näin diktaattoria selviämään vuosikymmeniä fyysisen kuolemansa jälkeen.

Zolan nerokkuudesta kiinnostui kuitenkin myös pelätty natsirikollinen Punakallo, jonka suojeluksessa Zola kehitteli yhä huikeampia luomuksia salaisessa linnassaan. Vuosikymmenten maanalaisen toiminnan jälkeen Zola tapasi kuitenkin Kapteeni Amerikan. Zola kaappasi Kapteenin linnoitukseensa Sveitsiin aikomuksenaan antaa Kapteeni Amerikan kasvot Hitlerin käyttöön.

Kapteeni kuitenkin pakeni ja myöhemmin Zola auttoi Punakalloa luomaan Kosmista Kuutiota. Punakallon ja Zolan tiet erkanivat myöhemmin. Nykyään taisteltuaan useita supersankareita vastaan, Zola jatkaa väsymätöntä uurastustaan geneettisten kokeidensa parissa. Hän on muun muassa luonut geneettisiä klooneja kauan sitten kuolleista superroistoista ja usuttanut olennot taistelemaan Deadpoolia vastaan[1].

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arnim Zolan suurin voima on hänen nerokas mielensä. Hän on yksi maapallon johtavista klooni- ja geeniteknologeista. Hän kykenee luomaan kloonikopioita ihmisistä tai luomaan hirviöitä toteuttamaan hänen tahtonsa. Zola on sijoittanut kuolevaiset aivonsa rakentamaansa robottikehoon, jonka rinnassa sijaitsee näyttö, josta Zolan kasvot näkyvät katsojalle. Kyborgikehossa ei ole lainkaan päätä, vaan harteilla lepää ESP-laatikko.

Zola on myös telepaatikko, mutta tämä kyky rajoittuu vain hänen luomuksiinsa. Vaikka useimmilla Zolan luomuksista on alkeellinen äly, Zola voi ohittaa luomuksiensa tahdon niin halutessaan. Hänen päässään sijaitseva, kirurgisesti Zolan hermostoon liitetty ESP-laatikko vahvistaa telepatiaa vielä entisestään. ESP-laatikko muuntaa Zolan aivoaallot sähköisiksi signaaleiksi, jotka käskyttävät luomuksia tavallisilla radiotaajuuksilla. Mikäli Zola kytkeytyy erityiseen vahvistimeen, nousevat hänen aivoaaltonsa niin voimakkaiksi, että Zola kykenee kontrolloimaan jopa epäorgaanista materiaalia telekineettisesti. Luonnollista orgaanista elämää Zola ei kykene kontrolloimaan.

Ultimate Arnim Zola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel-linjan Arnim Zola on myös natsibiokemisti, jonka tehtävä oli rakentaa Hitlerille superihmisten armeija. Hänen onnistuikin luoda hirviömäinen Seigsoldat, jonka ruumis Kapteeni Amerikka vastaan käydyn taistelun jälkeen kaatui tiedemiehen päälle ruhjoen tämän hengiltä.

Zola ei kuitenkaan kuollut ja hänen nerokkaat aivoaaltonsa pelastettiin. Myöhemmin Zola loi itselleen yli kymmenmetrisen kehon, jonka rinnasta hänen kasvonsa heijastuivat hologrammimuodossa. Kapteeni Amerikka ja Haukka saivat kuitenkin Zolan ja tämän ruumiin tuhottua.

Arnim Zola muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zola esiintyi sivuhahmona televisioelokuvassa Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.. Elokuvassa Zola oli vanhempi HYDRAn kemisti jonka vastuulla elokuvassa maailmaa uhkaavan tappavan viruksen luominen oli. Zolaa elokuvassa esitti Peter Haworth.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universessa Arnim Zola esiintyy HYDRAn nerokkaimpana tiedemiehenä ja yhtenä sen johtajista. Häntä näyttelee elokuvissa Toby Jones.

Elokuvassa Captain America: The First Avenger Zola esiintyi HYDRAn johtajan, Johann Shcmidtin alias Punakallon oikeana kätenä, joka sai tehtäväkseen tutkia Norjasta löydettyä Tesseraktia, kuutionmuotoista kosmista voimanlähdettä. Zola suunnitteli tämän jälkeen aseita, jotka hyödyntäisivät Tesseraktin voimaa. Kun Steve Rogers alias Kapteeni Amerikka ja Ulvovat Kommandot alkoivat tuhota HYDRAn tukikohtia, he saivat Zolan kiinni ja pakottivat tämän kertomaan Schmidtin suunnitelmista.

Elokuvan jatko-osassa Captain America: The Return of the First Avenger paljastui, että Zola värvättiin saksalaisten tiedemiesten ohella rauhanturvajärjestö S.H.I.E.L.D.:iin., aavistamatta että tämän myötä HYDRA oli saanut mahdollisuuden kasvaa uudelleen. Zola oli myös hidastanut Ulvoviin Kommandoihin kuuluneen James "Bucky" Barnesin ikääntymistä ja aivopessyt tästä salamurhaajan nimeltä Talvisotilas. Zolan ruumis kuoli vuonna 1972, mutta hänen mielensä saatiin tallennettua tekoälyksi erään S.H.I.E.L.D.:in bunkkerin tietokonejärjestelmään. 2000-luvulla 70 vuoden unesta herätetty Rogers sekä Natasha Romanoff löysivät tämän bunkkerin ja kuulivat Zolalta HYDRAn soluttautumisesta sekä sen tämänhetkisestä suunnitelmasta. Kun S.H.I.E.L.D.:n ohjus yritti tappaa Rogersin ja Romanoffin, ainut minkä se tuhosi oli bunkkerin tietokoneet, tuhoten viimeisetkin jäänteet uuden HYDRAn noususta vastuussa olleen miehestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Deadpool #00. Marvel Comics.