Arnim Zola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arnim Zola
Arnim Zola, Marvel-universumin yksi nerokkaimmista geeniteknologeista
Arnim Zola, Marvel-universumin yksi nerokkaimmista geeniteknologeista
Luoja(t) Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Captain America #208
Henkilötiedot
Oikea nimi Arnim Zola
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Punakallo, Hydra
Edelliset ryhmäsidokset NSDAP
Henkilöllisyydet Biofanaatikko
Voimat Erittäin älykäs, nero. Telepatia, jolla kontrolloida ESP-laatikon kautta geneettisiä luomuksiaan. Kyborgiruumis.

Arnim Zola on Marvel-kustantamon luoma superroisto, nerokas geeni-insinööri. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Captain America -lehden numerossa 208. Arnim Zolan loi Jack Kirby.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien aikana Arnim Zolan värikästä haarniskaa on sarjakuvissa muotoiltu tummanpuhuvammaksi ja synkemmäksi.

Arnim Zola oli sveitsiläinen biokemisti, joka aloitti kokeilunsa geenikartoilla 1920-luvulla. Aiemmin hän oli löytänyt kotilinnastaan muinaisia pergamentteja, jotka oli sinne tuonut hänen ristiretkeläisesi-isänsä. Pergamentit olivat deviaanien kirjoittamia ja sisälsivät kehittynyttä tietoa geeniteknologiasta.

Ratkottuaan deviaanien kielen salat, Zola ryhtyi kokeilemaan pergamenteista saamien tietojen avulla geenien muokkausta. Hän onnistuikin luomaan elämää tyhjästä. Pian hän siirtyi yhä vaativampiin elämänmuotoihin ja loi lukuisia hirviömäisiä olentoja. Näin Zola oli ihmiskunnan ensimmäinen geeniteknikko ja hän aloitti työnsä jopa vuosikymmen ennen Suurta Kehittäjää.

Zolan ensimmäisten luomusten joukossa oli aivoaaltojen kopioimislaite, jolla toisen ihmisen ajatukset, muistot ja persoonallisuus saatiin siirrettyä toisiin aivoihin. Saatuaan keksintönsä valmiiksi, Zola meni tapaamaan Adolf Hitleriä, toivoen natsien rahoittavan hänen toimintaansa.

Hitler oli hyvin kiinnostunut Zolan työstä ja antoi tiedemiehen kopioida omat aivokuvionsa. Myöhemmin Hitlerin kuollessa bunkkeriinsa, hänen aivokuvionsa kyettiin siirtämään klooniaivoihin Zolan laboratoriossa – näin syntyi pelottava Vihanlietsoja, joka aiheutti tulevaisuudessa vielä paljon päänvaivaa Ihmenelosille ja Nick Furylle. Zola käytti laitetta myös itseensä.

Zola oli syntyjään heikkorakenteinen ja pienikokoinen mies, ja rakensi sen vuoksi itselleen voimakkaamman ruumiin geneettisesti. Käyttäen luomaansa aivoaaltojen kopioimislaitetta, Zola siirsi tajuntansa kyborgiruumiin klooniaivoihin jotka sijaitsivat paremman suojan vuoksi uuden ruumiin rintakehässä.

Koska kaikki hänen luomuksensa ovat syntyneet hänen omasta geneettisestä materiaalistaan, hän kykenee ohjailemaan niitä mentaalisesti.

Myöhemmin Zola kloonasi lukuisia uusia kehoja Hitlerin aivoille ja auttoi näin diktaattoria selviämään vuosikymmeniä fyysisen kuolemansa jälkeen.

Zolan nerokkuudesta kiinnostui kuitenkin myös pelätty natsirikollinen Punakallo, jonka suojeluksessa Zola kehitteli yhä huikeampia luomuksia salaisessa linnassaan. Vuosikymmenten maanalaisen toiminnan jälkeen Zola tapasi kuitenkin Kapteeni Amerikan. Zola kaappasi Kapteenin linnoitukseensa Sveitsiin aikomuksenaan antaa Kapteeni Amerikan kasvot Hitlerin käyttöön.

Kapteeni kuitenkin pakeni ja myöhemmin Zola auttoi Punakalloa luomaan Kosmista Kuutiota. Punakallon ja Zolan tiet erkanivat myöhemmin. Nykyään taisteltuaan useita supersankareita vastaan, Zola jatkaa väsymätöntä uurastustaan geneettisten kokeidensa parissa. Hän on muun muassa luonut geneettisiä klooneja kauan sitten kuolleista superroistoista ja usuttanut olennot taistelemaan Deadpoolia vastaan[1].

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arnim Zolan suurin voima on hänen nerokas mielensä. Hän on yksi maapallon johtavista klooni- ja geeniteknologeista. Hän kykenee luomaan kloonikopioita ihmisistä tai luomaan hirviöitä toteuttamaan hänen tahtonsa. Zola on sijoittanut kuolevaiset aivonsa rakentamaansa robottikehoon, jonka rinnassa sijaitsee näyttö, josta Zolan kasvot näkyvät katsojalle. Kyborgikehossa ei ole lainkaan päätä, vaan harteilla lepää ESP-laatikko.

Zola on myös telepaatikko, mutta tämä kyky rajoittuu vain hänen luomuksiinsa. Vaikka useimmilla Zolan luomuksista on alkeellinen äly, Zola voi ohittaa luomuksiensa tahdon niin halutessaan. Hänen päässään sijaitseva, kirurgisesti Zolan hermostoon liitetty ESP-laatikko vahvistaa telepatiaa vielä entisestään. ESP-laatikko muuntaa Zolan aivoaallot sähköisiksi signaaleiksi, jotka käskyttävät luomuksia tavallisilla radiotaajuuksilla. Mikäli Zola kytkeytyy erityiseen vahvistimeen, nousevat hänen aivoaaltonsa niin voimakkaiksi, että Zola kykenee kontrolloimaan jopa epäorgaanista materiaalia telekineettisesti. Luonnollista orgaanista elämää Zola ei kykene kontrolloimaan.

Ultimate Arnim Zola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel -linjan Arnim Zola on myös natsibiokemisti, jonka tehtävä oli rakentaa Hitlerille superihmisten armeija. Hänen onnistuikin luoda hirviömäinen Seigsoldat, jonka ruumis Kapteeni Amerikka vastaan käydyn taistelun jälkeen kaatui tiedemiehen päälle ruhjoen tämän hengiltä.

Zola ei kuitenkaan kuollut ja hänen nerokkaat aivoaaltonsa pelastettiin. Myöhemmin Zola loi itselleen yli kymmenmetrisen kehon, jonka rinnasta hänen kasvonsa heijastuivat hologrammimuodossa. Kapteeni Amerikka ja Haukka saivat kuitenkin Zolan ja tämän ruumiin tuhottua.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zola esiintyi sivuhahmona televisioelokuvassa Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.. Elokuvassa Zola oli vanhempi Hydran kemisti jonka vastuulla elokuvassa maailmaa uhkaavan tappavan viruksen luominen oli. Zolaa elokuvassa esitti Peter Haworth.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Studiosin tuottamassa elokuvasarjassa Marvel Cinematic Universe Arnim Zolaa näyttelee Toby Jones.

  • Elokuvassa Captain America: The First Avenger Zola oli Hydran tiedemies, joka auttoi Punakalloa hyödyntämään Tesseraktin voimaa. Kun Steve Rogers sai hänet kiinni, eversti Chester Phillips pakotti Zolan paljastamaan Punakallon tukikohdan sijainnin.
  • Elokuvan jatko-osassa Captain America: The Return of the First Avenger paljastui, että käyttämällä hyväksi värväämistään S.H.I.E.L.D.:iin Operaatio Paperclipin kautta, Zola oli luonut uuden Hydran, joka vähitellen valtasi koko järjestön. Hän oli myös aiemmin tehnyt henkilökohtaisia kokeita James ”Bucky” Barnesille ja valvoi nuoren miehen muuttamista Talvisotilaaksi. Parantumattoman sairauden johdosta Zola siirsi vuonna 1972 tietoisuutensa supertietokoneeseen S.H.I.E.L.D.:n salaiseen laitokseen New Jerseyssä. Siellä Zola suunnitteli S.H.I.E.L.D.:n/Hydran ”Näkemys-projektin” tarkoituksenaan selvittää ja ottaa kohteiksi kaikki Hydran ihanteille vaaraksi olevat henkilöt. Zola paljastaa tämän kaiken Rogersille ja Natasha Romanoffille, kun he löytävät supertietokoneen. Sitten hän uhraa itsensä yrittääkseen tappaa nämä liittolaistensa ampumalla ohjuksella. Zolan tietoisuuden säilyttäneen supertietokoneen tuho oli kuitenkin merkityksetön, sillä Rogers liittolaisineen pysäyttää Näkemys-projektin ja paljastavat Hydran soluttautumisen S.H.I.E.L.D.:iin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Deadpool #00. Marvel Comics.