Patriootti (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patriootti
Luoja(t) Jack Kirby ja Frank Giacoia
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Human Torch Comics #4 (kevät 1941)
Henkilötiedot
Oikea nimi
 • (I) Jeffrey Mace
 • (II) Eli Bradley
 • (III) Rayshaun Lucas
Voimat Maksimiin tehostettu fysiologia, taistelulajit, heittotähdet

Patriootti (engl. Patriot) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa nimitys useille fiktiivisille hahmoille. Tunnetuin on Marvelin sarjakuvien kulta-ajan hahmo Jeffrey Mace. Modernit sarjakuvat esittelivät kaksi uutta Patrioottia: Eli Bradleyn ja Rayshaun Lucasin.

Hahmon fiktiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeffrey Mace[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Jeffrey Mace

Alkuperäinen Patriootti, Jeffrey Mace, teki ensiesiintymisensä lehden The Human Torch numerossa 4 vuonna 1941.[1] Hän on oli alun perin toimittaja, joka ryhtyi itsekin sankariksi nähtyään Kapteeni Amerikan toiminnassa. Myöhemmin hän liittyi toisen maailmansodan aikaiseen supersankariryhmään Vapauden Legioona. Macesta itsestään tuli myöhemmin kolmas Kapteeni Amerikka.

Eli Bradley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Patriootti, Elijah ”Eli” Bradley, teki ensiesiintymisensä in Young Avengers -lehden ensimmäisessä numerossa huhtikuussa 2005.[2] Hän on Isaiah Bradleyn tyttärenpoika. Isaiah sai omat voimansa alkuperäisissä supersotilasseerumikokeissa ennen kuin Steve Rogersista tuli Kapteeni Amerikka. Elin äiti syntyi kuitenkin jo ennen kokeita, joten Eli ei perinyt isoisänsä voimia.

Kun Rautapoika yritti koota Kostajien uutta sukupolvea, hän tuli etsimään Isaiah’n poikaa ja Elin enoa Josiah Bradleyä. Josiah oli kuitenkin ollut kateissa kuukausia ja värväsi sen sijaan Elin, joka valehteli saaneensa isoisältään supervoimat verensiirron kautta. Eli hankki itselleen voimat laittomalla huumeella nimeltä MGH (Mutant Growth Hormone).[3] Eli oli yksi Nuorten Kostajien perustajajäsenistä ja suunnitteli asunsa muistuttamaan pukua, jota hänen isoisänsä käytti esiintyessään Kapteeni Amerikkana. Hänellä oli kilpailevat välit Kate Bishopiin, uuteen Haukansilmään, joka kuitenkin antoi hänelle Kapteeni Amerikan alkuperäisen kilven.

Kun totuus Elin voimista paljastui, hän erosi ryhmästä. Hän kuitenkin palasi, kun superskrulli Kl’rt kidnappasi Hulkkion ja muut Nuoret Kostajat pitivät juuri häntä parhaana henkilönä johtamaan heitä. Myöhemmin häneen erään kriin isku, joka oli tarkoitettu Kapteeni Amerikalle. Hän sai sairaalassa isoisältään verensiirron, josta hän sai pysyvät voimat.[4]

Elijah Richarson näyttelee Marvel Cinematic Universen versiota Eli Bradleystä Disney+-sarjassa The Falcon and the Winter Soldier.

Rayshaun Lucas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas Patriootti, Rayshaun ”Shaun” Lucas, esiintyi sarjakuvatarinassa Salainen imperiumi vuonna 2017.[5] Hän asui Brooklynissä äitinsä kanssa ja ihaili suuresti Sam Wilsonia. Kun Raivo oli joutunut väärin syyttein Keane-yhtiöiden yksityisen turvayhtiö Americopsin pahoinpitelemäksi, Shaun liittyi New Yorkissa riehuviin mellakoitsijoihin Raivon pukua muistuttava naamio kasvoillaan.[6]

Sam Wilsonin luovuttua Kapteeni Amerikan tittelistä, Shaun suunnitteli naamionsa uudestaan ja suunnitteli oman versionsa Patriootin asusta. Musta Leski löytää hänen piirustuksensa ja salaisessa Hydraa vastustavien kapinallisten tukikohdassa pyytää Riri Williamsin avustustajana toimivaa Tony Starkia muistuttavaa tekoälyä suunnittelemaan niiden pohjalta oikean Patriootin puvun. Tony Stark -tekoäly soittaa myöhemmin Rayshaunille sen jälkeen, kun tämä oli epäonnistunut estämään kiusaajia viemästä erään tytön iPadiä. Hän antaa tälle puvun ja kouluttaa häntä apunaan tekoälyversio Mustasta Leskestä. Rayshaun kohtaa kiusaajat uudelleen ja palauttaa iPadin tytölle. Miles Morales ja Joaquin Torres tarjoavat myöhemmin Rayshaunille mahdollisuutta liittyä heidän omaan supersankariryhmäänsä.[7]

Rayshaun Lucas esiintyy animaatioelokuvassa Marvel Rising: Secret Warriors ja muutamissa lyhyemmissä Marvel Rising -animaatioissa, ääninäyttelijänään Kamil McFadden.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Grand Comics Database: The Human Torch #4. Arkistoitu
 2. DeFalco, Tom & Sanderson, Peter & Brevoort, Tom & Teitelbaum, Michael & Wallace, Daniel & Darling, Andrew & Forbeck, Matt & Cowsill, Alan & Bray, Adam: The Marvel Encyclopedia, s. 268. DK Publishing, 2019. ISBN 978-1-4654-7890-0.
 3. Brokenfrontier.com brokenfrontier.com. 9.5.2006. Arkistoitu .
 4. Young Avengers #11–12.
 5. Barnhardt, Adam: Marvel Set To Debut All-New Patriot Comicbook.com. 5.9.2017. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
 6. Captain America: Sam Wilson #21.
 7. Secret Empire: Brave New World #2
 8. Pockross, Adam: New Marvel Rising Feature and Shorts to Introduce Next Generation of Marvel Universe SyFy. 7.12.2017. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.