S.H.I.E.L.D. Agentit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
S.H.I.E.L.D. Agentit
Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.
Agents of SHIELD logo.jpg
Tyyli draama, science fiction, supersankarifiktio, toiminta
Kestoaika 40–45 minuuttia
Luoja(t)
Perustuu Stan Leen ja Jack Kirbyn luomaan YPKVV-järjestöön
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Verkko Flag of the United States.svg ABC
Flag of Finland.svg FOX
Esitetty 24. syyskuuta 2013 –
jatkuu edelleen
Tuotantokausia 4
Jaksoja 73 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Garry Brown
Vastaava(t) tuottaja(t)
Säveltäjä(t) Bear McCreary
Tuotantoyhtiö(t)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

S.H.I.E.L.D. Agentit (engl. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. tai lyhyemmin Agents of S.H.I.E.L.D.) on yhdysvaltalainen Joss Whedonin, Jed Whedonin ja Maurissa Tancharoenin luoma televisiosarja, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvissa esiintyvään kuvitteelliseen rauhanturva- ja vakoilujärjestö S.H.I.E.L.D.:iin. Sarja sijoittuu Marvel Cinematic Universeen (MCU) ja jakaa tarinallisen jatkumon sen elokuvien ja muiden televisiosarjojen kanssa. Sarjaa tuottavat ABC Studios, Marvel Television ja Mutant Enemy Productions, ja sen showrunnerina toimivat Jed Whedon, Tancharoen ja Jeffrey Bell.

Sarja keskittyy agentti Phil Coulsonin hahmoon, jota esittää Marvelin elokuvissakin hahmoa näytellyt Clark Gregg, ja tämän S.H.I.E.L.D.-agenttiryhmään, joiden tulee selviytyä useista epätavallisista tehtävistä ja vihollisista, kuten HYDRA ja Epäinhimilliset. Joss Whedon aloitti sarjan pilottijakson työstämisen The Avengersin saaman suosion myötä, ja Greggin kerrottiin palaavan rooliinsa lokakuussa 2012. ABC otti sarjan ohjelmaansa virallisesti toukokuussa 2013. Sarjan muita päärooleja esittävät Ming-Na Wen, Brett Dalton, Chloe Bennet, Iain De Caestecker ja Elizabeth Henstridge, joiden lisäksi Nick Blood, Adrianne Palicki, Henry Simmons, Luke Mitchell ja John Hannah liittyivät mukaan myöhemmillä kausilla. Muutamat jaksot risteävät suoraan MCU:n elokuvien tai muiden televisiosarjojen kanssa, kun taas muutamat hahmot MCU:n elokuvista ja Marvel One-Shots -lyhytelokuvista vierailevat sarjassa.

Ensimmäinen tuotantokausi alkoi Yhdysvalloissa 24. syyskuuta 2013 ja päättyi 13. toukokuuta 2014, kun taas toinen tuotantokausi alkoi 23. syyskuuta 2014 ja päättyi 12. toukokuuta 2015. Kolmas tuotantokausi alkoi 29. syyskuuta 2015 ja päättyi 17. toukokuuta 2016. Maaliskuussa S.H.I.E.L.D. Agentit -sarjalle tilattiin neljäs tuotantokausi, joka alkoi 20. syyskuuta 2016. Alun korkeiden katsojalukujen, mutta keskinkertaisten arvostelujen jälkeen, myöhempien jaksojen katsojaluvut laskivat, mutta arvostelut paranivat ensimmäisen tuotantokauden aikana. Tästä seurasi alhaisemmat, mutta tasaisemmat katsojaluvut sekä toisella että kolmannella kaudella. Suomessa FOX-kanava aloitti sarjan esittämisen 9. maaliskuuta 2014.[2][3] Useat sarjan hahmot on otettu mukaan myös Marvelin sarjakuviin, ja spin-off -sarjalle nimeltä Most Wanted, joka keskittyy Bloodin ja Palickin esittämien Lance Hunterin ja Bobbi Morsen ympärille, tilattiin pilottijakso, kunnes se peruttiin toukokuussa 2016.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäisellä tuotantokaudella S.H.I.E.L.D.-agentti Phil Coulson muodostaa muista agenteista pienen ryhmän, jonka tehtävänä on tutkia outoja uusia tapauksia. He tutkivat salaperäisen "Selvänäkijän" johtamaa Projekti Tuhatjalkaista, ja saavat selville, että projekti on S.H.I.E.L.D.:iin soluttautuneen HYDRAn tukema. Toisella kaudella S.H.I.E.L.D.:n tuhon jälkeen, Coulson ja hänen ryhmänsä yrittävät saada takaisin hallituksen ja kansan luottamuksen, samalla kun he käsittelevät HYDRAn uhkaa, ja ihmisten alirodun Epäinhimillisten paljastumista. Coulsonin työtä haittaa kuitenkin toinen S.H.I.E.L.D.-agenttien ryhmä, jotka eivät luota hänen johtamismetodeihinsa.

Kolmannella kaudella S.H.I.E.L.D.:n sodan HYDRAn joukkoja ja Epäinhimillisiä vastaan kasvaessa, Coulson alkaa salaa koota Epäinhimillisistä ryhmää nimeltä Secret Warriors, samalla kun HYDRA tulee tuoneeksi takaisin Maahan palvomansa muinaisen Epäinhimillisjohtajan nimeltä Hive. Neljännellä kaudella S.H.I.E.L.D.:istä on HYDRAn ja Hiven kukistumisen jälkeen tullut jälleen hallituksen organisaatio hyväksyttyään Sokovian sopimuksen laatimat ehdot. Coulson palaa johtajasta takaisin kenttäagentiksi, maailman olettaessa hänen olevan yhä kuollut, ja hän päätyy jäljittämään muita kyvykkäitä henkilöitä–kuten Robbie Reyesia / Aaveajajaa–samalla kun agentti Leo Fitz ja tohtori Holden Radcliffe viimeistelevät työnsä Life Model Decoy -robottien parissa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phil Coulsonia Marvelin elokuvissa Iron Man, Iron Man 2, Thor ja The Avengers näytellyt Clark Gregg palaa rooliinsa S.H.I.E.L.D. Agenteissa johtaen näyttelijäkaartia.[4] Gregg valittiin näyttelijäkaartiin ensimmäisenä.[5] Ming-Na Wen valittiin lokakuussa 2012. Hänen hahmonsa alkuperäinen nimi oli agentti Althea Rice, mutta Joss Whedon muutti nimen Melinda Mayksi. Whedon kertoi, "että [hahmo] oli pyörinyt hänen mielessään."[6] Rooliin valmistautumista varten, Wenille "annettiin muutama tarina hahmon taustasta", mutta hänen mielestään oli haastavaa näytellä hahmoa, jota kaikki kunnioittavat, vaikka yleisö ei tiedä siihen syytä.[6]

Brett Dalton valittiin näyttelemään agentti Grant Wardia marraskuussa 2012. Dalton oli jokseenkin vähemmän tunnettu näyttelijä ennen tätä. Chloe Bennet valittiin päänäyttelijäkaartiin viimeisenä joulukuussa 2012. Hän esittää Skye-nimistä, haktivistiksi itseään kutsuvaa naista, joka kuuluu Rising Tide -nimiseen hakkeriryhmään ja jonka oikeaksi nimeksi paljastuu myöhemmin Daisy Johnson. Coulson rekrytoi hänet ryhmäänsä ja hänestä tehdään S.H.I.E.L.D.-agentti. Skotlantilainen Iain De Caestecker esittää Leo Fitziä, tiedeneroa Coulsonin tiimissä. Elizabeth Henstridge näyttelee Fitzin työparia, Jemma Simmonsia. Kaksikko pelaa hyvin yhteen ja tiimin muut jäsenet kutsuvatkin heitä usein Fitz-Simmonsiksi.

Vuoden 2014 San Diego Comic-Con International -tapahtumassa ilmoitettiin Nick Bloodin näyttelevän sarjan toisella kaudella Lance Hunteria ja että sarjassa esiintyisi myös Bobbi Morse / Matkijalintu.[7] Elokuussa 2014, Henry Simmons liittyi toistuvassa näyttelijäksi Alphonso ”Mack” MacKenzien rooliin,[8] ja samalla Adrianne Palicki valittiin vierailevaksi näyttelijäksi Morsen rooliin, hahmon esiintyessä ensi kertaa jaksossa "Lammas susien vaatteissa".[9] Syyskuussa 2014 ilmoitettiin kaikkien edellisen kauden päänäyttelijöiden sekä Bloodin muodostavan toisen kauden päänäyttelijäkaartin.[10] Jaksosta "Jälkijäristykset" alkaen Palickin rooli sarjassa muuttui merkittävämmäksi.[11] Helmikuussa 2015, Luke Mitchell valittiin toistuvaksi näyttelijäksi Lincoln Campbellin rooliin.[12][13]

Koko toisen kauden päänäyttelijäkaarti, sekä Simmons ja Mitchell, palasivat kolmannelle kaudelle.[14][15][16] Lokakuussa 2015 esiteltiin Epäinhimillinen Hive, joka kolmannen tuotantokauden toisen puolikkaan ajan oli riivannut Grant Wardin ruumiin, Brett Daltonin jatkaessa näyttelijänä.[17] Lisäksi esiteltiin myös John Hannahin näyttelemä Holden Radcliffe.[18] Blood ja Palicki poistuivat näyttelijäkaartista kolmannen kauden jaksossa "Parting Shot", siirtyessään näyttelelijöiksi silloin suunnitteilla olleeseen spin-off -sarjaan Most Wanted.[19] Dalton ja Mitchell poistuivat sarjasta kauden päätösjakson jälkeen hahmojensa kuoleman myötä.[20] Gregg, Wen, Bennet, De Caestecker, Henstridge, ja Simmons palasivat näyttelijöiksi neljännelle tuotantokaudelle,[21] Hannahin liittyessä päänäyttelijäkaartiin.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden pääosanäyttelijät PaleyFest-tapahtumassa maaliskuussa 2014. Kuvassa vasemmalta oikealle Clark Gregg, Ming-Na Wen, Brett Dalton, Chloe Bennet, Iain De Caestecker ja Elizabeth Henstridge.

The Avengersin menestyksen myötä Marvel ja ABC alkoivat kesällä 2012 neuvotella siihen liittyvän televisiosarjan tekemisestä. Tyylilajikin oli tuolloin vielä harkinnan alla, vaihtoehtoihin lukeutui esimerkiksi jonkinlainen poliisisarja.[22] Elokuun alussa The Avengersin käsikirjoittaja ja ohjaaja Joss Whedon valittiin uuden sarjan kehittäjäksi.[23] Hänet tunnetaan muun muassa televisiosarjojen Buffy, vampyyrintappaja ja Firefly luojana.

Myöhemmin elokuussa ABC tilasi sarjasta pilottijakson. Työnimellä ”S.H.I.E.L.D.” tunnetun sarjan kerrottiin keskittyvän S.H.I.E.L.D.-järjestön toimintaan.[24][25] Whedonin mukaan sarjan päähenkilöt olisivat uusia hahmoja eivätkä he olisi supersankareita.[26] Lokakuussa New Yorkin Comic Conissa kuitenkin paljastettiin, että Clark Gregg esiintyisi sarjassa elokuvista tutussa Phil Coulsonin roolissa – siitä huolimatta, että hahmo vaikutti saaneen surmansa The Avengersissa.[27][28] Coulsonin ryhmän muiksi jäseniksi sarjan päärooleihin valittiin loka-joulukuussa Ming-Na Wen,[29] Iain De Caestecker, Elizabeth Henstridge,[30] Brett Dalton[31] ja Chloe Bennet.[32]

Pilottijakso kuvattiin alkuvuodesta 2013[33] ja ABC hyväksyi sarjan julkaisuohjelmaansa toukokuussa.[34] Keväällä sarjan nimi vaihdettiin lopulliseen muotoonsa Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., mahdollisesti jottei uusi sarja sekoittuisi vuosien 2002–2008 poliisisarjaan Shield – lain varjolla.[35] 10. lokakuuta 2013 ABC ilmoitti tilanneensa sarjasta täyden 22 jakson tuotantokauden.[36]

ABC tilasi sarjasta toisen tuotantokauden 8. toukokuuta 2014[37] ja sen esittäminen alkoi Yhdysvalloissa 23. syyskuuta 2014. Pääosanäyttelijöiden joukkoa täydennettiin Nick Bloodilla, joka esittää palkkasotilas Lance Hunteria.[38] Toisen tuotantokauden kymmenen ensimmäisen jakson jälkeen sarjan ohjelmapaikalla esitettiin 6. tammikuuta 2015 alkaen Agent Carter -sisarsarjan kahdeksan jakson mittainen ensimmäinen kausi. Sen päätyttyä näytettiin S.H.I.E.L.D. Agenttien toisen kauden loput 12 jaksoa 3. maaliskuuta alkaen.[39][40] Kolmannen tuotantokauden tilaamisesta ilmoitettiin 8. toukokuuta 2015,[41] ja sen esittäminen alkoi televisiossa 29. syyskuuta.[42] Neljännen tuotantokauden tilaamisesta ilmoitettiin 3. maaliskuuta 2016,[43] ja sen esittäminen alkoi televisiossa 20. syyskuuta.[44]

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksot Ensiesitys
Avausjakso Päätösjakso
1 22 24. syyskuuta 2013 13. toukokuuta 2014
2 22 23. syyskuuta 2014 12. toukokuuta 2015
3 22 29. syyskuuta 2015 17. toukokuuta 2016
4 22[45] 20. syyskuuta 2016 Ei tiedossa

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa sarjan pilottia seurasi 12,12 miljoonaa katsojaa. Pilottijakso sai 4,7/14 (4.7/14 tähteä) tähteä Nielsen TV Ratingsin kyselyssä 18–49-vuotiailta katsojilta[46], joka oli paras tulos neljään vuoteen uusien draamasarjojen keskuudessa.[47]

Palkinnot
Vuosi Palkinto Kategoria Palkittu Tulos Lähde
2013 Critics' Choice Television Awards Most Exciting New Series S.H.I.E.L.D. Agentit Voitti [48]
Television Critics Association Most Promising New Fall Series S.H.I.E.L.D. Agentit Voitti [49]
2014 Golden Reel Award Best Sound Editing – Short Form: Music S.H.I.E.L.D. Agentit Ehdokkuus [50]
People’s Choice Awards Favorite Actress in a New TV Series Ming-Na Wen Ehdokkuus [51]
Favorite New TV Drama S.H.I.E.L.D. Agentit Ehdokkuus
Primetime Emmy -palkinto Parhaat visuaaliset erikoistehosteet televisiosarjassa ”T.A.H.I.T.I.” Ehdokkuus [52]
Satellite Awards Best Television Series or Miniseries S.H.I.E.L.D. Agentit Ehdokkuus [53]
Saturn-palkinto Best Network Television Series Release S.H.I.E.L.D. Agentit Ehdokkuus [54]
Teen Choice -palkinto Male Breakout Star Brett Dalton Voitti [55]
Visual Effects Society Award Outstanding Visual Effects in a Broadcast Program ”Pilot” Ehdokkuus [56]
2015 People’s Choice Awards Favorite Network Sci-Fi/Fantasy TV Show S.H.I.E.L.D. Agentit Ehdokkuus [57]
Saturn-palkinto Best Superhero Adaptation Television Series S.H.I.E.L.D. Agentit Ehdokkuus [58]
Visual Effects Society Awards Outstanding Visual Effects in a Broadcast Program S.H.I.E.L.D. Agentit Ehdokkuus [59]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. TV Review: ‘Marvel’s Agents of SHIELD’ Variety. Viitattu 8.4.2015. (englanniksi)
 2. S.H.I.E.L.D. Agentit Foxtv.fi. Viitattu 3.3.2014.
 3. Marvelin supersankarimaailma laajenee televisioon: Agents of S.H.I.E.L.D. saapuu Suomeen Dome.fi. 20.1.2014. Viitattu 3.3.2014.
 4. Sunu, Steven: NYCC: Coulson Lives In Whedon's "S.H.I.E.L.D." 13.10.2012. Comic Book Resources. Viitattu 14.12.2014. Arkistoitu alkuperäisestä. (englanniksi)
 5. NYCC 2012: Coulson Lives in Marvel's S.H.I.E.L.D. 13.10.2012. Marvel Comics. Viitattu 14.12.2014. Arkistoitu alkuperäisestä. (englanniksi)
 6. a b Fienberg, Daniel: Interview: 'Agents of S.H.I.E.L.D.' star Ming-Na Wen talks stunts, The Whedonverse and punctuation HitFix. 24.9.2013. Viitattu 14.12.2014. Arkistoitu alkuperäisestä. (englanniksi)
 7. Abrams, Natalie: Agents of S.H.I.E.L.D. Reveals New Characters, Carter Adds Captain Directors 25.7.2014. TV Guide. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2015. (englanniksi)
 8. Strom, Marc: Henry Simmons Joins Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Marvel.com. 7.8.2014. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
 9. Goldberg, Lesley: 'Agents of SHIELD' Enlists Adrianne Palicki as Marvel Favorite (Exclusive) 19.8.2014. The Hollywood Reporter. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2015. (englanniksi)
 10. Learn How Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Begins Its Second Season 8.9.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2015. (englanniksi)
 11. Declassifying Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Aftershocks 13.2.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2015. (englanniksi)
 12. Strom, Marc: Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Adds Luke Mitchell Marvel.com. 19.3.2015. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
 13. Cavanaugh, Patrick: Declassifying 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.': Afterlife Marvel.com. 20.3.2015. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
 14. Lovett, Jaimie: Agents Of S.H.I.E.L.D. Season 3 Synopsis Revealed 12.5.2015. ComicBook.com. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2015. (englanniksi)
 15. Luke Mitchell Joins 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' as Series Regular 1.6.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2015. (englanniksi)
 16. Strom, Marc: Henry Simmons Re-Enlists With 'Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.' as Series Regular Marvel.com. 4.6.2015. Viitattu 11.6.2015. (englanniksi)
 17. Burlingame, Russ: Agents Of S.H.I.E.L.D. Spoiler: Grant Ward's Villainous Identity Revealed Comicbook.com. 21.2.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
 18. Phegley, Kiel: The Kree Return To An Expanding Marvel Cinematic Universe In New "Agents Of SHIELD" Synopsis Comic Book Resources]]. 19.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
 19. Schwartz, Terri: Agents of SHIELD EP Jeff Bell on Mockingbird and Hunter Departure and Marvel's Most Wanted IGN. 22.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
 20. Abrams, Natalie: Agents of S.H.I.E.L.D. bosses on death twist and what's next Entertainment Weekly. 18.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
 21. Lovett, Jamie: Agents Of S.H.I.E.L.D. Season 4 Synopsis Released ComicBook.com. 2.8.2016. Arkistoitu August 3, 2016. Viitattu 21.9.2016.
 22. Andreeva, Nellie: ABC And Marvel Eying ‘Avengers’-Themed TV Series Deadline.com. 27.7.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 23. Graser, Marc: Joss Whedon to write, direct ‘Avengers’ sequel Variety. 7.8.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 24. Littleton, Cynthia: ABC orders Marvel ‘S.H.I.E.L.D’ pilot Variety. 28.8.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 25. Andreeva, Nellie: ABC Greenlights ‘S.H.I.E.L.D’ Marvel Pilot, Joss Whedon To Co-Write & Possibly Direct Deadline.com. 28.8.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 26. Wigler, Josh: Joss Whedon Says 'S.H.I.E.L.D.' TV Series Will Star 'New Characters' MTV Splash Page. 12.9.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 27. Goldberg, Lesley: Clark Gregg to Reprise ’Avengers’ Role for Joss Whedon’s ’S.H.I.E.L.D.’ The Hollywood Reporter. 13.10.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 28. Sunu, Steve: NYCC: Coulson Lives In Whedon’s ”S.H.I.E.L.D.” (Updated with Photos) Comic Book Resources. 13.10.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 29. Goldberg, Lesley: 'ER's' Ming-Na Joins ABC's Joss Whedon Pilot 'S.H.I.E.L.D.' The Hollywood Reporter. 24.10.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 30. Goldberg, Lesley: Joss Whedon's 'S.H.I.E.L.D.' Pilot Adds Two Agents (Exclusive) The Hollywood Reporter. 13.11.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 31. Ausiello, Michael: Exclusive: Joss Whedon's Red-Hot S.H.I.E.L.D. Pilot Adds 'Deadly' New Agent TV Line. 27.11.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 32. Goldberg, Lesley: Joss Whedon's 'S.H.I.E.L.D.' Pilot Enlists 'Nashville' Actress (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.12.2012. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 33. Wigler, Josh: Joss Whedon’s ’S.H.I.E.L.D.’ Is About ’Powers,’ ’Spectacle’ And ’Little Things’ That Matter MTV Splash Page. 11.1.2013. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 34. Andreeva, Nellie: UPDATE: ABC Picks Up ‘Once Upon A Time’ Spinoff, ‘Mixology’, ‘The Returned’, ‘Killer Women’, ‘Lucky 7′, ‘Betrayal’, ‘Trophy Wife’, Cullen Bros, ‘Influence’, ‘The Goldbergs’, ‘Super Fun Night’, ‘S.H.I.E.L.D.’ To Series Deadline.com. 10.5.2013. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 35. Hibberd, James: Did ’S.H.I.E.L.D.’ get a new title? Entertainment Weekly. 6.4.2013. Viitattu 3.11.2013. (englanniksi)
 36. Kondolojy, Amanda: ’Marvel’s Agents of ’S.H.I.E.L.D.’ Gets Full Season Order TV by the Numbers. 10.10.2013. Viitattu 3.3.2014. (englanniksi)
 37. Hibberd, James: ABC renews ’SHIELD’ plus orders ’Captain America’ spin-off Entertainment Weekly. 8.5.2014. Viitattu 9.5.2014. (englanniksi)
 38. Strom, Marc: Learn How Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. Begins Its Second Season Marvel.com. 8.9.2014. Viitattu 9.9.2014. (englanniksi)
 39. Connelly, Brendon: Exclusive! Agents Of S.H.I.E.L.D.’s Showrunner Talks Interconnection With Avengers: Age Of Ultron, Agent Carter, & Marvel Cinematic Universe Comicbook.com. 11.9.2014. Viitattu 2.10.2014. (englanniksi)
 40. Strom, Marc: Marvel’s Agent Carter & Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. Set Premiere & Return Dates Marvel.com. 5.11.2014. Viitattu 24.11.2014. (englanniksi)
 41. ‘Castle,’ ‘Scandal,’ ‘Agent Carter,’ ‘SHIELD’ & ‘Nashville’ Renewed at ABC | Variety (englanniksi)
 42. Cavanaugh, Patrick: 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' Season 3 Premiere Date Revealed Marvel.com. 10.5.2015. Viitattu 11.6.2015. (englanniksi)
 43. Strom, Marc: 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' Renewed For Season 4 Marvel.com. 3.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.3.2016. (englanniksi)
 44. Stanhope, Kate: ABC Announces Fall Premiere Dates The Hollywood Reporter. 28.6.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.6.2016. (englanniksi)
 45. Damore, Meagan: SDCC: Marvel's "Agents of SHIELD" Cast & Crew Declassify Season 4 Comic Book Resources. 22.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
 46. Tuesday Final Ratings: 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.', 'The Voice' & 'NCIS' Adjusted Up; 'The Goldbergs' & 'Chicago Fire' Adjusted Down (englanniksi)
 47. Ratings: ‘S.H.I.E.L.D.’ Scores Biggest Drama Premiere in 4 Years (Update) (englanniksi)
 48. The BTJA Announces Icon Award Recipient and Most Exciting New Series Honorees (englanniksi)
 49. ABC’s ‘MARVEL’S Agents Of S.H.I.E.L.D’ Was Named The Most Promising New Fall Series By The Television Critics Association (englanniksi)
 50. The 61st MPSE Golden Reel Awards (Television) Arkistoitu . Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 51. People's Choice Awards 2014 – Winner's List 8.1.2014. Yahoo!. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 52. 66th Primetime Emmys Nominees and Winners Emmys.com. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 53. 2013 International Press Academy. Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 54. Johns, Nikara: ‘Gravity,’ ‘The Hobbit: The Desolation of Smaug’ Lead Saturn Awards Noms Variety. 24.2.2014. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 55. Teen Choice Awards: The Complete Winners List (englanniksi)
 56. 12th Annual Visual Effects Society Awards Winners 13.2.2014. Rotten Tomatoes. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 57. Nominees & Winners People's Choice Awards. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 58. The 41st Annual Saturn Awards Winners 2015 Saturn Awards. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)
 59. Winners of the 2015 Visual Effects Society Awards 5.2.2015. Rotten Tomatoes. Arkistoitu . Viitattu 24.4.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]