Phil Coulson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phil Coulson
Luoja(t)
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Iron Man (2008)
Henkilötiedot
Oikea nimi Phillip J. Coulson
Ryhmäsidokset S.H.I.E.L.D.

Phil Coulson on Marvel Cinematic Universen elokuvissa ja televisiosarjoissa esiintyvä hahmo, jota näyttelee Clark Gregg. Hän on rauhanturva- ja vakoilujärjestö S.H.I.E.L.D.:n agentti. Hän on esiintynyt elokuvissa Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011), The Avengers (2012) ja Captain Marvel (2019). Hahmo on myös yksi televisiosarjan S.H.I.E.L.D. Agentit (2013–2020) päähenkilöistä.[1] Hahmo on sittemmin esiintynyt myös Marvel Comicsin sarjakuvissa sekä Marvel Animationin animaatiosarjoissa.[2][3][4]

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phil Coulson esiteltiin elokuvassa Iron Man, jossa hän yritti udella Tony Starkilta tietoja tämän ajasta terroristijärjestö Kymmenen Sormuksen panttivankina Afganistanissa. Hän on myös yksi useista S.H.I.E.L.D.-agenteista, jotka Pepper Pottsin opastamina yrittävät pidättää Obadiah Stanen, joka oli tehnyt yhteistyötä Kymmenen Sormuksen kanssa ja havitellut Stark-yhtiöitä itselleen. Elokuvassa Iron Man 2 Coulson saa tehtäväkseen valvoa Starkia, kun tämä syntetisoi uutta alkuainetta kaarireaktorin voimanlähteeksi. Mutta sitten Coulson saa tehtäväkseen lähteä suorittamaan uutta tehtävää New Mexicoon. Sekä elokuvan lopputekstien jälkeinen kohtaus että elokuvan Thor juoni paljastivat, että Coulsonin tehtävä oli tutkia kraateri, johon Thorin vasara oli pudonnut. Coulson ja Thor ansaitsevat elokuvan aikana toistensa luottamuksen ja varmistavat, että S.H.I.E.L.D. tekisi Thorin kanssa yhteistyötä vastaisuudessakin. Elokuvassa The Avengers Coulson saa kuolettavan haavan Lokin valtikasta ja S.H.I.E.L.D.:n johtaja Nick Fury käyttää tätä motivoidakseen Kostajia tekemään yhteistyötä. Captain Marvelissa, joka sijoittuu vuoteen 1995, Coulson oli vielä aloitteleva S.H.I.E.L.D.-agentti, mutta työskenteli jo siihen aikaan suoraan Furylle, joka oli jo silloin esimiesasemassa.

Coulson esiintyy televisiosarjan S.H.I.E.L.D. Agentit päähenkilönä. Sarjan alussa paljastuu, että hän oli johtanut projektia nimeltä T.A.H.I.T.I., jolla voittaisiin heräättää Kostajien jäseniä henkiin, mikäli nämä kuolisivat, käyttämään kriiden jäänteistä kerättyä DNA:ta. Koekappaleiden kokeman psykoosin ja hypergrafian vuoksi Coulson oli aoikonaan määrännyt projektin lakkautettavaksi, kunnes riskeistä huolimatta Fury päätti The Avengersin ja Iron Man 3:n tapahtumien jälkeen käyttää T.A.H.I.T.I.:a herättääkseen Coulsonin kuolleista. Ensimmäisellä tuotantokaudella Coulson kokosi oman tiimin S.H.I.E.L.D.-tiimin, johon kuuluvat Melinda May, Grant Ward, Leo Fitz, Jemma Simmons ja Coulsonin västikään S.H.I.E.L.D.:iin värväämä haktivisti Skye (jonka syntymänimeksi paljastui toisella tuotantokaudella Daisy Johnson). Captain America: The Return of the First Avengerin tapahtumien myötä paljastuu, että Hydra oli soluttautunut S.H.I.E.L.D.:iin ja Ward paljastuu myös Hydran agentiksi. Kun Coulson tekee Furyn avustuksella lopun John Garrettin johtamasta ”Projekti Tuhatjalkaisesta”, Fury nimittää Coulsonin S.H.I.E.L.D.:n uudeksi johtajaksi, joka tekee Playgroundista S.H.I.E.L.D.:n uuden päätukikohdan.

Toisella tuotantokaudella Coulson kohtaa lisää Hydran jäseniä ja saa tietää epäinhimillisten rodun olemassaolosta, Daisy Johnsonin paljastuessa myös epäinhimilliseksi. Coulsonin tiimiin on liittynyt uusia jäseniä: Lance Hunter, Bobbi Morse ja Alphonso ”Mack” McKenzie. Myöhemmin paljastuu, että Mack ja Morse kuuluvat Robert Gonzalezin johtamaan toiseen S.H.I.E.L.D.-ryhmittymään, joka vastustaa salaisuuksia ja superihmisten kanssa työskentelemistä. Coulson suostuttelee ryhmittymät kuitenkin yhdistymään yhdeksi, kun paljastuu, että Coulson oli säilyttänyt tallessa yhtä helialusta, jolla Fury auttoi Avengers: Age of Ultronin tapahtumien aikaan Kostajia pelastamaan Sokovian pääkaupungin Novi Gradin asukkaat Ultronilta. Yhdessä molemmat ryhmittymät kukistavat Jiayingin, Daisyn äidin, joka oli Hydraan kuuluneen Daniel Whitehallin käsissä kokemiensa kidutusten vuoksi tuhoamaan kaikki tavalliset ihmiset suojellakseen epäinhimillisiä. Coulson kuitenkin menettää taistelussa toisen kätensä ja saa tilalle tekokäden.

Kolmannella kaudella Coulsonille muodostuu romanssi Rosalind Pricen, epäinhimillisten toimintaa jäljittävän ATCU:n (Advanced Threat Containment Unit), johtajan kanssa. Yhdeksi Hydran uusista johtajista noussut Ward kuiteenkin tappaa Pricen ja kostoksi tästä, Coulson murskaa tekokädellään hänen rintansa, mutta Hydran palvoma olento, Hive, valtaa Wardin ruumiin itselleen. Hydran jäljelle jääneiden johtajien sekä Hiven kuoltua, S.H.I.E.L.D.:istä tulee jälleen laillinen organisaatio ja Jeffrey Mace nimitetään sen uudeksi johtajaksi. Neljännellä kaudella, pysäyttääkseen epäinhimillisiä vastustavat Vahtikoiriksi kutsutun järjestön terroristit sekä S.H.I.E.L.D.:n hallinnasta riistäytyneet Life Model Decoy -robotit, Coulson liittoutuu Robbie Reyesin / Aaveajajan kanssa ja tuhotakseen Aidan, joka oli muuttanut itsensä LMD-robotista (Life Model Decoy) epäinhimilliseksi ja tuhonnut Playgroundin LMD-armeijallaan, Coulson lainaa Aaveajajan voimia itselleen. Mutta Mace saa surmansa ja lisäksi Vahtikoirat sekä Aida olivat ennen kukistumistaan onnistuneet tuhoamaan S.H.I.E.L.D.:in maineen.

Viidennellä kaudella chronicom-antropologi Enoch Coltrane sieppaa Coulsonin tiimin väliaikaisesti lähettääkseen heidät katsomaan tulevaisuutta, jossa Maa oli tuhoutunut ja kriit orjuuttaneet bunkkerista avaruusasemaksi muutetussa Majakassa asuvat ihmiskunnan jäänteet. Kun he palaavat omaan aikaansa mukanaan tulevaisuuden Majakan orja Deke Shaw, nykypäivän Majakasta tulee S.H.I.E.L.D.:in uusi päätukikohta ja Coulson paljastaa muille agenteille, että oli hintana Aaveajajan voimien lainaamiseksi neljännellä kaudella antanut voimien polttaa pois kaiken kriiden DNA:n, mikä tarkoitti, että Coulson tulisi hitaasti kuolemaan uudelleen Lokin aiheuttamaan haavaan. Coulsonin vastusteluista huolimatta, tiimi yrittää etsiä keinoa pelastaa hänet, mutta lopulta he joutuvat käyttämään viimeisen keinonsa pysäyttääkseen hulluksi tulleen Glenn Talbotin. Coulson eroaa S.H.I.E.L.D.:istä, nimittää Mackin uudeksi johtajaksi ja viettää viimeiset päivänsä Tahitilla Mayn kanssa.

Coulson jätti kuitenkin jälkeensä tekoälyhologrammin, jota Mack käytti kuudennella kaudella aina, kun tarvitsi tukea S.H.I.E.L.D.:in johtamiseen ja Coulson esiintyi kyseisellä kaudella myös takaumakohtauksissa. S.H.I.E.L.D. kohtaa myös toisesta ulottuvuudesta tulleen miehen nimeltä ”Kessu” (engl. Sarge) ja hänen kolme kätyriään: Jacon, Paxin ja Snowflaken. Kessun DNA täsmää Coulsonin kanssa ja Coulsonin nimi kuulostaa hänestä tutulta, mutta Kessu ei tiedä mitään S.H.I.E.L.D.:istä ja väittää olevansa yli sata vuotta vanha. Lopulta paljastuu, että kun Coulson oli viidennellä tuotantokaudella gravitoniumin avulla sinetöinyt tien Pelkoulottuvuuteen sekä räjäyttänyt kolme monoliittia, niiden voima oli luonut Coulsonista kloonin ja lähettänyt sen ajassa sata vuotta taaksepäin Pelkoulottuvuuteen. Siellä olento nimeltä Pachakutiq oli asettunut Coulsonin kloonin kehoon, jolloin Coulsonin muistot olivat sekoittuneet Pachakutiqin muistojen kanssa, ja näin heistä oli tullut Kessu, joka uskoi rakastajattarensa ja ”lepinkäisiksi” kutsuttujen loiseliöiden luojan Izelin tappaneen hänen ”perheensä”. Aluksi Coulsonin oikeat muistot alkoivat tulla esiin sekä nostaa Mayssä ja Johnsonissa toivon Coulsonin paluusta, kunnes Coulsonin muistojen aiheuttama tuskantunne saa Pachakutiqin muistot palaamaan täysin ja Kessun kääntymään takaisin Izelin puolelle. Lopulta May, Johnson ja Mack tappavat Izelin ja Kessun. Mutta kotiplaneettansa lepinkäisille menettäneen ja Maan valloitusta chronicomien uudeksi kotiplaneetaksi suunnittelevan Malachin johtamien chronicom-metsästäjien tuhottua Majakka, Fitz ja Simmons olivat yhdessä heidän puolellaan yhä olevan Enochin kanssa luoneet chronicomien teknologialla tehostetun LMD-robottikopion Coulsonista, jolle on päivitetty kaikki tähänastiset tapahtumat ja joka mukanaan S.H.I.E.L.D.:n agentit seuraavat chronicom-metsästäjiä aikamatkustuksella 1930-luvulle.

Tämä uusi LMD-Coulson ei heti tajunnut olevansa vain robotti ennen kuin huomasi, että hänellä oli yli-inhimilliset voimat ja kestävyys niin kuin chronicomeilla. Eikä hän aluksi edes hyväksynyt olemassaoloaan, tietäen mitä oikea Coulson olisi ajatellut siitä, kunnes huomasi uusien kykyjensä hyödyt ja sen miten paljon S.H.I.E.L.D. yhä tarvitsi häntä. Vaihtoehtoisessa menneisyydessä, jonne he matkustavat Zephyr One -lentokoneella, hän muun muassa auttaa lavastamaan vuonna 1955 S.H.I.E.L.D.-agentti Daniel Sousan kuoleman ja vuoden 1976 vaihtoehtoisessa menneisyydessä hän päätyy uhraamaan itsensä tuhotakseen chronicom-metsästäjät ja näiden alukseen, vaikka näiden muistot sisältävät kovalevyt selvisivät. Kun vuoteen 1982 Mackin kanssa vahingossa jäänyt Shaw oli saanut talteen yhdelle kovalevylle LMD-Coulsonin muistot ja muiden agenttien tullessa noutamaan heitä, he rakentavat LMD-Coulsonille uuden kehon. LMD-Coulson selviää hengissä viimeisestä taistelusta chronicom-metsästäjiä ja Nathaniel Malickiä vastaan, ja vetäytyy tämän jälkeen S.H.I.E.L.D.:istä sapatille. Vuosi näiden tapahtumien jälkeen hän saa Mackiltä lahjaksi L.O.L.A.:n, lentokykyisen vuoden 1962 Chevrolet Corvetten, jota oikea Coulson oli käyttänyt toistuvasti sarjan aikana, ja lähtee sillä kiertämään maailmaa.

Muut esiintymiset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Coulsonin nimi mainittiin animaatiosarjan Iron Man: Armored Adventures jaksossa ”Extremis” yhtenä S.H.I.E.L.D.-agenteista, jotka kohtasivat ja joutuivat mutatoituneen Mallenin tyrmäämiksi.[5]
  • Clark Gregg ääninäyttelee Coulsonia myös animaatiosarjassa Ultimate Spider-Man, jossa hän on toimii kahdella ensimmäisellä kaudella peitetehtävissä Peter Parkerin koulun rehtorina.[6]
  1. Leppilampi, Markku: Marvel herättää henkiin suositun kuolleen hahmon - nähdään tulevassa elokuvassa Episodi.fi. 27.3.2018. Viitattu 12.08.2018.
  2. Richards, Dave: NYCC: Spencer's "Secret Avengers" are the Newest Agents of S.H.I.E.L.D. Comic Book Resources. Arkistoitu . Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  3. Thor: God of Thunder #19 (huhtikuu 2014)
  4. Collura, Scott: Comic-Con: Ultimate Spider-Man Toon and Avengers Season 2 IGN. 23.7.2011. Arkistoitu . Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  5. Iron Man: Armored Adventures. Kausi 2. Jakso 16. ”Extremis”.
  6. Harris, Jeffrey: SDCC2011: New Details and Voice Cast of Ultimate Spider-Man Revealed Toon Zone. Arkistoitu . Viitattu 4.8.2019. (englanniksi)
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.