Phil Coulson

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phil Coulson
Luoja(t)
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Iron Man (2008)
Henkilötiedot
Oikea nimi Phillip J. Coulson
Ryhmäsidokset S.H.I.E.L.D.

Phil Coulson on Marvel Cinematic Universen elokuvissa ja televisiosarjoissa esiintyvä hahmo, jota näyttelee Clark Gregg. Hän on rauhanturva- ja vakoilujärjestö S.H.I.E.L.D.:n agentti. Hän on esiintynyt elokuvissa Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011), The Avengers (2012) ja Captain Marvel (2019). Hahmo on myös yksi televisiosarjan S.H.I.E.L.D. Agentit (2013–) päähenkilöistä.[1] Hahmo on sittemmin esiintynyt myös Marvel Comicsin sarjakuvissa sekä Marvel Animationin animaatiosarjoissa.[2][3][4]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phil Coulson esiteltiin elokuvassa Iron Man, jossa hän yritti udella Tony Starkilta tietoja tämän ajasta terroristijärjestö Kymmenen Sormuksen panttivankina Afghanistanissa. Hän on myös yksi useista S.H.I.E.L.D.-agenteista, jotka Pepper Pottsin opastamina yrittävät pidättää Obadiah Stanen, joka oli tehnyt yhteistyötä Kymmenen Sirmuksen kanssa ja havitellut Stark-yhtiöitä itselleen. Elokuvassa Iron Man 2 Coulson saa tehtäväkseen valvoa Starkia, kun tämä syntetisoi uutta alkuainetta kaarireaktorin voimanlähteeksi. Mutta sitten Coulson saa tehtäväkseen lähteä suorittamaan uutta tehtävää New Mexicoon. Sekä elokuvan lopputekstien jälkeinen kohtaus että elokuvan Thor juoni paljastivat, että Coulsonin tehtävä oli tutkia kraateri, johon Thorin vasara oli pudonnut. Coulson ja Thor ansaitsevat elokuvan aikana toistensa luottamuksen ja varmistavat, että S.H.I.E.L.D. tekisi Thorin kanssa yhteistyötä vastaisuudessakin. Elokuvassa The Avengers Coulson saa kuolettavan haavan Lokin valtikasta ja S.H.I.E.L.D.:n johtaja Nick Fury käyttää tätä motivoidakseen Kostajia tekemään yhteistyötä. Captain Marvelissa, joka sijoittuu vuoteen 1995, Coulson oli vielä aloitteleva S.H.I.E.L.D.-agentti, mutta työskenteli jo siihen aikaan Furyn alaisena.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coulson esiintyy televisiosarjan S.H.I.E.L.D. Agentit päähenkilönä. Sarjan alussa paljastuu, että hän oli hotanut projektia nimeltä T.A.H.I.T.I., jolla voittaisiin heräättää Kostajien jäseniä henkiin, mikäli nämä kuolisivat, käyttämään kriiden jäänteistä kerättyä DNA:ta. Koekappaleiden kokeman psykoosin ja hypergrafian vuoksi Coulson oli aoikonaan määrännyt projektin lakkautettavaksi, kunnes riskeistä huolimatta Fury päätti The Avengersin ja Iron Man 3:n tapahtumien jälkeen käyttää T.A.H.I.T.I.:a herättääkseen Coulsonin kuolleista. Ensimmäisellä tuotantokaudella Coulson kokosi oman tiimin S.H.I.E.L.D.-tiimin, johon kuuluvat Melinda May, Grant Ward, Leo Fitz, Jemma Simmons ja Coulsonin västikään S.H.I.E.L.D.:iin värväämä haktivisti Skye (jonka oikeaksi nimeksi paljastuu Daisy Johnson. Captain America: The Return of the First Avengerin tapahtumien myötä paljastuu, että Hydra oli soluttautunut S.H.I.E.L.D.:iin ja Ward paljastuu myös Hydran agentiksi. Kun Coulson tekee Furyn avustuksella lopun John Garrettin johtamasta ”Projekti Tuhatjalkaisesta”, Fury nimittää Coulsonin S.H.I.E.L.D.:n uudeksi johtajaksi.

Toisella tuotantokaudella Coulson kohtaa lisää Hydran jäseniä ja saa tietää epäinhimillisten rodun olemassaolosta, Daisy Johnsonin paljastuessa myös epäinhimilliseksi. Coulsonin tiimiin on liittynyt uusia jäseniä: Lance Hunter, Bobbi Morse ja Alphonso ”Mack” McKenzie. Myöhemmin paljastuu, että McKenzie ja Morse kuuluvat Robert Gonzalezin johtamaan toiseen S.H.I.E.L.D.-ryhmittymään, joka vastustaa salaisuuksia ja superihmisten kanssa työskentelemistä. Coulson suostuttelee ryhmittymät kuitenkin yhdistymään yhdeksi, kun paljastuu, että Coulson oli säilyttänyt tallessa yhtä helialusta, jolla Fury auttoi Avengers: Age of Ultronin tapahtumien aikaan Kostajia pelastamaan Sokovian pääkaupungin Novi Gradin asukkaat Ultronilta. Yhdessä molemmat ryhmittymät kukistavat Jiayingin, Daisyn äidin, joka oli epäinhimillisen tulevaisuuden vuoksi valmis tuhoamaan kaikki tavalliset ihmiset. Coulson kuitenkin menettää taistelussa toisen kätensä.

Kolmannella kaudella Coulsonille muodostuu romanssi Rosalind Pricen, epäinhimillisten toimintaa jäljittävän ATCU:n (Advanced Threat Containment Unit), johtajan kanssa. Yhdeksi Hydran uusista johtajista noussut Ward kuiteenkin tappaa Pricen ja kostoksi tästä, Coulson murskaa hänen rintansa, mutta Hydran palvoma olento, Hive, valtaa Wardin ruumiin itselleen. Hiven ja Hydran jäljelle jääneiden johtajien kuoltua, S.H.I.E.L.D.:istä tulee jälleen laillinen organisaatio ja Jeffrey Mace nimitetään sen uudeksi johtajaksi. Neljännellä kaudella, pysäyttääkseen epäinhimillisiä vastustavat Watchdogs-järjestön terroristit sekä S.H.I.E.L.D.:n hallinnasta riistäytyneet Life Model Decoy -robotit, Coulson liittoutuu Robbie Reyesin / Aaveajajan kanssa ja tuhotakseen LMD-robotista itsensä epäinhimilliseksi muuttaneen Aidan, Coulson lainaa Aaveajajan voimia itselleen. Mutta Mace saa surmansa ja lisäksi Watchdogs sekä Aida olivat ennen kukistumistaan onnistuneet manipuloimaan hallituksen julistamaan S.H.I.E.L.D.:in jälleen lainsuojattomaksi organisaatioksi.

Viidennellä kaudella Coulsonin tiimi siepataan väliaikaisesti tulevaisuuteen, jossa Maa oli tuhoutunut ja kriit orjuuttaneet bunkkerista avaruusasemaksi muutettussa Majakassa asuvat ihmiskunnan jäänteet. Kun he palaavat omaan aikaansa, Coulson paljastaa, että lainatakseen Aavejajan voimia, hän oli antanut voimien polttaa pois kaiken kriiden DNA:n, mikä tarkoitti Coulson tulisi hitaasti kuolemaan uudelleen. Coulsonin vastusteluista huolimatta, tiimi yrittää etsiä keinoa pelastaa hänet, mutta lopulta he joutuvat käyttämään viimeisen keinonsa pysäyttääkseen hulluksi tulleen Glenn Talbotin. Coulson eroaa S.H.I.E.L.D.:istä, nimittää Mackin uudeksi johtajaksi ja viettää viimeiset päivänsä Tahitilla Mayn kanssa.

Coulson jätti kuitenkin jälkeenä tekoälyhologrammin, jota Mack käytti kuudennella kaudella aina, kun tarvitsi tukea S.H.I.E.L.D.:in johtamiseen. S.H.I.E.L.D.:n agentit kohtaavat myös toisesta ulottuvuudesta tulleita palkkasotureita, joita johtaa Coulsonin näköinen mies nimeltä Sarge. Sargen DNA täsmää Coulsonin kanssa ja Coulsonin nimi kuulostaa hänestä tutulta, mutta Sarge ei tiedä mitään S.H.I.E.L.D.:istä ja väittää olevansa yli sata vuotta vanha. Lopulta paljastuu, että kun Coulson oli viidennellä tuotantokaudella gravitoniumin avulla sinetöinyt tien Pelkoulottuvuuteen sekä räjäyttänyt monoliitit (joita Sargen vihollinen Izel kutsui Di’Allasiksi), niiden voima oli luonut kloonin Coulsonilta, jonka oli riivannut Izelin lajitoveri nimeltä Pachakutiq ja joka oli lähetetty ajassa sata vuotta taaksepäin toiselle planeetalle. Coulsonin kloonin ja Pachakutiqin muistot olivat sekoittuneet keskenään ja näin heistä oli tullut Sarge.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leppilampi, Markku: Marvel herättää henkiin suositun kuolleen hahmon - nähdään tulevassa elokuvassa Episodi.fi. 27.3.2018. Viitattu 12.08.2018.
  2. Richards, Dave: NYCC: Spencer's "Secret Avengers" are the Newest Agents of S.H.I.E.L.D. Comic Book Resources. Arkistoitu . Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
  3. Thor: God of Thunder #19 (huhtikuu 2014)
  4. Collura, Scott: Comic-Con: Ultimate Spider-Man Toon and Avengers Season 2 IGN. 23.7.2011. Arkistoitu . Viitattu 14.8.2018. (englanniksi)
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.