Luettelo Marvel Cinematic Universen televisiosarjoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marvel Cinematic Universe -televisiosarjat
Marvel Cinematic Universe television series
Kestoaika 29–69 minuuttia
Perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin
Alkuperämaa Yhdysvallat
Verkko
Esitetty 2013-9-2424. syyskuuta 2013 –
jatkuu edelleen
Tuotantokausia
  • Marvel Television
  • 29 (12 eri sarjasta)
  • Marvel Studios
  • 4 (4 eri sarjasta)
Jaksoja
  • Marvel Television
  • 386
  • Marvel Studios
  • 29 (4 eri sarjasta)
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
Tuotantoyhtiö(t)
Levittäjä

Marvel Cinematic Universen (MCU) televisiosarjat ovat Marvel Comicsin sarjakuviin perustuvia supersankaritelevisiosarjoja. Sarjat ovat olleet tuotannossa vuodesta 2013 alkaen, ja siitä asti Marvel Television ja ABC Studios, yhdessä sen tuotanto-osasto ABC Signature Studiosin kanssa, ovat esittäneet yksitoista televisiosarjaa, esittäen niitä antennilähetyksinä ABC:llä, suoratoistona Netflixissä ja Hulussa sekä kaapelitelevisiolähetyksinä Freeformilla. Lisäksi Marvel Studios—MCU-elokuvat toteuttanut tuotantostudio—kehittää Disney+:lle lukuisia televisiosarjoja, joilla on Marvel Televisionin sarjoista poiketen ovat suuremmat budjetit ja ovat virallisesti osa elokuvien muodostamia vaiheita, keskittyen elokuvista tuttuihin sivuhahmoihin.

Ensimmäinen Marvel Cinematic Universen televisiosarja, S.H.I.E.L.D. Agentit, alkoi Yhdysvalloissa ABC-kanavalla syksyllä 2013, ja sitä seurasi Agent Carter alkuvuodesta 2015. Marvel myös teki Imax Corporationin kanssa sopimuksen televisiosarjan Inhumans kahden ensimmäisen jakson esittämisestä Imax-teattereissa syyskuussa 2017 ennen koko sarjan esittämistä ABC-kanavalla saman vuoden aikana. Netflixin Marvel-sarjoista kaksi ensimmäistä, Daredevil ja Jessica Jones, julkaistiin vuonna 2015. Luke Cage julkaistiin vuonna 2016 sekä Iron Fist, The Defenders ja The Punisher vuonna 2017. MCU laajentui vuonna 2017 laajentui televisiosarjan Runaways myös Huluun, jonne julkaistiin vuonna 2020 myös Helstrom. Vuonna 2018 Freeform-kanavalla alettiin esittämään televisiosarjaa Cloak & Dagger. Disney+-sarjoista julkaistiin 'WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki, What If...? ja Hawkeye vuonna 2021, sekä She-Hulk, Moon Knight, Ms. Marvel, Secret Invasion ja televisiospesiaali The Guardians of the Galaxy Holiday Special vuonna 2022. Lisäksi Disney+-sarjoista on julkistettu Ironheart, Armor Wars, Echo, nimeämätön Wakandaan sijoittuva televisiosarja, Agatha: House of Harkness, Spider-Man: Freshman Year ja Marvel Zombies.

Marvel Television[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ABC-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkuperäinen esitys Showrunner
Alkoi Päättyi Verkko
S.H.I.E.L.D. Agentit 1 22 2013-9-2424. syyskuuta 2013 2014-5-1313. toukokuuta 2014 ABC Jed Whedon, Maurissa Tancharoen ja Jeffrey Bell[1]
2 22 2014-9-2323. syyskuuta 2014 2015-5-1212. toukokuuta 2015
3 22 2015-9-2929. syyskuuta 2015 2016-5-1717. toukokuuta 2016
4 22 2016-9-2020. syyskuuta 2016 2017-5-1616. toukokuuta 2017
5 22 2017-12-11. joulukuuta 2017 2018-5-1818. toukokuuta 2018
6 13 2019-5-1010. toukokuuta 2019 2019-8-22. elokuuta 2019
7 13 2020-5-2727. toukokuuta 2020 2020-8-1212. elokuuta 2020
Agent Carter 1 8 2015-1-66. tammikuuta 2015 2015-2-2424. helmikuuta 2015 Tara Butters, Michele Fazekas ja Chris Dingess[2]
2 10 2016-1-1919. tammikuuta 2016 2016-3-11. maaliskuuta 2016
Inhumans 1 8 2017-9-2929. syyskuuta 2017[a] 2017-11-1010. marraskuuta 2017 Scott Buck[4]
  1. Kaksi ensimmäistä Inhumansin jaksoa esitettiin Imax-teattereissa 1. syyskuuta 2017 alkaen elokuvana nimeltä Inhumans: The First Chapter kahden viikon ajan ja esitettiin sen jälkeen televisiossa ABC:llä 29. syyskuuta.[3]

Ensimmäinen Marvel Cinematic Universeen kuuluva Marvel Televisionin kehittämä televisiosarja oli S.H.I.E.L.D. Agentit, jonka pilottjakson ABC tilasi elokuussa 2012.[5][6] Tammikuussa 2014 paljastettiin, että ABC oli tilannut toisenkin televisiosarjan, Agent Carterin.[7] In Marraskuussa 2016, Marvel ja IMAX Corporation julkistivat televisiosarjan nimeltä Inhumans, kun samanniminen elokuva oli poistettu Marvel Studiosin julkaisuaikataulusta.[8][9][10] Keskustellessaan Marvel Televisionin sarjojen luokittelusta elokuussa 2019, Loeb selitti Marvelin luokitelleen ABC-sarjat nimelle ”Marvel Heroes”, koska niissä oli enemmän yhteyksiä elokuviin kuin muissa sarjoissa, erityisesti S.H.I.E.L.D. Agenteissa ja Agent Carterissa, joiden avainpäähenkilöt esiintyivät elokuvissa ennen omia televisiosarjojaan.[11]

Netflix-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkuperäinen julkaisu Verkko Showrunner
Daredevil 1 13 2015-4-1010. huhtikuuta 2015 Netflix Steven S. DeKnight[12]
2 13 2016-3-1818. maaliskuuta 2016 Doug Petrie ja Marco Ramirez[13]
3 13 2018-10-1919. lokakuuta 2018 Erik Oleson[14]
Jessica Jones 1 13 2015-11-2020. marraskuuta 2015 Melissa Rosenberg[15]
2 13 2018-3-88. maaliskuuta 2018
3 13 2019-6-1414. kesäkuuta 2019
Luke Cage 1 13 2016-09-3030. syyskuuta 2016 Cheo Hodari Coker[16]
2 13 2018-6-2222. kesäkuuta 2018
Iron Fist 1 13 2017-3-1717. maaliskuuta 2017 Scott Buck[17]
2 10 2018-9-77. syyskuuta 2018 Raven Metzner[18]
The Defenders 1 8 2017-8-1818. elokuuta 2017 Marco Ramirez[19]
The Punisher 1 13 2017-11-1717. marraskuuta 2017 Steve Lightfoot[20]
2 13 2019-1-1818. tammikuuta 2019

Lokakuussa 2013 Marvel valmisteli neljää draamasarjaa ja yhtä minisarjaa, yhteensä 60 jaksoa, esittääkseen niitä VOD-palveluissa tai kaapelitelevision välityksellä, Netflixin, Amazonin ja WGN American osoittaessa kiinnostusta.[21] Marraskuussa 2013 ilmoitettiin, että Disney tulisi julkaisemaan Netflixiin näyteltyjä televisiosarjoja Daredevilistä, Jessica Jonesista, Rautanyrkistä ja Luke Cagesta, johtaen lopulta Puolustajista kertovaan minisarjaan.[22] Näitä sarjoja ja niiden hahmoja kutsutaan Marvel Televisionin sisällä kutsutaan nimillä ”Marvel Street-Level Heroes” tai ”Marvel Knights”.[23]

Nuortensarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkuperäinen esitys / julkaisu Showrunner
Alkoi Päättyi Verkko
Runaways 1 10 2017-11-2121. marraskuuta 2017 2018-1-88. tammikuuta 2018 Hulu Josh Schwartz ja Stephanie Savage[24]
2 13 2018-12-2121. joulukuuta 2018
3 10 2019-12-1313. joulukuuta 2019
Cloak & Dagger 1 10 2018-6-77. kesäkuuta 2018 2018-8-22. elokuuta 2018 Freeform Joe Pokaski[25]
2 10 2019-4-44. huhtikuuta 2019 2019-5-3030. toukokuuta 2019

Vuoden 2011 San Diego Comic-Con Internationalissa Loeb paljasti, että Viitasta ja Tikarista oli kehitteillä televisiosarja[26] Freeform tilasi projektin huhtikuussa 2016.[27] Saman vuoden elokuussa Hulu tilasi televisiosarjan Karkureista.[28] Marveli alun perin aikonut toteuttaa crossoveria sarjojen välille,[29] mutta lopulta elokuussa 2019 ilmoitettiin, että Viitta ja Tikari tekisivät esiintymisen Runawaysin kolmannella tuotantokaudella.[30] Loeb selitti Marvelin luokittelevan sekä Runawaysin että Cloak & Daggerin Marvel Televisionin nuortenfiktioon, kun Marvel Studios oli toteuttanut omana nuortenfiktionaan uudet Hämähäkkimies-elokuvat. Loeb toivoi alun perin sarjojen välille enemmän crossover-esiintymisiä,[11] mutta Cloak and Daggerin ilmoitettiin lokakuussa 2019 päättyvän toiseen tuotantokauteen,[31] ja Runawaysin ilmoitettiin saman vuoden marraskuussa päättyvän kolmanteen tuotantokauteen.[32]

Adventure into Fear[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Adventure into Fear
Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkuperäinen julkaisu Verkko Showrunner
Helstrom[a] 1 10 2020-10-1616. lokakuuta 2020 Hulu Paul Zbyszewski[34]
  1. Helstromin tuotanto siirtyi Marvel Studiosille kun Marvel Television yhdistettiin siihen ja sen johtajien siirtyessä töihin edellä mainitulle studiolle sarjan tuotannon viimeistelemiseksi.[33]

Hulu tilasi toukokuussa 2019 kaksi televisiosarjaa, joista ensimmäinen keskittyisi Aaveajajaan ja toinen keskittyisi Daimon ja Ana Helstromiin. Tarkoitus oli muodostaa niiden välille samanlainen crossover kuin Netflix-sarjojen välille.[35] Loeb itse kertoi elokuussa Marvelin käyttävän näistä sarjoista kollektiivistä nimitystä ”Adventure into Fear”, ja että siihen oli suunnitteilla useampikin sarja.[11] Ghost Rider peruttiin kuukausi myöhemmin luovien erimielisyyksien vuoksi.[36] Joulukuussa 2019, kun Marvel Television lakkautettiin ja vastuu kaikista jo tuotannossa olevien sarjojen tuotannoista siirtyi Marvel Studiosille, kehitysvaiheeseen jääneet sarjat päätettiin jättää toteuttamatta.[33] Helstromin ilmoitettiin joulukuussa 2020 olevan lopetettu yhteen ainoaan tuotantokauteen.[37]

Marvel Studios[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs vaihe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkoi Päättyi Pääkäsikirjoittaja
WandaVision 1 9 2021-1-1515. tammikuuta 2021 2021-3-55. maaliskuuta 2021 Jac Schaeffer[38]
The Falcon and the Winter Soldier 1 6 2021-3-1919. maaliskuuta 2021 2021-4-2323. huhtikuuta 2021 Malcolm Spellman[39]
Loki 1 6 2021-6-99. kesäkuuta 2021 2021-7-1414. heinäkuuta 2021 Michael Waldron[40]
What If...? 1 9 2021-8-1111. elokuuta 2021 2021-10-66. lokakuuta 2021 A. C. Bradley[41]

Vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa Feige julkisti sarjojen WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki, What If...? ja Hawkeye olevan osa Marvel Studiosin neljättä vaihetta useiden elokuvien rinnalla.[42] Lisäksi vuoden 2019 D23-messuilla julkistettiin, että Ms. Marvel, Moon Knight ja She-Hulk ovat myös osa neljättä vaihetta.[43] Joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa julkistettiin osana neljättä vaihetta myös sarjat Secret Invasion, Ironheart ja Armor Wars sekä jouluaiheinen televisiospesiaali The Guardians of the Galaxy Holiday Special.[44] Helmikuussa 2021 julkistettiin, että Ryan Coogler, Black Pantherin (2018) ja Black Panther: Wakanda Foreverin (2022) ohjaaja ja käsikirjoittaja toteuttaisi Wakandaan sijoittuvan draamasarjan osana neljättä vaihetta.[45][46]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkoi Päättyi Pääkäsikirjoittaja Status
Neljäs vaihe
Hawkeye 1[47] 6[48] 2021-11-2424. marraskuuta 2021 2021-12-2222. joulukuuta 2021[49] Jonathan Igla[50] Suoratoistossa
She-Hulk 1 10[51] 2022[52] Ei tiedossa Jessica Gao[53] Jälkituotannossa
Moon Knight 1 6[51] 2022[52] Ei tiedossa Jeremy Slater[54]
Ms. Marvel 1[55] 6[56] kesä 2022[57] Ei tiedossa Bisha K. Ali[58]
Secret Invasion 1 6[59] 2022[60] Ei tiedossa Kyle Bradstreet[61] Kuvattavana
The Guardians of the Galaxy Holiday Special Spesiaali[62] joulukuu 2022[62] James Gunn[62]
Ironheart 1 6[63] Ei tiedossa Ei tiedossa Chinaka Hodge[63] Esituotannossa
Armor Wars 1[64] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Yassir Lester[65]
Nimeämätön Wakanda-televisiosarja 1[45] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Ryan Coogler[45] Kehityksessä
Tulevaisuus
Nimeämätön halloween-spesiaali Spesiaali[66] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Kehityksessä
Loki 2[67] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa
What If...? 2 9[68] Ei tiedossa Ei tiedossa A. C. Bradley[69] Tuotannossa
Echo 1[69] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Etan Cohen ja Emily Cohen[70] Kehityksessä
Agatha: House of Harkness 1[69] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Jac Schaeffer[69]
Spider-Man: Freshman Year 1[69] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Jeff Trammell[69] Tuotannossa
Marvel Zombies 1[69] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Zeb Wells[69]

Joulukuuhun 2020 mennessä, julkistettuaan vuoteen 2022 esitettävät sarjat,[44] Marvel Studiosin suunnitelmana oli julkaista lisää televisiosarjoja vielä viisi tai kuusi vuotta tähänkin asti julkistettujen sarjojen julkaisun jälkeen.[71] Sarjoille Loki ja What If...? on kehitteillä toiset tuotantokaudet.[67][68], kuten myös Maya Lopeziin / Kaikuun keskittyvä sarja Echo spin-offiksi Hawkeyelle sekä Agatha Harknessiin keskittyvä sarja Agatha: House of Harkness spin-offiksi WandaVisionille.[69] Marvel Studios kehittää myös lisää animaatiosarjoja, kuten Spider-Man -elokuvien esiosaksi suunniteltu Spider-Man: Freshman Year sekä What If...?:n spin-offiksi suunniteltu Marvel Zombies.[72][73] Nämä sarjat tultaisiin julkaisemaan aikaisintaan vuonna 2023.[74][69] Elokuussa 2021 Marvel Studios alkoi suunnitella halloween-spesiaalia, jonka tuotanto alkaisi vuonna 2022. Sen on raportoitu keskittyvän hahmoon Ihmissusi Yössä,[66] ja pääosan esittäjäksi on valittu Gael García Bernal.[75]

Lisäksi, Marvel Televisionin lopettamisesta huolimatta, ABC sanoi olevansa valmis esittämään lisää Marvel-sarjoja.[33] Tammikuussa 2020 ABC Entertainmentin johtajat Karey Burke sanoi, että Feige ja Marvel Studios kävivät parhaillaan keskustelua siitä mitä sarjoja esittää ABC:llä, mutta huomautti Marvel Studiosin keskittyvän ensisijaisesti Disney+-sarjoihin.[76]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Television[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Rotten Tomatoes Metacritic
Marvel Heroes (ABC-sarjat)
S.H.I.E.L.D. Agentit 1 88% (72 arvostelua)[77] 74 (33 arvostelua)[78]
2 91% (32 arvostelua)[79]
3 100% (22 arvostelua)[80]
4 96% (23 arvostelua)[81]
5 100% (23 arvostelua)[82]
6 93% (15 arvostelua)[83]
7 100% (6 arvostelua)[84]
Agent Carter 1 96% (46 arvostelua)[85] 72 (27 arvostelua)[86]
2 76% (21 arvostelua)[87]
Inhumans 1 11% (47 arvostelua)[88] 27 (20 arvostelua)[89]
Marvel Knights (Netflix-sarjat)
Daredevil 1 99% (71 arvostelua)[90] 75 (22 arvostelua)[91]
2 81% (57 arvostelua)[92] 68 (13 arvostelua)[93]
3 97% (640 arvostelua)[94] 71 (6 arvostelua)[95]
Jessica Jones 1 94% (80 arvostelua)[96] 81 (32 arvostelua)[97]
2 83% (86 arvostelua)[98] 70 (19 arvostelua)[99]
3 72% (39 arvostelua)[100] 58 (5 arvostelua)[101]
Luke Cage 1 90% (72 arvostelua)[102] 79 (30 arvostelua)[103]
2 85% (62 arvostelua)[104] 64 (13 arvostelua)[105]
Iron Fist 1 20% (84 arvostelua)[106] 37 (21 arvostelua)[107]
2 55% (47 arvostelua)[108] 39 (6 arvostelua)[109]
The Defenders 1 78% (100 arvostelua)[110] 63 (30 arvostelua)[111]
The Punisher 1 67% (78 arvostelua)[112] 55 (20 arvostelua)[113]
2 60% (35 arvostelua)[114] 58 (6 arvostelua)[115]
Nuortensarjat
Runaways 1 86% (81 arvostelua)[116] 68 (22 arvostelua)[117]
2 86% (22 arvostelua)[118]
3 86% (22 arvostelua)[119]
Cloak & Dagger 1 89% (54 arvostelua)[120] 68 (15 arvostelua)[121]
2 86% (7 arvostelua)[122]
Adventure into Fear
Helstrom 1 27% (26 arvostelua)[123] 40 (9 arvostelua)[124]

Marvel Studios[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Rotten Tomatoes Metacritic
Neljäs vaihe
WandaVision 1 91% (192 arvostelua)[125] 77 (41 arvostelua)[126]
The Falcon and the Winter Soldier 1 89% (31 arvostelua)[127] 75 (30 arvostelua)[128]
Loki 1 92% (127 arvostelua)[129] 74 (30 arvostelua)[130]
What If...? 1 93% (76 arvostelua)[131] 58 (12 arvostelua)[132]
Hawkeye 1 93% (62 arvostelua)[133] 64 (20 arvostelua)[134]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Littleton, Cynthia: ABC orders Marvel 'S.H.I.E.L.D' pilot Variety. 28.8.2012. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  2. McIntrye, Gina: ‘Agent Carter': Hayley Atwell reprises capable 1940s spy for Marvel TV show Los Angeles Times. 2.1.2015. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  3. Petski, Denise: ‘Marvel’s Inhumans’ Gets Premiere Date On ABC Deadline.com. 26.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  4. Goldberg, Lesley: Marvel's 'Inhumans' Sets 'Dexter' Grad as Showrunner (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.12.2016. Arkistoitu . Viitattu 6.12.2016. (englanniksi)
  5. Andreeva, Nellie: ABC Greenlights ‘S.H.I.E.L.D’ Marvel Pilot, Joss Whedon To Co-Write & Possibly Direct 28.8.2012. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  6. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D April 6, 2013. ABC Studios. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  7. Goldberg, Lesley: Marvel's 'Agent Carter': Hayley Atwell, Writers, Showrunners Confirmed for ABC Drama The Hollywood Reporter. 17.1.2014. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2019. (englanniksi)
  8. 'Marvel's The Inhumans' Coming To IMAX & ABC In 2017 Marvel.com. 14.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  9. Goldberg, Lesley: Marvel, ABC Set 'The Inhumans' TV Series The Hollywood Reporter. 14.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  10. Andreeva, Nellie: 'Marvel's Inhumans': 'Hell on Wheels' Anson Mount To Star As Black Bolt in ABC Series Deadline Hollywood. 28.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2019. (englanniksi)
  11. a b c Patten, Dominic: Marvel TV Boss Jeph Loeb On Secret ABC Series, Disney+, 'Legion' End, More Crossovers, 'Ghost Rider' & Hulu Plans Deadline Hollywood. 12.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2019. (englanniksi)
  12. Steven S. DeKnight Joins 'Marvel's Daredevil' 24.5.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  13. Cavanaugh, Patrick: Netflix Orders a Second Season of 'Marvel's Daredevil' 21.4.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  14. Dinh, Christine: Vincent D'Onofrio Returns As Wilson Fisk In Season 3 Of 'Marvel's Daredevil' Marvel.com. 25.10.2017. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2017. (englanniksi)
  15. Couch, Aaron: Melissa Rosenberg to Oversee Marvel's Jessica Jones Series for Netflix The Hollywood Reporter. 12.11.2013. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  16. Spangler, Todd: Netflix, Marvel Pick ‘Luke Cage’ Showrunner, Cheo Hodari Coker Variety. 31.3.2015. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  17. Scott Buck to Showrun the Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist' Marvel.com. 7.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 8.12.2015. (englanniksi)
  18. Hibberd, James: Iron Fist changing showrunners for season 2 Entertainment Weekly. 22.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)
  19. Li, Shirley: The Defenders EP talks juggling four heroes — and the 'crisis' that unites them Entertainment Weekly. 13.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  20. Hibberd, James: Marvel's The Punisher spin-off ordered by Netflix Entertainment Weekly. 29.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2016. (englanniksi)
  21. Andreeva, Nellie: Marvel Preps 60-Episode Package Of Four Series & A Mini For VOD & Cable Networks 14.10.2013. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2015. (englanniksi)
  22. Lieberman, David: Disney To Provide Netflix With Four Series Based On Marvel Characters 7.11.2013. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2015. (englanniksi)
  23. Patten, Dominic: Marvel TV Boss Jeph Loeb On Secret ABC Series, Disney+, ‘Legion’ End, More Crossovers, ‘Ghost Rider’ & Hulu Plans Deadline Hollywood. 12.8.2019. Viitattu 14.8.2019. (englanniksi)
  24. Andreeva, Nellie: Hulu Orders ‘Marvel’s Runaways’ Series From Josh Schwartz & Stephanie Savage Deadline.com. 17.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.8.2016. (englanniksi)
  25. Goldberg, Lesley: Freeform's Fraught Year: Inside the Rebranded Network's Chase for Millennials (and a Hit Show) hollywoodreporter.com. 11.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 11.11.2016. (englanniksi)
  26. Brothers, David: Marvel TV: ‘Hulk,’ ‘Alias’ and ‘Cloak and Dagger’ Comics To Be Adapted for Television with ABC Comics Alliance. 24.7.2011. Arkistoitu . Viitattu 31.1.2017. (englanniksi)
  27. Wagmeister, Elizabeth: Freeform Greenlights Marvel Romance Superhero Series ‘Cloak and Dagger’ (EXCLUSIVE) Variety. 7.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 31.1.2017. (englanniksi)
  28. Goldberg, Lesley: Marvel's 'Runaways,' From 'The O.C.' Creators, Ordered to Series at Hulu The Hollywood Reporter. 3.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
  29. Goldberg, Lesley: Hulu's 'Runaways' "Lives in the Same World" as Other Marvel Fare The Hollywood Reporter. 27.7.2017. = http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/hulus-runaways-lives-same-world-as-marvel-fare-1024910 Arkistoitu . Viitattu 1.8.2019. (englanniksi)
  30. Boucher, Geoff & Hipes, Patrick: Marvel Sets 'Runaways' And 'Cloak & Dagger' Crossover Episode Deadline Hollywood. 1.8.2019. Viitattu 2.8.2019. (englanniksi)
  31. Andreeva, Nellie: 'Marvel's Cloak & Dagger' Canceled By Freeform After 2 Seasons Deadline Hollywood. 24.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.10.2019. (englanniksi)
  32. Marvel’s Runaways’ To End With Season 3 On Hulu Deadline. 18.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2019. (englanniksi)
  33. a b c Goldberg, Lesley: Marvel TV Division Folded Into Studio Unit, Layoffs Expected The Hollywood Reporter. 8.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2019. (englanniksi)
  34. Goldberg, Lesley: 'Ghost Rider,' 'Helstrom' Marvel Live-Action Dramas a Go at Hulu The Hollywood Reporter. 1.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 16.3.2020. (englanniksi)
  35. Goldberg, Lesley: 'Ghost Rider,' 'Helstrom' Marvel Live-Action Dramas a Go at Hulu The Hollywood Reporter. 1.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 14.1.2021. (englanniksi)
  36. Andreeva, Nellie: ‘Marvel’s Ghost Rider’ Live-Action Series Not Going Forward At Hulu Deadline. 25.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 26.9.2019. (englanniksi)
  37. Andreeva, Nellie: ‘Helstrom’ Canceled By Hulu After One Season As Marvel Ramps Up Series Output For Disney+ Deadline Hollywood. 14.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  38. Kit, Borys: Marvel's 'Vision and Scarlet Witch' Series Lands 'Captain Marvel' Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 9.1.2019. Arkistoitu . Viitattu 10.1.2019. (englanniksi)
  39. Kroll, Justin & Otterson, Joe: Falcon-Winter Soldier Limited Series in the Works With ‘Empire’ Writer (EXCLUSIVE) Variety. 30.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 1.12.2018. (englanniksi)
  40. Kit, Borys: Marvel's 'Loki' Series Lands 'Rick and Morty' Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 15.2.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.2.2019. (englanniksi)
  41. Radulovic, Petrana: Everything we learned at D23’s Disney Plus presentation Polygon. 24.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.8.2019. (englanniksi)
  42. Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  43. Bonomolo, Cameron: Moon Knight, Ms. Marvel and She-Hulk Confirmed as Part of Marvel Studios’ Phase 4 Comicbook.com. 23.8.2019. Arkistoitu . (englanniksi)
  44. a b Paige, Rachel: All of the Marvel Studios News Coming out of The Walt Disney Company's 2020 Investor Day Presentation Marvel.com. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.1.2021. (englanniksi)
  45. a b c Fleming Jr., Mike: ‘Black Panther’ Helmer Ryan Coogler Stakes His Proximity Media Banner To 5-Year Exclusive Disney Television Deal; Wakanda Series In Works For Disney+ Deadline Hollywood. 1.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2021. (englanniksi)
  46. Ryan Coogler's Proximity Media Sets Exclusive Television Deal with The Walt Disney Company Marvel.com. 1.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2021. (englanniksi)
  47. Otterson, Joe: Hawkeye Series Starring Jeremy Renner in the Works at Disney+ (EXCLUSIVE) Variety. 10.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 10.4.2019. (englanniksi)
  48. Hussaini, Syed Fahadullah: Hawkeye Show Episode Count Revealed Screen Rant. 31.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2021. (englanniksi)
  49. Whitbrook, James: Marvel's Hawkeye Trailer Promises the Best Christmas Ever, If You Like Hawkeye Being Beat Up io9. 14.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2021. (englanniksi)
  50. Kit, Borys: Marvel's 'Hawkeye' Series Finds Its Writer With 'Mad Men' Scribe (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2019. (englanniksi)
  51. a b Goldberg, Matt: How Long Are Marvel's Disney+ Shows? Kevin Feige Talks 'Loki', 'Falcon and the Winter Soldier', and 'She-Hulk' Collider. 11.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.1.2021. (englanniksi)
  52. a b Vary, Adam B.: How Marvel Studios Is Reassembling for 2021 and Beyond Variety. 23.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
  53. Kit, Borys: Marvel's 'She-Hulk' Finds Its Head Writer With 'Rick and Morty' Scribe (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 9.11.2019. (englanniksi)
  54. Kit, Borys & Goldberg, Lesley: Marvel's 'Moon Knight' Series Finds Its Head Writer With 'Umbrella Academy' Series Creator (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 9.11.2019. (englanniksi)
  55. Couch, Aaron: Marvel Unveils 3 New Disney+ Shows Including 'She-Hulk' and 'Moon Knight' The Hollywood Reporter. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.8.2019. (englanniksi)
  56. Frater, Patrick: 'Ms. Marvel' Series Completes Production in Thailand Despite Virus Resurgence (Exclusive) Variety. 11.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.5.2021. (englanniksi)
  57. Hood, Cooper: Ms Marvel Release Window Revealed By Disney CEO Screen Rant. 10.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.11.2021. (englanniksi)
  58. Kit, Borys & Goldberg, Lesley: 'Ms. Marvel' Series in the Works for Disney+ (Exclusive) The Hollywood Reporter. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.8.2019. (englanniksi)
  59. Chitwood, Adam: Kevin Feige Explains Why Marvel's 'Secret Invasion' Is a Disney+ Series and Not a Movie Collider. 11.1.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
  60. Alber, Caitlin: Here's Who's Directing Marvel's 'Secret Invasion' Disney+ Series Collider. 15.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.5.2021. (englanniksi)
  61. Otterson, Joe: Samuel L. Jackson to Play Nick Fury in New Marvel Disney Plus Series (Exclusive) Variety. 25.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  62. a b c Dinh, Christine: James Gunn Returns to Write and Direct 'The Guardians of the Galaxy Holiday Special' Ahead of 'Guardians of the Galaxy 3' Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
  63. a b Otterson, Joe: ‘Ironheart’: Marvel-Disney Plus Series Sets Chinaka Hodge as Head Writer (Exclusive) Variety. 27.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2021. (englanniksi)
  64. Gelman, Vlada: Secret Invasion, Marvel Series Starring Samuel L. Jackson, Coming to Disney+ TVLine. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  65. Kroll, Justin: Marvel’s ‘Armor Wars’ Starring Don Cheadle Taps Yassir Lester As Head Writer Of Disney+ Series Deadline Hollywood. 20.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.8.2021. (englanniksi)
  66. a b Gonzalez, Umberto: Marvel is Seeking Latino Lead for Disney+ Halloween Special (Exclusive) TheWrap. 26.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2021. (englanniksi)
  67. a b Kroll, Justin: 'Loki' Exec Producer Michael Waldron Tapped To Write Kevin Feige's 'Star Wars' Movie As Part Of New Deal With Disney Deadline Hollywood. 7.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.2.2021. (englanniksi)
  68. a b Sneider, Jeff: Exclusive: Marvel's 'What If...?' Episode Count Revealed — And It's Not What You Think Collider. 2.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2021. (englanniksi)
  69. a b c d e f g h i j Hipes, Patrick: Disney+ Day: All The Streamer’s Film & TV News From Premiere Dates To Series Orders Deadline Hollywood. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.11.2021. (englanniksi)
  70. Moreau, Jordan: 'Hawkeye' Spinoff Series About Echo in Early Development for Disney Plus (Exclusive) Variety. 22.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2021. (englanniksi)
  71. Chitwood, Adam: Kevin Feige Reveals How Far Out the MCU Is Planned Right Now Collider. 12.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2021.
  72. Corvin, Ann-Marie: Marvel's Victoria Alonso on Exploring Diversity and Inclusion through 'What If' and the Hunt for Global Animation Partnerships Variety. 14.6.2021. Viitattu 14.7.2021. (englanniksi)
  73. D'Alessandro, Anthony: Walt Disney Animation Amps Up Production With New Vancouver Studio; First Project Is 'Moana' Musical Series Deadline Hollywood. 4.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2021. (englanniksi)
  74. Vary, Adam B.: Marvel Studios Planning ‘Multiple’ New Animated Series Following Debut of ‘What If…?’ Variety. 11.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2021. (englanniksi)
  75. Gonzalez, Umberto: Gael García Bernal to Star in Marvel's Werewolf-Focused Disney+ Halloween Special (Exclusive) TheWrap. 4.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.11.2021. (englanniksi)
  76. White, Peter: ABC Eyes Talks With Marvel's Kevin Feige To Develop Superhero Series For Broadcast Network Deadline Hollywood. 8.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2021. (englanniksi)
  77. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  78. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D – Season 1 Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  79. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 2.10.2018. (englanniksi)
  80. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 3 Rotten Tomatoes. Viitattu 1.12 .2018. (englanniksi)
  81. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 4 Rotten Tomatoes. Viitattu 15.6.2019. (englanniksi)
  82. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 5 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  83. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 6 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  84. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 7 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  85. Marvel's Agent Carter: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 12.9.2018. (englanniksi)
  86. Agent Carter : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  87. Marvel's Agent Carter: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 12.9.2018. (englanniksi)
  88. Marvel's Inhumans: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  89. Marvel's Inhumans : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 21.7.200. (englanniksi)
  90. Marvel's Daredevil: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  91. Marvel's Daredevil : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 14.2.2018. (englanniksi)
  92. Marvel's Daredevil: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  93. Marvel's Daredevil: Season 2 Metacritic. CBS. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  94. Marvel's Daredevil: Season 3 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  95. Marvel's Daredevil : Season 3 Metacritic. CBS. Viitattu 24.10.2018. (englanniksi)
  96. Marvel's Jessica Jones: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  97. Marvel's Jessica Jones : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  98. Marvel's Jessica Jones: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  99. Marvel's Jessica Jones : Season 2 Metacritic. CBS. Viitattu 10.3.2018. (englanniksi)
  100. Marvel's Jessica Jones: Season 3 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  101. Marvel's Jessica Jones : Season 3 Metacritic. CBS. Viitattu 10.3.2018. (englanniksi)
  102. Marvel's Luke Cage: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  103. Marvel's Luke Cage : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 2.11.2016. (englanniksi)
  104. Marvel's Luke Cage: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  105. Marvel's Luke Cage : Season 2 Metacritic. CBS. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  106. Marvel's Iron Fist: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  107. Marvel's Iron Fist : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)
  108. Marvel's Iron Fist: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  109. Marvel's Iron Fist : Season 2 Metacritic. CBS. Viitattu 12.9.2018. (englanniksi)
  110. Marvel's The Defenders: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  111. Marvel's The Defenders : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)
  112. Marvel's The Punisher: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  113. Marvel's The Punisher : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 14.2.2018. (englanniksi)
  114. Marvel's The Punisher: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  115. Marvel's The Punisher : Season 2 Metacritic. Viitattu 12.4.2019. (englanniksi)
  116. Marvel's Runaways: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  117. Marvel's Runaways : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 14.2.2018. (englanniksi)
  118. Marvel's Runaways: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  119. Marvel's Runaways: Season 3 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.2020. (englanniksi)
  120. Marvel's Cloak & Dagger: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 21.7.3030. (englanniksi)
  121. Marvel's Cloak & Dagger : Season 1 Metacritic. Viitattu 14.6.2018. (englanniksi)
  122. Marvel's Cloak & Dagger: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 3.5.2019. (englanniksi)
  123. Marvel's Helstrom: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 14.1.2021. (englanniksi)
  124. Marvel's Helstrom : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 14.1.2021. (englanniksi)
  125. WandaVision: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 25.11.2021. (englanniksi)
  126. WandaVision Metacritic. CBS. Viitattu 28.9.2021. (englanniksi)
  127. The Falcon and the Winter Soldier: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 25.11.2021. (englanniksi)
  128. The Falcon and the Winter Soldier Metacritic. CBS. Viitattu 28.9.2021. (englanniksi)
  129. Loki: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 25.11.2021. (englanniksi)
  130. Loki - Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 28.9.2021. (englanniksi)
  131. What If...?: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 25.11.2021. (englanniksi)
  132. What If...? - Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 28.9.2021. (englanniksi)
  133. Hawkeye: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 26.11.2021. (englanniksi)
  134. Hawkeye - Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 26.11.2021. (englanniksi)