Luettelo Marvel Cinematic Universen televisiosarjoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Marvel Cinematic Universen (MCU) televisiosarjat ovat Marvel Comicsin sarjakuviin perustuvia supersankaritelevisiosarjoja. Sarjat ovat olleet tuotannossa vuodesta 2013 alkaen, ja siitä asti Marvel Television ja ABC Studios, yhdessä sen tuotanto-osasto ABC Signature Studiosin kanssa ovat esittäneet kuusi televisiosarjaa, kuuden muun ollessa vielä kehityksessä, esittäen niitä antennilähetysten, suoratoistojen ja kaapelitelevision kautta ABC:llä, Netflixissä, Hulussa ja Freeformilla. ABC:n lähetykset ovat keränneet noin 4–8 miljoona katsojaa jokaista tuotantokautta kohden, ja useimmat MCU-sarjat ovat saaneet positiivisen vastaanoton.

Ensimmäinen Marvel Cinematic Universen televisiosarja, S.H.I.E.L.D. Agentit, alkoi Yhdysvalloissa ABC-kanavalla syksyllä 2013, ja sitä seurasi Agent Carter alkuvuodesta 2015. Marvel myös teki Imax Corporationin kanssa sopimuksen televisiosarjan Inhumans kahden ensimmäisen jakson esittämisestä Imax-teattereissa syyskuussa 2017 ennen koko sarjan esittämistä ABC-kanavalla saman vuoden aikana. Lisäksi on tilattu pilottijakso komedialle nimeltä Damage Control, mutta sen esitysajankohdasta ei ole julkaistu tietoa. Netflixin Marvel-sarjoista kaksi ensimmäistä, Daredevil ja Jessica Jones, julkaistiin vuonna 2015. Luke Cage julkaistiin vuonna 2016 sekä Iron Fist, The Defenders ja The Punisher vuonna 2017. MCU laajentui vuonna 2017 laajentui myös Huluun televisiosarjan Runaways myötä. Vuonna 2018 Freeform-kanavalla tullaan esittämään Cloak & Dagger. New Warriors tullaan myös esittämään vuonna 2018, vaikka sillä ei ole vielä kanavaa.

Clark Gregg esittää S.H.I.E.L.D. Agentit -sarjan pääosassa Phil Coulsonia uusien roolinsa MCU-elokuvista. Agent Carterissa Hayley Atwell myös uusii roolinsa Peggy Carterina elokuvista. Anson Mount esittää pääosassa Mustaa Salamaa sarjassa Inhumans. Charlie Cox esittää Matt Murdockia / Daredeviliä sarjassa Daredevil ja Jon Bernthalin tehdessä ensiesiintymisensä Frank Castlen / Tuomarin roolissa sen toisella tuotantokaudella. Krysten Ritterin ja Mike Colterin esittävät Jessica Jonesia ja Luke Cagea sarjassa Jessica Jones, Colterin esiintyessä myöhemmin pääosassa sarjassa Luke Cage. Finn Jones tulee esittämään Danny Randia / Rautanyrkkiä sarjassa Iron Fist, ja tulee Coxin, Ritterin ja Colterin ohella esiintymään myös sarjassa The Defenders, Bernthalin uusiessa roolinsa sarjassa The Punisher. Rhenzy Feliz näyttelee sarjassa Runaways Karkureiden johtajaa Alex Wilderia ja Gregg Sulkin Chase Steinia. Olivia Holt ja Aubrey Joseph näyttelevät Tandy Bowenia / Tikaria ja Tyrone Johnsonia / Viittaa sarjassa Cloak & Dagger, kun taas Milana Vayntrub ja Derek Theler tulevat näyttelemään Doreen Greeniä / Oravatyttöä ja Craig Hollisia / Herra Kuolematonta sarjassa New Warriors.

ABC-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkoi Päättyi Showrunner Status
S.H.I.E.L.D. Agentit 1 22 2013-9-2424. syyskuuta 2013 2014-5-1313. toukokuuta 2014 Jed Whedon, Maurissa Tancharoen ja Jeffrey Bell[1] Esitetty
2 22 2014-9-2323. syyskuuta 2014 2015-5-1212. toukokuuta 2015
3 22 2015-9-2929. syyskuuta 2015 2016-5-1717. toukokuuta 2016
4 22 2016-9-2020. syyskuuta 2016 2017-5-1616. toukokuuta 2017
5 22[2] 2017-12-11. joulukuuta 2017 Ei tiedossa Esitettävänä
Agent Carter 1 8 2015-1-66. tammikuuta 2015 2015-2-2424. helmikuuta 2015 Tara Butters, Michele Fazekas ja Chris Dingess[3] Esitetty
2 10 2016-1-1919. tammikuuta 2016 2016-3-11. maaliskuuta 2016
Inhumans 1 8 2017-9-2929. syyskuuta 2017[a] 2017-11-1010. marraskuuta 2017 Scott Buck[5]
  1. Kaksi ensimmäistä jaksoa esitettiin Imax-teattereissa 1. syyskuuta 2017 alkaen elokuvana nimeltä Inhumans: The First Chapter kahden viikon ajan ja esitettiin sen jälkeen televisiossa ABC:llä 29. syyskuuta.[4]

S.H.I.E.L.D. Agentit (2013–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: S.H.I.E.L.D. Agentit

Agentti Phil Coulson kokoaa pienen ryhmän S.H.I.E.L.D.:n (Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division) agentteja käsittelemään uusia tapauksia.[6] Havaittuaan, että Projekti Tuhatjalkainen ja sitä johtava ”Selvänäkijä” ovat yhteistyössä terroristijärjestö Hydran kanssa, Coulson ja hänen tiiminsä joutuvat jahtaamaan Hydran jäseniä, jotka ovat yhä vapaalla jalalla Hydran soluttautumisen ja S.H.I.E.L.D.:n tuhon jäljiltä, sekä pyrkivät saamaan takaisin hallituksen luottamuksen.[7] S.H.I.E.L.D.:n joutuessa sotaan sekä Hydraa että Epäinhimillisiä vastaan, Coulson aloittaa salaisen tehtävän maailman suojelemiseksi uusilta uhilta.[8] Hydran ja Epäinhimillinen Hiven kukistumisen jälkeen, S.H.I.E.L.D.:istä on tullut jälleen laillinen järjestö, ja Coulson on palannut takaisin tavalliseksi kenttäagentiksi etsiäkseen käsiinsä muitakin kyvykkäitä ihmisiä, mukaan lukien Robbie Reyesin / Aaveajajan. Samaan aikaan agentti Leo Fitz ja tohtori Holden Radcliffe viimeistelevät työnsä Life Model Decoy -robottien parissa.[9] Myöhemmin Coulson ja hänen tiiminsä siepataan ja viedään avaruuteen, missä heidän on keksittävä keino ihmiskunnan pelastamiseksi ja kotiin palaamiseksi.[10]

ABC tilasi elokuussa 2012 pilottijakson ohjelmalle nimeltä S.H.I.E.L.D., jonka Joss Whedon ohjasi, ja jonka hän käsikirjoitti Jed Whedonin ja Maurissa Tancharoenin kanssa.[11] 6. huhtikuuta 2013, ABC julisti sarjan uudeksi nimeksi Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.,[12] ja sarja tilattiin virallisesti 10. toukokuuta 2013.[13] Jed Whedonin, Tancharoenin ja Jeffrey Bellin toimiessa sarjan showrunnereina,[1] Clark Gregg uusi elokuvista tutun roolinsa Phil Coulsonina.[14] Sarjan toisesta kaudesta ilmoitettiin 8. toukokuuta 2014,[15] kolmannesta kaudesta 7. toukokuuta 2015,[16] neljännestä kaudesta 3. maaliskuuta 2016[17] ja viidennestä kaudesta 11. toukokuuta 2017.[18]

Ensimmäinen tuotantokausi alkoi 24. syyskuuta 2013,[19] ja sen tapahtumissa viitattiin myös elokuviin Thor: The Dark World ja Captain America: The Return of the First Avenger.[20][21] Paljastus Hydran soluttautumisesta S.H.I.E.L.D.:iin elokuvassa Captain America: The Return of the First Avenger vaikutti suuresti koko sarjaan. Elokuvan tapahtumien vaikutuksista sarjan juoneen, Loeb sanoi, "Se on äärimmäisen ainutlaatuinen kokemus, jota ei ole olemassa muualla päin viihdealaa."[22] Toinen tuotantokausi alkoi 23. syyskuuta 2014,[23] ja esitteli Epäinhimilliset osaksi MCU:ta,[24] ennen näiden omaa televisiosarjaa.[25] Lisäksi toistuvana juonielementtinä kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella oli ruumis, joka kuului kriille, rodulle, jolla oli merkittävä rooli elokuvassa Guardians of the Galaxy.[26] Kolmas tuotantokausi alkoi 29. syyskuuta 2015,[27] ja siinä esiteltiin Epäinhimillisistä koottuna sankariryhmänä Salaiset Soturit sekä LMD-robotit (Life Model Decoy).[28][29][29][30] Neljäs tuotantokausi alkoi 20. syyskuuta 2016,[31] ja siinä esiteltiin Robbie Reyes / Aaveajaja.[32] Se sisälsi myös viittauksia Agent Carterin toisen tuotantokauden ja Doctor Strangen tapahtumiin.[33][34] Viides tuotantokausi alkoi 1. joulukuuta 2017.[35]

Ensimmäisellä kaudella Samuel L. Jackson,[36] Cobie Smulders,[37] Maximiliano Hernández,[38] Titus Welliver[39] ja Jaimie Alexander[40] uusivat Nick Furyn, Maria Hillin, Jasper Sitwellin, Felix Blaken, ja Sifin roolit edellisistä MCU-elokuvista ja One-Shot -lyhytelokuvista. Toisella kaudella, Alexander ja Smulders tekevät paluun,[41][42] minkä lisäksi Hayley Atwell,[43] Neal McDonough, Kenneth Choi,[44] ja Henry Goodman[45][46] uusivat Peggy Carterin, Timothy "Dum Dum" Duganin, Jim Moritan, ja tohtori Listin roolit edellisistä MCU-elokuvista. Kolmannella kaudella, William Sadler palasi presidentti Matthew Ellisin rooliin edellisistä MCU-elokuvista,[47] ja Powers Boothe esiintyi toistuvasti Gideon Malickin roolissa, hahmon esiinnyttyä aiemmin nimettömänä elokuvassa The Avengers.[48]

Agent Carter (2015–2016)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Agent Carter

Vuonna 1946 Peggy Carterin on tasapainoitettava rutiininomainen toimistotyönsä Strategisessa tiedereservissä (Strategic Scientific Reserve), samalla kun auttaa salaa Howard Starkia, joka lavastetaan syylliseksi laittomaan asekauppaan. Apunaan Starkin hovimestari, Edwin Jarvis, Carter yrittää hankkiutua aseista eroon ja löytää oikeat syylliset.[49][50] Carter muuttaa myöhemmin New Yorkista Los Angelesiin ja kohtaa uuden uhan, toisen maailmansodan jälkeisen atomisen ajan kynnyksellä, saa uuden kodin ja tapaa uusia ihmisiä, sekä mahdollisesti myös uuden rakkauden.[51]

Syyskuuhun 2013 mennessä Marvel oli myös kehittänyt sarjan, jota inspiroi One-Shot -lyhytelokuva Agent Carter, päähenkilönään Peggy Carter,[52] ja tammikuussa 2014 ABC Entertainment Groupin johtaja Paul Lee vahvisti sarjan olevan kehityksessä, ja mahdollisen pilottijakson käsikirjoituksen tekijöiksi Christopher Markusin ja Stephen McFeelyn, jotka käsikirjoittivat myös Captain America: The First Avengerin ja Captain America: The Return of the First Avengerin.[53] Tara Butters, Michele Fazekas ja Chris Dingess toimivat sarjan showrunnereina,[3][53] Hayley Atwellin uusiessa roolinsa Peggy Carterina.[53] 8. toukokuuta 2014 ABC tilasi virallisesti Agent Carter -sarjan.[15] Toisesta tuotantokaudesta ilmoitettiin 7. toukokuuta 2015.[16] ABC julisti sarjan virallisesti päättyneeksi 12. toukokuuta 2016.[54]

Ensimmäinen tuotantokausi, joka alkoi 6. tammikuuta 2015,[55] kertoi useissa MCU-elokuvissa esiintyneiden Musta Leski- ja Talvisotilas-ohjelmien alkuperästä.[56][57][58] Toisella tuotantokaudella, joka alkoi 19. tammikuuta 2016,[59] nähtiin pimeä voima, jolla on yhteyksiä Marcus Danielsiin sarjassa S.H.I.E.L.D. Agentit sekä Tohtori Outoon.[60]

Ensimmäisellä tuotantokaudella Dominic Cooper uusii roolinsa Howard Starkina elokuvasta Captain America: The First Avenger.[61] James D’Arcy esittää Edwin Jarvisia,[62] Starkin hovimestaria, joka toimii myöhemmin inspiraationa Tony Starkia palvelevalle tekoälylle J.A.R.V.I.S.[63] Costa Ronin esittää nuorta Anton Vankoa, joka oli Starkin ohella toinen kaarireaktorin luojista.[64] Chris Evans esiintyy Steve Rogersina / Kapteeni Amerikkana The First Avengeristä otetun arkistokuvan kautta.[65] McDonough ja Toby Jones uusivat roolinsa Duganina ja Arnim Zolana.[66][67] Toisella tuotantokaudella Cooper palaa Howard Starkin rooliin.[68]

Inhumans (2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Inhumans
Scott Buck toimii sekä The Inhumansin että Iron Fistin showrunnerina.

Sarja keskittyy Mustan Salamaan ja muihin Epäinhimillisten kuningasperheen jäseniin.[25]

Marraskuussa 2016 Marvel Television ja Imax Corporation julkistivat televisiosarjan Marvel’s Inhumans, jonka he toteuttavat yhdessä ABC Studiosin kanssa.[25][69] Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa kuvattiin kokonaan Imax-digitaalikameroilla,[70] ja esitettiin Imax-teattereissa kahden viikon ajan 1. syyskuuta 2017 alkaen.[4] Tietyt kohtaukset muista jaksoista kuvattiin Imax-kameroilla.[70] ABC esitti sarjaa viikottain 29. syyskuuta 2017 alkaen.[4] Kahteen ensimmäiseen jaksoon sisällytetään myös materiaalia, jota Imax-versioissa ei näytetä.[25] Sarja ei tiettävästi ole televisioon sovitettu versio Marvel Studiosin vuodelle 2019 suunnittelemasta, mutta sittemmin julkaisuaikataulusta vedetystä Inhumans-elokuvasta eikä myöskään S.H.I.E.L.D. Agenttien spin-off.[71] Disney–ABC Television Groupin puheenjohtaja Ben Sherwood lisäsi: "Olemme työskennelleet erittäin huolellisesti Marvel Studiosin ystäviemme kanssa – ja tämä on tärkeä seikka – varmistaaksemme, että aikataulun ja sisällön osasta ainoastaan rikastamme Marvel-maailmaa." Sarjan teatteriesitys on rajoitettu niin, ettei se tule yhdenkään Marvel Studiosin elokuvan julkaisun tielle.[72] Joulukuussa 2016 Scott Buckin julkistettiin olevan sarjan showrunner ja vastaava tuottaja.[5] Helmikuussa 2017 Anson Mount valittiin Mustan Salaman näyttelijäksi.[69] Kuvaukset alkoivat Havaijilla maaliskuussa 2017 ja päättyivät kesäkuussa.[73][74]

Netflix-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkuperäinen julkaisuaika Showrunner Status
Daredevil 1 13 2015-4-1010. huhtikuuta 2015 Steven S. DeKnight[75] Julkaistu
2 13 2016-3-1818. maaliskuuta 2016 Doug Petrie ja Marco Ramirez[76]
3[77] Ei tiedossa 2018[78] Erik Oleson[78] Kuvattavana
Jessica Jones 1 13 2015-11-2020. marraskuuta 2015 Melissa Rosenberg[79] Julkaistu
2 13[80] 2018-3-88. maaliskuuta 2018[81] Odottaa julkaisua
Luke Cage 1 13 2016-09-3030. syyskuuta 2016 Cheo Hodari Coker[82] Julkaistu
2 Ei tiedossa 2018[83] Odottaa julkaisua
Iron Fist 1 13 17. maaliskuuta 2017 Scott Buck[84] Julkaistu
2[85] Ei tiedossa Ei tiedossa Raven Metzner[86] Esituotannossa
The Defenders 1 8 2017-8-1818. elokuuta 2017 Marco Ramirez[87] Julkaistu
The Punisher 1 13 2017-11-1717. marraskuuta 2017 Steve Lightfoot[88]
2[89] Ei tiedossa Ei tiedossa Ei tiedossa Kehityksessä

Lokakuussa 2013 Marvel valmisteli neljää draamasarjaa ja yhtä minisarjaa, yhteensä 60 jaksoa, esittääkseen niitä VOD-palveluissa tai kaapelitelevision välityksellä, Netflixin, Amazonin ja WGN American osoittaessa kiinnostusta.[90] Marraskuussa 2013 ilmoitettiin, että Disney tulisi julkaisemaan Netflixiin näyteltyjä televisiosarjoja Daredevilistä, Jessica Jonesista, Rautanyrkistä ja Luke Cagesta, johtaen lopulta Puolustajista kertovaan minisarjaan.[91]

Daredevil (2015–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivisin asianajajana työskentelevä ja nuorena poikana sokeutunut Matt Murdock käyttää kehittyneitä aistejaan taistellakseen öisin rikollisuutta vastaan Hell’s Kitchenin kaduilla omankädenoikeuden edustajana nimeltä Daredevil, asettuen vastakkain rikollisjohtaja Wilson Fiskin kanssa.[92] Murdock kohtaa myöhemmin myös Frank Castlen / Tuomarin, joka harjoittaa omankädenoikeutta kuolettavammilla keinoilla, ja todistaa entisen tyttöystävänsä, Elektra Natchiosin, paluuta.[93][94]

Joulukuussa 2013 Marvel vahvisti, että Drew Goddard olisi Daredevilin vastaava tuottaja ja showrunner, sekä käsikirjoittaisi ja ohjaisi sarjan ensimmäisen jakson,[95] vaikka toukokuun 2014 lopussa ilmoitettiin, ettei Goddard olisikaan enää sarjan showrunner, vaan hänet korvaisi Steven S. DeKnight. Goddard, joka käsikirjoitti kaksi ensimmäistä jaksoa, jäi sarjan vastaavaksi tuottajaksi. Paljastettiin myös, että sarjan nimi olisi Marvel's Daredevil.[75] Muutamaa päivää myöhemmin Charlie Cox valittiin näyttelemään Daredeviliä.[96] Toinen tuotantokausi tilattiin 21. huhtikuuta 2015, ja Doug Petrie ja Marco Ramirez astuisivat showrunnereiksi DeKnightin tilalle, joka ei kiireisen aikataulunsa voinut palata tehtävään.[76] Kolmas tuotantokausi tilattiin heinäkuussa 2016 ja lokakuussa 2017 sarjan uudeksi showrunneriksi julkistettiin Erik Oleson.[77][78]

Ensimmäinen tuotantokausi, jonka kaikki jaksot julkaistiin 10. huhtikuuta 2015,[97] sisältää viittauksia The Avengersiin ja New Yorkin taisteluun[98] sekä maininnan Carl ”Murskaaja” Creelistä, joka esiintyy sarjassa S.H.I.E.L.D. Agentit.[99] Lisäksi nähdään myös Rautanyrkin vihollisen Steel Serpentin tunnus.[100] Toisella tuotantokaudella, joka julkaistiin 18. maaliskuuta 2016,[101] esiintyy S.H.I.E.L.D. Agenteissa nähty moottoripyöräjengi Dogs of Hell,[102] sekä lukuisia viittauksia Jessica Jonesin ensimmäisen tuotantokauden tapahtumiin.[103][104][105] Kolmas tuotantokausi tullaan julkaisemaan vuonna 2018.[78]

Toisella kaudella Jon Bernthal liittyi näyttelijäkaartiin Frank Castlen / Tuomarin roolissa,[106] ennen omaa sarjaansa,[88] Michelle Hurdin ja Carrie-Anne Mossin uusiessa Samantha Reyesin ja Jeri Hogarthin roolit sarjasta Jessica Jones.[104][105]

Jessica Jones (2015–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melissa Rosenberg on Jessica Jonesin luoja ja showrunner.

Entinen supersankari Jessica Jones, joka kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä, avaa oman etsivätoimiston auttaakseen ihmisiä, mukaan lukien muita supersankareita.[107]

Marraskuussa 2013 Melissa Rosenbergin ilmoitettiin olevan sarjan käsikirjoittaja ja vastaava tuottaja.[79] Maaliskuussa 2014 Loeb ilmoitti Jessica Jonesin kuvausten alkavan Daredevilin jälkeen.[108] Joulukuussa 2014 Krysten Ritter valittiin näyttelemään Jessica Jonesia sarjassa,[109] jonka virallinen nimi on Marvel’s Jessica Jones.[110] Toinen tuotantokausi tilattiin 17. tammikuuta 2016.[80]

Ensimmäinen tuotantokausi, joka julkaistiin 20. marraskuuta 2015,[111] sisältää viittauksia Kostajiin ja The Avengersin tapahtumiin.[112] Toinen tuotantokausi tullaan julkaisemaan 8. maaliskuuta 2018.[81] Ensimmäisellä tuotantokaudella Mike Colter valittiin näyttelemään Luke Cagea,[113] joka esiintyy sarjassa toistuvana hahmona ennen omaa sarjaansa.[107] Jo Daredevilissä esiintynyt Rosario Dawson uusii Claire Temple rooliin.[114] sekä Royce Johnson Brett Mahoneyn roolin.[115]

Luke Cage (2016–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Cagen saatua sabotoidun kokeen myötä yli-inhimilliset voimat ja murtumattoman ihon hänestä tulee etsintäkuulutettu karkuri, joka yrittää uudelleenrakentaa elämänsä Harlemissa, mutta joutuu pian kohtaamaan menneisyytensä ja taistelemaan kaupunkinsa sydämestä.[116]

Colter uusii roolinsa Carl Lucasina / Luke Cagena omassa sarjassaan,[107][113][117] jonka nimi on Marvel’s Luke Cage.[82] Maaliskuussa 2014 Loeb ilmoitti sarjan kuvausten alkavan Iron Fistin kuvausten jälkeen, jolloin se olisi ollut neljäs yksittäinen sarja.[108] Maaliskuussa 2015 Luke Cagen ilmoitettiin kuitenkin olevan kolmas yksittäinen sarja, jonka tuotanto alkaisi Jessica Jonesin jälkeen.[76][118] Sarja vaihtoi julkaisemisjärjestyspaikkansa Iron Fistin kanssa vaihtui Luke Cagen saatua positiivista palautetta Jessica Jonesissa ja koska Marvel halusi "seurata vauhtia".[119] Saman kuukauden aikana Cheo Hodari Cokerin ilmoitettiin olevan sarjan showrunner ja vastaava tuottaja.[82] Toinen tuotantokausi tilattiin 3. joulukuuta 2016.[120]

Ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin 30. syyskuuta 2016,[121] ja se sisälsi viittauksia The Avengersiin, Daredevilin toiseen tuotantokauteen, Jessica Jonesin ensimmäiseen tuotantokauteen, ja mainosjulisteen Colleen Wingin itsepuolustuskursseille, sekä mainitsee Justin Hammerin, Wilson Fiskin ja Frank Castlen. Dawson, Rob Morgan, Rachael Taylor, Stephen Rider, Parisa Fitz-Henley ja Danny Johnson uusivat aiemmista sarjoista tutut Claire Templen, Turk Barrettin, Trish Walkerin, Blake Towerin, Reva Connorsin ja Ben Donovanin roolit.[122][123][124][125]

Toinen tuotantokausi tullaan julkaisemaan vuonna 2018.[83] Finn Jones esiintyy palaa Danny Randin rooliin.[126]

Iron Fist (2017–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oltuaan 15 vuotta kadoksissa Danny Rand palaa New Yorkiin ottaakseen perheensä yhtiön hallintaansa. Vakavan uhan noustessa hänen on kuitenkin valittava sukunsa perinnön ja Rautanyrkin velvollisuuksien välillä.[127]

Loeb ilmoitti alun perin maaliskuussa 2014, että Rautanyrkin sarjan kuvaukset alkaisivat Jessica Jonesin jälkeen, jolloin se olisi ollut Netflixin kolmas Marvel-sarja.[108] Maaliskuussa 2015 sen ilmoitettiinkin olevan neljäs sarja, jonka tuotanto alkaa Luke Cagen jälkeen.[76][118] Sarja vaihtoi julkaisemisjärjestyspaikkansa Luke Cagen kanssa vaihtui Luke Cagen saatua positiivista palautetta Jessica Jonesissa ja koska Marvel halusi "seurata vauhtia".[119] Huhtikuussa 2015 sarjan viralliseksi nimeksi paljastettiin Marvel’s Iron Fist.[76] Joulukuussa 2015 Marvel ilmoitti Scott Buckin olevan valittu sarjan showrunneriksi ja vastaavaksi tuottajaksi.[84] Helmikuussa 2016 Finn Jones valittiin Rautanyrkin rooliin.[128][129] Heinäkuussa 2017 paljastettiin, että sarjalle oli tilattu toinen tuotantokausi.[85] Raven Metzner valittiin Buckin tilalle uudeksi showrunneriksi.[86]

Sarja sisältää viittauksia The Avengersin tapahtumiin, Hulkiin, Stark-yhtiöihin, Jessica Jonesiin, Daredeviliin, Luke Cageen ja Seagaten vankilaan,[130] ja mainitsee mootoripyöräjengin Dogs of Hell, New York Bulletinin päätoimittaja Mitchell Ellisonin, toimittaja Karen Pagen,[131] Roxxon Oilin sekä Midland Circlen.[132][133] Daredevilin toisen tuotantokauden tapahtumat ovat myös huomioitu.[130][133] Moss, Dawson, Wai Ching Ho, Marquis Rodriguez, Tijuana Ricks ja Suzanne H. Smart uusivat edellisistä sarjoista tutut Jeri Hogarthin, Claire Templen, Madame Gaon, Darrylin, Thembi Wallacen ja Shirley Bensonin roolit.[134][135][136][137]

Toisella tuotantokaudella Simone Missick palaa Misty Knightin rooliin.[85]

The Defenders (2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Supersankarit Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage ja Rautanyrkki yhdistävät voimansa New Yorkissa.[84]

The Defendersissä Cox, Ritter, Colter ja Jones uusivat Matt Murdockin / Daredevilin, Jessica Jonesin, Luke Cagen ja Danny Randin / Rautanyrkin roolit edellisistä sarjoista.[138] Maaliskuussa 2014 Loeb ilmoitti, että kyseisen minisarjan, viralliselta nimeltään Marvel’s The Defenders, kuvaukset alkaisivat Iron Fistin jälkeen..[139][108][118] Huhtikuussa 2016, Marvel ilmoitti Doug Petrien ja Marco Ramirezin tulevan olemaan The Defendersin showrunnerit.[139] Kuvausten alkaessa New Yorkissa lokakuussa 2016,[140][141] Petrie oli eronnut tehtävistään sarjan toisena showrunnerina.[87] Kuvaukset päättyivät maaliskuussa 2017.[142] Sarjan kaikki kahdeksan jaksoa julkaistiin 18. elokuuta 2017.[143][144]

Deborah Ann Woll, Elden Henson, Scott Glenn, Élodie Yung, Eka Darville, Moss, Taylor, Missick, Jessica Henwick, Dawson, Ho, Ramón Rodríguez, Peter McRobbie, Morgan, Amy Rutberg, Susan Varon ja Nichole Yannetty palaavat edellisistä sarjoista tuttuihin Karen Pagen, Foggy Nelsonin, Stickin, Elektra Natchiosin, Malcolm Ducassen, Jeri Hogarthin, Trish Walkerin, Misty Knightin, Colleen Wingin, Claire Templen, Madame Gaon, Bakuton, isä Lantomin, Turk Barrettin, Marci Stahlin, Josien ja Nicolen rooleihin.[145][146][147][148][149][150][151][152][153][154][155] Sarja sisältää myös viittauksen Midland Circleen.[156] Lisäksi paljastuu, että rakennus on Käden tukikohta, heidän ostettua se löytääkseen sen alle piilotettu elvytyseliksiiri.[157] Minisarja sisältää myös viittauksia The Avengersiin.[155]

The Punisher (2017–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frank Castle on piinattu ja jahdattu mies perheensä murhan jälkeen ja ryhtyy omankädenoikeuden edustajaksi nimeltä "Tuomari", joka taistelee rikollisuutta vastaan keinoilla millä hyvänsä.[88][158]

Tammikuussa 2016, ennen Jon Bernthalin ensiesiintymistä aseistetun omankädenoikeuden edustaja Frank Castlen / Tuomarin roolissa Daredevilin toisella tuotantokaudella, Netflix ilmoitti Daredevil-sarjan spin-offin, The Punisherin, olevan hyvin "varhaisessa tuotannossa" ja että sarjalle etsittiin showrunneria. Sarja keskittyisi nimensä mukaisesti itse Bernthaliin esittämään Castleen, ja sen kuvailtiin olevan erillinen niistä, jotka johtaisivat The Defendersin tapahtumiin.[159][160][161] Loeb ilmoitti, ettei Marvel Television ollut vielä aloittanut spin-offin tuotantoa, vaan keskittyivät "Daredevilin toisen tuotantokauden 13 parhaaseen jaksoon", mutta sanoi: "En koskaan yritä lannistaa kanavaa katsomasta hahmojamme ja rohkaisemasta meitä tekemään lisää....Jos niin hyvin käy, että kirjoittaminen, ohjaus ja näyttelijä saavat ihmiset haluamaan nähdä enemmän kyseistä henkilöä, hienoa."[162] Huhtikuussa 2016 Marvel ja Netflix tilasivat The Punisherin, vahvistaen Bernthalin paluun rooliin ja nimittäen Steve Lightfootin sen showrunneriksi.[88] Kuvaukset alkoivat Brooklynissä, New Yorkissa lokakuussa 2016,[163] ja päättyivät huhtikuussa 2017.[164] Ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin 17. marraskuuta 2017.[165] Toinen tuotantokausi tilattiin 12. joulukuuta 2017.[89]

Woll palaa Daredevilistä tuttuun rooliinsa Karen Pagena.[166]

Hulu-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkoi Päättyi Showrunner Status
Runaways 1 10 2017-11-2121. marraskuuta 2017 2018-1-88. tammikuuta 2018[167] Josh Schwartz ja Stephanie Savage Suoratoistossa

Runaways (2017–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun kuusi teini-ikäistä savat selville heidän vanhempiensa olevan roistoja, he päätyvät vastahakoisesti yhdistämään voimansa näitä vastaan.[168]

Elokuussa 2016 Marvel julkisti tilausvideopalvelu Hulun tilanneen pilottijakson sekä ylimääräisiä kirjoituksia sarjalle Marvel’s Runaways, joka perustuu supersankariryhmään Karkurit. Pilottijakson käsikirjoittavat Josh Schwartz ja Stephanie Savage, jotka tulevat toimimaan myös sarjan vastaavina tuottajina ja showrunnereina.[168] Helmikuussa 2017, Marvel julkisti Karkureiden näyttelijät: Rhenzy Feliz näyttelee Alex Wilderia, Lyrica Okano Nico Minorua, Virginia Gardner Karolina Deania, Ariela Barer Gertrude "Gert" Yorkesia, Gregg Sulkin Chase Steinia ja Allegra Acosta Molly Hernandezia.[169] Pian tämän jälkeen julkistettiin Lauman, Karkureiden vanhempien muodostaman rikollisyhteisön, jäsenten näyttelijät: Randy Sands näyttelee Geoffrey Wilderia, Angel Parker Catherine Wilderia, Brittany Ishibashi Tina Minorua, James Yaegashi Robert Minorua, Kevin Weisman Dale Yorkesia, Brigid Brannagh Stacey Yorkesia, Annie Wersching Leslie Deania, Kip Pardue Frank Deania, James Marsters Victor Steinia ja Ever Carradine Janet Steinia.[170] Hulu tilasi sarjan toukokuussa 2017.[171] Kuvaukset alkoivat Los Angelsissa helmikuussa 2017.[172][173] Ensimmäinen tuotantokausi koostuu 10 jaksosta, joista kolme ensimmäistä julkaistiin 21. marraskuuta 2017 alkaen.[174]

Tina Minoru esiintyi aiemmin pienessä roolissa elokuvassa Doctor Strange yhtenä Mystisen magian mestareista, näyttelijänään Linda Louise Duan.[175][176][177]

Freeform-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkoi Päättyi Showrunner Status
Cloak & Dagger 1 10[178] 2018[179] Ei tiedossa Joe Pokaski[179] Odottaa esittämistä

Cloak & Dagger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrone Johnson ja Tandy Bowen, kaksi teini-ikäistä, joilla on erilaiset taustat, saavat supervoimat samalla kun heidän välilleen muodostuu romanttinen suhde. Pian he huomaavat voimiensa toimivan parhaiten, kun he ovat yhdessä, mutta heidän tunteensa toisiaan kohtaan tekevät heidän monimutkaisesta maailmastaan entistä haastavamman.[180]

Huhtikuussa 2016, ABC:n omistama kanava Freeform tilasi televisiosarjan Viitasta ja Tikarista suoraan ilman pilottijaksoa.[180] Ohjelman kuvailtiin olevan "supersankarirakkaustarina".[181] Tammikuussa 2017 Olivia Holt ja Aubrey Joseph valittiin näyttelemään Tandy Bowenia / Tikaria ja Tyrone Johnsonia / Viittaa.[182] Sarjan showrunnerina toimii Joe Pokaski.[179] Kuvaukset alkoivat New Orleansissa helmikuussa 2017 ja päättyivät marraskuussa 2017.[183][184] Ensimmäinen tuotantokausi, joka koostuu 10 jaksosta, tullaan esittämään vuonna 2018.[178][179]

Roxxon Oil tullaan näkemään sarjassa.[185]

Muut sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Jaksot Alkoi Päättyi Showrunner Status
New Warriors 1 10[186] 2018[186] Ei tiedossa Kevin Biegel[186] Esituotannossa

New Warriors[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: New Warriors

Doreen Green / Oravatyttö, Craig Hollis / Herra Kuolematon, Dwayne Taylor / Yöraastaja, Robbie Baldwin / Vauhtipallo, Zach Smith / Mikrobi ja Deborah Fields / Debrii,[187] joilla on hyvin erilaiset voimat kuin Kostajilla, haluavat vaikuttaa maailmaan omalla tavallaan, vaikka eivät ole vielä aivan valmiita sankareiksi.[186]

Elokuun 2016 lopussa Marvel Television ja ABC Studios kehittivät noin 30 minuutin jaksoilla varustettua komediasarjaa Uusista Sotureista ja Oravatytöstä, jota tarvittiin useisiin kaapelitelevisio- ja tilausvideopalveluihin.[188] Huhtikuussa 2017 Freeform tilasi sarjan Marvel’s New Warriors suoraan ilman pilottijaksoa. Lisäksi Kevin Biegel nimitettiin sarjan showrunneriksi ja sai vastuulleen ensimmäisen jakson käsikirjoittamisen.[186][189] Heinäkuussa 2017 paljastettiin sarjan päähenkilöiden näyttelijät, mukaan lukien Milana Vayntrub ja Derek Theler, jotka näyttelevät Doreen Greenia / Oravatyttöä ja Craig Hollisia / Herra Kuolematonta.[190] Ensimmäinen tuotantokausi, joka koostuu 10 jaksosta, tullaan esittämään vuonna 2018, Biegelin toimiessa sarjan showrunnerina.[186][189][190]

Toistuvat näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset
  • Sarjojen tuotantokaudet, kussakin verkostossa, on järjestelty julkaisupäivän mukaan.
  • Harmaa laatikko tarkoittaa, että hahmo ei esiinny kyseisellä tuotantokaudella.
  • R merkitsee näyttelijän esiintyvän toistuvassa roolissa kyseisellä tuotantokaudella.
  • G merkitsee näyttelijän tekevän vierailevan esiintymisen kyseisellä tuotantokaudella.

ABC-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Esityskausi 2013–2014 Esityskausi 2014–2015 Esityskausi 2015–2016 Esityskausi 2016–2017 Esityskausi 2017–2018
S.H.I.E.L.D. Agentit
1. tuotantokausi
S.H.I.E.L.D. Agentit
2. tuotantokausi
Agent Carter
1. tuotantokausi
S.H.I.E.L.D. Agentit
3. tuotantokausi
Agent Carter
2. tuotantokausi
S.H.I.E.L.D. Agentit
4. tuotantokausi
S.H.I.E.L.D. Agentit
5. tuotantokausi
Lincoln Campbell   Luke MitchellR [191]   Luke Mitchell[192]  
Peggy Carter   Hayley AtwellG [43] Hayley Atwell[53]   Hayley Atwell[51]  
Phil Coulson Clark Gregg[7][14]   Clark Gregg[8]   Clark Gregg[9][193]
Leo Fitz Iain De Caestecker[7][194]   Iain De Caestecker[8]   Iain De Caestecker[9][193]
Lance Hunter   Nick Blood[195]   Nick Blood[8]   Nick BloodG [196]
Edwin Jarvis   James D’Arcy[62]   James D’Arcy[197]  
Daisy ”Skye” Johnson
Quake
Chloe Bennet[7][198][199]   Chloe Bennet[8][200]   Chloe Bennet[9][193]
Alphonso ”Mack” MacKenzie   Henry SimmonsR [201]   Henry Simmons[202]   Henry Simmons[9][193]
Melinda May Ming-Na Wen[7][203]   Ming-Na Wen[8]   Ming-Na Wen[9][193]
Bobbi Morse   Adrianne Palicki[45]   Adrianne Palicki[8]  
Holden Radcliffe   John HannahR [204]   John Hannah[205]  
Elena ”Yo-Yo” Rodriguez   Natalia Cordova-BuckleyR [206]   Natalia Cordova-BuckleyR [207] Natalia Cordova-Buckley[208]
Jemma Simmons Elizabeth Henstridge[7][194]   Elizabeth Henstridge[8]   Elizabeth Henstridge[9][193]
Daniel Sousa   Enver Gjokaj[209]   Enver Gjokaj[197]  
Jack Thompson   Chad Michael Murray[209]   Chad Michael Murray[210]  
Grant Ward Brett Dalton[7][211]   Brett Dalton[8]   Brett DaltonR [212]  

Netflix-sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Elokuvasarjat
Daredevil Jessica Jones Luke Cage Iron Fist The Defenders The Punisher
Bakuto   Ramón Rodríguez[213][153]  
Frank Castle
Tuomari
Jon Bernthal[106]   Jon Bernthal[88]
Malcolm Ducasse   Eka Darville[214]   Eka Darville[149]  
Jeri Hogarth Carrie-Anne MossG[105] Carrie-Anne Moss[215]   Carrie-Anne MossG [134][146]  
Jessica Jones   Krysten Ritter[107][109]   Krysten Ritter[138]  
Mercedes ”Misty” Knight   Simone Missick[216] Simone MissickG [85] Simone Missick[150]  
Carl Lucas / Luke Cage   Mike Colter[113][117]   Mike Colter[138]  
Matthew ”Matt” Murdock
Daredevil
Charlie Cox[96]   Charlie Cox[138]  
Elektra Natchios Élodie Yung[217]   Élodie Yung[148]  
Franklin ”Foggy” Nelson Elden Henson[218]   Elden Henson[146]  
Karen Page Deborah Ann Woll[219]   Deborah Ann Woll[145][166]
Daniel ”Danny” Rand
Rautanyrkki
  Finn JonesG[126] Finn Jones[129][138]  
Stick Scott GlennR[220]   Scott Glenn[147]  
Claire Temple Rosario Dawson[221] Rosario DawsonG[114] Rosario Dawson[123][135][147]  
Blake Tower Stephen Rider[222]   Stephen RiderG [122]  
Patricia ”Trish” Walker   Rachael Taylor[223] Rachael TaylorG [122]   Rachael Taylor[147]  
Colleen Wing   Jessica Henwick[224][151]  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja Tuotantokausi Rotten Tomatoes Metacritic
S.H.I.E.L.D. Agentit 1 85% (48 arvostelua)[225] 74% (33 arvostelua)[226]
2 96% (23 arvostelua)[227]
3 100% (13 arvostelua)[228]
4 93% (14 arvostelua)[229]
Agent Carter 1 95% (42 arvostelua)[230] 72% (27 arvostelua)[231]
2 81% (16 arvostelua)[232]
Daredevil 1 98% (52 arvostelua)[233] 74% (35 arvostelua)[234]
2 74% (35 arvostelua)[235] 68% (13 arvostelua)[236]
Jessica Jones 1 92% (63 arvostelua)[237] 81% (32 arvostelua)[238]
Luke Cage 1 95% (56 arvostelua)[239] 79% (30 arvostelua)[240]
Iron Fist 1 19% (59 arvostelua)[241] 37% (21 arvostelua)[242]
The Defenders 1 74% (78 arvostelua)[243] 63% (30 arvostelua)[244]
Inhumans 1 10% (41 arvostelua)[245] 27% (20 arvostelua)[246]
The Punisher 1 61% (54 arvostelua)[247] 54% (20 arvostelua)[248]
Runaways 1 80% (46 arvostelua)[249] 69% (21 arvostelua)[250]

Potentiaalisia projekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damage Control[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja seuraa ylityöllistettyä ja alipalkattua urakointiryhmää, joka erikoistuu supersankareiden taisteluiden jättämien vahinkojen korjaamiseen, niiden vuoksi viivästyneiden tapahtumien uudelleen aikatauluttamiseen sekä kadonneiden esineiden löytämiseen.[251]

Lokakuussa 2015 ABC tilasi puolen tunnin kestoisen "put pilot" -tyylisen pilottijakson näytellylle komediasarjalle Marvel's Damage Control, joka perustuu sarjakuvissa esiintyneenseen samannimiseen rakennusyhtiöön. Sarjan on kehittänyt ABC Studiosille ja Marvel Televisionille Ben Karlin, joka myös käsikirjoittaa projektin.[251][252] Tammikuussa 2016 ABC Entertainmentin johtaja Paul Lee sanoi Damage Controlin "tulevan tällä televisiokaudella," vihjaten, että sarja tultaisiin esittämään televisiossa esityskaudella 2016–2017.[253]

Muita projekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel on myös työstänyt jo huhtikuusta 2015 asti työstänyt uutta sarjaa käsikirjoittaja John Ridleyn kanssa, "luodakseen uudelleen" jonkun jo olemassa olevan Marvelin hahmon tai omistuksen.[254] Tammikuussa 2016 Ridley vahvisti projektin olevan "yhä kehityksessä". Hän totesi pyrkivänsä tuomaan siihen jotain Jessica Jonesin sekä hänen itse luomansa sarjan American Crimen "sosiaalisesti tietoisesta luonteesta", luoden samalla jotain mikä on "suoraa viihdettä".[255] Vuoden kuluttua, Channing Dungey paljasti Ridleyn projektin etenevän yhä, Ridleyn työstäessä käsikirjoitustaan uudelleen.[256] Ridley lisäsi, ettei uudelleenkirjoituksen syy ole se "ettei mikään toiminut ensimmäisellä kerralla", vaan halu varmistaa, että sarja tekisi jotain mitä supersankarisarjat eivät ole välttämättä ennen nähneet, toivoen, että se valtaisi Marvelilta "tilaa, jota ei ole tällä hetkellä täytetty". Hän myös kertoi toivovansa luoda sarjan "lähiaikoina."[257]

Tammikuussa 2016 Paul Lee ilmoitti ABC Studiosin kehittävän Marvelin kanssa toista komediasarjaa, toivoen, että se esitettäisiin ABC:llä,[253] ja Netflixin sisältöjohtaja Ted Sarandos ilmoitti, että "kaikki universumin hahmot voisivat pyörähtää" jossain vaiheessa omiin sarjoihinsa.[161] Toukokuussa 2016 Dungey sanoi, että heillä oli Most Wantedin perumisen ja Agent Carterin lopettamisen jälkeen "kourallinen projekteja kehityksessä", ja että Marvel sekä ABC pyrkivät tekemään "sarjoja, jotka hyödyttäisivät kumpaakin".[258]

Most Wanted[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuuhun 2015 mennessä Marvel oli kehittämässä S.H.I.E.L.D. Agentit -sarjalle spin-offia. Sarjaa kehittivät S.H.I.E.L.D. Agenttien vastaava tuottaja Jeffrey Bell ja käsikirjoittaja Paul Zbyszewski, minkä tapahtumat seuraisivat S.H.I.E.L.D. Agenttien toisen tuotantokauden loppua, ja joka backdoor-tyylisen pilottijakson sijaan saisikin aivan oman pilottijakson.[259] Adrianne Palicki ja Nick Blood osallistuivat keskusteluihin mahdollisesta uudesta sarjasta hahmoille Bobbi Morse ja Lance Hunter.[260] 7. toukokuuta 2015 ABC julkisti uusia sarjavalintojaan ja paljasti, ettei S.H.I.E.L.D. Agenttien spin-offia ollut otettu julkaisuohjelmaan.[261]

Jo elokuuhun 2015 mennessä S.H.I.E.L.D. Agenttien spin-off sai uuden mahdollisuuden ja työnimellä Marvel’s Most Wanted kulkeva sarja sai tilauksen pilottijaksolle.[262] Bell ja Zbyszewski aloittivat jälleen sarjan kehittämisen vastaavina tuottajina ja showrunnereina, ja osallistuivat samalla pilottijakson käsikirjoittamiseen. Myös Jeph Loeb on vastaavan tuottajan roolissa.[263] Sarja keskittyisi Morseen ja Hunteriin Palickin ja Bloodin jatkaessa rooleissa, ja sitä kuvailtiin "uudeksi keskittymäksi samalle kaksikolle ja heidän jatkuville seikkailuilleen".[262] Toukokuussa 2016, ABC peruutti toistamiseen sarjan toteuttamisen.[264]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Littleton, Cynthia: ABC orders Marvel 'S.H.I.E.L.D' pilot Variety. 28.8.2012. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  2. Ausiello, Michael: ABC Fall Schedule: Once Bumped to Friday, black-ish Shifts to Tuesday, Agents of S.H.I.E.L.D. M.I.A. TV Line. 16.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 17.5.2017. (englanniksi)
  3. a b McIntrye, Gina: ‘Agent Carter': Hayley Atwell reprises capable 1940s spy for Marvel TV show Los Angeles Times. 2.1.2015. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  4. a b c Petski, Denise: ‘Marvel’s Inhumans’ Gets Premiere Date On ABC Deadline.com. 26.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  5. a b Goldberg, Lesley: Marvel's 'Inhumans' Sets 'Dexter' Grad as Showrunner (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.12.2016. Arkistoitu . Viitattu 6.12.2016. (englanniksi)
  6. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 6.4.2013. ABC Studios. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  7. a b c d e f g Han, Angie: ‘Agents of S.H.I.E.L.D.’ Season 2 Trailer Hints at Dark Times Ahead 3.9.2014. /Film. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  8. a b c d e f g h i Lovett, Jaimie: Agents Of S.H.I.E.L.D. Season 3 Synopsis Revealed 12.5.2015. ComicBook.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  9. a b c d e f g Lovett, Jamie: Agents Of S.H.I.E.L.D. Season 4 Synopsis Released ComicBook.com. 2.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 5.8.2016. (englanniksi)
  10. Agard, Chancellor: Agents of S.H.I.E.L.D. season 5 premiere date revealed at NYCC Entertainment Weekly. 7.10.2017. Arkistoitu . Viitattu 2.12.2017. (englanniksi)
  11. Andreeva, Nellie: ABC Greenlights ‘S.H.I.E.L.D’ Marvel Pilot, Joss Whedon To Co-Write & Possibly Direct 28.8.2012. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  12. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D April 6, 2013. ABC Studios. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  13. Andreeva, Nellie: ABC Picks Up Marvel/Joss Wheden’s ‘S.H.I.E.L.D.’ To Series 10.5.2013. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  14. a b NYCC 2012: Coulson Lives in Marvel's S.H.I.E.L.D. 13.10.2012. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  15. a b Hibberd, James: ABC renews 'SHIELD' plus orders 'Captain America' spin-off Entertainment Weekly. 8.5.2014. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  16. a b Goldberg, Lesley: ABC Renews 'Agents of SHIELD,' 'Agent Carter' The Hollywood Reporter. 7.5.2015. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  17. Strom, Marc: 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' Renewed For Season 4 Marvel.com. 3.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.3.2016. (englanniksi)
  18. Goldberg, Leslie: ABC Renews 'Agents of SHIELD,' 'American Housewife,' 'Designated Survivor' The Hollywood Reporter. 11.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
  19. Dove, Steve: Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Series Premiere Date Announced 16.7.2013. ABC Studios. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  20. Hibberd, James: 'Agents of SHIELD' doing 'Thor' crossover directed by Jonathan Frakes Entertainment Weekly. 1.11.2013. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  21. Schwartz, Terri: 'Agents of SHIELD' will get a 'Captain America: The Winter Soldier' crossover too 21.11.2013. Zap2it. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  22. Truitt, Brian: Film reveal retools TV's 'Agents of S.H.I.E.L.D.' USA Today. 6.4.2014. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  23. Kondolojy, Amanda: ABC Announces Fall Premiere Dates TV By the Numbers. 15.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  24. Couch, Aaron: 'Agents of SHIELD' Bosses on Skye Bombshell and Marvel Movie Future The Hollywood Reporter. 9.12.2014. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  25. a b c d 'Marvel's The Inhumans' Coming To IMAX & ABC In 2017 Marvel.com. 14.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  26. Logan, Michael: It's All Connected: Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.'s Alien Revealed TV Guide. 19.11.2014. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  27. Ausiello, Michael: ABC Sets Fall Premiere Dates for Grey's, Scandal, Once and 21 Others, Names Forever's Replacement 10.6.2015. TVLine. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2015. (englanniksi)
  28. Coulson Will Encounter the Secret Warriors on 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' on ABC 26.6.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu June 27, 30.9.2015. (englanniksi)
  29. a b Prudom, Laura: Marvel’s ‘Secret Warriors’ Are Coming to ‘Agents of SHIELD’ – and Comic-Con (EXCLUSIVE) Variety. 26.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 30.9.2015. (englanniksi)
  30. Goldman, Eric: Marvel's Agents of SHIELD: "Ascension" Review IGN. 17.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 19.5.2016. (englanniksi)
  31. Stanhope, Kate: ABC Announces Fall Premiere Dates The Hollywood Reporter. 28.6.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.6.2016. (englanniksi)
  32. Abrams, Natalie: Agents of S.H.I.E.L.D. adds Gabriel Luna as Ghost Rider Entertainment Weekly. 22.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2016. (englanniksi)
  33. Lachenal, Jessica: Agents of S.H.I.E.L.D. Debrief Season 4, Episode 6: “The Good Samaritan” The Mary Sue. Arkistoitu . Viitattu 28.11.2016. (englanniksi)
  34. Abrams, Natalie: How Agents of S.H.I.E.L.D. will cross over with Doctor Strange Entertainment Weekly. 16.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
  35. Mitovich, Matt Webb: Agents of S.H.I.E.L.D. Gets Premiere Date for 'Quite Different' Season 5 TVLine. 7.10.2017. Viitattu 7.10.2017. (englanniksi)
  36. Hibberd, James: 'Agents of SHIELD' ratings slip; Samuel L. Jackson makes cameo Entertainment Weekly. 2.10.2013. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  37. Goldberg, Lesley: Cobie Smulders' Comic-Con Reveal: Secret 'Agents of SHIELD' Role The Hollywood Reporter. 19.7.2013. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2013. (englanniksi)
  38. Declassifying Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: The Hub 24.10.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  39. Titus Welliver Set to Return as Agent Blake in Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 10.10.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  40. Logan, Michael: First Look: Thor Star Jaimie Alexander Meets the Agents of S.H.I.E.L.D. TV Guide. 10.2.2014. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  41. Logan, Michael: Asgardian Warrior Sif Returns to Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 9.2.2015. TVInsider. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  42. Gelman, Vlada: TVLine Items: Maria Hill's S.H.I.E.L.D. Return, Doctor Who on Disney and More TVLine. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  43. a b Learn How Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Begins Its Second Season 8.9.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  44. Logan, Michael: First Look: Haley Atwell's Agent Carter on Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. TV Guide. 10.9.2014. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  45. a b Declassifying Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Aftershocks February 13, 2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  46. Truitt, Brian: 'S.H.I.E.L.D.' leads into 'Avengers' sequel USA Today. 20.4.2015. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  47. Fitzpatrick, Kevin: Review: ‘Agents of S.H.I.E.L.D.’ Breaks the ‘Laws of Nature,’ Gets Inhumanly Good in Season 3 29.9.2015. Screen Crush. Arkistoitu . Viitattu 30.9.2015. (englanniksi)
  48. Abrams, Natalie: Agents of S.H.I.E.L.D. adds Powers Boothe in 'incredibly menacing' role Entertainment Weekly. 15.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 19.5.2016. (englanniksi)
  49. Strom, Marc: First Details on Marvel's Agent Carter 10.5.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  50. Cavanaugh, Patrick: See What's in Store for Marvel's Agent Carter in the Official Series Synopsis 27.10.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  51. a b Abrams, Natalie & Hibberd, James: Agent Carter moving to a new city in season 2 Entertainment Weekly. 12.5.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  52. Andreeva, Nellie: Marvel Developing ‘Agent Carter’ TV Series 18.9.2013. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  53. a b c d Goldberg, Lesley: Marvel's 'Agent Carter': Hayley Atwell, Writers, Showrunners Confirmed for ABC Drama The Hollywood Reporter. 17.1.2014. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  54. Goldberg, Lesley: 'Agent Carter' Canceled at ABC The Hollywood Reporter. 12.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 13.5.2016. (englanniksi)
  55. Strom, Marc: Marvel's Agent Carter & Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Set Premiere & Return Dates 5.11.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  56. Strom, Marc: Marvel's Agent Carter Explores the Origins of the Black Widow Program Marvel.com. 3.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  57. Abrams, Natalie: Captain America writers on surprise Agent Carter cameo Entertainment Weekly. 25.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  58. Abrams, Natalie: Agent Carter bosses on Peggy's closure, Captain America ties, and the future 25.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  59. de Moraes, Lisa: Obama’s State Of The Union Address Thwarts ABC’s ‘Marvel’s Agent Carter’ Return Deadline.com. 1.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  60. Huver, Scott: SDCC: "Agent Carter" Showrunners Promise Romance, Glamour and...the Darkforce? Comic Book Resources. 21.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  61. Strom, Marc: Dominic Cooper Returns as Howard Stark in Marvel's Agent Carter 30.9.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  62. a b Kroll, Justin: James D’Arcy to Co-Star With Hayley Atwell in Marvel’s ‘Agent Carter’ (EXCLUSIVE) Variety. 16.9.2014. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  63. Trumbore, Dave: Agent Carter to Feature Edwin Jarvis, aka Howard Stark’s Butler and Inspiration for Tony Stark’s AI 25.7.2014. Collider. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  64. Steinbeiser, Andrew: Exclusive: Costa Ronin Cast as Anton Vanko in Marvel's Agent Carter Comicbook.com. 5.11.2014. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  65. Goldman, Eric: Peggy Vs. The World 3.1.2015. IGN. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  66. White, Brett: The Howling Commandos Return In New "Agent Carter" Promo 7.1.2015. Comic Book Resources. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  67. Schwartz, Terri: 'Agent Carter' Season 1 finale surprise gets HYDRA's return started 24.2.2015. Zap2it. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  68. , Abrams, Natalie: Agent Carter casts Whitney Frost and more season 2 additions Entertainment Weekly. 9.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 17.11.2015. (englanniksi)
  69. a b Andreeva, Nellie: ‘Marvel’s Inhumans’: ‘Hell On Wheels’ Anson Mount To Star As Black Bolt In ABC Series Deadline. 28.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 1.3.2017. (englanniksi)
  70. a b Goldberg, Lesley: Why ABC's Deal to Bring Marvel's 'The Inhumans' to Imax Is a "Quadruple Win" The Hollywood Reporter. 21.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 25.11.2016. (englanniksi)
  71. Goldberg, Lesley: Marvel, ABC Set 'The Inhumans' TV Series The Hollywood Reporter. 14.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  72. Barnes, Brooks: Marvel’s ‘Inhumans’ TV Series Will Arrive via Imax Theaters The New York Viitattu=18.11.2016. Arkistoitu . (englanniksi)
  73. Shimogawa, Duane: Disney, Marvel head to Hawaii to film ‘Marvel: The Inhumans’ IMAX movie and TV series The Business Journals. 8.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 9.2.2017. (englanniksi)
  74. Thank you Hawai'i and to the beautiful Hawai'ians. Yes, you to Kāne! I'll never be the same again. Hang loose 🤙 🤙🏻🤙🏼🤙🏽🤙🏾🤙🏿 #Inhumans 12.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.6.2017. (englanniksi)
  75. a b Steven S. DeKnight Joins 'Marvel's Daredevil' 24.5.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  76. a b c d e Cavanaugh, Patrick: Netflix Orders a Second Season of 'Marvel's Daredevil' 21.4.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  77. a b Goldberg, Lesley & Bucksbaum, Sydney: Comic-Con: 'Daredevil' Renewed for Third Season at Netflix The Hollywood Reporter. 21.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2016. (englanniksi)
  78. a b c d Dinh, Christine: Vincent D'Onofrio Returns As Wilson Fisk In Season 3 Of 'Marvel's Daredevil' Marvel.com. 25.10.2017. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2017. (englanniksi)
  79. a b Couch, Aaron: Melissa Rosenberg to Oversee Marvel's Jessica Jones Series for Netflix The Hollywood Reporter. 12.11.2013. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  80. a b Friedlander, Whitney: ‘Jessica Jones’ Renewed for Season 2 on Netflix Variety. 17.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  81. a b Ramos, Dino-Ray: ‘Marvel’s Jessica Jones’: Season 2 Premiere Date Set For Netflix Superhero Series Deadline. 9.12.2017. Arkistoitu . Viitattu 9.12.2017. (englanniksi)
  82. a b c Spangler, Todd: Netflix, Marvel Pick ‘Luke Cage’ Showrunner, Cheo Hodari Coker Variety. 31.3.2015. Arkistoitu . Viitattu 4.9.2015. (englanniksi)
  83. a b Strom, Marc: Mustafa Shakir & Gabrielle Dennis Join Netflix Original Series 'Marvel's Luke Cage' Marvel.com. 5.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  84. a b c Scott Buck to Showrun the Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist' Marvel.com. 7.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 8.12.2015. (englanniksi)
  85. a b c d Otterson, Joe: ‘Iron Fist’ Renewed for Season 2 at Netflix Variety. 21.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
  86. a b Hibberd, James: Iron Fist changing showrunners for season 2 Entertainment Weekly. 22.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)
  87. a b Li, Shirley: The Defenders EP talks juggling four heroes — and the 'crisis' that unites them Entertainment Weekly. 13.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  88. a b c d e Hibberd, James: Marvel's The Punisher spin-off ordered by Netflix Entertainment Weekly. 29.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2016. (englanniksi)
  89. a b Andreeva, Nellie: 'The Punisher' Renewed For Season 2 By Netflix Deadline.com. 12.12.2017. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2017. (englanniksi)
  90. Andreeva, Nellie: Marvel Preps 60-Episode Package Of Four Series & A Mini For VOD & Cable Networks 14.10.2013. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2015. (englanniksi)
  91. Lieberman, David: Disney To Provide Netflix With Four Series Based On Marvel Characters 7.11.2013. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2015. (englanniksi)
  92. Charlie Cox is the Man Without Fear in Marvel's Daredevil 27.5.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 17.9.2015. (englanniksi)
  93. Cavanaugh, Patrick: 'Marvel's Daredevil' Season 2 Concept Art Unveiled Marvel.com. 7.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 7.1.2016. (englanniksi)
  94. Gerding, Stephen: The Punisher Looms Large In New "Daredevil" Season 2 Poster Comic Book Resources. 7.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 7.1.2016. (englanniksi)
  95. Drew Goddard Joins Daredevil on Netflix 6.12.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 17.9.2015. (englanniksi)
  96. a b Charlie Cox to Star in ‘Daredevil’ TV Series for Marvel and Netflix Variety. 27.5.2014. Arkistoitu . Viitattu 17.9.2015. (englanniksi)
  97. Strom, Marc: Marvel & Netflix Announce Release Date for Marvel's Daredevil 7.1.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 17.9.2015. (englanniksi)
  98. Baxter, Joseph: Will Captain America 3 Include Daredevil? Cinema Blend. 26.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 7.1.2016. (englanniksi)
  99. Nicholson, Max: Jeph Loeb Confirms Daredevil's Connection to an Agents of SHIELD Villain IGN. 8.4.2015. Arkistoitu . Viitattu 7.1.2016. (englanniksi)
  100. Dyce, Andrew: ‘Daredevil’ Easter Eggs, Trivia & Comic References ScreenRant. 12.4.2015. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  101. Daredevil Season 2 Teaser and Premiere Date Revealed! ComingSoon.net. 7.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 7.1.2016. (englanniksi)
  102. Fitzpatrick, Kevin: New ‘Daredevil’ Season 2 Trailer Breakdown: 15 Hand-y Details You Might Have Missed Screen Crush. 25.2.2016. Arkistoitu . Viitattu 17.3.2016. (englanniksi)
  103. Thomas, Leah: Marvel Easter Eggs In ‘Daredevil’ Season 2 Connect The Dots In Ways You Wouldn't Expect Bustle. 19.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2016. (englanniksi)
  104. a b Zalben, Alex: "Daredevil" Season 2 Binge-Blog, Part 1: Easter Eggs, Spoilers and Lots of Punisher Comic Book Resources. 18.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 8.4.2016. (englanniksi)
  105. a b c Zalben, Alex: "Daredevil" Season 2 Bing-Blog, Part 2: Elektra, A Surprise Return And The Deadly Finale Comic Book Resources. 21.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 8.4.2016. (englanniksi)
  106. a b Jon Bernthal Cast as Frank Castle in the Netflix Original Series 'Marvel's Daredevil' 9.6.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  107. a b c d Andreeva, Nellie: Marvel’s ‘Jessica Jones’: Krysten Ritter, Alexandra Daddario, Teresa Palmer, Marin Ireland, Jessica De Gouw Testing For Lead 19.11.2014. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  108. a b c d Marvel TV head: 'Daredevil' starts shooting in July, 'Jessica Jones' next up 24.3.2014. HitFix. Arkistoitu . Viitattu 17.9.2015. (englanniksi)
  109. a b Andreeva, Nellie: Krysten Ritter Nabs Lead In Marvel’s ‘Jessica Jones’ 4.12.2014. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  110. Jayson, Jay: Confirmed! Marvel Drops AKA From Jessica Jones Title 8.6.2015. ComicBook.com. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  111. Petski, Denise: Marvel’s ‘Jessica Jones’ Gets Premiere Date Deadline.com. 10.9.2015. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  112. Aronowitz, Myles: Everything you need to know before binge-watching "Jessica Jones" CBS News. 20.11.2015. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  113. a b c Strom, Marc: Mike Colter to Star as Luke Cage in Marvel's A.K.A. Jessica Jones 22.12.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  114. a b Boone, John: 'Jessica Jones' Showrunner Teases a Super Suit for Krysten Ritter, Confirms 'Daredevil' Crossover 30.7.2015. Entertainment Tonight. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  115. Dyce, Andrew: Jessica Jones Easter Eggs, Marvel Connections, & Comic Nods Screen Rant. 23.11.2015. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  116. Strom, Marc: Alfre Woodard Joins 'Marvel's Luke Cage' for Netflix 15.9.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  117. a b Schwartz, Terri: Marvel's Luke Cage Episode 4: "Step In The Arena" Review IGN. 30.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  118. a b c White, Brett: Marvel Names "Southland" Producer Hodari Coker As "Luke Cage" Showrunner 31.3.2015. Comic Book Resources. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  119. a b Walzer, Graham: Mike Colter, Luke Cage, and the "Wu-Tang-ification" of the Marvel Universe Complex. 27.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  120. Stedman, Alex: ‘Luke Cage’ Renewed for Season 2 on Netflix Variety. 3.12.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2016. (englanniksi)
  121. Lovett, Jamie: Marvel's Luke Cage To Debut On Netflix On September 30th ComicBook.com. 11.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2016. (englanniksi)
  122. a b c Zalben, Alexander: Marvel's Luke Cage: Every Easter Egg and Reference TV Guide. 30.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  123. a b Andreeva, Nellie: Marvel’s ‘Luke Cage’: Theo Rossi Cast, Rosario Dawson To Reprise ‘Daredevil’ Role 2.9.2015. Deadline.com. Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  124. Keene, Allison: ‘Luke Cage’ Review: Netflix Delivers the Hero We Need Collider.com. 7.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  125. Nguyen, Hahn: ‘Luke Cage’ Easter Eggs: Stan Lee, Iron Man and More IndieWire. 4.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  126. a b Li, Shirley: Marvel's Luke Cage first look: Iron Fist joins Luke in season 2 Entertainment Weekly. 4.10.2017. Arkistoitu . Viitattu 17.10.2017. (englanniksi)
  127. Gallaway, Lauren: Marvel's Iron Fist Announces Release Date Comic Book Resources. 4.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  128. Hibberd, James: Game of Thrones actor Finn Jones to play Iron Fist Entertainment Weekly. 25.2.2016. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2016. (englanniksi)
  129. a b Strom, Marc: Finn Jones to Star in the Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist' Marvel.com. 17.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 19.4.2016. (englanniksi)
  130. a b Commandeur, Jordan: Iron Fist: 15 Easter Eggs And References Comic Book Resources. 25.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)}
  131. Dyce, Andrew: Marvel’s Iron Fist: Easter Eggs & Comic References Screen Rant. 20.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2017. {en
  132. Leston, Ryan: Every Iron Fist Easter egg, cameo, and reference you might have missed GamesRadar. 20.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)
  133. a b Bell, Crystal: 6 Essential Iron Fist Spoilers To Know If You Have No Plans To Binge-Watch MTV News. 24.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)
  134. a b Carrie-Anne Moss Joins Netflix Original Series 'Marvel's Iron Fist' Marvel.com. 20.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2016. (englanniksi)
  135. a b Damore, Meagan: NYCC: Iron Fist Cast Makes First-Ever Live Appearance Comic Book Resources. 8.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 10.10.2016. (englanniksi)
  136. Awesome, Amy: Daredevil's Madam Gao Confirmed for Iron Fist ComicBook.com. 8.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2016. (englanniksi)
  137. Vejvoda, Jim: Marvel's Iron Fist Episode 2: "Shadow Hawk Takes Flight" Review IGN. 17.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)
  138. a b c d e Prudom, Laura: Krysten Ritter on Why ‘Marvel’s Jessica Jones’ is ‘Like Nothing on Television’ Variety. 19.11.2015. Arkistoitu . ”Ritter: I [am] really looking forward to the Defenders because it will be Mike, and I, and Charlie and I don’t who’s playing the other guy yet, but that’ll be fun.” Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  139. a b Strom, Marc: Netflix Original Series 'Marvel's The Defenders' Finds Its Showrunners Marvel.com. 15.4.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.4.2015. (englanniksi)
  140. Hood, Cooper: Marvel’s The Defenders: Krysten Ritter Spotted On Set Screen Rant. 31.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2016. (englanniksi)
  141. Perry, Spencer: Jessica Jones Meets Misty Knight in First Defenders Set Photos! ComingSoon.net. 1.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2016. (englanniksi)
  142. Hood, Cooper: The Defenders Has Finished Filming Screen Rant. 19.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 19.3.2017. (englanniksi)
  143. Boone, Josh: EXCLUSIVE: Marvel's Head of TV Reveals How 'The Defenders' Will Be Different From 'The Avengers' Entertainment Tonight. 25.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 30.7.2016. (englanniksi)
  144. Romano, Nick: Marvel's The Defenders gets premiere date in new teaser Entertainment Weekly. 4.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 4.4.2017. (englanniksi)
  145. a b Perry, Spencer: Deborah Ann Woll Confirmed to Appear in Marvel’s The Defenders ComingSoon.net. 31.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 1.11.2016. (englanniksi)
  146. a b c Hill, Jacob: Netflix's Defenders Cast Grows By Three Comic Book Resources. 1.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2016. (englanniksi)
  147. a b c d Perry, Spencer: Scott Glenn, Rachael Taylor, and Rosario Dawson Confirmed for The Defenders Comingsoon.net. 2.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2016. (englanniksi)
  148. a b Li, Shirley: The Defenders: Elodie Yung to return as Elektra — exclusive Entertainment Weekly. 7.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 7.11.2016. (englanniksi)
  149. a b Nilma, Carina: Interview: Eka Darville Chats About The Convention Experience, Marvel's Jessica Jones, And What He Learned From Cast Mates David Tennant And Krysten Ritter The Iris AU Review. 15.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.9.2016. (englanniksi)
  150. a b Ge, Linda: ‘Luke Cage’ Star Reveals Misty Knight Will Appear in ‘The Defenders’ (Exclusive) TheWrap. 28.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.9.2016. (englanniksi)
  151. a b Mueller, Matthew: Colleen Wing Joins Defenders And Debuts New Footage Comicbook.com. 3.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 7.11.2016. (englanniksi)
  152. Collura, Scott: Comic-Con 2017: The Defenders - We Just Saw The First Episode IGN. 21.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
  153. a b Harris, Gerard: Marvel’s The Defenders trailer 2 is just in Tuppence Magazine. 22.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)
  154. Arrant, Chris: And Now A Scene From Marvel's The Defenders Newsarama. 23.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2017. (englanniksi)
  155. a b Levine, Daniel S.: ‘Marvel’s The Defenders’: Episode 2 ‘Mean Right Hook’ Recap & Spoilers Heavy.com. 18.8.2017. Arkistoitu . Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)
  156. Li, Shirley: This Week's Cover: Meet The Defenders in EW's exclusive first look Entertainment Weekly. 12.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  157. Li, Shirley: Marvel's The Defenders postmortem: Showrunner answers burning questions Entertainment Weekly. 18.8.2017. Arkistoitu . Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)
  158. The Punisher Netflix Series Updates: Is Jon Bernthal Filming Now? Den of Geek. 3.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  159. Ausiello, Michael: Punisher Spinoff Starring Jon Bernthal in Development at Netflix TVLine. 16.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  160. Goldberg, Leslie: Netflix Plotting 'Punisher' Spinoff Starring Jon Bernthal The Hollywood Reporter. 16.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  161. a b Hibberd, James: Netflix open to more Marvel shows: Any character could get spin-off Entertainment Weekly. 17.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  162. Topel, Fred: Marvel TV’s Jeph Loeb on a Possible ‘Punisher’ Spinoff and Elektra’s Relationship With Daredevil /Film. 18.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2016. (englanniksi)
  163. Hood, Cooper: The Punisher Netflix Series Begins Filming; Set Photos Show Bearded Frank Castle ScreenRant. 3.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  164. Hill, Jacob: Netflix's The Punisher Wraps Production Comic Book Resources. 10.4.2017. Arkistoitu . Viitattu April 10Viitattu=10.4.2017. (englanniksi)
  165. http://deadline.com/2017/10/marvel-the-punisher-premiere-date-netflix-jon-bernthal-1202190165/ Deadline.com. 19.10.2017. Viitattu 19.10.2017. (englanniksi)
  166. a b A Daredevil Series Character Appears on The Punisher Set SuperheroHype!. 6.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 7.10.2016. (englanniksi)
  167. Shows A-Z - marvel's runaways on hulu The Futon Critic. Viitattu 21.11.2017. (englanniksi)
  168. a b Andreeva, Nellie: Hulu Orders ‘Marvel’s Runaways’ Series From Josh Schwartz & Stephanie Savage Deadline.com. 17.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.8.2016. (englanniksi)
  169. Strom, Marc: 'Marvel's Runaways' Finds Its Cast Marvel.com. 2.2.2017. Arkistoitu . (englanniksi)
  170. Dinh, Christine: 'Marvel's Runaways' Sets Remaining Cast For Television Project With Hulu Marvel.com. 9.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2017. (englanniksi)
  171. Goldberg, Lesley: Marvel's 'Runaways,' From 'The O.C.' Creators, Ordered to Series at Hulu The Hollywood Reporter. 3.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2017. (englanniksi)
  172. Marsters, James: Here's the sitch. I'm filming Marvel's 'Runaways'! Set photos are strictly forbidden, but I snuck this pic of the carpet in my trailer... Twitter. 11.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2017. (englanniksi)
  173. Kincaid, Rhiannon: Working Titles For Black Panther, Runaways, and Cloak & Dagger Revealed MCUExchange. 7.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2017. (englanniksi)
  174. Evans, Greg: Hulu Sets Fall Premieres: Slate Includes ‘Mindy Project’, ‘Marvel’s Runaways’ Deadline.com. 20.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)
  175. Couto, Anthony: "Doctor Strange" Prequel Comic Hints At Movie Secrets, Introduces Another Marvel Villain Comic Book Resources. 6.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2017. (englanniksi)
  176. Lovett, Jamie: Marvel And Hulu Announce Runaways TV Series Comicbook.com. 17.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2017. (englanniksi)
  177. Former Colchester schoolgirl lands role in latest Marvel blockbuster Clacton Gazette. 24.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2017. (englanniksi)
  178. a b Dredge, Stuart: MIP Drama pre-LA Screenings showcase: Marvel, Marc Cherry, Candy Crush and more MIPTrends. 4.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 15.4.2017. (englanniksi)
  179. a b c d Goldberg, Lesley: Freeform's Fraught Year: Inside the Rebranded Network's Chase for Millennials (and a Hit Show) 11.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 11.11.2016. (englanniksi)
  180. a b Wagmeister, Elizabeth: Freeform Greenlights Marvel Romance Superhero Series ‘Cloak and Dagger’ (EXCLUSIVE) Variety. 7.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 7.4.2016. (englanniksi)
  181. Freeform Continues to Grow Its Programming Slate with New Series, Pilots, Returning Series and More The Futon Critic. 7.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 11.4.2016. (englanniksi)
  182. Andreeva, Nellie: ‘Marvel’s Cloak & Dagger’: Olivia Holt & Aubrey Joseph Land Title Roles In Series For Freeform Deadline.com. 30.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 31.1.2017. (englanniksi)
  183. Louisiana Economic Development: Marvel Selects Louisiana For New Television Series 8.2.2017. Louisiana Economic Development. Arkistoitu . Viitattu 15.2.2017. (englanniksi)
  184. Sobon, Nicole: Cloak and Dagger Season 1 Wraps Filming Comic Book Resources. 4.11.2017. Arkistoitu . Viitattu 26.11.2017. (englanniksi)
  185. Cave, Rob: Cloak And Dagger Offers A Glimpse Of A Wider Marvel Cinematic Universe Comic Book Resources. 21.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  186. a b c d e f Goldberg, Lesly: Marvel's 'New Warriors,' With Squirrel Girl, Ordered Straight-to-Series at Freeform (Exclusive) The Hollywood Reporter. 5.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 12.4.2017. (englanniksi)
  187. Truitt, Brian: Exclusive sneak peek: Squirrel Girl leads the team of Freeform's 'New Warriors' USA Today. 19.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  188. Ausiello, Michael: Squirrel Girl on TV? Marvel Developing New Warriors Comedy Series TVLine. 30.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 12.4.2017. (englanniksi)
  189. a b Morse, Ben: Freeform Announces Characters For 'Marvel's New Warriors' Marvel.com. 19.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  190. a b Goldberg, Lesley: Marvel's 'New Warriors' Sets Its Cast — Including Squirrel Girl (Exclusive) The Hollywood Reporter. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2017. (englanniksi)
  191. Cavanaugh, Patrick: Declassifying 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.': Afterlife 20.3.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  192. Luke Mitchell Joins 'Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.' as Series Regular 1.6.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  193. a b c d e f ABC's "Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D." Star Natalia Cordova-Buckley Upped to Series Regular for Season Five of Hit Series The Futon Critic. 5.10.2017. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2017. (englanniksi)
  194. a b Goldberg, Lesley: Joss Whedon's 'S.H.I.E.L.D.' Pilot Adds Two Agents (Exclusive) The Hollywood Reporter. 13.11.2012. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  195. Abrams, Natalie: Agents of S.H.I.E.L.D. Reveals New Characters, Carter Adds Captain Directors TV Guide. 25.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  196. Abrams, Natalie: Agents of S.H.I.E.L.D.: Nick Blood returning as Lance Hunter Entertainment Weekly. 8.9.2017. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2017. (englanniksi)
  197. a b Abrams, Natalie: Agent Carter: James D’Arcy, Enver Gjokaj returning for season 2 Entertainment Weekly. 30.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  198. Goldberg, Lesley: Joss Whedon's 'S.H.I.E.L.D.' Pilot Enlists 'Nashville' Actress (Exclusive) The Hollywood Reporter. 19.12.2012. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  199. Strom, Marc: Debriefing the Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Winter Finale 10.12.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  200. Ratcliffe, Amy: Comic-Con: Lash is Coming to Season 3 of Agents of SHIELD IGN. 10.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  201. Strom, Marc: Henry Simmons Joins Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 7.8.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  202. Strom, Marc: Henry Simmons Re-Enlists With 'Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.' as Series Regular 4.6.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  203. Andreeva, Nellie: Ming-Na To Star In Joss Whedon’s ABC Pilot ‘Marvel’s S.H.I.E.L.D.’ Deadline.com. 24.10.2012. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  204. (#319) "Failed Experiments" The Futon Critic. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2016. (englanniksi)
  205. Damore, Meagan: "Agents Of SHIELD" Reveals Ghost Rider Details, Talk Up The New Director & More Comic Book Resources. 29.7.2016. Arkistoitu . (englanniksi)
  206. Lovett, Jamie: EXCLUSIVE: Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. Casts Natalia Cordova-Buckley As Slingshot Comicbook.com. 16.2.2016. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2017. (englanniksi)
  207. Birnbaum, Debra: ‘Agents of Shield’ Star Natalia Cordova-Buckley Joins ‘Bates Motel’ (EXCLUSIVE) Variety. 21.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2017. (englanniksi)
  208. Patten, Dominic: 'Marvel's Agents Of S.H.I.E.L.D.' Ups Natalia Cordova-Buckley To Series Regular For Season 5 – NY Comic-Con Deadline.com. 5.10.2017. Arkistoitu . Viitattu 6.10.2017. (englanniksi)
  209. a b Marvel's Agent Carter Casts 2 Key Roles 29.8.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  210. Abrams, Natalie: Agent Carter bosses preview glamorous and gritty season 2 Entertainment Weekly. 10.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  211. Ausiello, Michael: Exclusive: Joss Whedon's Red-Hot S.H.I.E.L.D. Pilot Adds 'Deadly' New Agent TVLine. 27.11.2012. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  212. Abrams, Natalie: Agents of S.H.I.E.L.D. welcomes back original cast member Entertainment Weekly. 21.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 25.2.2017. (englanniksi)
  213. Polo, Susana: Who the heck is Iron Fist’s Bakuto? Polygon. 20.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)
  214. Strom, Marc: Three More Join Marvel's A.K.A. Jessica Jones for Netflix Marvel.com. 19.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 25.11.2016. (englanniksi)
  215. Riesman, Abraham: Jessica Jones Has Hot Sex and Nuanced Sexuality (Especially for a Marvel Show) Vulture. 11.10.2015. Arkistoitu . (englanniksi)
  216. Netflix Original Series 'Marvel's Luke Cage' Adds to the Cast Marvel.com. 16.9.2015. Arkistoitu . Viitattu 25.11.2016. (englanniksi)
  217. Elodie Yung Cast as Elektra in the Netflix Original Series 'Marvel’s Daredevil' Marvel.com. 7.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 25.11.2016. (englanniksi)
  218. Elden Henson Joins Marvel's Daredevil For Netflix 26.6.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  219. Goldberg, Lesley: 'True Blood' Star to Romance 'Daredevil' for Netflix The Hollywood Reporter. 17.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  220. Scott Glenn Joins Marvel's Daredevil For Netflix Marvel.com. 15.9.2014. Arkistoitu . Viitattu 9.9.2017. (englanniksi)
  221. Rosario Dawson Joins Marvel's Daredevil For Netflix 20.6.2014. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2015. (englanniksi)
  222. Andreeva, Nellie: Marvel’s ‘Daredevil’ Casts Stephen Rider As New Regular For Season 2 3.9.2015. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2017. (englanniksi)
  223. Rachael Taylor the Latest to Join Marvel's A.K.A. Jessica Jones Marvel.com. 29.1.2015. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  224. Hibberd, James: Marvel's Iron Fist casts The Force Awakens actress in lead role Entertainment Weekly. Arkistoitu . Viitattu 25.11.2016. (englanniksi)
  225. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 15.5.2017. (englanniksi)
  226. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D – Season 1 Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  227. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  228. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 3 Rotten Tomatoes. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  229. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Season 4 Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  230. Marvel's Agent Carter: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 15.5.2017. (englanniksi)
  231. Agent Carter : Season 1 Metacritic. CBS. (englanniksi)
  232. Marvel's Agent Carter: Season 2 Rotten Tomatoes. Viitattu 15.5.2017. (englanniksi)
  233. Marvel's Daredevil: Season 1 Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  234. Marvel's Daredevil : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 20.10.2017. (englanniksi)
  235. Marvel's Daredevil: Season 2 (2016) Rotten Tomatoes. Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)
  236. Marvel's Daredevil: Season 2 Metacritic. CBS. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  237. Marvel's Jessica Jones: Season 1 (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  238. Marvel's Jessica Jones : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)
  239. Marvel's Luke Cage: Season 1 (2016) Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  240. Marvel's Luke Cage : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 2.11.2016. (englanniksi)
  241. Marvel's Iron Fist: Season 1 (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  242. Marvel's Iron Fist : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)
  243. Marvel's The Defenders: Season 1 (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  244. Marvel's The Defenders : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 1.9.2017. (englanniksi)
  245. Marvel's Inhumans: Season 1 (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  246. Marvel's Inhumans : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 8.10.2017. (englanniksi)
  247. Marvel's The Punisher: Season 1 (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  248. Marvel's The Punisher : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  249. Marvel's Runaways: Season 1 (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  250. Marvel's Runaways : Season 1 Metacritic. CBS. Viitattu 22.11.2017. (englanniksi)
  251. a b Andreeva, Nellie: Marvel Comics ‘Damage Control’ Adapted As Comedy TV Series By ABC 2.10.2015. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2015. (englanniksi)
  252. Stanhope, Kate: ABC Prepping Marvel Comedy 'Damage Control' The Hollywood Reporter. 2.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2015. (englanniksi)
  253. a b Schwartz, Terri: Second Marvel Comedy In Development At ABC IGN. 11.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.1.2016. (englanniksi)
  254. Hibberd, James: Marvel teaming with John Ridley for mysterious superhero project -- exclusive Entertainment Weekly. 17.4.2015. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  255. Schwartz, Terri: John Ridley's Marvel Series is "Still Very Much Alive" IGN. 9.1.2016. Arkistoitu . (englanniksi)
  256. Rice, Lynette: ABC chief addresses Scandal-free fall lineup and the future of OUAT Entertainment Weekly. 10.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 11.1.2017. (englanniksi)
  257. Schwartz, Terri: John Ridley Promises Marvel TV Project Is A 'Unique' Take On Superhero Genre IGN. 10.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 11.1.2017. (englanniksi)
  258. Rose, Lacey: ABC Entertainment Chief Talks 'Castle's' Demise, Shonda Rhimes' Future and More Marvel The Hollywood Reporter. 17.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.6.2016. (englanniksi)
  259. Hibberd, James: Marvel developing Agents of S.H.I.E.L.D. spinoff for ABC -- exclusive Entertainment Weekly. 9.4.2015. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  260. Andreeva, Nellie: Adrianne Palick & Nick Blood Eyed To Topline Agents of S.H.I.E.L.D. Spinoff 20.4.2015. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  261. Andreeva, Nellie: ‘Agents Of S.H.I.E.L.D.’ Spinoff Not Going Forward At ABC 7.5.2015. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  262. a b Goldberg, Lesley: Adrianne Palicki, Nick Blood to Star in Marvel Pilot for ABC The Hollywood Reporter. 20.8.2015. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  263. Wagmeister, Elizabeth: Marvel’s Mockingbird Series Starring Adrianne Palicki Lands ABC Pilot Order (EXCLUSIVE) Variety. 20.8.2015. Arkistoitu . Viitattu 10.9.2015. (englanniksi)
  264. Wagmeister, Elizabeth: ‘Marvel’s Most Wanted’ Not Going Forward at ABC Variety. 12.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 13.5.2016. (englanniksi)