Luettelo Marvel Cinematic Universen elokuvista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marvel Cinematic Universe -elokuvat
Marvel Cinematic Universe films
Marvel Studiosin logo
Marvel Studiosin logo
Perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin
Tuottaja
Pääosat Katso alta
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä
Ensi-ilta 2008
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti Yhteensä (23 elokuvaa):
4,384–4,493 miljardia $
Tuotto Yhteensä (23 elokuvaa):
22,585 miljardia $

Marvel Cinematic Universen (MCU) elokuvat ovat sarja yhdysvaltalaisia supersankarielokuvia, jotka perustuvat Marvel Comicsin sarjakuviin. Elokuvat ovat olleet tuotannossa vuodesta 2007 asti ja siitä asti Marvel Studios on tuottanut 23 elokuvaa, 14 muun ollessa vielä tuotannossa. Sarja on tuottanut maailmanlaajuisesti yli 22 miljardia dollaria, tehden siitä eniten tuottaneen elokuvasarjan koskaan ja yhden sen elokuvista, Avengers: Endgamen, ollessa eniten tuottanut elokuva.

Kevin Feige on ollut tuottamassa kaikkia Marvel Cinematic Universen elokuvia. Hänen lisäkseen Avi Arad toimi tuottajana ensimmäisissä vuonna 2008 ensi-iltansa saaneissa elokuvissa ja The Incredible Hulkia oli tuottamassa myös Gale Anne Hurd. Amy Pascal tuotti Spider-Man -elokuvat yhdessä Feigen kanssa ja Stephen Broussard oli mukana tuottamassa Ant-Man and the Waspin. Elokuvien tekoon on osallistunut lukuisia ohjaajia, käsikirjoittajia ja näyttelijöitä. Monet näyttelijöistä, kuten Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner ja Samuel L. Jackson, esiintyvät useammassakin elokuvassa. Elokuvien jakelijana toimii tällä hetkellä Walt Disney Studios Motion Pictures, poikkeuksena Spider-Man -elokuvat, joiden omistus- ja jakeluoikeudet sekä lopullinen luova hallinta kuuluvat Sony Picturesille.

Ensimmäisen vaiheen ja koko MCU:n ensimmäinen elokuva oli Iron Man (2008), jonka levityksestä vastasi Paramount Pictures. Paramountin levittämiä elokuvia olivat myös Iron Man 2 (2010), Thor (2011) ja Captain America: The First Avenger (2011), kun taas Universal Pictures vastasi The Incredible Hulkin (2008) levityksestä. Disney alkoi toimia elokuvien levittäjänä alkaen vuoden 2012 crossover-elokuvasta The Avengers, johon elokuvien ensimmäinen vaihe huipentui.[1][2] Toiseen vaiheeseen kuuluvat Iron Man 3 (2013), Thor: The Dark World (2013), Captain America: The Return of the First Avenger (2014), Guardians of the Galaxy (2014), Avengers: Age of Ultron (2015) ja Ant-Man (2015).[1]

Kolmas vaihe alkoi elokuvalla Captain America: Civil War (2016) ja siihen kuuluvat myös Doctor Strange (2016), Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017), Spider-Man: Homecoming (2017), Thor: Ragnarök (2017), Black Panther (2018), Avengers: Infinity War (2018), Ant-Man and the Wasp (2018), Captain Marvel (2019), Avengers: Endgame (2019) ja Spider-Man: Far From Home (2019).[1] Kolmen ensimmäisen vaiheen elokuvat tunnetaan kollektiivisesti Ikuisuus-saagana (engl. The Infinity Saga).

Neljäs vaihe ja MCU:n seuraava saaga tulevat alkamaan elokuvalla Black Widow (2021). Neljännen vaiheen elokuviin kuuluvat myös Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021), Eternals (2021), kolmas Spider-Man -elokuva (2021), Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) ja Thor: Love and Thunder (2022), Black Panther II (2022), Captain Marvel 2 (2022), Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2022), Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023), sekä kolme tuntematonta elokuvaa vuonna 2023.[3][4]

Ikuisuus-saaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuus-saaga (engl. The Infinity Saga) on kollektiivinen nimitys kaikille ensimmäisen, toisen ja kolmannen vaiheen elokuville.[5][6]

Elokuva[7] Ensi-ilta Ohjaaja(t) Käsikirjoittaja(t) Tuottaja(t)
Ensimmäinen vaihe[7]
Iron Man Suomi 2008-5-11. toukokuuta 2008
Yhdysvallat 2008-5-22. toukokuuta 2008
Jon Favreau[8] Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum ja Matt Holloway[8][9] Avi Arad ja Kevin Feige
The Incredible Hulk 2008-6-1313. kesäkuuta 2008 Louis Leterrier[10] Zak Penn[11] Avi Arad, Gale Anne Hurd ja Kevin Feige
Iron Man 2 Suomi 2010-5-55. toukokuuta 2010
Yhdysvallat 2010-5-77. toukokuuta 2010
Jon Favreau[12] Justin Theroux[13] Kevin Feige
Thor Suomi 2011-5-44. toukokuuta 2011
Yhdysvallat 2011-5-66. toukokuuta 2011
Kenneth Branagh[14] Ashley Edward Miller, Zack Stentz ja Don Payne[15]
Captain America: The First Avenger Yhdysvallat 2011-7-2222. heinäkuuta 2011
Suomi 2011-8-1111. elokuuta 2011
Joe Johnston[16] Christopher Markus ja Stephen McFeely[17]
The Avengers Suomi 2012-4-2727. huhtikuuta 2012
Yhdysvallat 2012-5-44. toukokuuta 2012
Joss Whedon[18]
Toinen vaihe[7]
Iron Man 3 Suomi 2013-4-2424. huhtikuuta 2013
Yhdysvallat 2013-5-33. toukokuuta 2013
Shane Black[19] Drew Pearce ja Shane Black[19][20] Kevin Feige
Thor: The Dark World Suomi 2013-10-3030. lokakuuta 2013
Yhdysvallat 2013-11-88. marraskuuta 2013
Alan Taylor[21] Christopher Yost, Christopher Markus ja Stephen McFeely[22]
Captain America: The Return of the First Avenger Suomi 2014-3-2626. maaliskuuta 2014
Yhdysvallat 2014-4-44. huhtikuuta 2014
Anthony ja Joe Russo[23] Christopher Markus ja Stephen McFeely[24]
Guardians of the Galaxy 2014-8-11. elokuuta 2014 James Gunn[25] James Gunn ja Nicole Perlman[26]
Avengers: Age of Ultron Suomi 2015-4-2222. huhtikuuta 2015
Yhdysvallat 2015-5-11. toukokuuta 2015
Joss Whedon[27]
Ant-Man Yhdysvallat 2015-7-1717. heinäkuuta 2015
Suomi 2015-7-2222. heinäkuuta 2015
Peyton Reed[28] Edgar Wright, Joe Cornish, Adam McKay ja Paul Rudd[29]
Kolmas vaihe[7][30]
Captain America: Civil War Suomi 2016-4-2727. huhtikuuta 2016
Yhdysvallat 2016-05-066. toukokuuta 2016
Anthony ja Joe Russo[31] Christopher Markus ja Stephen McFeely[31] Kevin Feige
Doctor Strange Suomi 2016-10-2626. lokakuuta 2016
Yhdysvallat 2016-11-44. marraskuuta 2016
Scott Derrickson[32] Scott Derrickson ja C. Robert Cargill[33]
Guardians of the Galaxy Vol. 2 Suomi 2017-4-2626. huhtikuuta 2017
Yhdysvallat 2017-5-55. toukokuuta 2017
James Gunn[26]
Spider-Man: Homecoming Suomi 2017-7-55. heinäkuuta 2017
Yhdysvallat 2017-7-77. heinäkuuta 2017
Jon Watts[34] John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna ja Erik Sommers[35] Kevin Feige ja Amy Pascal
Thor: Ragnarök 2017-11-33. marraskuuta 2017 Taika Waititi[36] Eric Pearson, Craig Kyle ja Christopher L. Yost[37] Kevin Feige
Black Panther 2018-2-1616. helmikuuta 2018 Ryan Coogler[38] Ryan Coogler ja Joe Robert Cole[39][40]
Avengers: Infinity War Suomi 2018-4-2525. huhtikuuta 2018
Yhdysvallat 2018-4-2727. huhtikuuta 2018
Anthony ja Joe Russo[41] Christopher Markus ja Stephen McFeely[42]
Ant-Man and the Wasp Suomi 2018-7-44. heinäkuuta 2018
Yhdysvallat 2018-7-66. heinäkuuta 2018
Peyton Reed[43] Chris McKenna, Erik Sommers, Paul Rudd, Andrew Barrer ja Gabriel Ferrari[44] Kevin Feige ja Stephen Broussard
Captain Marvel Suomi 2019-3-66. maaliskuuta 2019
Yhdysvallat 2019-3-88. maaliskuuta 2019
Anna Boden ja Ryan Fleck[45] Anna Boden, Ryan Fleck ja Geneva Robertson-Dworet[46] Kevin Feige
Avengers: Endgame Suomi 2019-4-2424. huhtikuuta 2019
Yhdysvallat 2019-4-2626. huhtikuuta 2019
Anthony ja Joe Russo[41] Christopher Markus ja Stephen McFeely[42]
Spider-Man: Far From Home Yhdysvallat 2019-7-22. heinäkuuta 2019
Suomi 2019-7-33. heinäkuuta 2019
Jon Watts[47] Chris McKenna ja Erik Sommers[48] Kevin Feige ja Amy Pascal

Toistuvat näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset
  • Harmaa laatikko tarkoittaa, että hahmo ei esiinny elokuvassa.
  • V tarkoittaa ääniroolia.
Hahmo Ensimmäinen vaihe Toinen vaihe Kolmas vaihe Neljäs vaihe
Bruce Banner
Hulk
Edward Norton[a]
Lou FerrignoV[49]
Mark Ruffalo[50]
Mark Ruffalo[51][52]
James ”Bucky” Barnes
Talvisotilas / Valkoinen Susi
Sebastian Stan[53][54][55]
Clint Barton
Haukansilmä / Ronin
Jeremy Renner[56][57][58]
Peggy Carter Hayley Atwell[53][59][60]
Sharon Carter Emily VanCamp[59][61]
Phil Coulson Clark Gregg[62] Clark Gregg[63]
Carol Danvers
Kapteeni Ihme
Brie Larson[64][65]
Drax Dave Bautista[66][67]
Jane Foster
Mahtava Thor
Natalie Portman[68][69][70][71]
Frigga Rene Russo[72][73][74]
Nick Fury Samuel L. Jackson[75][76][77]
Gamora Zoë Saldaña[78][67][79]
Groot Vin DieselV[80][81][79]
Heimdall Idris Elba[68][82][83]
Maria Hill Cobie Smulders[84][85][86]
Harold ”Happy” Hogan Jon Favreau[87][88]
|Michelle ”MJ” Jones Zendaya[89][90]
Korath Djimon Hounsou[91][63]
Cassie Lang Abby Ryder Fortson[92] Abby Ryder Fortson[93]
Emma Fuhrmann[94]
Kathryn Newton[95]
Scott Lang
Muurahaismies
Paul Rudd[96][97]
Ned Leeds Jacob Batalon[98][99]
Darcy Lewis Kat Dennings[68][100]
Loki Tom Hiddleston[101][102][103]
M'Baku Winston Duke[104][105]
Mantis Pom Klementieff[106][107]
Wanda Maximoff
Purppuranoita
Elizabeth Olsen[108][109][110]
Nebula Karen Gillan[91][111][112]
Odin Anthony Hopkins[68][113][83]
Okoye Danai Gurira[114][115]
May Parker Marisa Tomei[116][117]
Peter Parker
Hämähäkkimies
Max Favreau[b] Tom Holland[120][121]
Virginia ”Pepper” Potts Gwyneth Paltrow[62][122][123]
Hank Pym Michael Douglas[124][125]
Peter Quill
Tähtilordi
Chris Pratt[126][127][128]
James ”Rhodey” Rhodes
Sotakone
/ Rautapatriootti
Terrence Howard[c]
Don Cheadle[129]
Don Cheadle[122][97]
Rocket Bradley CooperV[130][131]
Steve Rogers
Kapteeni Amerikka
Chris Evans[132][133][134]
Natasha Romanoff
Musta Leski
Scarlett Johansson[56][135][136][79]
Ronan Syyttäjä Lee Pace[91][63]
Thaddeus ”Thunderbolt” Ross William Hurt[49] William Hurt[97][137]
Brock Rumlow
Kallo
Frank Grillo[85][138]
Erik Selvig Stellan Skarsgård[139][140]
Shuri Letitia Wright[141][142]
Sif Jaimie Alexander[143][144] Jaimie Alexander[145]
Tony Stark
Rautamies
Robert Downey Jr.[146][147]
Stephen Strange
Tohtori Outo
Benedict Cumberbatch[148][149]
T’Challa
Musta Pantteri
Chadwick Boseman[150][151]
Thanos Damion Poitier[152] Josh BrolinC[153] Josh Brolin[154]
Thor Chris Hemsworth[155][156][157][158]
Taneleer Tivan
Keräilijä
Benicio del Toro[91][159]
Valkyyria   Tessa Thompson[160][158]
Hope van Dyne
Ampiainen
Evangeline Lilly[161][162]
Vision
J.A.R.V.I.S.
Paul Bettany[163][164][97]
Volstagg Ray Stevenson[165][166][167]
Sam Wilson
Haukka
Anthony Mackie[54][168]
Wong   Benedict Wong[169][149]
  1. Nortonin ainut esiintymisen roolissa oli elokuvassa The Incredible Hulk (2008).[49]
  2. Kesäkuussa 2017 antamassaan haastattelussa Holland paljasti, että Rautamies-naamiota pitänyt lapsi, jonka Tony Stark pelasti Hammer Industriesin yksiköiltä elokuvassa Iron Man 2, on Peter Parker.[118][119]
  3. Howardin ainut esiintyminen roolissa oli elokuvassa Iron Man (2008).[62]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Budjetit ja tuotot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Ensi-ilta Suomessa Tuotto Budjetti Viitteet
Yhdysvallat ja Kanada Muu maailma Maailmanlaajuisesti
Ensimmäinen vaihe
Iron Man 1. toukokuuta 2008 $318 412 101 $266 762 121 $585 174 222 $140 miljoonaa [170]
The Incredible Hulk 13. kesäkuuta 2008 $134 806 913 $128 620 638 $263 427 551 $150 miljoonaa [171]
Iron Man 2 5. toukokuuta 2010 $312 433 331 $311 500 000 $623 933 331 $200 miljoonaa [172]
Thor 4. toukokuuta 2011 $181 030 624 $268 295 994 $449 326 618 $150 miljoonaa [173]
Captain America: The First Avenger 11. elokuuta 2011 $176 654 505 $193 915 269 $370 569 774 $140 miljoonaa [174]
The Avengers 27. huhtikuuta 2012 $623 357 910 $895 455 078 $1 518 812 988 $220 miljoonaa [175]
Toinen vaihe
Iron Man 3 24. huhtikuuta 2013 $409 013 994 $805 797 258 $1 214 811 252 $200 miljoonaa [176]
Thor: The Dark World 30. lokakuuta 2013 $206 362 140 $438 421 000 $644 783 140 $170 miljoonaa [177]
Captain America: The Return of the First Avenger 26. maaliskuuta 2014 $259 766 572 $454 654 931 $714 421 503 $170 miljoonaa [178]
Guardians of the Galaxy 1. elokuuta 2014 $333 176 600 $439 601 585 $772 778 185 $170 miljoonaa [179]
Avengers: Age of Ultron 22. huhtikuuta 2015 $459 005 868 $943 800 000 $1 402 805 868 $250 miljoonaa [180]
Ant-Man 22. heinäkuuta 2015 $180 202 163 $339 109 802 $519 311 965 $130 miljoonaa [181]
Kolmas vaihe
Captain America: Civil War 27. heinäkuuta 2016 $408 084 349 $745 211 944 $1 153 296 293 $250 miljoonaa [182]
Doctor Strange 26. lokakuuta 2016 $232 641 920 $445 076 475 $677 718 395 $165 miljoonaa [183]
Guardians of the Galaxy Vol. 2 26. huhtikuuta 2017 $389 813 101 $473 942 950 $863 756 051 $200 miljoonaa [184]
Spider-Man: Homecoming 5. heinäkuuta 2017 $334 201 140 $545 965 784 $880 166 924 $175 miljoonaa [185]
Thor: Ragnarök 3. marraskuuta 2017 $315 058 289 $538 918 837 $853 977 126 $180 miljoonaa [186]
Black Panther 16. helmikuuta 2018 $700 426 566 $646 853 595 $1 347 280 161 $200 miljoonaa [187][188]
Avengers: Infinity War 25. huhtikuuta 2018 $678 815 482 $1 369 544 272 $2 048 359 754 $316–400 miljoonaa [189][190][191]
Ant-Man and the Wasp 4. heinäkuuta 2018 $216 648 740 $406 025 399 $622 674 139 $162 miljoonaa [192][193]
Captain Marvel 6. maaliskuuta 2019 $426 829 839 $701 445 424 $1 128 275 263 $152 miljoonaa [194][195]
Avengers: Endgame 24. huhtikuuta 2019 $858 373 000 $1 939 427 564 $2 797 800 564 $356 miljoonaa [196][197]
Spider-Man: Far From Home 3. heinäkuuta 2019 $390 532 085 $741 395 911 $1 131 927 996 $160 miljoonaa [198]
Yhteensä $8 545 647 232 $14 039 741 831 $22 585 389 063 $4,404–4,513 miljardia [199][200]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Rotten Tomatoes Metacritic
Ensimmäinen vaihe
Iron Man 94% (277 arvostelua)[201] 79% (38 arvostelua)[202]
The Incredible Hulk 67% (230 arvostelua)[203] 61% (38 arvostelua)[204]
Iron Man 2 73% (295 arvostelua)[205] 57% (40 arvostelua)[206]
Thor 78% (282 arvostelua)[207] 57% (40 arvostelua)[208]
Captain America: The First Avenger 80% (265 arvostelua)[209] 66% (43 arvostelua)[210]
The Avengers 91% (349 arvostelua)[211] 69% (43 arvostelua)[212]
Toinen vaihe
Iron Man 3 79% (315 arvostelua)[213] 62% (44 arvostelua)[214]
Thor: The Dark World 67% (269 arvostelua)[215] 54% (44 arvostelua)[216]
Captain America: The Return of the First Avenger 90% (292 arvostelua)[217] 70% (47 arvostelua)[218]
Guardians of the Galaxy 91% (316 arvostelua)[219] 76% (52 arvostelua)[220]
Avengers: Age of Ultron 75% (355 arvostelua)[221] 66% (49 arvostelua)[222]
Ant-Man 83% (314 arvostelua)[223] 64% (43 arvostelua)[224]
Kolmas vaihe
Captain America: Civil War 91% (399 arvostelua)[225] 75% (52 arvostelua)[226]
Doctor Strange 89% (358 arvostelua)[227] 72% (49 arvostelua)[228]
Guardians of the Galaxy Vol. 2 84% (395 arvostelua)[229] 67% (47 arvostelua)[230]
Spider-Man: Homecoming 92% (381 arvostelua)[231] 73% (51 arvostelua)[232]
Thor: Ragnarök 93% (403 arvostelua)[233] 74% (51 arvostelua)[234]
Black Panther 97% (488 arvostelua)[235] 88% (55 arvostelua)[236]
Avengers: Infinity War 85% (450 arvostelua)[237] 68% (53 arvostelua)[238]
Ant-Man and the Wasp 88% (406 arvostelua)[239] 70% (56 arvostelua)[240]
Captain Marvel 78% (498 arvostelua)[241] 64% (55 arvostelua)[242]
Avengers: Endgame 94% (486 arvostelua)[243] 78% (57 arvostelua)[244]
Spider-Man: Far From Home 90% (418 arvostelua)[245] 69% (55 arvostelua)[246]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Ensi-ilta Ohjaaja(t) Käsikirjoittaja(t) Tuottaja(t) Status
Neljäs vaihe[247][a]
Black Widow 2021-5-77. toukokuuta 2021[248] Cate Shortland[249] Eric Pearson[250] Kevin Feige Jälkituotannossa
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 2021-7-99. heinäkuuta 2021[248] Destin Daniel Cretton[251] David Callaham[252]
Eternals 2021-11-55. marraskuuta 2021[248] Chloé Zhao[253] Matthew ja Ryan Firpo[254]
Kolmas Spider-Man -elokuva 2021-12-1717. joulukuuta 2021[255] Jon Watts[117] Chris McKenna ja Erik Sommers[256] Kevin Feige ja Amy Pascal Kuvattavana
Doctor Strange in the Multiverse of Madness 2022-3-2525. maaliskuuta 2022[257] Sam Raimi[258] Jade Bartlett ja Michael Waldron[259][260] Kevin Feige
Thor: Love and Thunder 2022-5-66. toukokuuta 2022[261] Taika Waititi[262] Taika Waititi ja Jennifer Kaytin Robinson[263]
Black Panther II 2022-7-88. heinäkuuta 2022[264] Ryan Coogler[265] Kehityksessä
Captain Marvel 2 2022-11-1111. marraskuuta 2022[266] Nia DaCosta[267] Megan McDonnell[268]
Ant-Man and the Wasp: Quantumania 2022[269] Peyton Reed[270] Jeff Loveness[271] Esituotannossa
Guardians of the Galaxy Vol. 3 2023[272] James Gunn[273] Kehityksessä
Fantastic Four Ei tiedossa Jon Watts[274] Ei tiedossa
  1. Neljänteen vaiheeseen kuuluu myös 11 Disney+-minisarjaa, kaksi Disney+-animaatiosarjaa ja yksi Disney+-jouluspesiaali.[247][3]

Kehityksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Feigellä ja Marvelilla on lisää tarinoita on suunniteilla vuoteen 2028 asti.[275] Tämän seurauksena Marvelilla on suunnitteilla 20 elokuvaa, jotka ”ovat tarkoituksella aivan erilaisia yksikään aiempi elokuva.”[276] Feige kertoi vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa, että studio oli päättänyt vuoden 2021 jälkeisestä julkaisuaikataulusta, mutta ei vielä paljastaisi mitkä elokuvat saisivat nämä ensi-iltapäivämäärät.[277] Disney on asettanut neljän elokuvan ensi-illoiksi 17. helmikuuta, 5. toukokuuta, 28. heinäkuuta ja 3. marraskuuta 2023.[278]

Blade[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa paljastettiin, että Bladestä on suunnitteilla elokuva, jossa Mahershala Ali esittää pääosaa.[247] Feige paljasti myöhemmin Alin ottaneen yhteyttä Marvel Studiosiin, esitellen näille ideansa uudesta Blade-elokuvasta ja tarjoutuen itse näyttelemään hahmoa. Hän oli aiemmin näytellyt Cornell ”Cottonmouth” Stokesia Luke Cagen ensimmäisellä tuotantokaudella.[279]

Deadpool[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disneyn paljastettua joulukuussa 2017 aikovansa ostaa suurin osa 21st Century Foxista, Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger sanoi, että hahmoa X-Men -elokuvasarjan elokuvissa Deadpool (2016) ja Deadpool 2 (2018) näytellyt Ryan Reynolds palaisi rooliinsa näyttelemään MCU:hun sijoittuvassa R-ikärajoitetussa (Suomessa 16) elokuvassa, muiden MCU-elokuvien ollessa PG-13 -ikärajoitettuja (Suomessa 12).[280][281] Joulukuussa 2019 Reynolds vahvisti Marvel Studiosin kehittävän kolmatta Deadpool-elokuvaa.[282] Marraskuussa 2020 Wendy Molyneux ja Lizzie Molyneux-Logelin palkattiin elokuvan käsikirjoittajiksi. Samalla vahvistettiin Reynoldsin paluu hahmon näyttelijäksi sekä elokuvan R-ikärajoitus.[283] Tammikuussa 2021 Feige vahvisti elokuvan sijoittumisen MCU:hun ja että kuvaukset alkaisivat aikaisintaan vuonna 2022.[284]

Nimeämätön mutantteihin keskittyvä elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Studiosin paneelissa vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa, kun elokuvien neljättä vaihetta koskevat suunnitelmat oli paljastettu, Feige vahvisti studion aikovan kehittää elokuvia Marvelin mutanttihahmoista (mukaan lukien Ryhmä-X:stä).[247][285] IGN:n haastattelussa Feige ei tarkentanut esiintyvätkö sanat ”X-Men” ja ”Mutants” elokuvien nimissä vai eivät, vaikka hän näki termit vaihdettavissa olevina ja ilmoitti että MCU:n mutantit tultaisiin esittelemään eri tavalla kuin 20th Century Foxin elokuvasarjassa.[286]

Muunnellut projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Studiosin oli alun perin tarkoitus toteuttaa nämä projektit elokuvina ennen kuin niistä tuli Marvel Televisionin toteuttamia televisiosarjoja:

  • Inhumans: Huhtikuussa 2013 Feige mainitsi Epäinhimilliset yhtenä aiheena, jonka hän uskoi voitavan sovittaa elokuvaksi studion julkaisuohjelmassa.[287] Elokuussa 2014 elokuvalla oli alustava käsikirjoitusluonnos, jonka oli laatinut Joe Robert Cole.[288] Elokuva julkistettiin lokakuussa 2014 ja sen suunniteltiin saavan ensi-iltansa on 12. heinäkuuta 2019.[289] Lokakuussa 2015 Cole ei ollut enää mukana projektissa, eikä yhtäkään hänen käsikirjoitusluonnoksistaan aiottu käyttää.[290] Huhtikuussa 2016, Inhumans poistettiin julkaisuaikataulusta,[291] eikä olisi enää osa kolmatta vaihetta.[292] Heinäkuussa 2016, Feige sanoi, että Inhumans olisi ”varmuudella” osa keskustelua vuosille 2020 ja 2021 kaavailluista elokuvista,[293] lisäten saman vuoden marraskuussa, että hän oli yhä optimistinen siitä, että elokuva olisi osa neljättä vaihetta.[294] Epäinhimillisten rotu esiteltiin MCU:n maailmassa ensimmäisen kerran S.H.I.E.L.D. Agentit -sarjan toisella tuotantokaudella 2014–2015.[295] Marraskuussa 2016 Marvel Television julkisti televisiosarjan Inhumans, joka sai ensiesityksensä ABC-kanavalla syyskuussa 2017, kahden ensimmäisen jakson saatua ensiesityksensä aiemmin saman kuukauden aikana Imax-teattereissa.[296] Sarjan ei ollut tarkoitus olla muutettu versio elokuvasta.[297] ABC lopetti sarjan yhden tuotantokauden jälkeen toukokuussa 2018.[298]
  • Runaways: Karkureihin perustuvaa elokuvaa oli iteroitu useita kertoja. Brian K. Vaughan palkattiin alun tekemään käsikirjoitus toukokuussa 2008.[299] Huhtikuussa 2010 Marvel palkkasi Peter Sollettin ohjaajaksi,[300] ja toukokuussa Drew Pearce palkattiin uudeksi käsikirjoittajaksi.[301] Syyskuussa 2013 Pearce kuitenkin paljasti, että Runaways-elokuva oli hyllytetty The Avengersin tieltä, ja että elokuva tultaisiin aikaisintaan julkaisemaan osana elokuvauniversumin kolmatta vaihetta.[302] Lokakuussa 2014, kun Marvelin kolmannen vaiheen elokuvat julkistettiin ilman, että Runaways oli yksi niistä, Feige sanoi projektilla olevan ”yhä mahtava käsikirjoitus, jota säilytetään käsikirjoitusten holvissa”, lisäten, ”Haluaisimme joku päivä toteuttaa Runawaysin. Keskustellessamme televisiosarjoista sekä tulevista elokuvista, se on yksi, jonka otamme aina puheeksi, koska meillä on kiinteä luonnos siitä. Mutta toisaalta, emme voi toteuttaa niitä kaikkia.”[303] Elokuussa 2016 Marvel Television julkisti tilausvideopalvelu Hulun tilanneen pilottijakson sekä muutaman ylimääräisen käsikirjoituksen televisiosarjalle Runaways.[304] Sarja sai ensiesityksensä marraskuussa 2017.[305] Sarja lopetettiin kolmen tuotantokauden jälkeen joulukuussa 2019.[306]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c McEwan, Cameron K. & Longridge, Chris: Marvel's 'Phases' explained: What goes when & why Digital Spy. 7.8.2019. Viitattu 18.8.2019. (englanniksi)
  2. McClintock, Pamela: Disney, Paramount restructure Marvel deal Variety. 18.10.2010. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  3. a b Russell, Bradley: Marvel Phase 4: new MCU release dates, cast news, crossovers, and more GamesRadar+. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2020. (englanniksi)
  4. Paige, Rachel: All of the Marvel Studios News Coming out of The Walt Disney Company’s 2020 Investor Day Presentation Marvel.com. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2020. (englanniksi)
  5. Hall, Jacob: Kevin Feige Calls the First 22 Movies in the MCU “The Infinity Saga,” Says ‘Endgame’ Will Focus on the Original Core Avengers /Film. 18.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2019. (englanniksi)
  6. Cheeda, Saim: 10 Things Avengers: Endgame Tells Us About Spider-Man: Far From Home Screen Rant. 1.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  7. a b c d Trumbore, Dave: MCU Timeline Explained: From Infinity Stones to Infinity War and Beyond Collider. 1.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 5.9.2018. (englanniksi)
  8. a b McClintock, Pamela: Marvel Making Deals for Title Wave Variety. 27.4.2006. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  9. Jensen, Jeff: Iron Man: Summer's first Marvel? Entertainment Weekly. 17.4.2008. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  10. Cairns, Bryan: Director Louis Leterrier Talks Incredible Hulk 3.10.2011. Newsarama.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  11. Juarez, Vanessa: Comic-Con: 'Incredible Hulk' screenwriter Zak Penn discusses strife with Edward Norton Entertainment Weekly. 26.7.2008. Arkistoitu . (englanniksi)
  12. Finke, Nikki: So What Was All The Fuss About? Marvel Locks In Jon Favreau For 'Iron Man 2′ Deadline.com. 9.7.2008. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  13. Graser, Marc: Theroux to write 'Iron Man' sequel Variety. 15.7.2008. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  14. Fleming, Michael: Branagh in talks to direct 'Thor' Variety. 28.9.2008. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  15. Thor Movie: New Release Date! May 6, 2011 7.1.2010. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  16. Kit, Borys: 'Captain America' recruits director The Hollywood Reporter. 9.11.2008. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  17. Kit, Borys & Fernandez, Jay A.: 'Captain America' enlists two scribes The Hollywood Reporter. 18.11.2008. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  18. Graser, Marc: Whedon to head 'Avengers' Variety. 13.4.2010. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  19. a b Shane Black talks direction of Iron Man 3 and whether or not to expect more Marvel cameos! 7.3.2011. Ain't It Cool News. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  20. Fleming Jr., Mike: Marvel Taps Its 'Runaways' Scribe Drew Pearce To Write 'Iron Man 3′ Script 31.3.2011. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  21. Fleming Jr., Mike: 'Thor 2′ Director Will Be 'Game Of Thrones' Helmer Alan Taylor 24.12.2011. Deadline.com. Arkistoitu March 27, 2013. Viitattu March 27, 2013.
  22. ‘Thor: The Dark World’ Official Synopsis Released 12.10.2012. StitchKingdom.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  23. Sneider, Jeff: Russo brothers tapped for 'Captain America 2': Disney and Marvel in final negotiations with 'Community' producers to helm pic Variety. 6.6.2012. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  24. Marshall, Rick: 'Captain America' Writers Talk Sequel, Post-'Avengers' Plans, And The Marvel Movie-Verse 14.4.2011. MTV News. Arkistoitu . (englanniksi)
  25. Marvel Studios Begins Production on Guardians of the Galaxy July 20, 2013. Marvel.com. Arkistoitu July 20, 2013. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  26. a b Graser, Marc: James Gunn to Write, Direct ‘Guardians of the Galaxy’ Sequel Variety. 25.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  27. Graser, Marc: Joss Whedon will return for 'The Avengers 2' Variety. 7.8.2012. Arkistoitu . Viitattu August 7, 2012. (englanniksi)
  28. Director Peyton Reed and Writer Adam McKay Join Marvel's Ant-Man 7.6.2014. Marvel.com. Arkistoitu June 7, 2014. Viitattu June 7, 2014. (englanniksi)
  29. Sneider, Jeff: Marvel’s ‘Ant-Man’ Resolves Writing Credit Dispute (Exclusive) 22.4.2015. The Wrap. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  30. Lunning, Just: 'Spider-Man: Far From Home' Will End Phase 3 of Marvel Cinematic Universe, Not Begin Phase 4, Says Marvel's Kevin Feige Newsweek. 20.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.5.2019. (englanniksi)
  31. a b Weintraub, Steve: Directors Joe & Anthony Russo Confirm They'll Direct Captain America 3; Say They're Breaking the Story Now with Screenwriters Christopher Markus & Stephen McFeely 11.3.2014. Collider.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  32. Siegel, Tatiana & Kit, Borys: Scott Derrickson to Direct Marvel’s ’Doctor Strange’ (Exclusive) The Hollywood Reporter. 3.6.2014. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  33. Leston, Ryan: New Doctor Strange Trailer Is Out Of This World Yahoo! UK. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
  34. Sony Pictures and Marvel Studios Find Their 'Spider-Man' Star and Director Marvel.com. 23.6.2015. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  35. Strom, Marc: SDCC 2016: 'Spider-Man: Homecoming' Introduces Its Villain Marvel.com. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  36. Fleming Jr., Mike: Mark Ruffalo Bringing Hulk Into ‘Thor: Ragnarok’ 15.10.2015. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 17.10.2015. (englanniksi)
  37. Marvel Entertainment: Marvel Studios' Thor: Ragnarok - Behind the Scenes YouTube. 28.9.2017. Viitattu 28.9.2017.
  38. Strom, Mar: Ryan Coogler to direct Marvel's 'Black Panther' Marvel.com. 11.1.2016. Viitattu 12.1.2016. (englanniksi)
  39. Patterson, Brandon Ellington: Oscars So White? Black Panther to the Rescue. Mother Jones. 6.2.2016. Arkistoitu . Viitattu 16.2.2016. (englanniksi)
  40. Foutch, Haleigh: ‘Black Panther': Kevin Feige Reveals Ryan Coogler Is Co-Writing; Talks Filming Dates Collider.com. 11.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 13.4.2016. (englanniksi)
  41. a b Strom, Marc: Joe & Anthony Russo to Direct 2-Part Marvel's 'Avengers: Infinity War' Event 7.4.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  42. a b Strom, Mark: Christopher Markus & Stephen McFeely to Write Marvel's 2-Part 'Avengers: Infinity War' Event 7.5.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  43. Cabin,Chris: ‘Ant-Man and the Wasp': Michael Douglas Eyeing Return for Sequel Collider. 13.11.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.11.2015. (englanniksi)
  44. Perry, Spencer: Production Officially Begins on Ant-Man and the Wasp! ComingSoon.net. 1.8.2017. Arkistoitu . Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
  45. Kroll, Justin: ‘Captain Marvel’ Finds Directors in Anna Boden, Ryan Fleck (EXCLUSIVE) Variety. 19.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2017. (englanniksi)
  46. Walt Disney Motion Picture Studios: Captain Marvel Press Kit wdsmediafile.com. Viitattu 5.3.2019. (englanniksi)
  47. Hood, Cooper: Kevin Feige Confirms Jon Watts Will Direct Spider-Man: Homecoming 2 Screen Rant. 9.12.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.12.2017. (englanniksi)
  48. Vlessing, Etan & Kit, Borys: Jake Gyllenhaal in Talks to Star in 'Spider-Man: Homecoming' Sequel The Hollywood Reporter. 21.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2018. (englanniksi)
  49. a b c Ebert, Roger: The Incredible Hulk (PG-13) Chicago Sun-Times. 12.6.2008. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  50. Finke, Nikki: Toldja! Marvel & Ruffalo Ink Hulk Deal 23.7.2010. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu July 23, 2010. (englanniksi)
  51. Ruffalo, Mark: A lot of folks have been asking about the Next Hulk. The next time you see my Hulk it will be in the Avengers2. No plans for stand alone. Twitter. 6.3.2013. Arkistoitu . Viitattu 3.1.2015. (englanniksi)
  52. Blickley, Leigh: Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off On Screen The Huffington Post. 23.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
  53. a b Honeycutt, Kirk: Captain America: The First Avenger: Film Review The Hollywood Reporter. 20.7.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  54. a b Graser, Marc: Mackie mulls Falcon in 'Captain America' Variety. 16.7.2012. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  55. Fleming, Jr., Mike: Sebastian Stan Joins ‘The Martian’ And ‘Ricki And The Flash’ 24.10.2014. Deadline. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  56. a b Marvel-ous Star Wattage: Actors Assemble For Comic-Con Panel Including 'The Avengers', 'Captain America', & 'Thor' Deadline.com. 24.7.2010. Arkistoitu . Viitattu 3.9.2015. (englanniksi)
  57. Feige, Kevin: Filmmakers! Produzent Kevin Feige und Regisseur Alan Taylor about Thor 2 - german 26.10.2013. YouTube. Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  58. Kit, Borys: Jeremy Renner Joins Amy Adams in Sci-Fi 'Story of Your Life' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.3.2015. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  59. a b 'Captain America: The Winter Soldier' filming begins Marvel.com. 8.4.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  60. Seddon, Dan: Marvel star Hayley Atwell reveals her reaction to Avengers: Endgame's final scene Digital Spy. 11.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  61. D'Alessandro, Anthony: Emily VanCamp Reprising Her Role As Agent 13 In 'Captain America: Civil War' Deadline Hollywood. 6.5.2015. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  62. a b c Ebert, Roger: Iron Man (PG-13) Chicago Sun-Times. 1.6.2008. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  63. a b c Couch, Aaron: 'Captain Marvel' Rounds Out Cast with Familiar Marvel Names The Hollywood Reporter. 26.3.2018. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  64. Breznican, Anthony: Brie Larson officially announced as Captain Marvel Entertainment Weekly. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  65. Boucher, Geoff: 'Captain Marvel' Sequel Officially In Development At Disney's Marvel Studios Deadline Hollywood. 22.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  66. Kit, Borys: Marvel Signs WWE's Dave Bautista for 'Guardians of the Galaxy' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 14.3.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  67. a b Keyes, Rob: 'Guardians of the Galaxy 2′ Has Fewer Characters, One New Screen Rant. 4.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  68. a b c d Turan, Kenneth: Movie Review: 'Thor' Los Angeles Times. 6.5.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  69. Fleming, Mike: Toldja! Patty Jenkins Confirmed As 'Thor 2' Director Deadline.com. 13.10.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  70. Did Thor's Natalie Portman return for Avengers: Endgame? Digital Spy. 25.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  71. Zhou, Naaman: Natalie Portman confirmed as Mighty Thor in Marvel sequel The Guardian. 22.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  72. Rene Russo joins cast of 'Thor' Variety. 16.12.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  73. Malkin, Marc: Thor's Chris Hemsworth: "He's Huge," Gushes Costar E!. 21.3.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  74. Allen, Ben: All of the cameos in Avengers: Endgame Radio Times. 25.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  75. Fleming, Michael: Samuel Jackson joins 'Iron' cast Variety. 25.2.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  76. Sneider, Jeff: Russo brothers tapped for 'Captain America 2': Disney and Marvel in final negotiations with 'Community' producers to helm pic Variety. 6.6.2012. Arkistoitu . Viitattu 3.1.2015. (englanniksi)
  77. Breznican, Anthony: Samuel L. Jackson will bring Nick Fury to Captain Marvel Entertainment Weekly. 7.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
  78. Kit, Borys: 'Guardians of the Galaxy' Adds One More to Cast (Exclusive) The Hollywood Reporter. 22.4.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  79. a b c Kit, Borys: Robert Downey Jr.'s Massive Payday Tops 'Avengers: Endgame' Star Deals The Hollywood Reporter. 30.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2019. (englanniksi)
  80. Official: Vin Diesel to Voice Groot in Marvel's Guardians of the Galaxy Marvel.com. 21.12.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  81. Zalben, Alex: Vin Diesel Tells Us About His Marvel Movie Future 23.3.2015. MTV. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  82. Dibdin, Emma: Idris Elba on his expanded role in 'Thor: The Dark World' Digital Spy. 30.8.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  83. a b Strom, Marc: Marvel Studios Confirms Stellar New Cast Members of the Highly Anticipated 'Thor: Ragnarok' Marvel.com. 20.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 30.5.2016. (englanniksi)
  84. Ford, Rebecca: 'The Avengers' at D23: Cobie Smulders Reveals the Scene that Made her Sweat (Video) The Hollywood Reporter. 21.8.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  85. a b Graser, Marc: Frank Grillo to play Crossbones in 'Captain America' sequel Variety. 29.10.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  86. Buchanan, Kyle: Spider-Man: Far From Home Adds Samuel L. Jackson, Cobie Smulders Vulture.com. 7.8.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2018. (englanniksi)
  87. Kit, Borys: Jon Favreau Returning to 'Iron Man 3'— As an Actor (Exclusive) The Hollywood Reporter. 24.5.2012. Arkistoitu . Viitattu 24.5.2017. (englanniksi)
  88. Kroll, Justin: Jon Favreau to Reprise ‘Iron Man’ Role in ‘Spider-Man: Homecoming’ (EXCLUSIVE) Variety. 1.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
  89. Box Office: 'Spider-Man: Homecoming' Could Sling to $100 Million-Plus Opening variety.com. July 5, 2017.
  90. The Hollywood Reporter 100: The Most Powerful People in Entertainment 2019 hollywoodreporter.com. October 16, 2019. ”She'll next be seen on the big screen in Denis Villenueve's Dune adaptation, and she'll reprise her Spider-Man role in a third Sony-Marvel film.”
  91. a b c d Marvel Studios Begins Production on Guardians of the Galaxy 20.7.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  92. Keyes, Rob: 'Ant-Man' Trailer Analysis And Character Guide Screen Rant. 7.1.2015. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  93. Perry, Spencer: Production Officially Begins on Ant-Man and the Wasp! ComingSoon.net. 1.8.2017. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  94. Hood, Cooper: Avengers 4 Adds Emma Fuhrmann As An Older Cassie Lang [Updated] Screen Rant. 17.4.2018. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  95. Gemmill, Allie: 'Ant-Man 3' Title and Kathryn Newton Casting for MCU Threequel Revealed Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  96. Paul Rudd Set to Star in Marvel's Ant-Man 19.12.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  97. a b c d Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Captain America: Civil War' 7.5.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  98. Strom, Marc: SDCC 2016: 'Spider-Man: Homecoming' Introduces Its Villain Marvel.com. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  99. Kit, Borys: 'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  100. Patten, Dominic: '2 Broke Girls' Kat Dennings Back In 'Thor 2' Deadline.com. 21.8.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  101. Marvel Studios Update: Loki Officially Cast in 2011 Thor Movie Marvel.com. 18.5.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  102. Warner, Kara: 'Thor 2' Director Not Set Yet, Says Tom Hiddleston 1.9.2011. MTV Splash Page. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  103. Babbage, Rachel: Loki to appear in Thor: Ragnarok and both parts of Avengers: Infinity War Digital Spy. 1.11.2014. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  104. Breznican, Anthony: How Black Panther solves the problem of M'Baku Entertainment Weekly. 13.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  105. Kit, Borys & Couch, Aaron: Marvel's 'Black Panther' Sequel Shoot to Begin in July (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2020. (englanniksi)
  106. Lincoln, Ross: ‘Compton’s Neil Brown Jr. Signs On For ‘Sand Castle’; Pom Klementieff Joins ‘Guardians Of The Galaxy 2’ Deadline. 29.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 30.10.2015. (englanniksi)
  107. Agar, Chris: Chris Pratt Confirms Guardians of the Galaxy 3 Films Next Year Screen Rant. 3.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
  108. Official: Elizabeth Olsen & Aaron Taylor-Johnson Join 'Avengers: Age of Ultron' 25.11.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  109. Johnson, Zach: Elizabeth Olsen Will Star in Captain America: Civil War! 23.4.2015. E!. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  110. Hood, Cooper: Scarlet Witch Will Star In Doctor Strange 2; Connects To Disney+ Series Screen Rant. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  111. McLean, Pauline: Karen Gillan on Tupperware Party, Inverness and Avengers BBC News. 17.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  112. Schager, Nick: Karen Gillan on the Future of Nebula Post-'Avengers: Endgame' and James Gunn's Return to 'Guardians' The Daily Beast. 13.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  113. Fleming, Mike: Anthony Hopkins Up For 'Red 2' Villain; Can 'Thor' Sequel Dates Work? 24.5.2011. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  114. Strom, Marc: SDCC 2016: Marvel's 'Black Panther' Confirms Additional Cast Marvel.com. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  115. Bonomolo, Cameron: Black Panther 2: Danai Gurira Confirms Return as Okoye ComicBook.com. 26.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  116. Kroll, Justin: Marisa Tomei to Play Aunt May in New ‘Spider-Man’ Movie (EXCLUSIVE) Variety. 8.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
  117. a b Labonte, Rachel: MCU's Spider-Man 3: Marisa Tomei Teases What To Expect Of Aunt May Screen Rant. 10.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2020. (englanniksi)
  118. Bradley, Bill: Tom Holland Confirms Popular Fan Theory: Spider-Man Was In ‘Iron Man 2’ HuffPost. 26.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
  119. Ryan, Mark: ‘Spider-Man: Homecoming’ Director Jon Watts Explains Real Story Behind Peter Parker’s ‘Iron Man 2’ Cameo Uproxx. 27.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
  120. Kit, Borys & Siegel, Tatiana: 'Spider-Man' Finds Tom Holland to Star as New Web-Slinger The Hollywood Reporter. 23.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2015. (englanniksi)
  121. Lang, Brent: Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third ‘Spider-Man’ Film Variety. 27.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  122. a b Iron Man 3 Notes (PDF) Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  123. Ridgely, Charlie: Avengers: Infinity War': Gwyneth Paltrow Lets Some Pepper Potts Spoilers Slip Comicbook.com. 26.1.2018. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  124. Kroll, Justin: Michael Douglas to Star as Hank Pym in Marvel's Ant-Man Variety. 13.1.2014. Arkistoitu . Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  125. Hall, Jacob: ‘Ant-Man and the Wasp’ Will See the Return of Michael Douglas’ Hank Pym /Film. 10.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 11.2.2017. (englanniksi)
  126. Fleming Jr., Mike: Chris Pratt Getting 'Guardians of the Galaxy' Lead 5.2.2013. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  127. Lincoln, Ross A.: Marvel's 'Avengers 3' Gets Official Title With Temp Name Hung On 'Avengers 4' Deadline Hollywood. 29.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  128. Jackson, Angelique: Chris Pratt to Reprise Star-Lord Role in 'Thor: Love and Thunder' Variety. 13.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020.
  129. Weintraub, Steve: Iron Man 2 Interview (Press Conference) with Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Justin Thoreaux and Kevin Feige Collider.com. 23.4.2010. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  130. Official: Bradley Cooper to Voice Rocket Raccoon in Marvel’s Guardians of the Galaxy 30.8.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  131. Buchanan, Kyle: What Happened in Today’s Secret Trailer for Avengers: Infinity War? Vulture. 15.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 16.7.2017. (englanniksi)
  132. Graser, Marc: Chris Evans to play 'Captain America' Variety. 22.3.2010. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  133. Flemming Jr., Mike: Chris Evans To Helm '1:30 Train' Before Reprising Captain America In 'Avengers 2' deadline.com. 1.8.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  134. Kroll, Justin: 'Captain America 3' Takes Shape at Marvel (Exclusive) Variety. 21.1.2014. Arkistoitu . (englanniksi)
  135. Fleming, Mike: Five Actresses Testing For 'Captain America 2' Role; Black Widow Might Drop By As Well Deadline.com. 2.10.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  136. Halle Berry, Jamie Dornan, Chris Evans, Gael García Bernal, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Dakota Johnson, Kate Mckinnon, Shirley Maclaine, Hailee Steinfeld Will Be Presenters on Oscars® Stage Academy Awards. 7.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  137. William Hurt Joins Black Widow Film Newsarama. 1.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2019. (englanniksi)
  138. McMillan, Graeme: 'Avengers 4' Will Feature Flashbacks, Says Actor Frank Grillo The Hollywood Reporter. 25.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  139. Stellan Skarsgård klar för ny superhjältefilm Expressen. 3.3.2011. Arkistoitu . ”The Avengers is the dream team of superheroes, a group consisting of among others Iron Man, the Hulk, Captain America and Thor. The film is planned to premier in 3D in May of next year. Stellan Skarsgård confirms to TT Spektra that he will play the same role as in the upcoming Thor: Doctor Selvig. Not much is yet known about the character apart from that Selvig is a scientist in New Mexico.” Viitattu 21.1.2020. (ruotsiksi)
  140. Pape, Stefan: King of Devil's Island Interview – Stellan Skarsgård 28.6.2012. HeyUGuys.co.uk. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  141. Anderson, Jenna: Black Panther: Letitia Wright Confirmed as Shuri ComicBook.com. 29.3.2017. Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  142. Fleming Jr., Mike: 018/11/john-boyega-letitia-wright-hold-back-the-stars-science-fiction-star-wars-black-panther-mike-cahill-katie-khan-1202498688/ Hot Package: John Boyega, Letitia Wright To Star In Mike Cahill-Directed Sci-Fi 'Hold Back The Stars' Deadline Hollywood. 8.11.2018. Arkistoitu . (englanniksi)
  143. Kit, Borys: Lightning strikes two more actors for "Thor" Reuters. 23.9.2009. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  144. Wigler, Josh: Jamie Alexander Teases 'Thor 2' Romance, Possible 'Avengers' Appearance MTV News. 11.1.2012. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  145. Kroll, Justin: Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder' Deadline Hollywood. 11.12.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  146. Douglas, Edward: Robert Downey Jr. is Iron Man! SuperheroHype.com. 2.5.2008. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  147. Robert Downey Jr. To Return As Marvel's Iron Man 20.6.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  148. Strom, Marc: Benedict Cumberbatch to play Doctor Strange 4.12.2014. Marvel Comics. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  149. a b Kit, Borys: Scott Derrickson Returning to Direct 'Doctor Strange' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2018. (englanniksi)
  150. Strom, Marc: Chadwick Boseman to Star in Marvel's Black Panther 28.10.2014. Marvel Comics. Arkistoitu . Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  151. Peters, Megan: Black Panther Confirmed For Avengers: Infinity War Role With Set Video Comicbook.com. 7.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 8.6.2017. (englanniksi)
  152. Schwartz, Terri: "The Avengers" has two post-credit scenes, mystery actor revealed IFC. 2.5.2012. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  153. Weintraub, Steve: Kevin Feige Talks Guardians Of The Galaxy, Thor 3, Captain America 3, Doctor Strange, Casting Josh Brolin as Thanos, Comic-Con Plans, and More Collider. 22.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  154. Keyes, Rob: ’Avengers: Infinity War’ Announced For 2018-19 in Two Parts Screen Rant. 28.10.2014. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  155. Finke, Nikke: Exclusive: Chris Hemsworth is Thor Deadline Hollywood. 16.5.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  156. Malec, Brett & Malkin, Marc: Chris Hemsworth Talks "Awkward" Naked Movie Scenes, Snow White Sequel With Kristen Stewart 9.9.2013. E!. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  157. Strom, Marc: Thor Brings Ragnarok to the Marvel Cinematic Universe in 2017 28.10.2014. Marvel Comics. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  158. a b D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: Natalie Portman Is Female Thor In ‘Thor Love And Thunder’ Opening Fall 2021 –Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  159. Sciretta, Peter: The Collector Confirmed For ‘Avengers: Infinity War’ /Film. 7.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2017. (englanniksi)
  160. Sharf, Zack: Tessa Thompson Confirmed for 'Avengers: Endgame,' Weighs In on Valkyrie-Captain Marvel Fan Buzz IndieWire. 26.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  161. SDCC 2014: Official: Evangeline Lilly & Corey Stoll Join Marvel's Ant-Man Marvel.com. 26.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  162. Avila, Mike: Watch: Evangeline Lilly on introducing the Wasp, when she'll join The Avengers Blastr. 9.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  163. Davidson, Danica: Paul Bettany Confirms 'Avengers' Role, Will Return As Voice of J.A.R.V.I.S. MTV Splash Page. 26.4.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  164. Kroll, Justin: Paul Bettany to Play the Vision in Marvel's 'Avengers: Age of Ultron’ Variety. 6.2.2014. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  165. Williams, Owen: Ray Stevenson Prepares For Volstagg Empire. 11.12.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  166. Hibberd, James: Ray Stevenson joins 'Dexter' season seven Entertainment Weekly. 24.4.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  167. Thor: Ragnarok Press Kit Walt Disney Studios. Arkistoitu . Viitattu 11.10.2017. (englanniksi)
  168. Palmer, Frank: Exclusive: Anthony Mackie Says FALCON Won’t Die Screen Geek. 20.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  169. Mueller, Matthew: Benedict Wong Confirmed For Avengers Infinity War ComicBook.com. 21.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
  170. Iron Man Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  171. The Incredible Hulk Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  172. Iron Man 2 Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  173. Thor Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  174. Captain America: The First Avenger Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  175. Marvel's The Avengers (2012) Box Office Mojo. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  176. Iron Man 3 Box Office Mojo. Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
  177. Thor: The Dark World Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  178. Captain America: The Winter Soldier Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  179. Guardians of the Galaxy Box Office Mojo. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)
  180. Avengers: Age of Ultron Box Office Mojo. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  181. Ant Man (2015) Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  182. Captain America: Civil War (2016) Box OfficeMojo. Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
  183. Doctor Strange Box Office Mojo. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  184. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) Box Office Mojo. Viitattu 4.8.2019. (englanniksi)
  185. Spider-Man: Homecoming (2017) Box Office Mojo. Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  186. Thor: Ragnarok Box Office Mojo. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)
  187. Setoodeh, Ramin: Chadwick Boseman and Ryan Coogler on How 'Black Panther' Makes History Variety. 5.2.2018. Arkistoitu . Viitattu 21.8.2018. (englanniksi)
  188. Black Panther Box Office Mojo. Viitattu 18.8.2018. (englanniksi)
  189. D'Alessandro, Anthony: 'Avengers: Infinity War’ Marches Toward $600M Profit; How The Russo Brothers Mapped Out The Marvel Hit Deadline Hollywood. 8.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 13.5.2018. (englanniksi)
  190. Rubin, Rebecca: ‘Avengers: Infinity War’ Officially Lands Biggest Box Office Opening of All Time Variety. 30.4.2018. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2018. (englanniksi)
  191. Avengers: Infinity War Box Office Mojo. Viitattu 14.5.2019. (englanniksi)
  192. D'Alessandro, Anthony: ‘Ant-Man And The Wasp’ Shrinks A Tick To $76M Opening, But Still 33% Bigger Than Original – Sunday Final Deadline Hollywood. 8.7.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  193. Ant-Man and the Wasp Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  194. Film Application Details - Open World Louisiana Entertainment. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2018. (englanniksi)
  195. Captain Marvel Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  196. D'Alessandro, Anthony: ‘Avengers: Endgame’ To Near Rare Breakeven Point With $1.1B Global Opening Deadline Hollywood. 27.4.2019. Viitattu 29.4.2019. (englanniksi)
  197. Avengers: Endgame Box Office Mojo. Viitattu 2.1.2020. (englanniksi)
  198. Spider-Man: Far from Home Box Office Mojo. Viitattu 2.1.2020. (englanniksi)
  199. Franchise Index Box Office Mojo. (englanniksi)
  200. Marvel Cinematic Universe Movies at the Box Office Box Office Mojo. (englanniksi)
  201. Iron Man (2008) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  202. Iron Man Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  203. The Incredible Hulk (2008) Rotten Tomatoes. Viitattu 12.7.2019. (englanniksi)
  204. The Incredible Hulk Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  205. Iron Man 2 (2010) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  206. Iron Man 2 Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  207. Thor (2011) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  208. Thor Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  209. Captain America: The First Avenger (2011) Rotten Tomatoes. Viitattu 16.6.2019. (englanniksi)
  210. Captain America: The First Avenger Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 8.9.2016. (englanniksi)
  211. The Avengers (2012) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  212. The Avengers Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  213. Iron Man 3 (2013) Rotten Tomatoes. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  214. Iron Man 3 Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  215. Thor: The Dark World (2013) Rotten Tomatoes. Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
  216. Thor: The Dark World Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  217. Captain America: The Winter Soldier (2014) Rotten Tomatoes. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  218. Captain America: The Winter Soldier Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 8.9.2016. (englanniksi)
  219. Guardians of the Galaxy (2014) Rotten Tomatoes. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  220. Guardians of the Galaxy Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
  221. Avengers: Age of Ultron (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
  222. Avengers: Age of Ultron Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  223. Ant-Man (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  224. Ant-Man Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
  225. Captain America: Civil War (2016) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  226. Captain America: Civil War Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 10.5.2016. (englanniksi)
  227. Doctor Strange (2016) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  228. Doctor Strange Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 5.11.2016. (englanniksi)
  229. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  230. Guardians of the Galaxy Vol. 2 Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
  231. Spider-Man: Homecoming (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  232. Spider-Man: Homecoming Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 7.7.2017. (englanniksi)
  233. Thor: Ragnarok (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  234. Thor: Ragnarok Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 16.2.2018. (englanniksi)
  235. Black Panther (2018) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  236. Black Panther Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 24.2.2018. (englanniksi)
  237. Avengers: Infinity War (2018) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  238. Avengers: Infinity War Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
  239. Ant-Man and the Wasp (2018) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  240. Ant-Man and the Wasp Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 2.9.2018. (englanniksi)
  241. Captain Marvel (2019) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  242. Captain Marvel Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 11.3.2019. (englanniksi)
  243. Avengers: Endgame (2019) Rotten Tomatoes. Viitattu 26.9.2019. (englanniksi)
  244. Avengers: Endgame Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 25.6.2019. (englanniksi)
  245. Spider-Man: Far From Home (2019) Rotten Tomatoes. Viitattu 15.11.2019. (englanniksi)
  246. Spider-Man: Far from Home Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 12.7.2019. (englanniksi)
  247. a b c d Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  248. a b c Gonzalez, Umberto & Welk, Brian: Disney Pushes 'Black Widow' Back to 2021 TheWrap. 23.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 23.9.2020. (englanniksi)
  249. Kit, Borys: 'Black Widow' Movie Finds Director in Cate Shortland (Exclusive) The Hollywood Reporter. 12.7.2018. Arkistoitu . Viitattu 13.7.2018. (englanniksi)
  250. Marvel Entertainment: Marvel Studios' Black Widow | Special Look YouTube. 13.1.2020. Viitattu 21.1.2020.
  251. Fleming Jr., Mike: Destin Daniel Cretton Marvel’s Choice To Direct ‘Shang-Chi’ Deadline. 13.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.3.2019. (englanniksi)
  252. Fleming Jr., Mike: ‘Shang-Chi’ Marvel’s First Asian Film Superhero Franchise; Dave Callaham Scripting, Search On For Director Of Asian Descent Deadline. 3.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2018. (englanniksi)
  253. Kit, Borys: Marvel Studios' 'The Eternals' Finds Its Director With Chloe Zhao The Hollywood Reporter. 21.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 22.9.2018. (englanniksi)
  254. Kit, Borys: Marvel Sets Black List Writers for 'Eternals' Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. 15.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2018. (englanniksi)
  255. Moreau, Jordan: ‘Spider-Man: Far From Home’ Sequel Delayed to December 2021 Variety. 23.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2020. (englanniksi)
  256. Fleming Jr., Mike: Next Post-‘Spider-Man’ Skirmish For Sony & Disney: A Tug Of War Over ‘Spider-Man’ Helmer Jon Watts? Deadline Hollywood. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  257. McClintock, Pamela & Couch, Aaron: 'Spider-Man' Sequel Delays Release to November 2021 Amid Sony Date Shuffle The Hollywood Reporter. 24.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 25.4.2020. (englanniksi)
  258. Evangelista, Chris: Sam Raimi Confirms He’s Directing ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ /Film. 15.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.4.2020. (englanniksi)
  259. Sneider, Jeff: Exclusive: Marvel Taps Jade Bartlett to Write 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' Collider. 17.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2019. (englanniksi)
  260. Kit, Borys: 'Doctor Strange 2' Lands New Writer With 'Loki' Show Creator (Exclusive) The Hollywood Reporter. 7.2.2020. Viitattu 8.2.2020. (englanniksi)
  261. Sneider, Jeff: Here's the Marvel Villain Christian Bale Is Playing in 'Thor: Love and Thunder' Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  262. Kit, Borys: Taika Waititi to Direct 'Thor 4' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.7.2019. Viitattu 16.7.2019. (englanniksi)
  263. Kroll, Justin: 'Thor' Sequel Writing Staff Recruits 'Someone Great's' Jennifer Kaytin Robinson (Exclusive) Variety. 10.2.2020. Viitattu 11.2.2020. (englanniksi)
  264. Pearson, Ben: ‘Black Panther II’ Will Not Recast T’Challa in the Wake of Chadwick Boseman’s Death /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  265. Kit, Borys: Ryan Coogler Signs on to Write and Direct 'Black Panther' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2018. (englanniksi)
  266. Miller, Liz Shannon: 'Captain Marvel 2' Reveals New Release Date, Roles for Ms. Marvel and Monica Rambeau Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  267. Kroll, Justin: 'Captain Marvel 2': 'Candyman's Nia DaCosta To Direct Sequel Deadline Hollywood. 5.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 6.8.2020. (englanniksi)
  268. Kit, Borys: 'Captain Marvel 2' in the Works With 'WandaVision' Writer The Hollywood Reporter. 22.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 23.1.2020. (englanniksi)
  269. Drum, Nicole: Ant-Man and the Wasp: Quantumania Star Michelle Pfeiffer Reveals 2022 Release Date ComicBook.com. 13.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  270. Kit, Borys: Peyton Reed to Direct 'Ant-Man 3' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2019. (englanniksi)
  271. Kit, Borys: 'Ant-Man 3' Finds its Writer With 'Rick and Morty' Scribe (Exclusive) The Hollywood Reporter. 3.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.4.2020. (englanniksi)
  272. Anderton, Ethan: ‘Guardians of the Galaxy’ is Getting a Live-Action Holiday Special in 2022 Before Vol. 3 Arrives in 2023 /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  273. Disney Reinstates Director James Gunn For ‘Guardians Of The Galaxy 3’ Deadline. 15.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.3.2019. (englanniksi)
  274. Hall, Jacob: Marvel Studios Confirms 'Fantastic 4' Movie Coming From 'Spider-Man: Far From Home' Director Jon Watts /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
  275. Leonard, Devin: The Pow! Bang! Bam! Plan to Save Marvel, Starring B-List Heroes BusinessWeek. 3.4.2014. Arkistoitu . Viitattu 6.11.2015. (englanniksi)
  276. Robinson, Joanna: Secrets of the Marvel Universe Vanity Fair. 27.11.2017. Arkistoitu . Viitattu 2.3.2018. (englanniksi)
  277. Liptak, Andrew: Future Marvel projects will include the X-Men, Fantastic Four, and Captain Marvel 2 The Verge. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  278. D'Alessandro, Anthony: Disney Dates A Ton Of Pics Into 2023 & Juggles Fox Releases With Ridley Scott’s ‘The Last Duel’ To Open Christmas 2020, ‘The King’s Man’ Next Fall Deadline Hollywood. 15.11.2019. Viitattu 16.11.2019. (englanniksi)
  279. Galuppo, Mia: Mahershala Ali to Star in 'Blade' Reboot for Marvel The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  280. White, Peter & Hayes, Dade: Disney-Fox Deal: Bob Iger Discusses Digital Future, James Murdoch, Hulu and $2B Cost Savings Deadline Hollywood. 14.12.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.8.2019. (englanniksi)
  281. Couch, Aaron: 'Deadpool' Can Stay R-Rated at Disney, Says Bob Iger The Hollywood Reporter. 14.12.2017. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2019. (englanniksi)
  282. Ridgely, Charlie: Ryan Reynolds Confirms Deadpool 3 at Marvel Studios ComicBook.com. 27.12.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2019. (englanniksi)
  283. Kroll, Justin: 'Deadpool 3': Marvel Studios And Ryan Reynolds Tap The Molyneux Sisters To Pen The Sequel Deadline Hollywood. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2020. (englanniksi)
  284. Chitwood, Adam: Kevin Feige Confirms 'Deadpool 3' Is an MCU Movie; Teases R-Rating and When It's Filming Collider. 11.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.1.2021. (englanniksi)
  285. D'Allesandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: Marvel Shows Off 2020 & 2021 Slate With 'Black Widow', 'Eternals', 'Shang-Chi' & More: Exhibition Can Rest Easy – Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Viitattu 14.8.2019. (englanniksi)
  286. Yehl, Joshua: Marvel's Kevin Feige Says MCU X-Men Will Be 'Quite Different' Than Fox Movies - Comic Con 2019 IGN. 21.7.2019. Viitattu 14.8.2019. (englanniksi)
  287. Yamato, Jen: Kevin Feige on Avengers, Marvel Universe-Building, and the Legacy of Elektra 30.4.2012. Movieline. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
  288. Goldberg, Matt: Exclusive: Marvel Moving Forward on The Inhumans Movie; Screenplay by Joe Robert Cole Collider. 12.8.2014. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  289. Strom, Marc: Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films Marvel.com. 10.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 13.1.2021. (englanniksi)
  290. Sneider, Jeff: Joe Robert Cole Nearing Deal to Write ‘Black Panther’ for Marvel (Exclusive) TheWrap. 6.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2015. (englanniksi)
  291. Foutch, Haleigh: ‘Inhumans’ Movie Officially Pulled from Marvel Schedule Collider.com. 22.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  292. Davis, Brandon: Marvel Still Has Plans For Inhumans Movie According To Kevin Feige Comicbook.com. 132.5.2016. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  293. Starnes, Joshua: Comic-Con: Kevin Feige, Directors and Stars on the Marvel Cinematic Universe ComingSoon.net. 24.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)
  294. Sciretta, Peter: ‘Inhumans’ Movie “Will Happen For Sure”, Could Happen in Phase 4 Says Kevin Feige /Film. 4.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  295. Couch, Aaron: 'Agents of SHIELD' Bosses on Skye Bombshell and Marvel Movie Future The Hollywood Reporter. 9.12.2014. Arkistoitu . Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
  296. 'Marvel's The Inhumans' Coming To IMAX & ABC In 2017 Marvel.com. 14.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  297. Goldberg, Lesley: Marvel, ABC Set 'The Inhumans' TV Series The Hollywood Reporter. 14.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  298. Petski, Denise: ‘Marvel’s Inhumans’ Canceled By ABC After One Season Deadline Hollywood. 11.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2018. (englanniksi)
  299. Kit, Borys: Project 'Runaways' in works at Marvel The Hollywood Reporter. 22.5.2008. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  300. Fleming Jr., Mike: Marvel Taps Peter Sollett For 'Runaways' Deadline. 5.4.2010. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  301. Fleming Jr., Mike: Marvel Taps 'No Heroics' Creator For 'Runaways' Duty Deadline. 27.5.2010. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  302. McMillan, Graeme: Marvel's 'Runaways' Shelved in Post-'Avengers' Marvel Movieverse The Hollywood Reporter. 24.9.2013. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  303. Sciretta, Peter: Watch: All Of Your Marvel Phase 3 Questions Answered By Marvel Head Kevin Feige 28.10.2014. /Film. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  304. Andreeva, Nellie: Hulu Orders ‘Marvel’s Runaways’ Series From Josh Schwartz & Stephanie Savage Deadline. 17.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  305. Evans, Greg: Hulu Sets Fall Premieres: Slate Includes ‘Mindy Project’, ‘Marvel’s Runaways’ Deadline.com. 20.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 11.1.2018. (englanniksi)
  306. Marvel’s Runaways’ To End With Season 3 On Hulu Deadline. 18.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 28.12.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]