Luettelo Marvel Cinematic Universen elokuvista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marvel Cinematic Universe -elokuvat
Marvel Cinematic Universe films
Marvel Studiosin logo
Marvel Studiosin logo
Perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin
Tuottaja
Pääosat Katso alta
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä
Ensi-ilta 2008
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti Yhteensä (30 elokuvaa):
5,856-5,940 miljardia $
Tuotto Yhteensä (30 elokuvaa):
28,113 miljardia $

Marvel Cinematic Universen (MCU) elokuvat ovat sarja yhdysvaltalaisia supersankarielokuvia, jotka perustuvat Marvel Comicsin sarjakuviin. Elokuvia on tuotettu vuodesta 2007 alkaen, ja kaikkiaan Marvel Studios on tuottanut 30 elokuvaa ja valmisteilla on 12 elokuvaa. Sarja on tuottanut maailmanlaajuisesti yli 28 miljardia dollaria, se on täten kaikkien aikojen tuottoisin elokuvasarja, ja yksi sarjan elokuvista, Avengers: Endgame, oli teatterikierroksellaan myös elokuvahistorian tuottoisin elokuva.

Kevin Feige on ollut tuottamassa kaikkia Marvel Cinematic Universen elokuvia. Hänen lisäkseen Avi Arad toimi tuottajana ensimmäisissä vuonna 2008 ensi-iltansa saaneissa elokuvissa ja The Incredible Hulkia oli tuottamassa myös Gale Anne Hurd. Amy Pascal tuotti Spider-Man -elokuvat yhdessä Feigen kanssa, Stephen Broussard oli mukana tuottamassa Ant-Man and the Waspin ja Ant-Man and the Wasp: Quantumanian, Jonathan Schwartz mukana tuottamassa Shang-Chi and the Legend of the Ten Ringsin, Nate Moore mukana tuottamassa Eternalsin ja Black Panther: Wakanda Foreverin, Brad Winderbaum mukana tuottamassa Thor: Love and Thunderin, ja Eric Hauserman Carroll mukana tuottamassa Bladen. Elokuvien tekoon on osallistunut lukuisia ohjaajia, käsikirjoittajia ja näyttelijöitä. Monet näyttelijöistä, kuten Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner ja Samuel L. Jackson, esiintyvät useassa elokuvassa.

Ensimmäisen vaiheen ja koko MCU:n ensimmäinen elokuva oli Iron Man (2008), jonka levityksestä vastasi Paramount Pictures. Paramountin levittämiä elokuvia olivat myös Iron Man 2 (2010), Thor (2011) ja Captain America: The First Avenger (2011), kun taas Universal Pictures vastasi The Incredible Hulkin (2008) levityksestä. Walt Disney Studios Motion Pictures alkoi toimia elokuvien levittäjänä alkaen vuoden 2012 crossover-elokuvasta The Avengers, johon elokuvien ensimmäinen vaihe huipentui.[1][2] Toiseen vaiheeseen kuuluvat Iron Man 3 (2013), Thor: The Dark World (2013), Captain America: The Return of the First Avenger (2014), Guardians of the Galaxy (2014), Avengers: Age of Ultron (2015) ja Ant-Man (2015).[1]

Kolmas vaihe alkoi elokuvalla Captain America: Civil War (2016) ja siihen kuuluvat myös Doctor Strange (2016), Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017), Spider-Man: Homecoming (2017), Thor: Ragnarök (2017), Black Panther (2018), Avengers: Infinity War (2018), Ant-Man and the Wasp (2018), Captain Marvel (2019), Avengers: Endgame (2019) ja Spider-Man: Far From Home (2019).[1] Kolmen ensimmäisen vaiheen elokuvat tunnetaan kollektiivisesti ”Ikuisuus-saagana” (engl. The Infinity Saga). Spider-Man -elokuvien omistus- ja jakeluoikeudet sekä lopullinen luova hallinta kuuluvat Sony Picturesille.

Neljäs vaihe alkoi elokuvalla Black Widow (2021) ja siihen kuuluvat myös Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021), Eternals (2021), Spider-Man: No Way Home (2021), Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022), Thor: Love and Thunder (2022) ja Black Panther: Wakanda Forever (2022). Vaiheeseen kuuluvat myös Disney+-palvelussa julkaistut kahdeksan televisiosarjaa, yksi lyhytelokuvasarja sekä kaksi televisiospesiaalia.

Viides vaihe tulee alkamaan elokuvalla Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) ja siihen tulevat kuulumaan myös Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023), The Marvels (2023), Captain America: New World Order (2024), Thunderbolts (2024) ja Blade (2024). Vaiheeseen kuuluvat myös Disney+-palvelussa julkaistavat viisi uutta televisiosarjaa sekä kaksi vanhojen sarjojen uutta tuotantokautta.

Kuudes vaihe tulee alkamaan elokuvalla Deadpool 3 (2024). Ja siihen tulevat kuulumaan myös Fantastic Four (2025), Avengers: The Kang Dynasty (2025), kaksi vuonna 2025 ensi-iltansa saavaa nimeämätöntä elokuvaa, yksi nimeämätön vuonna 2026 ensi-iltansa saava elokuva, sekä Avengers: Secret Wars (2026). Neljäs, viides ja kuudes vaihe tunnetaan kollektiivisesti ”Multiversumi-saagana” (engl. The Multiverse Saga). Lisäksi kaksi nimeämätöntä elokuvaa tulevat saamaan ensi-iltansa vuonna 2026.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuus-saaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuus-saaga (engl. The Infinity Saga) on kollektiivinen nimitys kaikille ensimmäisen, toisen ja kolmannen vaiheen elokuville.[3][4]

Elokuva[5] Ensi-ilta Ohjaaja(t) Käsikirjoittaja(t) Tuottaja(t)
Ensimmäinen vaihe[5]
Iron Man Suomi 2008-5-11. toukokuuta 2008
Yhdysvallat 2008-5-22. toukokuuta 2008
Jon Favreau[6] Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum ja Matt Holloway[6][7] Avi Arad ja Kevin Feige
The Incredible Hulk 2008-6-1313. kesäkuuta 2008 Louis Leterrier[8] Zak Penn[9] Avi Arad, Gale Anne Hurd ja Kevin Feige
Iron Man 2 Suomi 2010-5-55. toukokuuta 2010
Yhdysvallat 2010-5-77. toukokuuta 2010
Jon Favreau[10] Justin Theroux[11] Kevin Feige
Thor Suomi 2011-5-44. toukokuuta 2011
Yhdysvallat 2011-5-66. toukokuuta 2011
Kenneth Branagh[12] Ashley Edward Miller, Zack Stentz ja Don Payne[13]
Captain America: The First Avenger Yhdysvallat 2011-7-2222. heinäkuuta 2011
Suomi 2011-8-1111. elokuuta 2011
Joe Johnston[14] Christopher Markus ja Stephen McFeely[15]
The Avengers Suomi 2012-4-2727. huhtikuuta 2012
Yhdysvallat 2012-5-44. toukokuuta 2012
Joss Whedon[16]
Toinen vaihe[5]
Iron Man 3 Suomi 2013-4-2424. huhtikuuta 2013
Yhdysvallat 2013-5-33. toukokuuta 2013
Shane Black[17] Drew Pearce ja Shane Black[17][18] Kevin Feige
Thor: The Dark World Suomi 2013-10-3030. lokakuuta 2013
Yhdysvallat 2013-11-88. marraskuuta 2013
Alan Taylor[19] Christopher Yost, Christopher Markus ja Stephen McFeely[20]
Captain America: The Return of the First Avenger Suomi 2014-3-2626. maaliskuuta 2014
Yhdysvallat 2014-4-44. huhtikuuta 2014
Anthony ja Joe Russo[21] Christopher Markus ja Stephen McFeely[22]
Guardians of the Galaxy 2014-8-11. elokuuta 2014 James Gunn[23] James Gunn ja Nicole Perlman[24]
Avengers: Age of Ultron Suomi 2015-4-2222. huhtikuuta 2015
Yhdysvallat 2015-5-11. toukokuuta 2015
Joss Whedon[25]
Ant-Man Yhdysvallat 2015-7-1717. heinäkuuta 2015
Suomi 2015-7-2222. heinäkuuta 2015
Peyton Reed[26] Edgar Wright, Joe Cornish, Adam McKay ja Paul Rudd[27]
Kolmas vaihe[5][28]
Captain America: Civil War Suomi 2016-4-2727. huhtikuuta 2016
Yhdysvallat 2016-05-066. toukokuuta 2016
Anthony ja Joe Russo[29] Christopher Markus ja Stephen McFeely[29] Kevin Feige
Doctor Strange Suomi 2016-10-2626. lokakuuta 2016
Yhdysvallat 2016-11-44. marraskuuta 2016
Scott Derrickson[30] Scott Derrickson ja C. Robert Cargill[31]
Guardians of the Galaxy Vol. 2 Suomi 2017-4-2626. huhtikuuta 2017
Yhdysvallat 2017-5-55. toukokuuta 2017
James Gunn[24]
Spider-Man: Homecoming Suomi 2017-7-55. heinäkuuta 2017
Yhdysvallat 2017-7-77. heinäkuuta 2017
Jon Watts[32] John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna ja Erik Sommers[33] Kevin Feige ja Amy Pascal
Thor: Ragnarök 2017-11-33. marraskuuta 2017 Taika Waititi[34] Eric Pearson, Craig Kyle ja Christopher L. Yost[35] Kevin Feige
Black Panther 2018-2-1616. helmikuuta 2018 Ryan Coogler[36] Ryan Coogler ja Joe Robert Cole[37][38]
Avengers: Infinity War Suomi 2018-4-2525. huhtikuuta 2018
Yhdysvallat 2018-4-2727. huhtikuuta 2018
Anthony ja Joe Russo[39] Christopher Markus ja Stephen McFeely[40]
Ant-Man and the Wasp Suomi 2018-7-44. heinäkuuta 2018
Yhdysvallat 2018-7-66. heinäkuuta 2018
Peyton Reed[41] Chris McKenna, Erik Sommers, Paul Rudd, Andrew Barrer ja Gabriel Ferrari[42] Kevin Feige ja Stephen Broussard
Captain Marvel Suomi 2019-3-66. maaliskuuta 2019
Yhdysvallat 2019-3-88. maaliskuuta 2019
Anna Boden ja Ryan Fleck[43] Anna Boden, Ryan Fleck ja Geneva Robertson-Dworet[44] Kevin Feige
Avengers: Endgame Suomi 2019-4-2424. huhtikuuta 2019
Yhdysvallat 2019-4-2626. huhtikuuta 2019
Anthony ja Joe Russo[39] Christopher Markus ja Stephen McFeely[40]
Spider-Man: Far From Home Yhdysvallat 2019-7-22. heinäkuuta 2019
Suomi 2019-7-33. heinäkuuta 2019
Jon Watts[45] Chris McKenna ja Erik Sommers[46] Kevin Feige ja Amy Pascal

Multiversumi-saaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Multiversumi-saaga (engl. The Multiverse Saga) on kollektiivinen nimitys neljännelle, viidennelle ja kuudennelle vaiheelle.[47][48] Siihen sisältyy lukuisia sarjoja ja kaksi spesiaalia, jotka julkaistaan Disney+:aan.[49]

Elokuva Ensi-ilta Ohjaaja(t) Käsikirjoittaja(t) Tuottaja(t)
Neljäs vaihe[5][28][50][a]
Black Widow Suomi 2021-7-77. heinäkuuta 2021
Yhdysvallat 2021-7-99. heinäkuuta 2021[b]
Cate Shortland[53] Eric Pearson[54] Kevin Feige
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 2021-9-33. syyskuuta 2021 Destin Daniel Cretton[55] Dave Callaham, Destin Daniel Cretton ja Andrew Lanham[56] Kevin Feige ja Jonathan Schwartz
Eternals Suomi 2021-11-33. marraskuuta 2021
Yhdysvallat 2021-11-55. marraskuuta 2021
Chloé Zhao[57] Chloé Zhao, Patrick Burleigh, Ryan Firpo ja Kaz Firpo[58][59] Kevin Feige ja Nate Moore
Spider-Man: No Way Home Suomi 2021-12-1515. joulukuuta 2021
Yhdysvallat 2021-12-1717. joulukuuta 2021
Jon Watts[60] Chris McKenna ja Erik Sommers[61] Kevin Feige ja Amy Pascal
Doctor Strange in the Multiverse of Madness Suomi 2022-5-44. toukokuuta 2022
Yhdysvallat 2022-5-66. toukokuuta 2022
Sam Raimi[62] Michael Waldron[63] Kevin Feige
Thor: Love and Thunder Suomi 2022-7-66. heinäkuuta 2022
Yhdysvallat 2022-7-88. heinäkuuta 2022
Taika Waititi[64] Taika Waititi ja Jennifer Kaytin Robinson[65] Kevin Feige ja Brad Winderbaum
Black Panther: Wakanda Forever Suomi 2022-11-99. marraskuuta 2022
Yhdysvallat 2022-11-1111. marraskuuta 2022
Ryan Coogler[66] Ryan Coogler ja Joe Robert Cole[67] Kevin Feige ja Nate Moore

Vakionäyttelijät ja -hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhenteiden merkitykset
  • Harmaa laatikko tarkoittaa, että hahmo ei esiinny elokuvassa.
  • V tarkoittaa ääniroolia.
Hahmo Ensimmäinen vaihe Toinen vaihe Kolmas vaihe Neljäs vaihe Viides vaihe
Bruce Banner
Hulk / Älykäs Hulk
Edward Norton[68]
Lou FerrignoV [68]
Mark Ruffalo[69]
Mark Ruffalo[70][71] Mark RuffaloC [72]
James ”Bucky” Barnes
Talvisotilas
Sebastian Stan[73][74][75] Sebastian Stan[76]
Clint Barton
Haukansilmä / Ronin
Jeremy Renner[77][78][79] Jeremy RennerCPV[80]
Peggy Carter Hayley Atwell[73][81][82][83]
Sharon Carter
Agentti 13 / Vallantekijä
Emily VanCamp[81][84]
Phil Coulson Clark Gregg[85] Clark Gregg[86]
Carol Danvers
Kapteeni Ihme
Brie Larson[87] Brie LarsonC [72] Brie Larson[88]
Drax Tuhoaja Dave Bautista[89][90][91][92]
Jane Foster
Mahtava Thor
Natalie Portman[93][94][95][96]
Frigga Rene Russo[97][98][99]
Nick Fury Samuel L. Jackson[100][101][102] Samuel L. Jackson[103]
Gamora Zoë Saldaña[104][90] Zoë Saldaña[92]
Groot Vin DieselV [105][106][107][92]
Heimdall Idris Elba[93][108][109] Idris ElbaC [110]
Maria Hill Cobie Smulders[111][112][113]
Harold ”Happy” Hogan Jon Favreau[114][115][116]
Michelle ”MJ” Jones Zendaya[117][118]
Korath Djimon Hounsou[119][86]
Cassie Lang
Stature
Abby Ryder Fortson[120] Abby Ryder Fortson[121]
Emma Fuhrmann[122]
Kathryn Newton[123]
Scott Lang
Muurahaismies
Paul Rudd[124][125] Paul Rudd[126]
Ned Leeds Jacob Batalon[127][128]
Darcy Lewis Kat Dennings[93][129] Kat Dennings[110]
Loki Tom Hiddleston[130][131][132]
M'Baku Winston Duke[133][134]
Mantis Pom Klementieff[135][136][137]
Wanda Maximoff
Purppuranoita
Elizabeth Olsen[138][139][140]
Nebula Karen Gillan[119][141][91][142]
Odin Anthony Hopkins[93][143][109]
Okoye Danai Gurira[144][145]
May Parker Marisa Tomei[146][60]
Peter Parker
Hämähäkkimies
Max Favreau[c] Tom Holland[149][150]
Virginia ”Pepper” Potts Gwyneth Paltrow[85][151][152]
Hank Pym Michael Douglas[153][154] Michael Douglas[126]
Peter Quill
Tähtilordi
Chris Pratt[155][156][157][137]
James ”Rhodey” Rhodes
Sotakone
/ Rautapatriootti
Terrence Howard[85]
Don Cheadle[158]
Don Cheadle[151][125]
Rocket Bradley CooperV [159][160][161][92]
Steve Rogers
Kapteeni Amerikka
Chris Evans[162][163][164]
Natasha Romanoff
Musta Leski
Scarlett Johansson[77][165][166][92]
Ronan Syyttäjä Lee Pace[119][86]
Thaddeus Ross William Hurt[68] William Hurt[125][167]
Brock Rumlow
Kallo
Frank Grillo[112][168]
Erik Selvig Stellan Skarsgård[169][170] Stellan Skarsgård[110]
Shuri
Musta Pantteri
Letitia Wright[171][172][173]
Sif Jaimie Alexander[174][175] Jaimie Alexander[176]
Tony Stark
Rautamies
Robert Downey Jr.[177][178]
Stephen Strange
Tohtori Outo
Benedict Cumberbatch[179][180]
T’Challa
Musta Pantteri
Chadwick Boseman[181][182]
Thanos Damion Poitier[183] Josh BrolinC [184] Josh Brolin[185]
Thor Chris Hemsworth[186][187][188][189]
Taneleer Tivan
Keräilijä
Benicio del Toro[119][190]
Valkyyria   Tessa Thompson[191][189]
Hope van Dyne
Ampiainen
Evangeline Lilly[192][193] Evangeline Lilly[126]
Vision
J.A.R.V.I.S.
Paul Bettany[194][195][125]
Volstagg Ray Stevenson[196][197][198]
Sam Wilson
Haukka / Kapteeni Amerikka
Anthony Mackie[74][199] Anthony Mackie[200]
Wong   Benedict Wong[201][180]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Budjetit ja tuotot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Ensi-ilta Suomessa Tuotto Budjetti Viitteet
Yhdysvallat ja Kanada Muu maailma Maailmanlaajuisesti
Ensimmäinen vaihe
Iron Man 1. toukokuuta 2008 $318 604 126 $266 762 121 $585 366 247 $140 miljoonaa [202]
The Incredible Hulk 13. kesäkuuta 2008 $134 806 913 $129 964 083 $264 770 996 $150 miljoonaa [203]
Iron Man 2 5. toukokuuta 2010 $312 433 331 $311 500 000 $623 933 331 $200 miljoonaa [204]
Thor 4. toukokuuta 2011 $181 030 624 $268 295 994 $449 326 618 $150 miljoonaa [205]
Captain America: The First Avenger 11. elokuuta 2011 $176 654 505 $193 915 269 $370 569 774 $140 miljoonaa [206]
The Avengers 27. huhtikuuta 2012 $623 357 910 $895 455 078 $1 518 812 988 $220 miljoonaa [207]
Toinen vaihe
Iron Man 3 24. huhtikuuta 2013 $409 013 994 $805 797 258 $1 214 811 252 $200 miljoonaa [208]
Thor: The Dark World 30. lokakuuta 2013 $206 362 140 $438 421 000 $644 783 140 $170 miljoonaa [209]
Captain America: The Return of the First Avenger 26. maaliskuuta 2014 $259 766 572 $454 654 931 $714 421 503 $170 miljoonaa [210]
Guardians of the Galaxy 1. elokuuta 2014 $333 176 600 $439 600 000 $772 776 600 $170 miljoonaa [211]
Avengers: Age of Ultron 22. huhtikuuta 2015 $459 005 868 $943 800 000 $1 402 805 868 $250 miljoonaa [212]
Ant-Man 22. heinäkuuta 2015 $180 202 163 $339 109 802 $519 311 965 $130 miljoonaa [213]
Kolmas vaihe
Captain America: Civil War 27. heinäkuuta 2016 $408 084 349 $745 211 944 $1 153 296 293 $250 miljoonaa [214]
Doctor Strange 26. lokakuuta 2016 $232 641 920 $445 076 475 $677 718 395 $165 miljoonaa [215]
Guardians of the Galaxy Vol. 2 26. huhtikuuta 2017 $389 813 101 $473 942 950 $863 756 051 $200 miljoonaa [216]
Spider-Man: Homecoming 5. heinäkuuta 2017 $334 201 140 $545 965 784 $880 166 924 $175 miljoonaa [217]
Thor: Ragnarök 3. marraskuuta 2017 $315 058 289 $538 918 837 $853 977 126 $180 miljoonaa [218]
Black Panther 16. helmikuuta 2018 $700 059 566 $646 853 595 $1 346 913 161 $200 miljoonaa [219][220]
Avengers: Infinity War 25. huhtikuuta 2018 $678 815 482 $1 369 544 272 $2 048 359 754 $316–400 miljoonaa [221][222][223]
Ant-Man and the Wasp 4. heinäkuuta 2018 $216 648 740 $406 025 399 $622 674 139 $162 miljoonaa [224][225]
Captain Marvel 6. maaliskuuta 2019 $426 829 839 $702 897 549 $1 129 727 388 $152 miljoonaa [226][227][228]
Avengers: Endgame 24. huhtikuuta 2019 $858 373 000 $1 939 427 564 $2 797 800 564 $356 miljoonaa [229][230][231]
Spider-Man: Far From Home 3. heinäkuuta 2019 $390 532 085 $741 395 911 $1 131 927 996 $160 miljoonaa [232]
Neljäs vaihe
Black Widow 7. heinäkuuta 2021 $183 651 655 $196 100 000 $379 751 655 $200 miljoonaa [233][234]
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 3. syyskuuta 2021 $224 543 292 $207 700 000 $432 243 292 $150 miljoonaa [235][236]
Eternals 3. marraskuuta 2021 $164 870 234 $237 194 665 $402 064 899 $200 miljoonaa [237][238]
Spider-Man: No Way Home 15. joulukuuta 2021 $814 108 407 $1 095 933 175 $1 910 041 582 $200 miljoonaa [239][240][241]
Doctor Strange in the Multiverse of Madness 4. toukokuuta 2022 $411 331 607 $544 444 197 $955 775 804 $200 miljoonaa [242][243][244]
Thor: Love and Thunder 6. heinäkuuta 2022 $343 256 830 $417 659 554 $760 916 384 $250 miljoonaa [245][246][247]
Black Panther: Wakanda Forever 9. marraskuuta 2022 $376 131 077 $308 564 937 $684 696 014 $250 miljoonaa [248][249][250]
Yhteensä $11 063 365 359 $17 050 132 344 $28 113 497 703 $5,856-5,940 miljardia [251][252]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Rotten Tomatoes Metacritic
Ensimmäinen vaihe
Iron Man 94% (281 arvostelua)[253] 79 (38 arvostelua)[254]
The Incredible Hulk 67% (238 arvostelua)[255] 61 (38 arvostelua)[256]
Iron Man 2 72% (304 arvostelua)[257] 57 (40 arvostelua)[258]
Thor 77% (291 arvostelua)[259] 57 (40 arvostelua)[260]
Captain America: The First Avenger 80% (274 arvostelua)[261] 66 (43 arvostelua)[262]
The Avengers 91% (362 arvostelua)[263] 69 (43 arvostelua)[264]
Toinen vaihe
Iron Man 3 79% (329 arvostelua)[265] 62 (44 arvostelua)[266]
Thor: The Dark World 66% (285 arvostelua)[267] 54 (44 arvostelua)[268]
Captain America: The Return of the First Avenger 90% (305 arvostelua)[269] 70 (47 arvostelua)[270]
Guardians of the Galaxy 92% (334 arvostelua)[271] 76 (52 arvostelua)[272]
Avengers: Age of Ultron 76% (375 arvostelua)[273] 66 (49 arvostelua)[274]
Ant-Man 83% (336 arvostelua)[275] 64 (43 arvostelua)[276]
Kolmas vaihe
Captain America: Civil War 90% (426 arvostelua)[277] 75 (52 arvostelua)[278]
Doctor Strange 89% (385 arvostelua)[279] 72 (49 arvostelua)[280]
Guardians of the Galaxy Vol. 2 85% (422 arvostelua)[281] 67 (47 arvostelua)[282]
Spider-Man: Homecoming 92% (394 arvostelua)[283] 73 (51 arvostelua)[284]
Thor: Ragnarök 93% (436 arvostelua)[285] 74 (51 arvostelua)[286]
Black Panther 96% (525 arvostelua)[287] 88 (55 arvostelua)[288]
Avengers: Infinity War 85% (485 arvostelua)[289] 68 (53 arvostelua)[290]
Ant-Man and the Wasp 87% (438 arvostelua)[291] 70 (56 arvostelua)[292]
Captain Marvel 79% (543 arvostelua)[293] 64 (55 arvostelua)[294]
Avengers: Endgame 94% (547 arvostelua)[295] 78 (57 arvostelua)[296]
Spider-Man: Far From Home 90% (451 arvostelua)[297] 69 (55 arvostelua)[298]
Neljäs vaihe
Black Widow 79% (451 arvostelua)[299] 67 (57 arvostelua)[300]
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 91% (337 arvostelua)[301] 71 (52 arvostelua)[302]
Eternals 47% (403 arvostelua)[303] 52 (62 arvostelua)[304]
Spider-Man: No Way Home 93% (421 arvostelua)[305] 71 (60 arvostelua)[306]
Doctor Strange in the Multiverse of Madness 74% (446 arvostelua)[307] 60 (65 arvostelua)[308]
Thor: Love and Thunder 64% (429 arvostelua)[309] 57 (64 arvostelua)[310]
Black Panther: Wakanda Forever 84% (388 arvostelua)[311] 67 (62 arvostelua)[312]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Ensi-ilta Ohjaaja(t) Käsikirjoittaja(t) Tuottaja(t) Status
Viides vaihe[313]
Ant-Man and the Wasp: Quantumania Suomi 2023-2-1515. helmikuuta 2023
Yhdysvallat 2023-2-1717. helmikuuta 2023
Peyton Reed[314] Jeff Loveness[315] Kevin Feige ja Stephen Broussard Jälkituotannossa
Guardians of the Galaxy Vol. 3 2023-5-55. toukokuuta 2023[316] James Gunn[317] Kevin Feige
The Marvels 2023-7-2828. heinäkuuta 2023[318] Nia DaCosta[319] Megan McDonnell[320]
Captain America: New World Order 2024-5-33. toukokuuta 2024[47] Julius Onah[321] Malcolm Spellman ja Dalan Musson[322] Kevin Feige ja Nate Moore Esituotannossa
Thunderbolts 2024-7-2626. heinäkuuta 2024[47] Jake Schreier[323] Eric Pearson[323] Kevin Feige
Blade 2024-9-66. syyskuuta 2024[324] Yann Demange[325] Michael Starrbury[325] Kevin Feige ja Eric Hauserman Carroll
Kuudes vaihe[48][326]
Deadpool 3 2024-11-88. marraskuuta 2024[324] Shawn Levy[327] Rhett Reese, Paul Wernick, Wendy Molyneux ja Lizzie Molyneux-Logelin[327] Kevin Feige Kehityksessä
Fantastic Four 2025-2-1414. helmikuuta 2025[324] Matt Shakman[328] Jeff Kaplan ja Ian Springer[329]
Avengers: The Kang Dynasty 2025-5-22. toukokuuta 2025[47] Destin Daniel Cretton[330] Jeff Loveness[331]
Avengers: Secret Wars 2026-5-11. toukokuuta 2026[324] Ei tiedossa Michael Waldron[332]

Marvel Studios on suunnitellut elokuvia vuodelle 2032 asti.[333] Disney on myös asettanut seitsemän nimeämättömän Marvel Studiosin elokuvan ensi-illoiksi 14. helmikuuta 2025, 25. heinäkuuta 2025, 13. helmikuuta 2026, 1. toukokuuta 2026, 24. heinäkuuta 2026 ja 6. marraskuuta 2026.[334][47]

Kehitteillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armor Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2020 Disneyn Investor Day -tapahtumassa paljastettiin, että James Rhodesiin / Sotakoneeseen keskittyvä Disney+-sarja on kehitteillä ja Don Cheadle palaa hahmon näyttelijäksi.[335] Elokuussa 2021 Yassir Lester palkattiin sarjan pääkäsikirjoittajaksi.[336] Syyskuussa 2022 Marvel Studios päätti muuttaa projektin sarjasta elokuvaksi, Cheadlen ollessa yhä kiinnitettynä pääosaan ja Lesterin ollessa yhä kiinnitettynä käsikirjoittajaksi.[337]

Armor Warsin tapahtumat tulevat sijoittumaan Disney+-sarjan Secret Invasion (2023) tapahtumien jälkeen.[338] Walton Goggins palaa Sonny Burchin rooliin elokuvasta Ant-Man and the Wasp.[339]

Shang-Chi -jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2021 paljastettin, että Shang-Chi and the Legend of the Ten Ringsille (2021) on kehitteillä jatko-osa, Destin Daniel Crettonin palatessa käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi.[340] Seuraavan kuukauden aikana Simu Liun odotettiin palaavan Shang-Chin rooliin.[341]

Muunnellut projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Studiosin oli alun perin tarkoitus toteuttaa nämä projektit elokuvina ennen kuin niistä tuli Marvel Televisionin toteuttamia televisiosarjoja:

  • Inhumans: Huhtikuussa 2013 Feige mainitsi Epäinhimilliset yhtenä aiheena, jonka hän uskoi voitavan sovittaa elokuvaksi studion julkaisuohjelmassa.[342] Elokuussa 2014 elokuvalla oli alustava käsikirjoitusluonnos, jonka oli laatinut Joe Robert Cole.[343] Elokuva julkistettiin lokakuussa 2014 ja sen suunniteltiin saavan ensi-iltansa on 12. heinäkuuta 2019.[344] Lokakuussa 2015 Cole ei ollut enää mukana projektissa, eikä yhtäkään hänen käsikirjoitusluonnoksistaan aiottu käyttää.[345] Huhtikuussa 2016, Inhumans poistettiin julkaisuaikataulusta,[346] eikä olisi enää osa kolmatta vaihetta.[347] Heinäkuussa 2016, Feige sanoi, että Inhumans olisi ”varmuudella” osa keskustelua vuosille 2020 ja 2021 kaavailluista elokuvista,[348] lisäten saman vuoden marraskuussa, että hän oli yhä optimistinen siitä, että elokuva olisi osa neljättä vaihetta.[349] Epäinhimillisten rotu esiteltiin MCU:n maailmassa ensimmäisen kerran S.H.I.E.L.D. Agentit -sarjan toisella tuotantokaudella 2014–2015.[350] Marraskuussa 2016 Marvel Television julkisti televisiosarjan Inhumans, joka sai ensiesityksensä ABC-kanavalla syyskuussa 2017, kahden ensimmäisen jakson saatua ensiesityksensä aiemmin saman kuukauden aikana Imax-teattereissa.[351] Sarjan ei ollut tarkoitus olla muutettu versio elokuvasta.[352] ABC lopetti sarjan yhden tuotantokauden jälkeen toukokuussa 2018.[353]
  • Runaways: Karkureihin perustuvaa elokuvaa oli suunniteltu toistuvasti. Brian K. Vaughan palkattiin alun tekemään käsikirjoitus toukokuussa 2008.[354] Huhtikuussa 2010 Marvel palkkasi Peter Sollettin ohjaajaksi,[355] ja toukokuussa Drew Pearce palkattiin uudeksi käsikirjoittajaksi.[356] Syyskuussa 2013 Pearce kuitenkin paljasti, että Runaways-elokuva oli hyllytetty The Avengersin tieltä, ja että elokuva tultaisiin aikaisintaan julkaisemaan osana elokuvauniversumin kolmatta vaihetta.[357] Lokakuussa 2014, kun Marvelin kolmannen vaiheen elokuvat julkistettiin ilman, että Runaways oli yksi niistä, Feige sanoi projektilla olevan ”yhä mahtava käsikirjoitus, jota säilytetään käsikirjoitusten holvissa”, lisäten, ”Haluaisimme joku päivä toteuttaa Runawaysin. Keskustellessamme televisiosarjoista sekä tulevista elokuvista, se on yksi, jonka otamme aina puheeksi, koska meillä on kiinteä luonnos siitä. Mutta toisaalta, emme voi toteuttaa niitä kaikkia.”[358] Elokuussa 2016 Marvel Television julkisti tilausvideopalvelu Hulun tilanneen pilottijakson sekä muutaman ylimääräisen käsikirjoituksen televisiosarjalle Runaways.[359] Sarja sai ensiesityksensä marraskuussa 2017.[360] Sarja lopetettiin kolmen tuotantokauden jälkeen joulukuussa 2019.[361]

Yhteyksiä muihin Hämähäkkimies-elokuvasarjoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Marvel Studios ja Sony Pictures solmivat uuden sopimuksen syyskuussa 2019, Feige huomautti, että vaikka Sony rakensi erikseen omaa universumiaan eli Sony’s Spider-Man Universea (SSU), olisi mahdollista, että MCU:n Hämähäkkimies esiintyisi kyseisessä universumissa.[150] Toukokuussa 2021 Varietyn Adam B. Vary piti ajatusta hämmentävänä, koska silloin MCU ja SSU näyttäisivät siltä kuin ne olisivat yksi ja sama universumi. Hämmennystä aiheutti myös SSU-elokuvan Morbius (2022) teaser-traileri, jossa Michael Keaton palasi Spider-Man: Homecomingista näyttelemään Adrian Toomesia / Korppikotkaa. Sony Pictures Groupin uusi johtaja Sanford Panitch selitti, että heillä oli suunnitelma näiden kahden universumin välisen suhteen selittämiseksi. Hän uskoi, että suunnitelma alkaisi vähitellen paljastua katsojille, kun Spider-Man: No Way Home saisi ensi-iltansa joulukuussa 2021. Vary kommentoi kuinka multiversumielementtien esitteleminen No Way Homessa voisi mahdollistaa Hollandin besiintymisen Hämähäkkimiehen roolissa sekä MCU:ssa että SSU:ssa.[362] Feige kommentoi, ettei sulkisi täysin pois mahdollisuutta muiden Sonyn elokuvien hahmojen esiintymistä Marvel Studiosin elokuvissa.[363]

No Way Homessa Stephen Strange lagentti kaksi loitsua: ensimmäinen toi hahmoja muista universumeista MCU:hun ja toinen lähetti heidät takaisin omiin universumeihinsa.[364] Nämä hahmot olivat Tobey Maguiren ja Andrew Garfieldn näyttelemät variantit Hämähäkkimiestä Sam Raimin Hämähäkkimies trilogista sekä Marc Webbin The Amazing Spider-Man -elokuvista,[365] Willem Dafoen näyttelemä Norman Osborn / Vihreä Menninkäinen, Alfred Molinan näyttelemä Otto Octavius / Tohtori Mustekala ja Thomas Haden Churchin näyttelemä Flint Marko / Hiekkamies Raimin elokuvissa sekä Rhys Ifansin näyttelemä Curt Connors / Lisko ja Jamie Foxxin näyttelemä Max Dillon / Elektro Webbin elokuvista.[366] SSU-elokuvan Venom: Let There Be Carnage (2021) lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Tom Hardyn näyttelemät Eddie Brock ja Venom siirtyivät MCU:hun ensimmäisen loitsun vaikutuksesta ja No Way Homen lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa he siirtyivät takaisin omaan universumiinsa. Mutta pieni palanen Venom-symbiootista jäi MCU:hun.[364] Feige sanoi, että Let There Be Carnagen ja No Way Homen tuotantotiimit loivat nämä kohtaukset kiinteässä yhteistyössä,[367] sillä No Way Homen ohjaaja Jon Watts ohjasi molemmat.[368] Morbiuksen lopputekstien välissä näytetyissä kohtauksissa paljastui, että Toomes siirtyi vahingossa Strangen toisen loitsun vaikutuksesta SSU:hun.[369]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neljänteen vaiheeseen kuuluu myös 11 Disney+-minisarjaa, kaksi Disney+-animaatiosarjaa ja yksi Disney+-jouluspesiaali.[50][51]
  2. Muista MCU-elokuvista poiketen, Black Widow julkaistiin 9. heinäkuuta Disney+:aan Premier Access -lisämaksulla.[52]
  3. Kesäkuussa 2017 antamassaan haastattelussa Holland paljasti, että Rautamies-naamiota pitänyt lapsi, jonka Tony Stark pelasti Hammer Industriesin yksiköiltä elokuvassa Iron Man 2, on Peter Parker.[147][148]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c McEwan, Cameron K. & Longridge, Chris: Marvel's 'Phases' explained: What goes when & why Digital Spy. 7.8.2019. Viitattu 18.8.2019. (englanniksi)
  2. McClintock, Pamela: Disney, Paramount restructure Marvel deal Variety. 18.10.2010. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  3. Hall, Jacob: Kevin Feige Calls the First 22 Movies in the MCU “The Infinity Saga,” Says ‘Endgame’ Will Focus on the Original Core Avengers /Film. 18.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2019. (englanniksi)
  4. Cheeda, Saim: 10 Things Avengers: Endgame Tells Us About Spider-Man: Far From Home Screen Rant. 1.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  5. a b c d e Trumbore, Dave: MCU Timeline Explained: From Infinity Stones to Infinity War and Beyond Collider. 1.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 5.9.2018. (englanniksi)
  6. a b McClintock, Pamela: Marvel Making Deals for Title Wave Variety. 27.4.2006. Arkistoitu 25.10.2012. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  7. Jensen, Jeff: Iron Man: Summer's first Marvel? Entertainment Weekly. 17.4.2008. Arkistoitu 12.10.2014. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  8. Cairns, Bryan: Director Louis Leterrier Talks Incredible Hulk 3.10.2011. Newsarama.com. Arkistoitu 18.9.2012. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  9. Juarez, Vanessa: Comic-Con: 'Incredible Hulk' screenwriter Zak Penn discusses strife with Edward Norton Entertainment Weekly. 26.7.2008. Arkistoitu 1.1.2015. Viitattu 13.1.2021. (englanniksi)
  10. Finke, Nikki: So What Was All The Fuss About? Marvel Locks In Jon Favreau For 'Iron Man 2′ Deadline.com. 9.7.2008. Arkistoitu 26.8.2012. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  11. Graser, Marc: Theroux to write 'Iron Man' sequel Variety. 15.7.2008. Arkistoitu 1.12.2008. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  12. Fleming, Michael: Branagh in talks to direct 'Thor' Variety. 28.9.2008. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  13. Thor Movie: New Release Date! May 6, 2011 7.1.2010. Marvel.com. Arkistoitu 1.3.2014. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  14. Kit, Borys: 'Captain America' recruits director The Hollywood Reporter. 9.11.2008. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  15. Kit, Borys & Fernandez, Jay A.: 'Captain America' enlists two scribes The Hollywood Reporter. 18.11.2008. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  16. Graser, Marc: Whedon to head 'Avengers' Variety. 13.4.2010. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  17. a b Shane Black talks direction of Iron Man 3 and whether or not to expect more Marvel cameos! 7.3.2011. Ain't It Cool News. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  18. Fleming Jr., Mike: Marvel Taps Its 'Runaways' Scribe Drew Pearce To Write 'Iron Man 3′ Script 31.3.2011. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  19. Fleming Jr., Mike: 'Thor 2′ Director Will Be 'Game Of Thrones' Helmer Alan Taylor 24.12.2011. Deadline.com. Arkistoitu March 27, 2013. Viitattu March 27, 2013.
  20. ‘Thor: The Dark World’ Official Synopsis Released 12.10.2012. StitchKingdom.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  21. Sneider, Jeff: Russo brothers tapped for 'Captain America 2': Disney and Marvel in final negotiations with 'Community' producers to helm pic Variety. 6.6.2012. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  22. Marshall, Rick: 'Captain America' Writers Talk Sequel, Post-'Avengers' Plans, And The Marvel Movie-Verse 14.4.2011. MTV News. Arkistoitu . (englanniksi)
  23. Marvel Studios Begins Production on Guardians of the Galaxy July 20, 2013. Marvel.com. Arkistoitu July 20, 2013. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  24. a b Graser, Marc: James Gunn to Write, Direct ‘Guardians of the Galaxy’ Sequel Variety. 25.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  25. Graser, Marc: Joss Whedon will return for 'The Avengers 2' Variety. 7.8.2012. Arkistoitu . Viitattu August 7, 2012. (englanniksi)
  26. Director Peyton Reed and Writer Adam McKay Join Marvel's Ant-Man 7.6.2014. Marvel.com. Arkistoitu June 7, 2014. Viitattu June 7, 2014. (englanniksi)
  27. Sneider, Jeff: Marvel’s ‘Ant-Man’ Resolves Writing Credit Dispute (Exclusive) 22.4.2015. The Wrap. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  28. a b Lunning, Just: 'Spider-Man: Far From Home' Will End Phase 3 of Marvel Cinematic Universe, Not Begin Phase 4, Says Marvel's Kevin Feige Newsweek. 20.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 20.5.2019. (englanniksi)
  29. a b Weintraub, Steve: Directors Joe & Anthony Russo Confirm They'll Direct Captain America 3; Say They're Breaking the Story Now with Screenwriters Christopher Markus & Stephen McFeely 11.3.2014. Collider.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  30. Siegel, Tatiana & Kit, Borys: Scott Derrickson to Direct Marvel’s ’Doctor Strange’ (Exclusive) The Hollywood Reporter. 3.6.2014. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  31. Leston, Ryan: New Doctor Strange Trailer Is Out Of This World Yahoo! UK. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2016. (englanniksi)
  32. Sony Pictures and Marvel Studios Find Their 'Spider-Man' Star and Director Marvel.com. 23.6.2015. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  33. Strom, Marc: SDCC 2016: 'Spider-Man: Homecoming' Introduces Its Villain Marvel.com. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  34. Fleming Jr., Mike: Mark Ruffalo Bringing Hulk Into ‘Thor: Ragnarok’ 15.10.2015. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 17.10.2015. (englanniksi)
  35. Marvel Entertainment: Marvel Studios' Thor: Ragnarok - Behind the Scenes YouTube. 28.9.2017. Viitattu 28.9.2017.
  36. Strom, Mar: Ryan Coogler to direct Marvel's 'Black Panther' Marvel.com. 11.1.2016. Viitattu 12.1.2016. (englanniksi)
  37. Patterson, Brandon Ellington: Oscars So White? Black Panther to the Rescue. Mother Jones. 6.2.2016. Arkistoitu . Viitattu 16.2.2016. (englanniksi)
  38. Foutch, Haleigh: ‘Black Panther': Kevin Feige Reveals Ryan Coogler Is Co-Writing; Talks Filming Dates Collider.com. 11.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 13.4.2016. (englanniksi)
  39. a b Strom, Marc: Joe & Anthony Russo to Direct 2-Part Marvel's 'Avengers: Infinity War' Event 7.4.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  40. a b Strom, Mark: Christopher Markus & Stephen McFeely to Write Marvel's 2-Part 'Avengers: Infinity War' Event 7.5.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  41. Cabin,Chris: ‘Ant-Man and the Wasp': Michael Douglas Eyeing Return for Sequel Collider. 13.11.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.11.2015. (englanniksi)
  42. Perry, Spencer: Production Officially Begins on Ant-Man and the Wasp! ComingSoon.net. 1.8.2017. Arkistoitu . Viitattu 1.8.2017. (englanniksi)
  43. Kroll, Justin: ‘Captain Marvel’ Finds Directors in Anna Boden, Ryan Fleck (EXCLUSIVE) Variety. 19.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2017. (englanniksi)
  44. Walt Disney Motion Picture Studios: Captain Marvel Press Kit wdsmediafile.com. Viitattu 5.3.2019. (englanniksi)
  45. Hood, Cooper: Kevin Feige Confirms Jon Watts Will Direct Spider-Man: Homecoming 2 Screen Rant. 9.12.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.12.2017. (englanniksi)
  46. Vlessing, Etan & Kit, Borys: Jake Gyllenhaal in Talks to Star in 'Spider-Man: Homecoming' Sequel The Hollywood Reporter. 21.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2018. (englanniksi)
  47. a b c d e Vary, Adam B.: Marvel Studios' Phases 5 and 6: Everything We Learned at Comic-Con About the Multiverse Saga Variety. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.10.2022. (englanniksi)
  48. a b Plant, Logan: MCU Phase 6 Will Begin With Fantastic Four, End With Avengers The Kang Dynasty and Avengers Secret Wars IGN. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  49. Oddo, Marco Vito: 'She-Hulk: Attorney at Law' and 'Black Panther: Wakanda Forever' End Marvel's Phase 4 Collider. 24.7.2022. Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  50. a b Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  51. Russell, Bradley: Marvel Phase 4: new MCU release dates, cast news, crossovers, and more GamesRadar+. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 17.12.2020. (englanniksi)
  52. Rubin, Rebecca: ‘Black Widow,’ ‘Cruella’ to Debut on Disney Plus and in Theaters as Disney Shifts Dates for Seven Films Variety. 23.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.3.2021. (englanniksi)
  53. Kit, Borys: 'Black Widow' Movie Finds Director in Cate Shortland (Exclusive) The Hollywood Reporter. 12.7.2018. Arkistoitu . Viitattu 13.7.2018. (englanniksi)
  54. Marvel Entertainment: Marvel Studios' Black Widow | Special Look YouTube. 13.1.2020. Viitattu 21.1.2020.
  55. Fleming Jr., Mike: Destin Daniel Cretton Marvel’s Choice To Direct ‘Shang-Chi’ Deadline. 13.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.3.2019. (englanniksi)
  56. Chitwood, Adam: Marvel’s First ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’ Trailer Reveals a New Hero and a Familiar Villain Collider. 19.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.4.2021. (englanniksi)
  57. Kit, Borys: Marvel Studios' 'The Eternals' Finds Its Director With Chloe Zhao The Hollywood Reporter. 21.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 22.9.2018. (englanniksi)
  58. Anderton, Ethan: Why Does Marvel’s ‘Eternals’ Poster Credit Chloé Zhao With Two Writing Credits? /Film. 24.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.5.2021. (englanniksi)
  59. The Eternals Writers Guild of America West. Arkistoitu . Viitattu 14.10.2021. (englanniksi)
  60. a b Labonte, Rachel: MCU's Spider-Man 3: Marisa Tomei Teases What To Expect Of Aunt May Screen Rant. 10.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2020. (englanniksi)
  61. Fleming Jr., Mike: Next Post-‘Spider-Man’ Skirmish For Sony & Disney: A Tug Of War Over ‘Spider-Man’ Helmer Jon Watts? Deadline Hollywood. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  62. Evangelista, Chris: Sam Raimi Confirms He’s Directing ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ /Film. 15.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.4.2020. (englanniksi)
  63. Kit, Borys: 'Doctor Strange 2' Lands New Writer With 'Loki' Show Creator (Exclusive) The Hollywood Reporter. 7.2.2020. Viitattu 8.2.2020. (englanniksi)
  64. Kit, Borys: Taika Waititi to Direct 'Thor 4' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.7.2019. Viitattu 16.7.2019. (englanniksi)
  65. Thor: Love and Thunder - WGA Directory Writers Guild of America West. 1.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 21.6.2022. (englanniksi)
  66. Kit, Borys: Ryan Coogler Signs on to Write and Direct 'Black Panther' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2018. (englanniksi)
  67. Meares, Joel: Kevin Feige Previews the MCU's Upcoming Phase 4: Shang-Chi, Eternals, No Way Home, Wakanda Forever, and More Rotten Tomatoes. 12.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.7.2021. (englanniksi)
  68. a b c Ebert, Roger: The Incredible Hulk (PG-13) Chicago Sun-Times. 12.6.2008. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  69. Finke, Nikki: Toldja! Marvel & Ruffalo Ink Hulk Deal 23.7.2010. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu July 23, 2010. (englanniksi)
  70. Ruffalo, Mark: A lot of folks have been asking about the Next Hulk. The next time you see my Hulk it will be in the Avengers2. No plans for stand alone. Twitter. 6.3.2013. Arkistoitu . Viitattu 3.1.2015. (englanniksi)
  71. Blickley, Leigh: Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off On Screen The Huffington Post. 23.10.2015. Arkistoitu 28.10.2015. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
  72. a b Francisco, Eric: 'Shang-Chi' post-credits scene: Director explains that game-changing cameo Inverse. 2.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.10.2021. (englanniksi)
  73. a b Honeycutt, Kirk: Captain America: The First Avenger: Film Review The Hollywood Reporter. 20.7.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  74. a b Graser, Marc: Mackie mulls Falcon in 'Captain America' Variety. 16.7.2012. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  75. Fleming, Jr., Mike: Sebastian Stan Joins ‘The Martian’ And ‘Ricki And The Flash’ 24.10.2014. Deadline. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  76. Couch, Aaron & Odman, Sydney: Marvel's Thunderbolts Cast Set with Florence Pugh, Sebastian Stan Leading The Hollywood Reporter. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  77. a b Marvel-ous Star Wattage: Actors Assemble For Comic-Con Panel Including 'The Avengers', 'Captain America', & 'Thor' Deadline.com. 24.7.2010. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 3.9.2015. (englanniksi)
  78. Feige, Kevin: Filmmakers! Produzent Kevin Feige und Regisseur Alan Taylor about Thor 2 - german 26.10.2013. YouTube. Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  79. Kit, Borys: Jeremy Renner Joins Amy Adams in Sci-Fi 'Story of Your Life' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.3.2015. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  80. Gallagher, Simon: Black Widow: All Easter Eggs, MCU Connections & Hidden Details Screen Rant. 9.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  81. a b 'Captain America: The Winter Soldier' filming begins Marvel.com. 8.4.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  82. Seddon, Dan: Marvel star Hayley Atwell reveals her reaction to Avengers: Endgame's final scene Digital Spy. 11.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  83. Garbutt, Emily: The Illuminati members in Doctor Strange 2, listed and explained GamesRadar+. 5.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  84. D'Alessandro, Anthony: Emily VanCamp Reprising Her Role As Agent 13 In 'Captain America: Civil War' Deadline Hollywood. 6.5.2015. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  85. a b c Ebert, Roger: Iron Man (PG-13) Chicago Sun-Times. 1.6.2008. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  86. a b c Couch, Aaron: 'Captain Marvel' Rounds Out Cast with Familiar Marvel Names The Hollywood Reporter. 26.3.2018. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  87. Breznican, Anthony: Brie Larson officially announced as Captain Marvel Entertainment Weekly. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
  88. Boucher, Geoff: 'Captain Marvel' Sequel Officially In Development At Disney's Marvel Studios Deadline Hollywood. 22.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  89. Kit, Borys: Marvel Signs WWE's Dave Bautista for 'Guardians of the Galaxy' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 14.3.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  90. a b Keyes, Rob: 'Guardians of the Galaxy 2′ Has Fewer Characters, One New Screen Rant. 4.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  91. a b Ma, Wenlei: Matt Damon lands in Sydney for Thor: Love and Thunder role News.com.au. 17.1.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  92. a b c d e Kit, Borys: Robert Downey Jr.'s Massive Payday Tops 'Avengers: Endgame' Star Deals The Hollywood Reporter. 30.4.2019. Arkistoitu 21.5.2019. Viitattu 29.5.2019. (englanniksi)
  93. a b c d Turan, Kenneth: Movie Review: 'Thor' Los Angeles Times. 6.5.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  94. Fleming, Mike: Toldja! Patty Jenkins Confirmed As 'Thor 2' Director Deadline.com. 13.10.2011. Arkistoitu 18.6.2014. Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  95. Did Thor's Natalie Portman return for Avengers: Endgame? Digital Spy. 25.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  96. Zhou, Naaman: Natalie Portman confirmed as Mighty Thor in Marvel sequel The Guardian. 22.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  97. Graser: Rene Russo joins cast of 'Thor' Variety. 16.12.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020, Marc. (englanniksi)
  98. Malkin, Marc: Thor's Chris Hemsworth: "He's Huge," Gushes Costar E!. 21.3.2011. Arkistoitu 30.4.2019. Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  99. Allen, Ben: All of the cameos in Avengers: Endgame Radio Times. 25.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  100. Fleming, Michael: Samuel Jackson joins 'Iron' cast Variety. 25.2.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  101. Sneider, Jeff: Russo brothers tapped for 'Captain America 2': Disney and Marvel in final negotiations with 'Community' producers to helm pic Variety. 6.6.2012. Arkistoitu . Viitattu 3.1.2015. (englanniksi)
  102. Breznican, Anthony: Samuel L. Jackson will bring Nick Fury to Captain Marvel Entertainment Weekly. 7.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2017. (englanniksi)
  103. Holmes, Adam: Samuel L. Jackson Confirms He's Shooting The Marvels With New Post CinemaBlend. 12.8.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
  104. Kit, Borys: 'Guardians of the Galaxy' Adds One More to Cast (Exclusive) The Hollywood Reporter. 22.4.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  105. Official: Vin Diesel to Voice Groot in Marvel's Guardians of the Galaxy Marvel.com. 21.12.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  106. Zalben, Alex: Vin Diesel Tells Us About His Marvel Movie Future 23.3.2015. MTV. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  107. Davis, Brandon: F9 Star Vin Diesel Teases Groot's "Return To Planet X" in Guardians of the Galaxy Special ComicBook.com. 15.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  108. Dibdin, Emma: Idris Elba on his expanded role in 'Thor: The Dark World' Digital Spy. 30.8.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  109. a b Strom, Marc: Marvel Studios Confirms Stellar New Cast Members of the Highly Anticipated 'Thor: Ragnarok' Marvel.com. 20.5.2016. Arkistoitu 4.6.2016. Viitattu 30.5.2016. (englanniksi)
  110. a b c Taylor, Robert Brian: 'Thor: Love and Thunder': All the Easter Eggs You Might Have Missed Collider. 8.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  111. Ford, Rebecca: 'The Avengers' at D23: Cobie Smulders Reveals the Scene that Made her Sweat (Video) The Hollywood Reporter. 21.8.2011. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  112. a b Graser, Marc: Frank Grillo to play Crossbones in 'Captain America' sequel Variety. 29.10.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  113. Buchanan, Kyle: Spider-Man: Far From Home Adds Samuel L. Jackson, Cobie Smulders Vulture.com. 7.8.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2018. (englanniksi)
  114. Kit, Borys: Jon Favreau Returning to 'Iron Man 3'— As an Actor (Exclusive) The Hollywood Reporter. 24.5.2012. Arkistoitu . Viitattu 24.5.2017. (englanniksi)
  115. Kroll, Justin: Jon Favreau to Reprise ‘Iron Man’ Role in ‘Spider-Man: Homecoming’ (EXCLUSIVE) Variety. 1.9.2016. Arkistoitu . Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
  116. Donnelly, Matt: 'Spider-Man: No Way Home' Trailer Officially Drops, Multiverse Villains Descend on Tom Holland Variety. 23.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  117. Kelley, Seth: Box Office: 'Spider-Man: Homecoming' Could Sling to $100 Million-Plus Opening Variety. July 5, 2017. Arkistoitu .
  118. Brower, Alison: The Hollywood Reporter 100: The Most Powerful People in Entertainment 2019 The Hollywood Reporter. October 16, 2019. Arkistoitu . ”She'll next be seen on the big screen in Denis Villenueve's Dune adaptation, and she'll reprise her Spider-Man role in a third Sony-Marvel film.”
  119. a b c d Marvel Studios Begins Production on Guardians of the Galaxy 20.7.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  120. Keyes, Rob: 'Ant-Man' Trailer Analysis And Character Guide Screen Rant. 7.1.2015. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  121. Perry, Spencer: Production Officially Begins on Ant-Man and the Wasp! ComingSoon.net. 1.8.2017. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  122. Hood, Cooper: Avengers 4 Adds Emma Fuhrmann As An Older Cassie Lang [Updated] Screen Rant. 17.4.2018. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  123. Gemmill, Allie: 'Ant-Man 3' Title and Kathryn Newton Casting for MCU Threequel Revealed Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  124. Paul Rudd Set to Star in Marvel's Ant-Man 19.12.2013. Marvel.com. Arkistoitu 7.7.2014. Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  125. a b c d Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Captain America: Civil War' 7.5.2015. Marvel.com. Arkistoitu 31.8.2015. Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  126. a b c Kit, Borys: Peyton Reed to Direct 'Ant-Man 3' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  127. Strom, Marc: SDCC 2016: 'Spider-Man: Homecoming' Introduces Its Villain Marvel.com. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  128. Kit, Borys: 'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  129. Patten, Dominic: '2 Broke Girls' Kat Dennings Back In 'Thor 2' Deadline.com. 21.8.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  130. Marvel Studios Update: Loki Officially Cast in 2011 Thor Movie Marvel.com. 18.5.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  131. Warner, Kara: 'Thor 2' Director Not Set Yet, Says Tom Hiddleston 1.9.2011. MTV Splash Page. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  132. Babbage, Rachel: Loki to appear in Thor: Ragnarok and both parts of Avengers: Infinity War Digital Spy. 1.11.2014. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  133. Breznican, Anthony: How Black Panther solves the problem of M'Baku Entertainment Weekly. 13.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  134. Kit, Borys & Couch, Aaron: Marvel's 'Black Panther' Sequel Shoot to Begin in July (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2020. (englanniksi)
  135. Lincoln, Ross: ‘Compton’s Neil Brown Jr. Signs On For ‘Sand Castle’; Pom Klementieff Joins ‘Guardians Of The Galaxy 2’ Deadline. 29.10.2015. Arkistoitu 30.10.2015. Viitattu 30.10.2015. (englanniksi)
  136. McCreesh, Louise: New Guardians of the Galaxy star linked to Thor: Love and Thunder Digital Spy. 22.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  137. a b Agar, Chris: Chris Pratt Confirms Guardians of the Galaxy 3 Films Next Year Screen Rant. 3.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
  138. Official: Elizabeth Olsen & Aaron Taylor-Johnson Join 'Avengers: Age of Ultron' 25.11.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  139. Johnson, Zach: Elizabeth Olsen Will Star in Captain America: Civil War! 23.4.2015. E!. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  140. Hood, Cooper: Scarlet Witch Will Star In Doctor Strange 2; Connects To Disney+ Series Screen Rant. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.7.2019. (englanniksi)
  141. McLean, Pauline: Karen Gillan on Tupperware Party, Inverness and Avengers BBC News. 17.1.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  142. Schager, Nick: Karen Gillan on the Future of Nebula Post-'Avengers: Endgame' and James Gunn's Return to 'Guardians' The Daily Beast. 13.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  143. Fleming, Mike: Anthony Hopkins Up For 'Red 2' Villain; Can 'Thor' Sequel Dates Work? 24.5.2011. Deadline.com. Arkistoitu 21.4.2014. Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  144. Strom, Marc: SDCC 2016: Marvel's 'Black Panther' Confirms Additional Cast Marvel.com. 23.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  145. Bonomolo, Cameron: Black Panther 2: Danai Gurira Confirms Return as Okoye ComicBook.com. 26.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  146. Kroll, Justin: Marisa Tomei to Play Aunt May in New ‘Spider-Man’ Movie (EXCLUSIVE) Variety. 8.7.2015. Arkistoitu 3.11.2015. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
  147. Bradley, Bill: Tom Holland Confirms Popular Fan Theory: Spider-Man Was In ‘Iron Man 2’ HuffPost. 26.6.2017. Arkistoitu 29.6.2017. Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
  148. Ryan, Mark: ‘Spider-Man: Homecoming’ Director Jon Watts Explains Real Story Behind Peter Parker’s ‘Iron Man 2’ Cameo Uproxx. 27.6.2017. Arkistoitu 28.6.2017. Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
  149. Kit, Borys & Siegel, Tatiana: 'Spider-Man' Finds Tom Holland to Star as New Web-Slinger The Hollywood Reporter. 23.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2015. (englanniksi)
  150. a b Lang, Brent: Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third ‘Spider-Man’ Film Variety. 27.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2019. (englanniksi)
  151. a b Iron Man 3 Notes (PDF) Marvel.com. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  152. Ridgely, Charlie: Avengers: Infinity War': Gwyneth Paltrow Lets Some Pepper Potts Spoilers Slip Comicbook.com. 26.1.2018. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  153. Kroll, Justin: Michael Douglas to Star as Hank Pym in Marvel's Ant-Man Variety. 13.1.2014. Arkistoitu 25.9.2015. Viitattu 20.9.2015. (englanniksi)
  154. Hall, Jacob: ‘Ant-Man and the Wasp’ Will See the Return of Michael Douglas’ Hank Pym /Film. 10.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 11.2.2017. (englanniksi)
  155. Fleming Jr., Mike: Chris Pratt Getting 'Guardians of the Galaxy' Lead 5.2.2013. Deadline.com. Arkistoitu 7.7.2014. Viitattu 16.9.2015. (englanniksi)
  156. Lincoln, Ross A.: Marvel's 'Avengers 3' Gets Official Title With Temp Name Hung On 'Avengers 4' Deadline Hollywood. 29.7.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  157. Jackson, Angelique: Chris Pratt to Reprise Star-Lord Role in 'Thor: Love and Thunder' Variety. 13.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020.
  158. Weintraub, Steve: Iron Man 2 Interview (Press Conference) with Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Jon Favreau, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Justin Thoreaux and Kevin Feige Collider.com. 23.4.2010. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  159. Official: Bradley Cooper to Voice Rocket Raccoon in Marvel’s Guardians of the Galaxy 30.8.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  160. Buchanan, Kyle: What Happened in Today’s Secret Trailer for Avengers: Infinity War? Vulture. 15.7.2017. Arkistoitu 16.7.2017. Viitattu 16.7.2017. (englanniksi)
  161. Chapman, Wilson: 'Thor: Love and Thunder' Teaser Reveals Natalie Portman as the New Thor Variety. 18.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  162. Graser, Marc: Chris Evans to play 'Captain America' Variety. 22.3.2010. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  163. Flemming Jr., Mike: Chris Evans To Helm '1:30 Train' Before Reprising Captain America In 'Avengers 2' deadline.com. 1.8.2013. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  164. Kroll, Justin: 'Captain America 3' Takes Shape at Marvel (Exclusive) Variety. 21.1.2014. Arkistoitu . (englanniksi)
  165. Fleming, Mike: Five Actresses Testing For 'Captain America 2' Role; Black Widow Might Drop By As Well Deadline.com. 2.10.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  166. Halle Berry, Jamie Dornan, Chris Evans, Gael García Bernal, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Dakota Johnson, Kate Mckinnon, Shirley Maclaine, Hailee Steinfeld Will Be Presenters on Oscars® Stage Academy Awards. 7.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  167. Arrant, Chris: William Hurt Joins Black Widow Film Newsarama. 1.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 13.12.2019. (englanniksi)
  168. McMillan, Graeme: 'Avengers 4' Will Feature Flashbacks, Says Actor Frank Grillo The Hollywood Reporter. 25.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  169. Stellan Skarsgård klar för ny superhjältefilm Expressen. 3.3.2011. Arkistoitu . ”The Avengers is the dream team of superheroes, a group consisting of among others Iron Man, the Hulk, Captain America and Thor. The film is planned to premier in 3D in May of next year. Stellan Skarsgård confirms to TT Spektra that he will play the same role as in the upcoming Thor: Doctor Selvig. Not much is yet known about the character apart from that Selvig is a scientist in New Mexico.” Viitattu 21.1.2020. (ruotsiksi)
  170. Pape, Stefan: King of Devil's Island Interview – Stellan Skarsgård 28.6.2012. HeyUGuys.co.uk. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  171. Anderson, Jenna: Black Panther: Letitia Wright Confirmed as Shuri ComicBook.com. 29.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2020. (englanniksi)
  172. Fleming Jr., Mike: 018/11/john-boyega-letitia-wright-hold-back-the-stars-science-fiction-star-wars-black-panther-mike-cahill-katie-khan-1202498688/ Hot Package: John Boyega, Letitia Wright To Star In Mike Cahill-Directed Sci-Fi 'Hold Back The Stars' Deadline Hollywood. 8.11.2018. Arkistoitu . (englanniksi)
  173. Oddo, Marco Vito: Who Is The New Black Panther in 'Black Panther: Wakanda Forever'? Collider. 10.11.2022. Viitattu 11.11.2022. (englanniksi)
  174. Kit, Borys: Lightning strikes two more actors for "Thor" Reuters. 23.9.2009. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  175. Wigler, Josh: Jamie Alexander Teases 'Thor 2' Romance, Possible 'Avengers' Appearance MTV News. 11.1.2012. Arkistoitu . Viitattu 14.12.2020. (englanniksi)
  176. Kroll, Justin: Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder' Deadline Hollywood. 11.12.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
  177. Douglas, Edward: Robert Downey Jr. is Iron Man! SuperheroHype.com. 2.5.2008. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  178. Robert Downey Jr. To Return As Marvel's Iron Man 20.6.2013. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  179. Strom, Marc: Benedict Cumberbatch to play Doctor Strange 4.12.2014. Marvel Comics. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  180. a b Kit, Borys: Scott Derrickson Returning to Direct 'Doctor Strange' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.12.2018. Arkistoitu 12.12.2018. Viitattu 12.12.2018. (englanniksi)
  181. Strom, Marc: Chadwick Boseman to Star in Marvel's Black Panther 28.10.2014. Marvel Comics. Arkistoitu 12.2.2015. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  182. Peters, Megan: Black Panther Confirmed For Avengers: Infinity War Role With Set Video Comicbook.com. 7.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 8.6.2017. (englanniksi)
  183. Schwartz, Terri: "The Avengers" has two post-credit scenes, mystery actor revealed IFC. 2.5.2012. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  184. Weintraub, Steve: Kevin Feige Talks Guardians Of The Galaxy, Thor 3, Captain America 3, Doctor Strange, Casting Josh Brolin as Thanos, Comic-Con Plans, and More Collider. 22.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  185. Keyes, Rob: ’Avengers: Infinity War’ Announced For 2018-19 in Two Parts Screen Rant. 28.10.2014. Viitattu 12.2.2015. (englanniksi)
  186. Finke, Nikke: Exclusive: Chris Hemsworth is Thor Deadline Hollywood. 16.5.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  187. Malec, Brett & Malkin, Marc: Chris Hemsworth Talks "Awkward" Naked Movie Scenes, Snow White Sequel With Kristen Stewart 9.9.2013. E!. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  188. Strom, Marc: Thor Brings Ragnarok to the Marvel Cinematic Universe in 2017 28.10.2014. Marvel Comics. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  189. a b D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: Natalie Portman Is Female Thor In ‘Thor Love And Thunder’ Opening Fall 2021 –Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  190. Sciretta, Peter: The Collector Confirmed For ‘Avengers: Infinity War’ /Film. 7.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2017. (englanniksi)
  191. Sharf, Zack: Tessa Thompson Confirmed for 'Avengers: Endgame,' Weighs In on Valkyrie-Captain Marvel Fan Buzz IndieWire. 26.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  192. SDCC 2014: Official: Evangeline Lilly & Corey Stoll Join Marvel's Ant-Man Marvel.com. 26.7.2014. Arkistoitu . Viitattu 24.6.2019. (englanniksi)
  193. Avila, Mike: Watch: Evangeline Lilly on introducing the Wasp, when she'll join The Avengers Blastr. 9.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  194. Davidson, Danica: Paul Bettany Confirms 'Avengers' Role, Will Return As Voice of J.A.R.V.I.S. MTV Splash Page. 26.4.2011. Arkistoitu 27.9.2015. Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  195. Kroll, Justin: Paul Bettany to Play the Vision in Marvel's 'Avengers: Age of Ultron’ Variety. 6.2.2014. Arkistoitu 16.8.2015. Viitattu 7.9.2015. (englanniksi)
  196. Williams, Owen: Ray Stevenson Prepares For Volstagg Empire. 11.12.2009. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  197. Hibberd, James: Ray Stevenson joins 'Dexter' season seven Entertainment Weekly. 24.4.2012. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  198. Thor: Ragnarok Press Kit Walt Disney Studios. Arkistoitu 3.11.2018. Viitattu 11.10.2017. (englanniksi)
  199. Palmer, Frank: Exclusive: Anthony Mackie Says FALCON Won’t Die Screen Geek. 20.3.2017. Arkistoitu . Viitattu 21.1.2020. (englanniksi)
  200. Fleming Jr, Mike: Anthony Mackie Closes Deal To Star In Disney/Marvel's 'Captain America 4' Film Deadline Hollywood. 18.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2022. (englanniksi)
  201. Mueller, Matthew: Benedict Wong Confirmed For Avengers Infinity War ComicBook.com. 21.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
  202. Iron Man Box Office Mojo. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  203. The Incredible Hulk Box Office Mojo. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  204. Iron Man 2 Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  205. Thor Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  206. Captain America: The First Avenger Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  207. Marvel's The Avengers (2012) Box Office Mojo. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  208. Iron Man 3 Box Office Mojo. Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
  209. Thor: The Dark World Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  210. Captain America: The Winter Soldier Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  211. Guardians of the Galaxy Box Office Mojo. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  212. Avengers: Age of Ultron Box Office Mojo. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  213. Ant Man (2015) Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  214. Captain America: Civil War (2016) Box OfficeMojo. Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
  215. Doctor Strange Box Office Mojo. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
  216. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) Box Office Mojo. Viitattu 4.8.2019. (englanniksi)
  217. Spider-Man: Homecoming (2017) Box Office Mojo. Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  218. Thor: Ragnarok Box Office Mojo. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)
  219. Setoodeh, Ramin: Chadwick Boseman and Ryan Coogler on How 'Black Panther' Makes History Variety. 5.2.2018. Arkistoitu . Viitattu 21.8.2018. (englanniksi)
  220. Black Panther Box Office Mojo. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  221. D'Alessandro, Anthony: 'Avengers: Infinity War’ Marches Toward $600M Profit; How The Russo Brothers Mapped Out The Marvel Hit Deadline Hollywood. 8.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 13.5.2018. (englanniksi)
  222. Rubin, Rebecca: ‘Avengers: Infinity War’ Officially Lands Biggest Box Office Opening of All Time Variety. 30.4.2018. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2018. (englanniksi)
  223. Avengers: Infinity War Box Office Mojo. Viitattu 14.5.2019. (englanniksi)
  224. D'Alessandro, Anthony: ‘Ant-Man And The Wasp’ Shrinks A Tick To $76M Opening, But Still 33% Bigger Than Original – Sunday Final Deadline Hollywood. 8.7.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
  225. Ant-Man and the Wasp Box Office Mojo. Viitattu 28.9.2019. (englanniksi)
  226. Film Application Details - Open World Louisiana Entertainment. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2018. (englanniksi)
  227. Captain Marvel Box Office Mojo. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  228. Captain Marvel (2019) The Numbers. Viitattu 6.9.2021. (englanniksi)
  229. D'Alessandro, Anthony: ‘Avengers: Endgame’ To Near Rare Breakeven Point With $1.1B Global Opening Deadline Hollywood. 27.4.2019. Viitattu 29.4.2019. (englanniksi)
  230. Avengers: Endgame Box Office Mojo. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  231. Avengers: Endgame (2019) The Numbers. Viitattu 6.9.2021. (englanniksi)
  232. Spider-Man: Far from Home Box Office Mojo. Viitattu 2.1.2020. (englanniksi)
  233. Rubin, Rebecca: 'Black Widow' vs. 'F9': Which Summer Blockbuster Will Blink First? Variety. 12.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 1.7.2021. (englanniksi)
  234. Black Widow (2021) The Numbers. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
  235. Shang-Chi Movie Cast, Budget, Actress Name, Box Office BollyTrendz. 20.4.2021. Viitattu 28.9.2021. (englanniksi)
  236. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings Box Office Mojo. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
  237. {Coyle, Jake: With quiet humanity, Chloe Zhao's 'Nomadland' makes noise 16.9.2020. Associated Press. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2021. (englanniksi)
  238. Eternals Box Office Mojo. Viitattu 15.2.2022. (englanniksi)
  239. Rubin, Rebecca: Box Office Preview: Spider-Man: No Way Home Eyes Mighty, Massive, Marvelous $150 Million-Plus Debut Variety. 14.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 20.12.2021. (englanniksi)
  240. Spider-Man: No Way Home Box Office Mojo. Viitattu 20.9.2022. (englanniksi)
  241. Spider-Man: No Way Home The Numbers. Viitattu 20.9.2022. (englanniksi)
  242. Rubin, Rebecca: Box Office: 'Doctor Strange 2' Aims for Massive $175 Million-Plus Opening Weekend Variety. 4.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.5.2022. (englanniksi)
  243. Doctor Strange in the Multiverse of Madness Box Office Mojo. Viitattu 20.8.2022. (englanniksi)
  244. Doctor Strange in the Multiverse of Madness The Numbers. Viitattu 20.8.2022. (englanniksi)
  245. Murphy, J. Kim: Box Office: 'Thor: Love and Thunder' Sparking Up 2022's Third-Biggest Domestic Opening Variety. 9.7.2022. Viitattu 9.10.2022. (englanniksi)
  246. Thor: Love and Thunder Box Office Mojo. Viitattu 20.8.2022. (englanniksi)
  247. Thor: Love and Thunder The Numbers. Viitattu 9.10.2022. (englanniksi)
  248. Streiber, Art: Rebuilding ‘Black Panther’: How the ‘Wakanda Forever’ Family Fought Through Grief and Injury to Create a $250 Million Superhero Tribute Variety. 9.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.11.2022. (englanniksi)
  249. Black Panther: Wakanda Forever Box Office Mojo. Viitattu 14.11.2022. (englanniksi)
  250. Black Panther: Wakanda Forever The Numbers. Viitattu 14.11.2022. (englanniksi)
  251. Franchise Index Box Office Mojo. (englanniksi)
  252. Marvel Cinematic Universe Movies at the Box Office Box Office Mojo. (englanniksi)
  253. Iron Man (2008) Rotten Tomatoes. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  254. Iron Man Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  255. The Incredible Hulk (2008) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  256. The Incredible Hulk Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  257. Iron Man 2 (2010) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  258. Iron Man 2 Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  259. Thor (2011) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  260. Thor Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  261. Captain America: The First Avenger (2011) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  262. Captain America: The First Avenger Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 8.9.2016. (englanniksi)
  263. The Avengers (2012) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  264. The Avengers Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  265. Iron Man 3 (2013) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  266. Iron Man 3 Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  267. Thor: The Dark World (2013) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  268. Thor: The Dark World Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  269. Captain America: The Winter Soldier (2014) Rotten Tomatoes. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  270. Captain America: The Winter Soldier Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 8.9.2016. (englanniksi)
  271. Guardians of the Galaxy (2014) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  272. Guardians of the Galaxy Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
  273. Avengers: Age of Ultron (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  274. Avengers: Age of Ultron Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 1.2.2016. (englanniksi)
  275. Ant-Man (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  276. Ant-Man Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
  277. Captain America: Civil War (2016) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  278. Captain America: Civil War Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 10.5.2016. (englanniksi)
  279. Doctor Strange (2016) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  280. Doctor Strange Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 5.11.2016. (englanniksi)
  281. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  282. Guardians of the Galaxy Vol. 2 Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 12.5.2017. (englanniksi)
  283. Spider-Man: Homecoming (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  284. Spider-Man: Homecoming Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 7.7.2017. (englanniksi)
  285. Thor: Ragnarok (2017) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  286. Thor: Ragnarok Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 16.2.2018. (englanniksi)
  287. Black Panther (2018) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  288. Black Panther Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 24.2.2018. (englanniksi)
  289. Avengers: Infinity War (2018) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  290. Avengers: Infinity War Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
  291. Ant-Man and the Wasp (2018) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  292. Ant-Man and the Wasp Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 2.9.2018. (englanniksi)
  293. Captain Marvel (2019) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  294. Captain Marvel Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 11.3.2019. (englanniksi)
  295. Avengers: Endgame (2019) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  296. Avengers: Endgame Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 25.6.2019. (englanniksi)
  297. Spider-Man: Far From Home (2019) Rotten Tomatoes. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  298. Spider-Man: Far from Home Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 12.7.2019. (englanniksi)
  299. Black Widow Rotten Tomatoes. Viitattu 25.11.2022. (englanniksi)
  300. Black Widow Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  301. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings Rotten Tomatoes. Viitattu 20.9.2022. (englanniksi)
  302. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 27.10.2021. (englanniksi)
  303. Eternals Rotten Tomatoes. Viitattu 25.11.2022. (englanniksi)
  304. Eternals Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 24.11.2021. (englanniksi)
  305. Spider-Man: No Way Home Rotten Tomatoes. Viitattu 25.11.2022. (englanniksi)
  306. Spider-Man: No Way Home Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 6.4.2022. (englanniksi)
  307. Doctor Strange in the Multiverse of Madness Rotten Tomatoes. Viitattu 11.11.2022. (englanniksi)
  308. Doctor Strange in the Multiverse of Madness Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)
  309. Thor: Love and Thunder Rotten Tomatoes. Viitattu 25.11.2022. (englanniksi)
  310. Thor: Love and Thunder Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 14.7.2022. (englanniksi)
  311. Black Panther: Wakanda Forever Rotten Tomatoes. Viitattu 3.12.2022. (englanniksi)
  312. Black Panther: Wakanda Forever Reviews Metacritic. CBS. Viitattu 25.11.2022. (englanniksi)
  313. Bankhurst, Adam: She-Hulk and Black Panther: Wakanda Forever Will Conclude Phase 4 of the MCU, Phase 5 Revealed - San Diego Comic Con IGN. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  314. Kit, Borys: Peyton Reed to Direct 'Ant-Man 3' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 2.11.2019. (englanniksi)
  315. Kit, Borys: 'Ant-Man 3' Finds its Writer With 'Rick and Morty' Scribe (Exclusive) The Hollywood Reporter. 3.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 4.4.2020. (englanniksi)
  316. Couch, Aaron: Marvel Unveils 'Black Panther II' Title, First 'Eternals' Footage and More The Hollywood Reporter. 3.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
  317. Disney Reinstates Director James Gunn For ‘Guardians Of The Galaxy 3’ Deadline. 15.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.3.2019. (englanniksi)
  318. D'Alessandro, Anthony: 'Ant-Man and the Wasp: Quantumania' & 'The Marvels' Swap Release Dates Deadline Hollywood. 29.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2022. (englanniksi)
  319. Kroll, Justin: 'Captain Marvel 2': 'Candyman's Nia DaCosta To Direct Sequel Deadline Hollywood. 5.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 6.8.2020. (englanniksi)
  320. Kit, Borys: 'Captain Marvel 2' in the Works With 'WandaVision' Writer The Hollywood Reporter. 22.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 23.1.2020. (englanniksi)
  321. Kit, Borys: Captain America 4 Finds Its Director in Filmmaker Julius Onah (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  322. Kit, Borys & Couch, Aaron: 'Captain America 4' in the Works With 'Falcon and the Winter Soldier' Showrunner Malcolm Spellman (Exclusive) The Hollywood Reporter. 23.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  323. a b Kroll, Justin: Marvel's 'Thunderbolts' Movie Taps Jake Schreier As Director Deadline Hollywood. 9.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  324. a b c d Couch, Aaron: Marvel Shifts Dates for 'Avengers: Secret Wars,' 'Deadpool 3', 'Fantastic Four' and 'Blade' The Hollywood Repoter. 11.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.10.2022. (englanniksi)
  325. a b Kit, Borys: Marvel's 'Blade' Finds New Director With 'Lovecraft Country' Helmer Yann Demange The Hollywood Reporter. 21.11.2022. Arkistoitu . Viitattu 22.11.2022. (englanniksi)
  326. Schedeen, Jesse & Gage, Clint & Collura, Scott: Deadpool and Wolverine's MCU Debut: Our 6 Biggest Burning Questions IGN. 27.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.9.2022. (englanniksi)
  327. a b Shanfeld, Ethan: Shawn Levy to Direct 'Deadpool 3' Starring Ryan Reynolds variety.com. 11.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  328. D23 Expo 2022: Marvel Studios ‘Fantastic Four’ Marvel.com. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)
  329. Kroll, Justin: 'Fantastic Four': Jeff Kaplan & Ian Springer To Write New Film For Marvel Studios Deadline Hollywood. 21.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 22.9.2022. (englanniksi)
  330. Kit, Borys: 'Avengers: The Kang Dynasty' to Be Directed by 'Shang-Chi' Filmmaker Destin Daniel Cretton (Exclusive) The Hollywood Reporter. 26.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 27.7.2022. (englanniksi)
  331. Kroll, Justin: 'Avengers: The Kang Dynasty': Jeff Loveness Tapped To Write Next Installment In Marvel Series Deadline Hollywood. 14.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2022. (englanniksi)
  332. Kroll, Justin: 'Avengers: Secret Wars': Michael Waldron Tapped To Pen Upcoming Installment For Marvel Studios Deadline Hollywood. 3.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2022. (englanniksi)
  333. Gardner, Chris & Giardina, Carolyn & McClintock, Pamela: Disney Debuts First Look at David O. Russell's Star-Packed Film, 'Lightyear' and 'Doctor Strange' at CinemaCon The Hollywood Reporter. 27.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2022. (englanniksi)
  334. Kit, Borys: More Disney release news: An UNTITLED MARVEL that was previously dated on 2/16/24 has now moved to 9/6/24. Twitter. 15.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.9.2022. (englanniksi)
  335. Gelman, Vlada: Secret Invasion, Marvel Series Starring Samuel L. Jackson, Coming to Disney+ TVLine. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 1.10.2022. (englanniksi)
  336. Kroll, Justin: Marvel's 'Armor Wars' Starring Don Cheadle Taps Yassir Lester As Head Writer Of Disney+ Series Deadline Hollywood. Arkistoitu . Viitattu 1.10.2022. (englanniksi)
  337. Kit, Borys: Marvel Shakes Up 'Armor Wars': Don Cheadle Series Now Being Developed As a Movie (Exclusive) The Hollywood Reporter. Arkistoitu . Viitattu 1.10.2022. (englanniksi)
  338. Wasserman, Ben: Marvel's Secret Invasion Will Lead Into Armor Wars Comic Book Resources. 10.9.2022. Viitattu 1.10.2022. (englanniksi)
  339. Lovett, Jamie: Amor Wars: Don Cheadle Reveals the Plot of Marvel's Disney+ Series (Exclusive) ComicBook.com. 11.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 1.10.2022. (englanniksi)
  340. D'Alessandro, Anthony & Andreeva, Nellie & Kroll, Justin: Destin Daniel Cretton Inks Overall Deal With Marvel Studios & Hulu’s Onyx Collective; Set For Disney+ MCU Series & 'Shang-Chi' Sequel Deadline Hollywood. 6.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 16.1.2022. (englanniksi)
  341. Gheciu, Alex Nino: Simu Liu on ‘Shang-Chi’ 2, Online Hate, Mississauga Love, and Making Music Complex. 7.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.1.2022. (englanniksi)
  342. Yamato, Jen: Kevin Feige on Avengers, Marvel Universe-Building, and the Legacy of Elektra 30.4.2012. Movieline. Arkistoitu 19.9.2015. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
  343. Goldberg, Matt: Exclusive: Marvel Moving Forward on The Inhumans Movie; Screenplay by Joe Robert Cole Collider. 12.8.2014. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  344. Strom, Marc: Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films Marvel.com. 10.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 13.1.2021. (englanniksi)
  345. Sneider, Jeff: Joe Robert Cole Nearing Deal to Write ‘Black Panther’ for Marvel (Exclusive) TheWrap. 6.10.2015. Arkistoitu 8.10.2015. Viitattu 8.10.2015. (englanniksi)
  346. Foutch, Haleigh: ‘Inhumans’ Movie Officially Pulled from Marvel Schedule Collider.com. 22.4.2016. Arkistoitu 1.10.2016. Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  347. Davis, Brandon: Marvel Still Has Plans For Inhumans Movie According To Kevin Feige Comicbook.com. 132.5.2016. Arkistoitu 19.9.2016. Viitattu 8.10.2016. (englanniksi)
  348. Starnes, Joshua: Comic-Con: Kevin Feige, Directors and Stars on the Marvel Cinematic Universe ComingSoon.net. 24.7.2016. Arkistoitu 27.7.2016. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)
  349. Sciretta, Peter: ‘Inhumans’ Movie “Will Happen For Sure”, Could Happen in Phase 4 Says Kevin Feige /Film. 4.11.2016. Arkistoitu 15.11.2016. Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  350. Couch, Aaron: 'Agents of SHIELD' Bosses on Skye Bombshell and Marvel Movie Future The Hollywood Reporter. 9.12.2014. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 21.9.2015. (englanniksi)
  351. 'Marvel's The Inhumans' Coming To IMAX & ABC In 2017 Marvel.com. 14.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  352. Goldberg, Lesley: Marvel, ABC Set 'The Inhumans' TV Series The Hollywood Reporter. 14.11.2016. Arkistoitu 18.11.2016. Viitattu 18.11.2016. (englanniksi)
  353. Petski, Denise: ‘Marvel’s Inhumans’ Canceled By ABC After One Season Deadline Hollywood. 11.5.2018. Arkistoitu 16.5.2018. Viitattu 16.5.2018. (englanniksi)
  354. Kit, Borys: Project 'Runaways' in works at Marvel The Hollywood Reporter. 22.5.2008. Arkistoitu 4.10.2015. Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  355. Fleming Jr., Mike: Marvel Taps Peter Sollett For 'Runaways' Deadline. 5.4.2010. Arkistoitu 10.3.2014. Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  356. Fleming Jr., Mike: Marvel Taps 'No Heroics' Creator For 'Runaways' Duty Deadline. 27.5.2010. Arkistoitu 3.7.2014. Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  357. McMillan, Graeme: Marvel's 'Runaways' Shelved in Post-'Avengers' Marvel Movieverse The Hollywood Reporter. 24.9.2013. Arkistoitu 21.9.2016. Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  358. Sciretta, Peter: Watch: All Of Your Marvel Phase 3 Questions Answered By Marvel Head Kevin Feige 28.10.2014. /Film. Arkistoitu 4.9.2015. Viitattu 2.9.2015. (englanniksi)
  359. Andreeva, Nellie: Hulu Orders ‘Marvel’s Runaways’ Series From Josh Schwartz & Stephanie Savage Deadline. 17.8.2016. Arkistoitu 18.8.2016. Viitattu 17.8.2016. (englanniksi)
  360. Evans, Greg: Hulu Sets Fall Premieres: Slate Includes ‘Mindy Project’, ‘Marvel’s Runaways’ Deadline.com. 20.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 11.1.2018. (englanniksi)
  361. Marvel’s Runaways’ To End With Season 3 On Hulu Deadline. 18.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 28.12.2019. (englanniksi)
  362. Vary, Adam B.: Will Spider-Man Ever Connect With Sony's Other Marvel Movies? 'There Actually Is a Plan,' Says Exec Variety. 28.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)
  363. Meares, Joel: Kevin Feige Previews the MCU's Upcoming Phase 4: Shang-Chi, Eternals, No Way Home, Wakanda Forever, and More Rotten Tomatoes. 12.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)
  364. a b Sandwell, Ian: Spider-Man: No Way Home credits scene explained Digital Spy. 15.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)
  365. Debruge, Peter: 'Spider-Man: No Way Home' Review: Tom Holland Cleans Out the Cobwebs of Sprawling Franchise With Multiverse Super-Battle Variety. 13.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)
  366. Coggan, Devan: New Spider-Man: No Way Home trailer swings headfirst into the multiverse Entertainment Weekly. 16.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)
  367. Couch, Aaron: Marvel's Kevin Feige Talks 'Eternals' Ambition and That 'Venom' Surprise The Hollywood Reporter. 19.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)
  368. Vary, Adam B.: 'Spider-Man: No Way Home' Screenwriters Explain All Those Surprises and Spoilers: 'This Wasn't Just Fan Service' Variety. 30.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)
  369. Lussier, Germain: Morbius' End Credits Scenes Defy Logical Explanation Gizmodo. 1.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.5.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]