Captain Marvel (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Captain Marvel
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Tarina
Perustuu Roy Thomasin ja Gene Colanin luomaan sarjakuvahahmoon Carol Danvers
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Pinar Toprak
Kuvaaja Ben Davis
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Andy Nicholson
Pukusuunnittelija Sanja Milkovic Hays
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 124 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 152–175 miljoonaa $[2]
Tuotto 1,13 miljardia $[3][4]
Seuraaja The Marvels
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Captain Marvel on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Carol Danvers / Kapteeni Ihme. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) 21. elokuva ja kolmannen vaiheen yhdeksäs elokuva. Elokuvan ohjasivat Anna Boden ja Ryan Fleck, jotka myös käsikirjoittivat sen yhdessä Geneva Robertson-Dworetin kanssa. Elokuvan pääosissa ovat Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Annette Bening, Clark Gregg ja Jude Law. Elokuvassa Carol Danversista tulee yksi voimakkaimmista supersankareista joutuessaan vuonna 1995 osaksi kahden avaruusoliorodun välistä sotaa.

Carol Danversiin perustuva elokuva on ollut tuotannossa toukokuusta 2013 asti. Elokuvan alkuperäinen ensi-iltapäivämäärä julkistettiin lokakuussa 2014 ja huhtikuussa 2015 Nicole Perlmanin ja Meg LeFauven ilmoitettiin käsikirjoittavan elokuva, heidän toimitettua useita toteuttamisideoita hahmolle. Larson paljastettiin pääosan esittäjäksi vuoden 2016 San Diego Comic-Con Internationalissa. Boden ja Fleck kiinnitettiin ohjaajiksi huhtikuussa 2017. Saman vuoden elokuussa Robertson-Dworet palkattiin uudeksi käsikirjoittajaksi. Elokuvan tarina lainaa elementtejä vuoden 1971 sarjakuvatarinasta Krii-skrulli -sota. Sijaintien kuvaaminen alkoi tammikuussa 2018, kun taas varsinaiset kuvaukset alkoivat maaliskuussa ja päättyivät heinäkuussa, sijoittuen Kaliforniaan ja Louisianaan. Kuvausten alkaessa paljastettiin loput näyttelijät ja käsikirjoittajat. Jackson ja Gregg muokattiin jälkituotannossa digitaalisesti nuoremman näköisiksi.

Captain Marvel sai maailmanensi-iltansa Lontoossa 27. helmikuuta 2019. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 6. maaliskuuta 2019 ja Yhdysvalloissa 8. maaliskuuta 2019. Kriitikot ovat kehuneet elokuvaa ”viihdyttäväksi” ja ylistäneet Larsonin, Jacksonin ja Mendelsohnin roolisuorituksia sekä Jacksonin digitaalista nuorentamista, mutta toivoneet elokuvalta selkeämpää juonta ja enemmän jännitystä.[5] Se myös tuotti maailmanlaajuisesti yli 1,1 miljardia dollaria lipputuloina. Elokuvan jatko-osa, The Marvels, sai ensi-iltansa 10. marraskuuta 2023.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 kriiden pääplaneetta Halassa, muistinsa menettänyt Tähtijoukkojen jäsen Vers näkee jatkuvasti unia, joissa esiintyy eräs vanhempi nainen. Tähtijoukkojen komentaja ja Versin opettaja Yon-Rogg sekä kriiden hallitsijana toimiva orgaaninen tekoäly Korkein Äly neuvovat Versia unohtamaan unet ja pitämään tunteensa hallinnassa, jotta Vers oppisi myös hallitsemaan paremmin ainutlaatuista kykyään ampua ”fotonisäteitä”. Tähtijoukot yrittävät myöhemmin pelastaa planeetta Torfalta yhden vakoojistaan, joka oli joutunut skrullien, muodonmuuttajien ja kriiden vanhojen verivihollisten, vangiksi. Vers joutuu skrullien vangiksi ja kenraali Talos tutkii hänen muistiaan, kiinnostuen erityisesti muistoista, jotka koskevat Versin unissa esiintyvää naista, jonka nimeksi paljastuu Wendy Lawson. Vers tuhoaa skrullien aluksen ja tekee yhdellä sen pakokapseleista pakkolaskun Los Angelesiin.

Versin käytös herättää poliisien sekä kahden S.H I.E.L.D.-agentin, Nick Furyn ja Phil Coulsonin, huomion, mutta skrullien hyökkäys keskeyttää heidän tutkintansa. Vers saa yhdeltä skrulleista kristallin, joka sisältää hänen muistojaan ja takaa-ajon aikana Fury tulee tappaneeksi Coulsoniksi naamioituneen skrullin. Talos soluttautuu S.H.I.E.L.D.:iin naamioitumalla Furyn esimieheksi, johtaja Kelleriksi, ja pyytää Furya suostuttelemaan Versin yhteistyöhön heidän kanssaan. Furyn avulla Vers tutkii eräästä ilmavoimien tukikohdasta tietoja Lawsonin johtamasta Projekti Pegasuksesta, jonka tavoitteena oli valonnopeusmoottorin kehittäminen ja joka lopetettiin vuonna 1989 Lawsonin sekä erään koelentäjän kuoltua lento-onnettomuudessa. Vers huomaa muistuttavansa kuolleeksi ilmoitettua koelentäjää, vaikka lentäjän nimi oli poistettu dokumenteista, ja saa myös selville Lawsonin olleen oikeasti krii nimeltä Mar-Vell. Huomattuaan Taloksen soluttautumisen, Vers ja Fury pakenevat quadjet-rahtikoneella New Orleansiin mukanaan Mar-Vellin lemmikkikissa Goose.

Vers ja Fury saapuvat tapaamaan Projekti Pegasuksen toista koelentäjää Maria Rambeau’ta ja tämän tytärtä Monicaa. Vers saa tietää oikean nimensä olevan Carol Danvers ja että hän todella oli projektin kuolleeksi luultu koelentäjä. Talos saapuu paikalle ja paljastaa skrullien olevan oikeasti pakolaisia, joita Mar-Vell yritti auttaa löytämään uuden kodin kriiden tuhottua näiden alkuperäisen kotiplaneetan. He tutkivat Projekti Pegasuksessa käytetyn mustan laatikon nauhoitteen, jossa paljastuu, että Yon-Rogg oli aiheuttanut onnettomuuden ja sen jälkeen tappanut Mar-Vellin. Danvers oli Mar-Vellin ohjeiden mukaisesti tuhonnut koneen moottorin energiaytimen estääkseen Yon-Roggia saamasta sitä, mutta räjähdyksestä vapautunut energia oli antanut hänelle voimansa ja aiheuttanut hänen muistinmenetyksensä. Danvers, Fury, Maria, Talos ja Goose löytävät Maan kiertoradalta Mar-Vellin piilotetun aluksen, jossa osa eloonjääneistä skrulleista, mukaan lukien Taloksen vaimo Soren ja heidän tyttärensä, olivat suojelleet energiaytimen lähteeksi paljastunutta Tesseraktia.

Tähtijoukot hyökkäävät ja kytkevät Danversin Korkeimman Älyn virtuaalitodellisuuteen. Danvers kamppailee itsensä vapaaksi ja poistaa itsestään implantin, joka rajoitti hänen todellisia voimiaan. Kriitä vastaan käydyn taistelun aikana Fury ottaa mukaansa Tesseraktin ja Goosen, joka paljastuu flerken-rotuun kuuluvaksi avaruusolennoksi. Goose nielaisee Tesseraktin ja myöhemmin myös raapaisee Furyn vasemman silmän. Yon-Rogg kutsuu apuun Ronan Syyttäjän, jonka johtama laivasto ampuu ballistisia ohjuksia Maata kohti. Danvers pysäyttää Tähtijoukkojen jäsenet, tuhoaa ohjukset ja pakottaa Ronanin joukot perääntymään. Lopuksi hän pysäyttää Yon-Roggin ja lähettää hänet takaisin Halaan varoittaakseen Korkeimpaa Älyä aikomuksistaan lopettaa kriiden sodat. Danvers lähtee etsimään skrulleille uutta kotia ja tekee muokkauksia Furyn hakulaitteeseen, jotta tämä saisi yhteyden häneen tähtienväliseltäkin etäisyydeltä, mutta neuvoo käyttämään sitä vain hätätapauksissa. Fury alkaa suunnitella hanketta, jonka tarkoitus olisi koota Danversin kaltaisia henkilöitä suojelemaan Maata. Hän nimeää sen Danversin lentäjäkoodinimen ”Kostaja” mukaan ”Kostajat-hankkeeksi”.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa, 23 vuotta myöhemmin, Steve Rogers, Natasha Romanoff, Bruce Banner ja James Rhodes ovat löytäneet Furyn hakulaitteen,[a] kunnes Danvers ilmestyy ja kysyy missä Fury on.[b] Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa, vuonna 1995, Goose hyppää Furyn työpöydälle ja oksentaa Tesseraktin ulos.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brie Larson  Carol Danvers / Vers / Kapteeni Ihme  
 Samuel L. Jackson  Nick Fury  
 Ben Mendelsohn  Talos / Keller  
 Djimon Hounsou  Korath  
 Lee Pace  Ronan Syyttäjä  
 Lashana Lynch  Maria Rambeau  
 Gemma Chan  Minn-Erva  
 Annette Bening  Korkein Äly, Mar-Vell / Wendy Lawson  
 Clark Gregg  Phil Coulson  
 Jude Law  Yon-Rogg  
 Rune Temte  Bron-Char  
 Algenis Pérez Soto  Att-Lass  
 Mckenna Grace  13-vuotias Carol Danvers  
 Akira Akbar  Monica Rambeau  
 Matthew Maher  Norex  
 Chuku Modu  Soh-Larr  
 Vik Sahay  torfalainen  
 Colin Ford  Steve Danvers  
 Kenneth Mitchell  Joseph Danvers  
 Pete Ploszek  Bret Johnson  
 London Fuller  6-vuotias Carol Danvers  
 Azari Akbar  5-vuotias Monica Rambeau  
 Robert Kazinsky  motoristi The Don  
 Matthew ”Spider” Kimmel  lentäjä Spider  
 Stephen ”Cajun” Del Bagno  lentäjä Cajun  
 Sharon Blynn  Soren  
 Auden L. Ophuls  G’iah (yhdessä Harriet L. Ophulsin kanssa)  
 Harriet L. Ophuls  G’iah (yhdessä Auden L. Ophulsin kanssa)  
 Stan Lee  mies metrossa (cameo)  
 Kelly Sue DeConnick  nainen metroasemalla (cameo)  
 Chris Evans  Steve Rogers (cameo)  
 Mark Ruffalo  Bruce Banner (cameo)  
 Scarlett Johansson  Natasha Romanoff (cameo)  
 Don Cheadle  James ”Rhodey” Rhodes (cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olemme puhuneet paljon perikuvista, siitä mistä haluamme tämän elokuvan kertovan ja siitä miten kirjoittaa vahva naispuolinen supersankari ilman, että se on kuin Teräsmies, jolla on rinnat, ... Meg [LeFauve] ja minä kävimme läpi pitkän aivoriihin ja otimme itsemme kiinni ja sanoimme, ’Hetkinen, mitä me sanomme voimallisista naisista?’ Sitten meidän on sanottava, ’Miksi olemme niin riippuvaisia siitä? Meidän pitäisi vain kertoa paras mahdollinen tarina ja rakentaa paras hahmo.’ Ja sitten meillä on tämä jatkuva edestakaisin kulkeminen siinä miten kertoa tarina, joka on pakottava, viihdyttävä, liikuttava erinomainen ja hauska, ja oltava tietoisia siitä mitä nämä suuremmat vaikutukset mahtavat olla.

Nicole Perlman, yksi käsikirjoittajista. [7]

Toukokuussa 2013 Marvel Studios oli laatinut käsikirjoituksen Neiti Ihmeestä, joka oli Carol Danversin alkuperäinen supersankarinimi.[8] Tuottaja Louis D’Esposito ilmoitti studion olevan kiinnostunut naisvetoisesta supersankarielokuvasta sanomalla, ”elokuvissamme on vahvoja naispuolisia hahmoja Mustasta Leskestä Pepper Pottsiin ja Peggy Carteriin eikä sitä koskaan tiedä. Ehkä voimme tehdä sivullisen elokuvan joko yhdelle heistä tai Kapteeni Ihmeelle.”[9] Marvel Studiosin puheenjohtaja Kevin Feige sanoi, että jos Marvel tekisi naisvetoisen elokuvan, hän suosisi eniten ”kokonaan uutta hahmoa [Marvel Cinematic Universeen], tehdä alkuperätarina. Olemme puhuneet paljon [Kapteeni Ihmeestä]. Luulen, että se olisi erittäin siistiä.”[10] Elokuussa 2014 Feige totesi, että Musta Pantteri ja Kapteeni Ihme ovat ”kumpikin hahmoja, joista pidämme, ja kehitystyö on tehty ja jatkamme siihen mitä on tehtävä” ja studiolta usein kysyttiin, ”enemmän kuin Iron Man 4, enemmän kuin Avengers 3 ... Luulen, että siinä on jotain mihin meidän on kiinnitettävä huomiota.”[11]

Lokakuussa 2014 Feige ilmoitti Captain Marvelin saavan ensi-iltansa 6. heinäkuuta 2018 osana MCU:n elokuvien kolmatta vaihetta. Hän sanoi, ”Tämän Kapteeni Ihmeen nimi on Carol Danvers. Tätä elokuvaa on työstetty jo yhtä pitkään kuin Doctor Strange tai ennen kuin Guardians of the Galaxy sai ensi-iltansa, ja että yksi avainasioista oli selvittää mitä halusimme tehdä sillä. Hän seikkailunsa ovat maanpäälliset, mutta voimat kosmisesta maailmasta.”[12] Feige mainitsi myös, että käsikirjoittaja ja ohjaaja paljastettaisiin ”hyvin pian” ja että Marvel harkitsi naispuolisia elokuvantekijöitä, sanoen ”teimme sen mitä olemme aina tehneet, eli etsimme parhaita elokuvantekijöitä, parhaita käsikirjoittajia ja parhaita mahdollisia ohjaajia. Joten en aio sanoa, että aiomme palkata ketään mistään tietystä väestöryhmästä, mutta tapaamma paljon ihmisiä.”[13]

Helmikuussa 2015 Marvel ilmoitti uudeksi ensi-iltapäivämääräksi 2. marraskuuta 2018.[14] Huhtikuun alussa Feige paljasti Kapteeni Ihmeen olleen Avengers: Age of Ultron käsikirjoituksen varhaisessa luonnoksessa, mutta poistettiin myöhemmin, koska ”se ei tuntunut oikealta hetkeltä. Emme halunneet esitellä häntä lentämässä puvussaan ennen kuin tiedätte kuka hän on ja kuinka hänestä tuli se mikä on.”[15] Hän sanoi, että Marvel oli valmis julkistamaan elokuvan käsikirjoittajat ”toivottavasti seuraavan viikon tai kahden aikana”,[16] ja keskellä huhtikuuta toinen Guardians of the Galaxyn käsikirjoittajista Nicole Perlman ja toinen elokuvan Inside Out – mielen sopukoissa käsikirjoittajista Meg LeFauve paljastettiin käsikirjoittajiksi.[17] Kaksikko kokosi yhteen käsikirjoittajatiimin tehtyään vaikutuksen Feigeen erillisillä ideoillaan hahmosta ja alkoivat työstää elokuvaa kuukauden sisällä.[18][19] LeFauve löysi hahmon statuksen naispuolisena supersankarina sekä ”ihmeellisenä” että haasteena ja sanoi ”kuinka vaikeaa se tulee olemaan, koska hän on niin voimakas? Emme halua Teräsmies-kirousta. ’Mikä on hänen haavoittuvaisuutensa?’ on se mitä meidän tulee selvittää.”[20] Toukokuuhun mennessä Marvel oli keskustellut Ava DeVernayn kanssa joko Captain Marvelin tai Black Pantherin ohjaamisesta.[21] Kuukauden kuluttua Feigen vahvisti asian, sanoen, että oli neuvotellut DuVernayn ja lukuisten muiden ohjaajien kanssa ja odotti päätöksen tehtävän vuoden 2015 aikana.[22] Syyskuussa Feige sanoi, että näyttelijöiden valinta alkaisi vasta vuonna 2016, koska ”olemme käsikirjoittamassa elokuvaa, selvittämässä millaisen haluamme Carol Danversin olevan, ja sen, että millaisen rakenteen me todella haluamme elokuvalle ja mikä on hänen roolinsa muissa kolmannen vaiheen elokuvissa.” Tuottaja Jeremy Latcham tarkensi, että ”hahmon oikein toteuttamisessa on kova vaiva. Haluamme varmistaa, että tiedämme kuka [hahmo] on ennen kuin pohdimme kenen pitäisi näytellä häntä.”[23] Lokakuussa 2015 Marvel siirsi ensi-iltaa jälleen ja ilmoitti uudeksi päivämääräksi 8. maaliskuuta 2019.[24]

Brie Larson mainostamassa Captain Marvelia vuoden 2016 San Diego Comic-Con Internationalissa

Feige ilmoitti huhtikuussa 2016, että ohjaaja paljastettaisiin ”seuraavan kuukauden tai kahden aikana” ja että ensimmäiset näyttelijät paljastettaisiin keskellä vuotta 2016. Hän myös mainitsi elokuvan kertovan kuinka Carol Danversista tulee Kapteeni Ihme.[25] Seuraavan kuukauden aikana indie-elokuvantekijä Emily Carmichaelin nimi nousi esiin mahdollisena ohjaajaehdokkaana,[26] ja kesäkuussa Brie Larson nousi esiin vahvimpana ehdokkaana Kapteeni Ihmeen näyttelijäksi.[27][28] Larson vahvistettiin hahmon näyttelijäksi vuoden 2016 San Diego Comic-Con Internationalissa.[29] Samalla Feige sanoi ohjaajien haun rajoittuneen ”kymmenen ehdokkaan listaan”, ja toivoi voivansa julkistaa ohjaajan ”kesän lopussa.”[30] Perlman paljasti elokuussa, että hahmon alkuperätarina olisi elokuvassa erilainen, koska sarjakuvissa se muistutti liikaa Vihreän Lyhdyn tarinaa, sanoen, ”on paljon mitä pitää keksiä uudelleen. Hän on myös oma persoonansa ja mahtava hahmo. Olemme tietoisia siitä mitä muissa Marvel-elokuvissa tapahtuu ja varmistettava, että hänen oma tarinansa on ainutlaatuinen ja sopii tähän samassa ajassa kulkevaan maailmaan.”[31] Feige selitti tämän myöhemmin, sanoen, ”luulen, että meillä on upea ja ainutlaatuinen tapa” kertoa hänen tarinansa, ”tarinan ytimen” keskittyessä siihen kuinka Danvers löytää rajansa ja haavoittuvaisuutensa. Hän lisäsi myös, että Kapteeni Ihme olisi ”voimakkain hahmo, joka on koskaan esitelty” elokuvissa ja ”tulee todistamaan itsensä hyvin tärkeäksi hahmoksi universumillemme”.[32]

Lokakuussa 2016 Feige myönsi, että ohjaajan julkistaminen kesti odotettua pidempää, sanoen, ”yritämme saada vähän enemmän tarinaa asetettua ennen kuin tuomme elokuvantekijän mukaan” puhumaan aiheesta. Feige kuvaili haluaan palkata naispuolinen ohjaaja, sanomalla, ”luulen, ettei se ole edellytys mahtavan version tekemiselle Captain Marvelista, mutta se on jotain mitä pidämme tärkeänä,” lisäten, että oli myös tärkeää saada projektiin naisen ääni, vaikka he eivät tietäisi paljon sarjakuvista; ”heidän täytyy vain rakastua siihen, kunhan se on esitelty heille. On hämmästyttävää nähdä kaikkia elokuvantekijät lukemassa [lähdemateriaalin] läpi ja tietävän, ’ai, nainen kirjoittaa nyt,’” puhuen erityisesti Kelly Sue DeConnickin sarjakuvista.[32] Feige odotti ohjaajan paljastettavan vuoden 2016 lopussa.[33] Perlman ja LeFauve kuitenkin näyttivät laatimansa käsikirjoituksen vasta joulukuussa, jolloin lisätapaamiset ohjaajaehdokkaiden kanssa venyivät vuoden 2017 alkuun.[34]

Helmikuussa 2017 Perlman sanoi, että vaikka hän ja LeFauve palkattiin jo vuotta aiemmin, kaksikko oli vasta nyt saanut ”marssikäskyn” aloittaa käsikirjoittaminen, sanoen, että yksi viivästymisen syistä oli selvittää mihin osaan MCU:ta elokuva sopisi. Samaan aikaan Perlman keskusteli hahmon feminiinisyydestä, sanomalla, ”luulen, että on taipumus käydä edestakainen keskustelu siitä, että ’pitäisikö sen vaikuttaa tarinaan lainkaan?’ vai ’pitäisikö sen vaikuttaa kirjoittamiseen?’ Luulen, että on tärkeää varmistaa, ettei Kapteeni Ihme ole sankari feminiinisyytensä vuoksi. Hän on hyvin voimakas hahmo ja hänen naisellisuutensa on osa sitä voimaa.” Perlman myös lisäsi, että on yleisiä kestoilmaisuja, joita voidaan pitää naispuolista hahmoa halveeraavina mutta ei miespuolista hahmoa, ”on asioita, joita en ajattelisi kahdesti Rautamiehestä, mutta joita voisi ajatella kahdesti Kapteeni Ihmeestä.”[35]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseessä ei ole supersankari, joka on täydellinen tai toisesta maailmasta tai yhteydessä mihinkään jumalalliseen... mikä tekee hänestä erikoisen on se miten inhimillinen hän on. Hän on hauska, mutta ei aina kerro parhaita vitsejä. Ja hän voi olla itsepäinen ja varomaton eikä tee aina täydellisiä päätöksiä itsensä kannalta. Mutta sisimmässään hänellä on niin paljon sydäntä ja ihmisyyttä — ja kaikki sen sekavuudesta.

Anna Boden, toinen Captain Marvelin ohjaajista.[36]

Marvel palkkasi Anna Bodenin ja Ryan Fleckin ohjaamaan Captain Marvelin. Kaksikko palkattiin, kun he olivat tehneet vaikutuksen Marveliin ”aina uudelleen ja uudelleen” useissa tapaamisissaan hahmon vision suhteen ja kokemuksellaan sekä televisiossa että elokuvissa.[37] Feige huomautti, että hän ja Marvel olivat vaikuttuneita Bodenin ja Fleckin kyvystä ”luoda hahmolle yksittäinen matka” kaikissa töissään, lisäten, ”tarinat, joita he ovat kertoneet, ovat niin monipuolisia, mutta aiheesta riippumatta, he voivat sukeltaa niihin ja hioutua sisään hahmon historiaan.” Feige tunsi ylivoimaisesti, että elokuvan ”tarvitsee kertoa kolmiulotteisesta ja monikerroksiselta Carol Danvers -hahmolta. Sinun on voitava jäljittää hänet ja seurata häntä ja ymmärtää häntä kaikissa vaiheissa elokuvaa, huolimatta siitä kuinka paljon visuaalisia tehosteita ja avaruusaluksia ja pahiksia täyttää kuvan. Se on tärkeää.”[38] Kuvausten suunniteltiin alkavan tammikuussa 2018,[39] mutta Feige sanoi toivovansa kuvausten alkavan helmikuussa 2018.[40]

Heinäkuussa 2017 paljastettiin, että Samuel L. Jackson esiintyisi elokuvassa, palaten Nick Furyn rooliin.[41] Vuoden 2017 San Diego Comic-Conissa Feige vahvisti Jacksonin esiintymisen elokuvassa ja että Captain Marvel sijoittuisi 1990-luvulle ja että skrullit toimisivat roistoina, mahdollistaen The Avengers -lehden sarjakuvatarinan Krii-skrulli -sota aineksien käytön elokuvassa.[42][43] Asettamalla elokuvan sijoittumaan 1990-luvulle, Feige huomautti sen mahdollistavan Danversin "olla erityinen sankari, mutta sijoittaa sen MCU:n aikajanalle."[44] The Hollywood Reporter vertasi elokuvan tapahtuma-aikaa Captain America: The First Avengeriin sekä DC Extended Universen elokuvaan Wonder Woman, jotka sijoittuivat vuosikymmenien taakse menneisyyteen.[45]

Elokuvan ohjaajat, Ryan Fleck ja Anna Boden, Pentagonissa maaliskuussa 2019.

Saman kuukauden aikana California Film Commission antoi 20,7 miljoonan verohyvityksen elokuvan tuotannolle,[46] ensimmäiset 100 miljoonaa käytettiin osavaltion päteviin menoihin,[47] Kalifornian toimiessa Captain Marvelin pääkuvauspaikkansa. D’Esposito sanoi, että oli ”hyvin jännittävää” saada Captain Marvel -elokuva kyseiseen osavaltioon, koska Marvel Studios päätoimipaikka ja jälkituotantolaitokset sijaitsevat myös siellä, lisäten ”tulemme tehostamaan tuotantoprosessiamme tälle ja muille työstämillemme elokuville samanaikaisesti”.[46]

Elokuun puolivälissä Marvel palkkasi Geneva Robertson-Dworetin Captain Marvelin uudeksi käsikirjoittajaksi LeFauven siirryttyä toiseksi Disney Animationin elokuvan Giganticin ohjaajista.[48] Perlman vahvisti lähtönsä projektista ja sanoi, että hänen ja LeFauven työstämä tarina tultaisiin säilyttämään lopullisessa käsikirjoituksessa.[49] Robertson-Dworet kuvaili elokuvaa toimitakomediaksi ja muokkasi käsikirjoituksen samanlaiseksi kuin alkuperäisen Tomb Raiderille (2018) tekemänsä käsikirjoituksen, ennen kuin kyseiselle elokuvalle päätettiin antaa dramaattisempi sävy. Hän lisäsi, että luovalle tiimille oli myös tärkeää säilyttää elokuvan koomiset elementit sekä Danversin hahmon ”erittäin huvittava ääni”, sillä Danvers ”on yksi huvittavimmista sarjakuvahahmoista. Hän on niin nenäkäs ja älykäs, ettei kuuntele kenenkään arvosteluja”. Robertson-Dworet myös antoi Bodenille kunnian Danversin äänen muokkaamisesta elokuvaan sopivaksi sekä halusta ”kaivertaa oma polkumme ja varmistaa, ettemme vain viivyttelisi samalla alueella [Wonder Womanin julkaisun jälkeen], ja näyttää kaiken sen mihin naiset ovat kykeneviä.”[50] Feige lisäsi Captain Marvel sisältävän "sosältävän viitteitä suosimiimme ”90-luvun toimita elokuviin”, kuten Terminator 2 – Tuomion päivä, ”upeat katutason tappelut, katutason takaa-ajokohtaukset, ja sen sellaista hupia”, koska 1990-luvun toimintagenre oli jotain, mitä Marvel Studios ei ollut vielä tutkinut. Hän lisäsi myös, että iso osa elokuvasta sijoittuisi ulkoavaruuteen.[44] DeConnickin lisäksi California Institute of Technologyn Institute for Quantum Information and Matterin kvanttifyysikko Spyridon Michalakis toimi elokuvan tieteellisenä konsulttina.[51][52]

Lokakuussa kuvausten ilmoitettiin alkavan maaliskuussa 2018. Feige kuvaili elokuvaa ”isoksi osaksi” kohti Avengers: Endgamea, joka saisi ensi-iltansa Captain Marvelin jälkeen ja sanoi, että tarina sijoittuu samoihin aikoihin MCU:n kaikkien kolmen vaiheen tapahtumien kanssa.[53] Samalla viikolla Ben Mendelsohn oli neuvotteluissa elokuvan päävihollisen roolista.[54] Mendelsohn oli aiemmin tehnyt yhteistyötä Bodenin ja Fleckin kanssa elokuvassa Mississippi Grind ja ohjaajat kaavailivat häntä Captain Marvelin roiston näyttelijäksi jo silloin, kun elokuvan tarinan suunnittelu alkoi. Heti ohjaajien keskusteltua roolista hänen kanssaan, Mendelsohn ”myöntyi nopeasti tavoittelemaan” sitä.[55] Marraskuussa Jude Law’n raportoitiin osallistuneen neuvotteluihin Danversin mentorin roolista.[56] Tammikuussa 2018 DeWanda Wise valittiin näyttelemään Maria Rambeau’ta ja lisäksi vahvistettiin Mendelsohnin ja Law’n roolivalinnat.[57][58] Saman kuukauden aikana paljastui, että Robert Kazinsky näyttelee myös elokuvassa.[59] Feige totesi Law’n olleen näyttelijä, jota Marvel oli ”ihaillut jo kauan ja halunneet löytää roolin elokuviimme”, tuntien hänen osansa Captain Marvelissa olleen ”tavallisesta poikkeava”. Law tunsi Marvelin olleen ”mielenkiintoinen osapuoli, johon liittyä, mielenkiintoisella hetkellä näiden valta-asemassa. Minulle on kiintoisa leikkipaikka työskentelyyn” huomattaen myös Marvelin ”vaivannäön [viime vuosina] erilaisilla äänillä varustettujen ohjaajien palkkaamiseen”.[60]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijaintien kuvaukset alkoivat tammikuun 2018 lopussa.[61][62] Kuvauspaikoilta otetut kuvat näyttivät Larsonin vihreässä ja mustassa puvussa, perinteisen punaisen ja sinisen puvun sijasta. Feige vastasi tähän sanomalla Marvelin hyväksyvän riskin kuvien vuotamisesta seurauksena sijaintien kuvaukselle ja tunsi, että ”useimmat ihmiset ovat riittävän järjissään tietääkseen, että he näkevät kulissien takaista kuvaa, täysin ilman kontekstiä." Hän lisäsi, että iso osa elokuvan kohtauksista kuvattaisiin kyseisessä paikassa.[62]

Kuukausi myöhemmin Gemma Chan valittiin näyttelemään Minn-Ervaa.[63] Maaliskuun aikana Wise joutui vetäytymään roolistaan, televisiosarjan She’s Gotta Have It roolinsa kuvausaikataulun vuoksi.[64] Seuraavana päivänä Lashana Lynch osallistui neuvotteluihin Wisen korvaajaksi.[65] Viikkoa myöhemmin Marvel vahvisti Mendelsohnin, Lynchin, Chanin, Law’n roolivalinnat ja paljasti aiemmissa MCU-elokuvissa näytelleiden Djimon Hounsoun, Lee Pacen ja Clark Greggin palaavan Korathin, Ronan Syyttäjän ja Phil Coulsonin rooleihin. Näyttelijäkaartiin liittyivät myös Algenis Pérez Soto, Rune Temte ja Mckenna Grace.[66][67] Lisäksi paljastettiin että LaFauven, Perlmanin ja Robertson-Dworetin lisäksi myös Boden, Fleck sekä Liz Flahive ja Carly Mensch ovat kreditoitu elokuvan käsikirjoittajiksi.[66] The Hollywood Reporterin Richard Newby kommentoi, että Korathin, Ronanin ja Coulsonin (edellisissä elokuvissa esiintyneiden kuolleiden hahmojen) esiintymisen elokuvassa ”antoi MCU:ssa toisen ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa joitain hahmoja, jotka eivät näyttäneet täyttä potentiaaliansa, antamaan mahtaville näyttelijöille, erityisesti kovaonnisille roistoille, mahdollisuuden tuoda rooleistaan esille enemmän kuin mitä alkuperäinen mahdollisuus salli... Captain Marvel antaa näiden hahmojen tulla merkittävämmiksi, ja vaikka heidän kohtalonsa ovat sinetöity, heidän menneisyytensä ja tarinansa voivat muuttaa näkökulmamme heihin kokonaan.”[68]

Varsinaiset kuvaukset alkoivat Kaliforniassa 19. maaliskuuta 2018,[69][46] Guardians of the Galaxyn, Avengers: Age of Ultronin ja Doctor Strangen kanssa aiemmin työskennelleen Ben Davisin toimiessa kuvaajana.[66] Vuoteen 1986 sijoittuva karnevaalikohtaus, jossa esiintyvät sekä Danvers että Fury, kuvattiin myöhemmin Jim Racing Clubilla, Oxnardissa.[70] Captain Marvelin sekä muiden suuren budjetin elokuvien kuvaaminen Los Angelesissa auttoi Kalifornian verohyvitysohjelmaa nostamaan elokuvatuotantoa alueella 11,7 prosentilla 2018 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mikä oli vuoden 2017 samaan ajankohtaan verrattuna ensimmäinen kaksinumeroinen kasvu tuotannossa sitten vuoden 2015 neljännen vuosineljänneksen.[71] Kuvausten oli tarkoitus sijoittua huhtikuun aikana myös Shaver Lakeen Fresnon ulkopuolelle,[72] mutta se viivästyy toukokuun puoleenväliin.[73] Huhtikuun lopussa Feige ilmoitti, että kuvaukset olivat melkein puoliksi tehty.[74] Seuraavan kuukauden aikana Annette Bening liittyi näyttelijäkaartiin.[75] Kalifornian osuus kuvauksista päättyi 23. kesäkuuta 2018 ja tuotanto tulee siirtymään Fresnoon, Baton Rougeen ja New Orleansiin kahden viimeisen kuvausviikon ajaksi.[66][76] Kuvaukset päättyivät virallisesti 6. heinäkuuta 2018.[77]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2018 Chuku Modun paljastettiin näyttelevän elokuvassa.[78] Syyskuussa 2018 Entertainment Weekly paljasti ensimmäiset viralliset kuvat Danversin Kapteeni Ihmeen puvusta. Samalla paljastettiin Mendelsohnin, Lynchin, Soton ja Temten roolihahmot sekä vahvistettiin Gracen rooli nuorena Carol Danversina.[36][79][80][81] Joulukuussa 2018, Marvel julkaisi elokuvan virallisen julisteen, jossa Perlman sekä Joe Shrapnel ja Anna Waterhouse olivat kreditoitu tarinan laatimisesta sekä Boden, Fleck, Robertson-Dworet, ja Jac Schaeffer käsikirjoituksesta.[82] Schaeffer oli aiemmin palkattu tammikuussa 2018 käsikirjoittamaan Black Widow.[83] Sarjakuvista tuttu kissaksi naamioitunut ja Danversin lemmikkinä esiintynyt flerken nimeltä Chewie (nimetty Tähtien sota -hahmo Chewbaccan mukaan), esiintyy uudella nimellä Goose. Nimi tulee elokuvan Top Gun – lentäjistä parhaat (1986) hahmon Nick ”Goose” Bradshaw’n kutsumanimestä.[84] Goosen esittämisestä vastaa neljä oikeaa kissaa: Reggie, Archie, Rizzo ja Gonzo. Kelly Sue DeConnickilla kerrottiin olevan cameorooli.[85] Mutta koska Larson oli allerginen kissoille, hänen kohtauksissaan Goose toteutettiin joko tietokoneanimaatiolla tai realistisena nukkena.[86] Helmikuussa 2019 Akira Akbarin paljastettiin näyttelevän Monica Rambeau’ta, joka on elokuvassa vasta lapsi.[87] Lisäksi Beningin ja Law’n vahvistettiin näyttelevän Ylintä Tajuntaa (elokuvassa Korkeinta Älyä) ja komentaja Yon-Roggia.[88][89] Visuaalisten efektien luomisesta vastasivat Animal Logic, Cantina Creative, Digital Domain, Framestore, Industrial Light & Magic, Lola VFX, Luma Pictures, RISE, Rising Sun Pictures, Scanline VFX ja Trixter,[90] Lola VFX:n toteuttaessa myös Jacksonin ja Greggin näyttämisen nuoremmilta.[91]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2018 Clark Gregg vihjaili elokuvan soundtrackin sisältävän lauluja 1990-luvulta.[92] Seuraavan kuukauden aikana Pinar Toprakin paljastettiin säveltävän elokuvan musiikki, mikä tekisi hänestä ensimmäisen naispuolisen säveltäjän MCU-elokuville.[93]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 San Diego Comic-Conissa näytettiin elokuvaa varten tehtyä kosenptitaidetta.[42] Kesäkuussa 2018 Feige paljasti ensimmäinen kuvan Larsonista Danversin roolissa CineEurope-tapahtumassa.[94]

Ensimmäinen traileri esitettiin 18. syyskuuta 2018 Good Morning America -ohjelmassa.[95] Sitä katsottiin ensimmäisten 24 tunnin aikana 109 miljoonaa kertaa, mikä teki siitä 11. eniten siinä ajassa katsotun trailerin.[96] Toinen traileri julkaistiin 3. joulukuuta 2018, Washington Redskinsin ja Philadelphia Eaglesin välisen Monday Night Football -ottelun puoliajalla.[82]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Captain Marvel sai ensiesityksensä Lontoossa 4. maaliskuuta 2019.[97] Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 6. maaliskuuta 2019 ja Yhdysvalloissa 8. maaliskuuta 2019.[98][24] Alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 6. heinäkuuta 2018,[12] ennen kuin helmikuussa 2015 ensi-iltaa siirrettiin Spider-Man: Homecomingin sovittamiseksi julkaisuaikatauluun ja uudeksi päivämääräksi ilmoitettiin 2. marraskuuta 2018.[14] Lokakuussa 2015 ensi-iltaa siirrettiin jälleen Ant-Man and the Waspin sovittamiseksi aikatauluun.[24]

Kotimedia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Captain Marvel oli ensimmäinen Walt Disney Studios Motion Picturesin levittämä elokuva, jota ei julkaistu Pohjois-Amerikassa Netflixissä, Disneyn päätettyä Netflixin kanssa sopimansa lisensointisopimuksen vuoden 2019 aikana. Disney+ oli Yhdysvalloissa ainoa tilausvideopalvelu, johon Captain Marvel tuli katsottavaksi.[99]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Marvels

The Marvels sai ensi-iltansa Suomessa 8. marraskuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 10. marraskuuta 2023.[100][101] Elokuvan ohjasi Nia DaCosta,[102] ja käsikirjoitti Megan McDonnell.[103] Larson palasi rooliinsa,[103] minkä lisäksi Teyonah Parris ja Iman Vellani palasivat Disney+-sarjoista WandaVision (2021) ja Ms. Marvel (2022) näyttelemään aikuista Monica Rambeau’ta ja Kamala Khania / Neiti Ihmettä.[104] Zawe Ashton näyttelee elokuvan roistoa, Dar-Bennia.[105]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jonka aktivoituminen näytettiin elokuvassa Avengers: Infinity War (2018).
  2. Anthony ja Joe Russo ohjasivat kohtauksen johdatukseksi Avengers: Endgamen (2019) tapahtumiin.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Walt Disney Motion Picture Studios: Captain Marvel Press Kit wdsmediafile.com. Arkistoitu 5.3.2019. Viitattu 5.3.2019. (englanniksi)
  2. Film Application Details - Open World Louisiana Entertainment. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2018. (englanniksi)
  3. Captain Marvel Box Office Mojo. Viitattu 5.6.2019. (englanniksi)
  4. Captain Marvel (2019) The Numbers. Viitattu 6.9.2021. (englanniksi)
  5. Michallon, Clémence: Captain Marvel' reviews round-up: What critics are saying about new superhero movie starring Brie Larson The Independent. 5.3.2019. Viitattu 10.3.2019. (englanniksi)
  6. Travis, Ben & Hewitt, Chris: Captain Marvel: 15 Spoiler Facts From Directors Anna Boden And Ryan Fleck Empire. 11.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 26.4 2019. (englanniksi)
  7. Watercutter, Angela: Writing Captain Marvel Is Much Harder Than Penning Guardians of the Galaxy Wired. 10.7.2015. Arkistoitu 11.7.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  8. Kit, Borys & Bond, Paul: Marvel Cliffhanger: Robert Downey Jr.'s $50 Million Sequel Showdown The Hollywood Reporter. 7.5.2013. Arkistoitu 10.3.2014. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  9. Lesnick, Silas: Marvel Studios Wants a Female-Led Superhero Film ComingSoon.net. 5.9.2013. Arkistoitu 29.8.2014. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  10. Faraci, Devin: Kevin Feige On Marvel’s Responsibility To Be Diverse And A Possible Captain Marvel Movie Badass Digest. 14.3.2014. Arkistoitu 29.8.2014. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  11. Cornet, Roth: Black Panther - Marvel Head Says Fans Want Black Panther and Captain Marvel IGN. 18.8.2014. Arkistoitu 29.8.2014. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  12. a b Storm, Marc: Captain Marvel Soars Into the Marvel Cinematic Universe Marvel.com. 28.10.2014. Arkistoitu 28.10.2014. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  13. Sciretta, Peter: Watch: All Of Your Marvel Phase 3 Questions Answered By Marvel Head Kevin Feige /Film. 28.10. 2014. Arkistoitu 30.10.2014. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  14. a b Strom, Marc: Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films Marvel.com. 10.2.2015. Arkistoitu 10.2.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  15. Wickman, Kase: Here’s Why You Won’t See Captain Marvel In ‘Avengers: Age Of Ultron’ MTV. 12.4.2015. Arkistoitu 14.4.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  16. Lussier, Germain: Kevin Feige Phase 3 Updates: ‘Thor: Ragnarok,’ ‘Black Panther,’ ‘Inhumans’ and ‘Captain Marvel’ /Film. 12.4.2015. Arkistoitu 13.4.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  17. Strom, Marc: Nicole Perlman & Meg LeFauve to Write Marvel's 'Captain Marvel' Marvel.com. 20.4.2015. Arkistoitu 20.4.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  18. Kit, Borys: 'Captain Marvel' Movie Targets 'Inside Out' and 'Guardians' Writers The Hollywood Reporter. 13.4.2015. Arkistoitu 13.4.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  19. Brown, Tracy: Kevin Feige on how Marvel's new Spider-Man will be different, and missing Comic-Con Los Angeles Times. 29.6.2015. Arkistoitu 30.6.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  20. Goldberg, Matt: ‘Captain Marvel’ Co-Writer Meg LeFauve on Approaching a Powerful Female Superhero Collider.com. 8.10.2015. Arkistoitu 10.10.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  21. Sneider, Jeff: Marvel Courting Ava DuVernay to Direct Diverse Superhero Movie (Exclusive) The Wrap. 12.5.2015. Arkistoitu 13.5.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  22. Kilday, Gregg: Paul Rudd and Marvel's Kevin Feige Reveal 'Ant-Man's' Saga, from Director Shuffle to Screenplay Surgery to Studio's "Phase Three" Plans The Hollywood Reporter. 24.6.2015. Arkistoitu 24.6.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  23. McNally, Victoria: Keep Your ‘Captain Marvel’ Casting Ideas Coming — Marvel Studios Is Listening MTV. 30.9.2015. Arkistoitu 1.10.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  24. a b c Strom, Marc: Marvel Studios Phase 3 Update Marvel.com. 8.10.2015. Arkistoitu 8.10.2015. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  25. Davis, Erik & Huver, Scott: Here's When We'll Know Who's Starring In And Directing Marvel's 'Captain Marvel' Movie Fandango. 11.4.2016. Arkistoitu 12.4.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  26. Kit, Borys: Steven Spielberg, Colin Trevorrow Reteam to Produce Family Adventure 'Powerhouse' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 23.7.2016. Arkistoitu 18.5.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  27. Kroll, Justin: Brie Larson the Frontrunner to Play Captain Marvel (EXCLUSIVE) Variety. 1.6.2016. Arkistoitu 2.6.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  28. Kit, Borys & Ford, Rebecca: Brie Larson Circling 'Captain Marvel' Superhero Movie The Hollywood Reporter. 1.6.2016. Arkistoitu 2.6.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  29. Breznican, Anthony: Brie Larson officially announced as Captain Marvel Entertainment Weekly. 23.7.2016. Arkistoitu . (englanniksi)
  30. Starnes, Joshua: Comic-Con: Kevin Feige, Directors and Stars on the Marvel Cinematic Universe ComingSoon.net. 24.7.2016. Arkistoitu 25.7.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  31. Forte, Vin: ‘Any Time with Vin Forte’ Episode 27: “Rocket Launches and Writing Retreats” [Guest: Nicole Perlman] Any Time with Vin Forte. 10.8.2016. Arkistoitu 11.8.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi) Transcription of interview: Anhalt, Bobby: Captain Marvel’s Origins Being Changed to Avoid Green Lantern Comparisons Screen Rant. 11.7.2016. Arkistoitu 11.8.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  32. a b Schwartz, Terri: Why Hiring A Female Director For Captain Marvel Is Important To Kevin Feige IGN. 12.10.2016. Arkistoitu 13.10.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  33. Buchanan, Kyle: Kevin Feige Says Brie Larson’s Captain Marvel Will Be the Strongest Superhero Yet Vulture. 21.10.2016. Arkistoitu 21.10.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  34. Kroll, Justin: Captain Marvel Update: Studio getting treatment on script soon. Meetings with directing candidates to follow but not till the new year twitter.com. 14.12.2016. Arkistoitu 15.12.2016. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  35. Greene, Jamie: Episode 115: Nicole Perlman GeekDadThe Great Big Beautiful Podcast. 7.2.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi) Relevant transcriptions from Comic Book Resources()
  36. a b Coggan, Devan: Brie Larson takes flight as Captain Marvel on this week’s EW cover Entertainment Weekly. 5.9.2018. Arkistoitu 6.9.2018. Viitattu 5.9.2018. (englanniksi)
  37. Kroll, Justin: ‘Captain Marvel’ Finds Directors in Anna Boden, Ryan Fleck (EXCLUSIVE) Variety. 19.4.2017. Arkistoitu 19.4.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  38. Buchanan, Kyle: After Signing Two Indie Directors, What Is Kevin Feige’s Plan for Captain Marvel? Vulture. 1.5.2017. Arkistoitu 2.5.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  39. King, Michael: 'Captain Marvel' reportedly headed for January production start in Atlanta WXIA-TV. 27.3.2017. Arkistoitu 29.3.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  40. Kroll, Justin: ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’: First Reactions Tease ‘Emotional’ Film ‘Full of Surprises’ Variety. 18.4.2017. Arkistoitu 19.4.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  41. Breznican, Anthony: Samuel L. Jackson will bring Nick Fury to Captain Marvel Entertainment Weekly. 7.7.2017. Arkistoitu 8.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  42. a b Lang, Brent: ‘Captain Marvel’ Will Be Set in the ’90s With Skrulls as Villains Variety. 22.7.2017. Arkistoitu 23.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  43. Sobon, Nicole: Captain Marvel: Feige Reveals Kree/Skrull War Influences Comic Book Resources. 23.7.2017. Arkistoitu 23.7.2017. Viitattu 3.8.2017. (englanniksi)
  44. a b Breznican, Anthony: Marvel Studios chief Kevin Feige on the future of Black Panther, Captain Marvel, X-Men — and beyond Entertainment Weekly. 9.3.2018. Arkistoitu 9.3.2018. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
  45. A '90s-Set 'Captain Marvel' Movie Opens Up Worlds of Possibilities The Hollywood Reporter. Arkistoitu 23.7.2017. Viitattu 23.7.2017. (englanniksi)
  46. a b c Patten, Dominic: ‘Captain Marvel,’ ‘Island Plaza’ & ‘Midway’ Among Films Awarded CA Tax Credits Deadline.com. 24.7.2017. Arkistoitu 24.7.2017. Viitattu 25.7.2017. (englanniksi)
  47. Fuster, Jeremy: ‘Captain Marvel’ Gets Slice of $68 Million California Tax Break TheWrap. 24.7.2017. Arkistoitu 24.7.2017. Viitattu 25.7.2017. (englanniksi)
  48. Fleming Jr., Mike: Marvel Taps Geneva Robertson-Dworet To Script ‘Captain Marvel’ Deadline.com. 15.8.2017. Arkistoitu 15.8.2017. Viitattu 15.8.2017. (englanniksi)
  49. Briers, Michael: Outgoing Captain Marvel Screenwriter Rubbishes Talk Of Page-One Rewrite We Got This Covered. 17.8.2017. Arkistoitu 17.8.2017. Viitattu 2017. (englanniksi)
  50. Nolfi, Joey: Captain Marvel screenwriter teases 'sassy,' 'smartass' Carol Danvers in action-comedy Entertainment Weekly. 1.3.2018. Arkistoitu 2.3.2018. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
  51. Nemiroff, Perri: Brie Larson Talks ‘Captain Marvel’ and Her Goal to Make Art That Lasts Collider. 4.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  52. King, Darryn: The Science (and the Scientists) Behind ‘Ant-Man’ The New York Times. 6.7.2018. Arkistoitu 24.10.2018. Viitattu 9.11.2018. (englanniksi)
  53. Erbland, Kate: Kevin Feige Reveals How Women Could Contribute to the Marvel Universe After Phase Three IndieWire. 23.10.2017. Arkistoitu 23.10.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
  54. Ramos, Dino-Ray: Ben Mendelsohn In Negotiations For Villain Role In ‘Captain Marvel’ Deadline.com. 24.10.2017. Arkistoitu 25.10.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
  55. Kroll, Justin: Ben Mendelsohn Eyed for Villain Role in ‘Captain Marvel’ (EXCLUSIVE) Variety. 24.10.2017. Arkistoitu 25.10.2017. Viitattu 25.10.2017. (englanniksi)
  56. Kroll, Justin: ‘Captain Marvel’: Jude Law Lands Male Lead Opposite Brie Larson (EXCLUSIVE) Variety. 22.11.2017. Arkistoitu 22.11.2017. Viitattu 23.11.2017. (englanniksi)
  57. Couch, Aaron: 'Captain Marvel' Casts 'She's Gotta Have It' Star DeWanda Wise The Hollywood Reporter. 4.1.2018. Arkistoitu 5.1.2018. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
  58. Coggan, Devan: Meet Maria Rambeau: Captain Marvel's Lashana Lynch introduces her high-flying Air Force pilot Entertainment Weekly. 6.9.2018. Arkistoitu 8.9.2018. Viitattu 13.9.2018. (englanniksi)
  59. Briers, Michael: Brie Larson Suits Up In Awesome New Set Photos From Captain Marvel We Got This Covered. 25.1.2018. Arkistoitu 17.2.2018. Viitattu 18.2.2018. (englanniksi)
  60. Coggan, Devan: Jude Law teases his ‘devout warrior’ character in Captain Marvel Entertainment Weekly. 6.9.2018. Arkistoitu 6.9.2018. Viitattu 13.9.2018. (englanniksi)
  61. Chitwood, Adam: Brie Larson's Captain Marvel Revealed in First Set Photos Collider. 25.1.2018. Arkistoitu 22.2.2018. Viitattu 24.2.2018. (englanniksi)
  62. a b Buchanan, Kyle: Kevin Feige on the Future of Marvel’s Women (Including Danai, Tessa, Brie, and Michelle) Vulture. 16.2.2018. Arkistoitu 17.2.2018. Viitattu 18.2.2018. (englanniksi)
  63. Tartaglione, Nancy: ‘Captain Marvel’: Gemma Chan Joins Cast As Minn-Erva Deadline. 26.2.2018. Arkistoitu 26.2.2018. Viitattu 27.2.2018. (englanniksi)
  64. Hipes, Patrick: DeWanda Wise Exits ‘Captain Marvel’ Role Deadline. 15.3.2018. Arkistoitu 15.3.2018. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
  65. Galuppo, Mia: Lashana Lynch Replacing DeWanda Wise in 'Captain Marvel' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.3.2018. Arkistoitu 16.3.2018. Viitattu 16.3.2018. (englanniksi)
  66. a b c d Dinh, Christine: Production Underway on Marvel Studios' 'Captain Marvel' Marvel.com. 26.3.2018. Arkistoitu 26.3.2018. Viitattu 26.3.2018. (englanniksi)
  67. Couch, Aaron: 'Captain Marvel' Rounds Out Cast with Familiar Marvel Names The Hollywood Reporter. 26.3.2018. Arkistoitu . Viitattu 27.3.2018. (englanniksi)
  68. Newby, Richard: 'Captain Marvel' Looks to the Past to Ensure Marvel's Future The Hollywood Reporter. 27.3.2018. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2018. (englanniksi)
  69. Sobon, Nicole: Captain Marvel Set Video Confirms Start of Production Comic Book Resources. 20.3.2018. Arkistoitu 20.3.2018. Viitattu 20.3.2018. (englanniksi)
  70. Leung, Wendy: Film crew arrives in Oxnard to shoot 'Captain Marvel' Ventura County Star. 23.3.2018. Arkistoitu 23.3.2018. Viitattu 26.3.2018. (englanniksi)
  71. Strauss, Bob: It took Captain Marvel’s help, but LA feature filming jumps 11.7 in the 1st quarter of 2018 Los Angeles Daily News. 18.4.2018. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2018. (englanniksi)
  72. Panoo, Ashleigh: Want to be in the new Marvel movie? It's filming at Shaver Lake The Fresno Bee. 30.3.2018. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2018. (englanniksi)
  73. Gonzalez, Liz: "Captain Marvel" movie shoot at Shaver Lake pushed back KMPH-TV. 2.4.2018. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2018. (englanniksi)
  74. Brockington, Ariana: Why ‘Captain Marvel’ Is Deeply Important to Nick Fury Variety. 24.4.2018. Arkistoitu 27.4.2018. Viitattu 29.4.2018. (englanniksi)
  75. Kit, Borys: Annette Bening Joining 'Captain Marvel' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 9.5.2018. Arkistoitu 10.5.2018. Viitattu 14.5.2018. (englanniksi)
  76. Erao, Matthew: Captain Marvel Co-Director Confirms Filming Will Finish In 2 Weeks Screen Rant. 23.6.2018. Arkistoitu 23.6.2018. Viitattu 25.6.2018. (englanniksi)
  77. Sobon, Nicole: Captain Marvel Wraps Principal Photography CBR. 7.7.2018. Arkistoitu . Viitattu 7.7.2018. (englanniksi)
  78. Barner, Katherine: 'Game of Thrones' Actor Chuku Modu Reportedly Cast in 'Captain Marvel' Complex. 14.7.2018. Arkistoitu 2.9.2018. Viitattu 2.9.2018. (englanniksi)
  79. Cardona, Ian: Captain Marvel’s Starforce Team Includes a Familiar GotG Face Comic Book Resources. 5.9.2018. Arkistoitu 6.9.2018. Viitattu 6.9.2018. (englanniksi)
  80. Anderton, Ethan: ‘Captain Marvel’ Photos Reveal the Skrulls, Ronan the Accuser, and Young Nick Fury /Film. 5.9.2018. Arkistoitu 6.9.2018. Viitattu 6.9.2018. (englanniksi)
  81. Radish, Christina: McKenna Grace on ‘The Bad Seed’ Series and Playing Young Captain Marvel Collider. 5.9.2018. Arkistoitu 6.9.2018. Viitattu 6.9.2018. (englanniksi)
  82. a b Ramos, Dino-Ray: Marvel Studios Releases ‘Captain Marvel’ Poster Ahead Of New Trailer Deadline Hollywood. 2.12.2018. Arkistoitu 3.12.2018. Viitattu 3.12.2018. (englanniksi)
  83. Barnhardt, Adam: 'Black Widow' Scribe Gets 'Captain Marvel' Screenwriting Credit ComicBook.com. 2.12.2018. Arkistoitu 3.12.2018. Viitattu 4.12.2018. (englanniksi)
  84. Damore, Meagan: Captain Marvel's Cat Gets a New Name Straight Out of the Danger Zone Comic Book Resources. 30.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 10.1.2019. (englanniksi)
  85. Nemiroff, Perri: ‘Captain Marvel’: 28 Things to Know About the Marvel Cinematic Universe Prequel Collider. 8.1.2019. Arkistoitu 8.1.2019. Viitattu 10.1.2019. (englanniksi)
  86. Coggan, Devan: Meet Goose the cat, the four-legged star of Captain Marvel Entertainment Weekyl. 1.3.2019. Viitattu 4.3.2019. (englanniksi)
  87. Lussier, Germain: A New Captain Marvel TV Spot Gives Us Hope for Marvel's Next Generation io9. 1.2.2019. Arkistoitu . Viitattu 2.2.2019. (englanniksi)
  88. Webber, Tim: Captain Marvel: Annette Bening Confirms Her Mysterious Role CBR. 22.2.2019. Viitattu 4.3.2019. (englanniksi)
  89. Booth, Kaitlyn: Behind-the-Scenes Featurette for Captain Marvel Teases the Starforce bleedingcool.com. 25.2.2019. Arkistoitu 26.2.2019. Viitattu 4.3.2019. (englanniksi)
  90. Frei, Vincent: Captain Marvel Art of VFX. 4.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 27.12.2018. (englanniksi)
  91. Radulovic, Petrana: How Marvel’s de-aging effects evolved to pull off Captain Marvel Polygon. 20.9.2018. Arkistoitu 21.9.2018. Viitattu 14.10.2018. (englanniksi)
  92. Abrams, Natalie: Captain Marvel to reveal Coulson's SHIELD origins, Clark Gregg says Entertainment Weekly. 18.5.2018. Arkistoitu 18.5.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
  93. Burton, Byron: 'Captain Marvel' Enlists Pinar Toprak as Composer The Hollywood Reporter. 14.6.2018. Arkistoitu 15.6.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
  94. Ritman, Alex: CineEurope: Disney Offers Glimpses of 'Toy Story 4,' 'Avengers 4,' 'Wreck-It Ralph 2' The Hollywood Reporter. 13.6.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.9.2018. (englanniksi)
  95. Tartaglione, Nancy: ‘Captain Marvel’ Trailer: Brie Larson’s Renegade Soldier Comes To Earth Deadline Hollywood. 18.9.2018. Arkistoitu 18.9.2018. Viitattu 4.12.2018. (englanniksi)
  96. Chichizola, Corey: The Captain Marvel Trailer Got An Incredible Number Of Views In Its First 24 Hours Cinema Blend. 20.9.2018. Arkistoitu 21.9.2018. Viitattu 4.12.2018. (englanniksi)
  97. Brie Larson oozes girl power at the Captain Marvel premiere as she opens up on fears over the role Evening Standard. 27.2.2019. Viitattu 28.2.2019. (englanniksi)
  98. Captain Marvel Finnkino. Arkistoitu 4.1.2019. Viitattu 3.1.2019.
  99. Barnes, Brooks: Disney’s Streaming Service Starts to Come Into Focus The New York Times. 5.8.2018. Arkistoitu . Viitattu 18.9.2018. (englanniksi)
  100. The Marvels Finnkino. Viitattu 17.2.2024.
  101. Couch, Aaron: Disney Pushes 'The Marvels' Out of Summer The Hollywood Reporter. 17.2.2023. Arkistoitu . Viitattu 8.4.2023. (englanniksi)
  102. Kroll, Justin: 'Captain Marvel 2': 'Candyman's Nia DaCosta To Direct Sequel Deadline Hollywood. 5.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 6.8.2020. (englanniksi)
  103. a b Kit, Borys: 'Captain Marvel 2' in the Works With 'WandaVision' Writer The Hollywood Reporter. 22.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 23.1.2020. (englanniksi)
  104. Rubin, Rebecca: Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5' Variety. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.4.2023. (englanniksi)
  105. Kroll, Justin: 'Captain Marvel 2': Zawe Ashton Tapped To Play Villain In Marvel Sequel Deadline Hollywood. 12.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Captain Marvel (elokuva).