Alien – ylösnousemus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alien: Ylösnousemus
Alien: Resurrection
Ohjaaja Jean-Pierre Jeunet
Käsikirjoittaja Joss Whedon
Hahmot
Dan O’Bannon
Ronald Shusett
Tuottaja Bill Badalato
Gordon Carroll
David Giler
Walter Hill
Säveltäjä John C. Frizzell
Kuvaaja Darius Khondji
Leikkaaja Hervé Schneid
Tuotantosuunnittelija Nigel Phelps
Pääosat Sigourney Weaver
Winona Ryder
Ron Perlman
Dominique Pinon
Gary Dourdan
Michael Wincott
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Ranska 6. marraskuuta 1997
Yhdysvallat 26. marraskuuta 1997
Suomi 6. maaliskuuta 1998
Kesto 114 min (teatteriversio)
116 min (erikoisversio)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 70 000 000 dollaria
Tuotto 161 295 658 dollaria
Edeltäjä Alien 3
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Alien – ylösnousemus (engl. Alien Resurrection) on Jean-Pierre Jeunet’n ohjaama tieteiselokuva vuodelta 1997. Se on Alien-elokuvasarjan neljäs osa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2379 eli aikaan 200 vuotta Alien 3:n tapahtumien jälkeen. Avaruusristeilijä MYA Aurigalla muutamat armeijan tiedemiehet kloonaavat Ellen Ripleyn (Sigourney Weaver) saadakseen haltuunsa hänen sisällään olevan Alienin. Ripley kuitenkin jätetään henkiin hänen ollessa mielenkiintoinen risteymä olion ja ihmisen välillä. Hänellä on muun muassa samankaltainen verityyppi kuin avaruusolioilla. Sillä aikaa avaruusalus Betty saapuu Aurigalle lastinaan pakastettuja ihmisiä, joista aiotaan tehdä isäntiä tuleville Alieneille.

Ripley tietää sisällään kasvaneen olion olevan kuningatar. Se lisääntyy, ja pakastetut ihmiset joutuvat sen jälkeläisten uhreiksi. Lopulta oliot karkaavat tiedemiesten hallinnasta. Kuningatar synnyttää odottamattomalla tavalla kohdustaan uuden, valkoisen Alienin, joka nimetään Newborniksi. Newborn on enemmän ihmisen kaltainen.

Bettyn miehistö saa tietää Aurigan tapahtumista vasta nähdessään yhden olioista. Palkkasoturit pakenevat aluksesta Ripleyn johdolla menettäen joukkonsa jäseniä. Lopulta selviytyneet pääsevät alukseensa ja lähtevät Bettyllä kohti Maata.

Newborn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newborn on Ellen Ripleyn sisältä syntyneen kuningattaren kohdusta syntynyt Alien. Se on ihmisen kaltainen Alien, joka on kuningatarta voimakkaampi, sillä se tappoi tämän yhdellä iskulla. Newborn tuntee kovaa kiintymystä Elleniin, koska se pitää tätä "äitinään".

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newborn näyttää enemmän ihmiseltä, kuten sen huomaa vaikka silmistä, jotka ovat kuin isot ihmisen silmät. Newborn eroaa myös muista Alieneista siten, että se on valkoinen.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sigourney Weaver  Ellen Ripley  
 Winona Ryder  Annalee Call  
 Dominique Pinon  Vriess  
 Ron Perlman  Johner  
 Gary Dourdan  Christie  
 Michael Wincott  Elgyn  
 Brad Dourif  Gediman  
 Leland Orser  Purvis  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien arvostelu elokuvasta oli pääosin negatiivinen. Kriitikko Jari Lindholm uskoi visuaalisen surrealistisista elokuvistaan tunnetun Jean-Pierre Jeunetin halunneen tehdä elokuvassa "hauskempaa ja terävämpää työtä", mutta "amerikkalainen tuotantokoneisto on tehnyt Jeunetin tyylistä sylttyä". Lindholm pohti elokuvan olevan "pikemminkin tavara kuin taideteos".[1]

Monet muut aikalaiskriitikot pitivät myös elokuvaa pettymyksenä; Chicago Sun-Timesin maineikas elokuvakriitikko Roger Ebert nimesi sen yhdeksi vuoden 1997 huonoimmista elokuvista, ja listasi sen olevan juoneltaan olematon, täynnä epäloogisuuksia ja visionääriohjaajastaan huolimatta visuaalisesti epäkiinnostava.[2]

Elokuvan käsikirjoittaja Joss Whedon oli myös tyytymätön lopputulokseen, ei siksi että käsikirjoituksesta oltaisiin liikaa poikettu, vaan koska se toteutettiin hänen mukaansa täysin väärin: näyttelijävalinnat olivat vääriä, lavastus oli väärin tehty, repliikit lausuttiin väärin ja elokuvan musiikki oli aivan vääränlaista. Whedon piti elokuvaa näistä syistä melkein katselukelvottomana.[3] Alkuperäisen Alien-elokuvan suunnittelija H.R. Giger puolestaan piti elokuvaa erinomaisena.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hirviön apea paluu Helsingin Sanomat. 6.3.1998. Viitattu 20.3.2021.
  2. Roger Ebert: Alien Resurrection movie review (1997) | Roger Ebert https://www.rogerebert.com/. Viitattu 20.3.2021. (englanniksi)
  3. Joss Whedon interview www.bullz-eye.com. Viitattu 20.3.2021.
  4. Alien Insurrection - Press Reaction hrgiger.com. Viitattu 20.3.2021.