The Cabin in the Woods

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Cabin in the Woods
Virallinen juliste
Virallinen juliste
Ohjaaja Drew Goddard
Käsikirjoittaja
Tuottaja Joss Whedon
Säveltäjä David Julyan
Kuvaaja Peter Deming
Leikkaaja Lisa Lassek
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Lionsgate Films
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 95 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 000 000 dollaria[1]
Tuotto 66 486 080 dollaria[2]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Cabin in the Woods on vuonna 2012 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen satiirinen kauhuelokuva, jonka on ohjannut Drew Goddard. Sen on käsikirjoittanut Goddard yhdessä tuottaja Joss Whedonin kanssa. Elokuvan pääosissa esiintyvät Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins ja Bradley Whitford.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanalaisessa Laitoksessa, kaksi keski-ikäistä teknikkoa, Sitterson ja Hadley, keskustelevat suunnitelmasta salaperäisen rituaalin varalle. Samankaltainen operaatio Tukholmassa on juuri epäonnistunut.

College-opiskelijat Dana, Holden, Marty, Curt ja Jules lähtevät viettämään viikonloppuaan syrjäiselle mökille. Sitterson ja Hadley manipuloivat heitä Laitoksesta käsin päihdyttämällä teinit psykotrooppisilla huumeilla, jotka haittaavat järkiperäistä ajattelua ja kasvattavat libidoa. He lyövät vetoa Laitoksen muiden osastojen kanssa siitä, että minkälainen hirviö hyökkää teinien kimppuun, ja keskustelevat muiden valtioiden epäonnistuneista rituaaleista.

Joukko löytää mökin kellarista eriskummallisia esineitä, mukaan lukien sadistisen perheensä hyväksikäyttämäksi joutuneen Patience Bucknerin päiväkirjan. Dana lausuu päiväkirjasta lukemansa latinankielisen loitsun ääneen, ja herättää tahattomasti Bucknerin zombiperheen eloon. Hadley saa Julesin ja Curtin harrastamaan seksiä vapauttamalla ilmaan feromoneja. Buckernit hyökkäävät ja mestaavat Julesin, mutta Curt pakenee ja hälyttää muut. Marihuanaa poltteleva Marty löytää kätkettyjä valvontalaitteita ennen kuin yksi Bucknereista raahaa hänet ilmeiseen kuolemaansa. Myöhemmin Laitoksen väki saa kuulla myös Japanin rituaalin menneen pieleen, mikä vahvistaa sen että Yhdysvaltain rituaali on ihmiskunnan viimeinen toivo.

Curt, Dana ja Holden yrittävät paeta heidän matkailuautollaan, mutta Sitterson saa tunnelin romahtamaan estäen heidän pakonsa. Curt hyppää rotkon yli moottoripyörällä, mutta törmää kesken hypyn näkymättömään voimakenttään. Dana ja Holden lähtevät matkailuautolla takaisin, kunnes sinne piiloutunut Buckner puukottaa Holdenia, joka ajaa matkailuauton järveen. Dana ui rantaan, mutta joutuu Bucknerin piirittämäksi. Kun Buckner hyökkää Danan kimppuun, Laitoksen henkilökunta juhlii Danan tulevaa kuolemaa ja rituaalin onnistumista.

Juhlat keskeytyvät, kun henkilökunta saa puhelun ”yläkerrasta”, jossa kerrotaan Martyn selvinneen. Marty pelastaa Danan ja vie hänet salaiseen hissiin. He matkaavat hissillä Laitokseen, missä joukko hirviöitä on vangittuina. Dana huomaa yhteyden hirviöiden ja mökin kellarin esineiden välillä, ja tajuaa esineiden päättävän mikä hirviö pääsee valloilleen. Kun Dana ja Marty joutuvat Laitoksen turvamiesten saartamiksi, he vapauttavat hirviöt, jotka teurastavat henkilökunnan.

Dana ja Marty pakenevat pidemmälle ja löytävät temppelin, missä he kohtaavat projektin johtajan (engl. The Director). Johtaja selittää, että maailmanlaajuisia rituaaleja pidetään vuosittain, joiden tarkoitus on lepytellä muuan Muinaisia, pahoja olentoja, jotka elävät maan alla. Muinaiset pidetään ainaisessa horroksessa vuosittaisen uhrauksen avulla, missä uhrataan viisi nuorta, jotka ovat tiettyjen arkkityyppien ruumiillistumia: huora (Jules), atleetti (Curt), oppinut (Holden), narri (Marty) ja neitsyt (Dana). Heidän kuolemansa järjestyksellä ei ole väliä, kunhan huora kuolee ensin ja neitsyt joko selviää tai kuolee viimeisenä. Johtaja kehottaa Danaa ampumaan Martyn, mikä päättäisi rituaalin ja pelastaisi ihmiskunnan. Pattitilanne keskeytyy, kun ihmissusi hyökkää Danan kimppuun. Patience Buckner saapuu ja surmaa Johtajan. Päätellen, ettei ihmiskunta ole pelastamisen arvoinen viattomien ihmishenkien kustannuksella, Dana ja Marty jakavat sätkän, samalla kun Muinaisen valtava käsi nousee temppelin pohjakerroksen läpi tuhoten sekä mökin että Laitoksen.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kristen Connolly  Dana  
 Chris Hemsworth  Curt  
 Anna Hutchison  Jules  
 Fran Kranz  Marty  
 Jesse Williams  Holden  
 Richard Jenkins  Sitterson  
 Bradley Whitford  Hadley  
 Brian White  Truman  
 Amy Acker  Lin  
 Tim De Zarn  Mordecai  
 Sigourney Weaver  Johtaja  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Cabin in the Woods sai yleisesti myönteisiä arvosteluja kriitikoilta. Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 92% kriitikoista antoi elokuvalle myönteisen arvostelun keskimääräisellä arvosanalla 7,8. Tulos perustui 253 arvosteluun. Kriitikoiden laajalti yhteiseksi näkemykseksi sivusto on koonnut seuraavaa: ”The Cabin in the Woods on hämmästyttävä meta-saavutus, joka pystyy olemaan sekä hauska, outo että pelottava -- usein samanaikaisesti.”[3] Metacritic keräsi elokuvalle 72/100 pistettä perustuen 40 arvosteluun, viitaten ”yleisesti myönteisiin arvosteluihin”.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, Grady: Box office preview: 'Cabin in the Woods' and 'Three Stooges' take on 'The Hunger Games' Entertainment Weekly. 12.4.2012. Viitattu 5.11.2015. (englanniksi)
  2. The Cabin in the Woods (2012) Box Office Mojo. Viitattu 5.11.2015. (englanniksi)
  3. The Cabin in the Woods (2012) Rotten Tomatoes. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
  4. The Cabin in the Woods Reviews Metacritic. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Canavan, Gerry: “Something Nightmares Are From”: Metacommentary in Joss Whedon’s The Cabin in the Woods. Slayage, 2013. Marquette University. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 13.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.