Dollhouse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dollhouse
Sarjan tunnus.
Sarjan tunnus.
Tyyli scifi
draama
Kestoaika 47–50 min (1. kausi)
42 min (2. kausi)
Luoja(t) Joss Whedon
Pääosissa Eliza Dushku
Harry Lennix
Fran Kranz
Tahmoh Penikett
Enver Gjokaj
Dichen Lachman
Olivia Williams
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Fox
Suomi Sub
Esitetty Yhdysvallat 2009-02-1313. helmikuuta 2009 – Yhdysvallat 2010-01-2929. tammikuuta 2010
Suomi 2010-03-1717. maaliskuuta 2010Suomi jatkuu edelleen
Tuotantokausia 2
Jaksoja 26
Tuotanto
Tuottaja(t) Eliza Dushku
Elizabeth Craft
Sarah Fain
Steven S. Deknight
Jane Espenson
Michele Fazekas
Tara Butters
Vastaava(t) tuottaja(t) Joss Whedon
David Solomon
Tim Minear
Tuotantoyhtiö(t) 20th Century Fox Television
Mutant Enemy Productions
Boston Diva Productions
Aiheesta muualla
IMDb

Dollhouse on Joss Whedonin luoma yhdysvaltalainen science fiction -televisiosarja. Sarja sai ensiesityksensä Fox-kanavalla 13. helmikuuta 2009, ja se päättyi kahden tuotantokauden jälkeen 29. tammikuuta 2010. Suomessa Sub on esittänyt ensimmäisen kauden keväällä 2010.

Dollhousessa seurataan salaperäisen yhtiön johtamia Nukkekoti-nimellä tunnettuja yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet laittomaan muistin ja persoonallisuuden pyyhkimiseen ja korvaamiseen. Aktiiveiksi kutsuttuja, persoonallisuudeltaan pyyhittyjä ihmisiä ohjelmoidaan rahakkaiden asiakkaiden toiveiden mukaan. Sarjan päähahmona on Eliza Dushkun esittämä aktiivi Echo, joka ryhtyy tutkimaan omaa ja Nukkekodin menneisyyttä sen jälkeen, kun Echon pyyhitty persoonallisuus alkaa vähitellen palata.

Sarjaa käsikirjoittaneet Jed Whedon ja Maurissa Tancharoen ovat jatkaneet tarinaa viisiosaisena sarjakuvana Dollhouse: Epitaphs. Sen ensimmäinen osa ilmestyi heinäkuussa 2011.

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Echo (Eliza Dushku) on Nukkekodin suosituin Aktiivi, joka alkaa kehittää omaa persoonaa pyyhkimisien lomassa ja ryhtyy selvittämään, kuka hän oikeasti on ja miten hän ja muut Aktiivit ovat joutuneet Nukkekotiin. Ennen muistinsa pyyhkimistä hän oli poliittinen aktivisti Caroline Farrell
 • Boyd Langton (Harry Lennix) on Echon valvoja, jolla on omat epäilyksensä Nukkekodista, mutta pitää ne itsellään. Hänet ylennetään myöhemmin korkeampaan virkaan.
 • Topher Brink (Fran Kranz) on Nukkekodin tiedemies, joka ohjelmoi uudet persoonat Aktiiveihin. Hän on hieman erakkoluontoinen, minkä vuoksi hänellä on lämmin side Aktiiveihin. Topherilla on Ivy-niminen apulainen.
 • Paul Ballard (Tahmoh Penikett) on FBI-agentti, joka saa nimettömältä lähteeltä vihjeitä Nukkekodista. Paulin työnantajat eivät häntä usko, joten hän alkaa omin päin tutkia Nukkekotia. Hän ystävystyy naapurinsa Mellien kanssa.
 • Victor (Enver Gjokaj) esiteltiin Ballardin venäläisenä tiedonantajana, ennen kuin paljastui Aktiiviksi. Victor ihastuu Sierraan, minkä tulisi olla mahdotonta persoonattomassa tilassa. Ennen muistinsa pyyhkimistä hän oli Afganistanin sotaveteraani Anthony Ceccoli.
 • Sierra (Dichen Lachman) on uusin Aktiivi. Hänellä on trauma, mikä johtuu hänen valvojastaan. Sierra ystävystyy Victorin kanssa. Ennen pyyhkimistään hän oli taiteilija Priya Tsetsang.
 • Adelle DeWitt (Olivia Williams) johtaa Los Angelesin Nukkekotia. Adelle on kylmä ja määrätietoinen nainen, mutta välillä hänen uskonsa Nukkekodin toimien hyvätahtoisuuteen horjuu.

Muissa rooleissa:

 • Laurence Dominic (Reed Diamond) on Nukkekodin turvallisuuspäällikkö, jolla on omat salaisuutensa.
 • Whiskey (Amy Acker) esiteltiin aluksi Nukkekodin lääkärinä, Claire Saundersina, ennen kuin paljastui ensimmäisen kauden lopussa Aktiiviksi.
 • November (Miracle Laurie) esiteltiin aluksi Ballardin naapurina Mellienä, mutta todellisuudessa hän on Nukkekodin lähettämä Aktiivi. Hänen oikea nimensä on Madeline Costley.
 • Alpha (Alan Tudyk) on Aktiivi, joka pakeni Nukkekodista saatuaan vahingossa 48 eri persoonallisuutta, tappaen samalla monia Aktiiveja ja Nukkekodin henkilökuntaa. Hänen oikea nimensä on Carl William Craft. Hän oli ennen nukkekotiin tuloaan rikollinen, joka oli tuomittu kidnappauksesta ja murhayrityksestä.

Näyttelijöiden valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dichen Lachman, Joss Whedon, Eliza Dushku ja Fran Kranz.

Joss Whedon keksi idean tv-sarjalle, kun hän lounasti Eliza Dushkun kanssa, joka oli aikaisemmin kysynyt olisiko hänellä töitä tarjottavana. Whedon rakensi sarjan Dushkun ympärille ja valitsi hänet päärooliin. Anya Colloff ja Amy McIntyre Britt, jotka olivat työskennelleet ennenkin Whedonin kanssa, valitsivat muut näyttelijät. 26. maaliskuuta 2008 ilmoitettiin virallisesti, että Tahmoh Penikett, Dichen Lachman, Fran Kranz ja Enver Gjokaj oltiin valittu esittämään päärooleja sarjassa.[1][2] Viikkoa myöhemmin 3. huhtikuuta ilmoitettiin Olivia Williamsin mukaan tulosta.[3] Kaksi viikkoa tästä Harry Lennix liittyi mukaan Boydin rooliin.[4] Samana päivänä Whedon ilmoitti, että Miracle Laurie ja Amy Acker oli valittu rooleihinsa.[5] He olivat myös viimeiset ensimmäisen tuotantokauden valinnat.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pääosassa on Echo, joka kuuluu salaiseen joukkoon, joita kutsutaan Aktiiveiksi. Aktiivit ovat ihmisiä, joiden persoonallisuus ja muistot on pyyhitty pois ja heihin voidaan ohjelmoida uusi persoona erilaisia tehtäviä varten, joita yleensä rikkaat ja vaikutusvaltaiset ihmiset tilaavat kukin omiin tarkoituksiinsa tietyksi ajaksi. Tehtäviensä välissä Aktiivien muistit pyyhitään jälleen ja he ovat persoonattomia ja lapsekkaita, ja he työskentelevät salaisessa Rossum Corporationin omistamassa Nukkekoti-nimisessä yrityksessä, joita on yhteensä 22 ympäri maailmaa.

Aktiiveilla on kullakin oma valvojansa, josta on jätetty muistijälki ja näin ollen Aktiiveilla on eräänlainen luottamuksellinen side valvojiinsa. Nukkekodin ja Aktiivien sopimus on viiden vuoden mittainen, minkä jälkeen Aktiiveille palautetaan heidän alkuperäiset persoonallisuutensa. Sarjassa seurataan Los Angelesin Nukkekodin henkilökuntaa, muita Aktiiveja sekä FBI-agentti Paul Ballardia, joka on kuullut huhuja mysteerisestä Nukkekodista ja ryhtyy selvittämään asiaa.

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Jaksot Esittäminen DVD-julkaisu
Alkoi Päättyi
1 13 Yhdysvallat 2009-02-1313. helmikuuta 2009
Suomi 2010-03-1717. maaliskuuta 2010[6]
Yhdysvallat 2009-05-088. toukokuuta 2009
Suomi 2010-05-2626. toukokuuta 2010[6]
Yhdysvallat 2009-07-2828. heinäkuuta 2009
Suomi 2010-06-1111. kesäkuuta 2010
2 13 Yhdysvallat 2009-09-2525. syyskuuta 2009 Yhdysvallat 2010-01-2929. tammikuuta 2010 Yhdysvallat 2010-10-1212. lokakuuta 2010
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alussa Echo alkaa muistaa asioita, vaikka hänen muistinsa pyyhitään tehtävien jälkeen. Uusi Aktiivi, Sierra, tuodaan Nukkekotiin. Samaan aikaan FBI-agentti Paul Ballard yrittää kerätä todisteita Nukkekodin olemassaolosta. Hän kuulee Caroline Farrellista, joka on Echon alkuperäinen persoona, venäläisen tiedonantajansa Lubovin avulla. Myöhemmin paljastuu, että Lubov on Victor-niminen Aktiivi. Paul ystävystyy naapurinsa Mellien kanssa ja heidän välinsä lämpenevät.

Victor alkaa vähitellen kiintyä Sierraan, mikä kiinnostaa tiedemies Topher Brinkiä ja lääkäri Claire Saundersia. Myös Sierra alkaa kasvattaa tunteita Victoria kohtaan. Sierra alkaa käyttäytyä omituisesti ja selviää, että hänen valvojansa on raiskannut hänet useita kertoja.

Echon alkaessa käyttäytyä "omin päin", Nukkekodin johtaja Adelle DeWitt ja turvallisuuspäällikkö Laurence Dominic huolestuvat. Dominic vaatii Echon laittamista mystiselle Ullakolle, mutta Echon valvoja Boyd Langton lupaa pitää Echoa silmällä. Adelle yrittää jäljittää Alphaa, joka on Nukkekodista karkuteille lähtenyt 48 eri persoonallisuutta saanut Aktiivi. Myöhemmin Dominic paljastuu NSA:n vakoojaksi, minkä seurauksena Adelle pyyhkii hänen persoonansa ja laittaa hänet Ullakolle.

Paul jatkaa tutkimuksiaan. Paljastuu, että Mellie on oikeasti Adellen lähettämä Aktiivi, November, jonka tehtävänä on tarkkailla Paulin tutkimuksia. Paul saa myöhemmin tietää tämän ja menee pois tolaltaan. Hän myöhemmin jäljittää Stephen Kepler -nimisen miehen, joka pystyy auttamaan häntä Nukkekodin etsimisessä. Miehet löytävätkin Nukkekodin ja murtautuvat sisälle, mutta Paul jää kiinni ja Stephen paljastuu Alphaksi. Alpha ottaa Echon mukaansa, pakenee ja ohjelmoi Echoon kaikki tämän persoonat, mitä tällä on ollut. Takaumista paljastuu, että tri Saunders on oikeasti Aktiivi, Whiskey, ja että Alpha oli ihastunut Echoon vielä Nukkekodissa ollessaan. Alpha yrittää käännyttää Echon puolelleen, mutta tämä kääntyy häntä vastaan, mikä johtaa jälleen hänen pakoonsa. Paul suostuu liittymään Nukkekotiin, jos Mellien alkuperäinen persoonallisuus palautetaan ja hänet päästetään vapaaksi, mihin Adelle suostuu.

Viimeinen jakso sijoittuu vuoteen 2019, jolloin muistinpyyhintäteknologia on riistäytynyt käsistä ja suurin osa ihmiskunnasta on ohjelmoitu raivotautisiksi. Tavallisten ihmisten joukko murtautuu hylätyn Nukkekodin tiloihin ja Whiskeyn avulla he ohjelmoivat erääseen pikkutyttöön Echon muistijäljen. Echon johdolla joukkio lähtee etsimään oikeata Echoa ja tämän ystäviä palauttaakseen ihmisten persoonat.

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alphan paosta on kulunut viisi kuukautta. Echon kaikki persoonat pyyhitään hänestä, mutta hän on tullut immuuniksi pyyhinnälle ja kykenee muistamaan kaiken. Paulista tulee hänen valvojansa ja yhdessä Echon kanssa he päättävät kaataa Rossum Corporationin ja kaikki Nukkekodit. Saunders masentuu saatuaan tietää olevansa Aktiivi ja myöhemmin hän jättää Nukkekodin.

Sierran tarina selviää: hänen alkuperäinen persoonansa on Priya Tsetsang, taiteilija, joka tuotiin skitsofreenikkona Nukkekotiin. Todellisuudessa hänen entinen rakastajansa ja Rossumin tärkeä osakas, Nolan Kinnard, oli huumannut hänet jäljitelläkseen skitsofreniaa. Nolan on tilannut Sierran Priyana rakastajakseen ja vaatii nyt naisen kokonaan itselleen. Topher lähettää alkuperäisen Priyan Nolanin luo ja tämä tappaa Nolanin, minkä jälkeen Priya suostuu palaamaan Nukkekotiin tajutessaan rakastavansa Victoria.

Washington D.C.:n Nukkekoti sieppaa Echon ja heidän tiedemiehensä Bennett Halverson kiduttaa Echoa, sillä hän oli Carolinen hyvä ystävä, kunnes Caroline petti hänet. Adellen ja Topherin hakiessa Echoa takaisin, Topher ihastuu Bennettiin. Paulin avustuksella Echo viimein luo itselleen kokonaisen persoonan. Hän myös oppii hyppimään kaikkien persooniensa välillä. Sillä välin Topher onnistuu keksimään käsilaitteen, jolla pystyy ohjelmoimaan sekunnissa kenet vain. Myöhemmin Echo ja Paul pelastavat Novemberin, joka oli siepattu Aktiiviksi Washingtonin Nukkekotiin.

Paul ja Echo saavat Boydin ja Topherin puolelleen salaliittoonsa. Alpha palaa kostaakseen ja kiduttaa Paulia jättäen hänet aivokuolleeksi. Ennen sitä hän ohjelmoi Paulin persoonan itseensä ja pakenee. Victorin sopimus tulee täyteen ja hänen alkuperäinen persoonansa, Anthony Ceccoli, päästetään takaisin normaaliin elämäänsä. Rossum Corporationin armeijajoukko kuitenkin värvää Anthonyn. Salassa Adellelta Sierra palautetaan Priyaksi ja he pelastavat Anthonyn. Priya ja Anthony päättävät paeta saatuaan viimein toisensa, mutta Adelle laittaa heidät ja Echon Ullakolle.

Ullakko paljastuu paikaksi, jossa henkilö vaivutetaan kooman kaltaiseen tilaan, jossa he ovat lukittuina mieleensä. Unissaan Echo etsii Priyan ja Anthonyn. He löytävät myös Rossum Corporationin toisen perustajan, Clyden, jonka avulla kolmikko onnistuu pääsemään Ullakolta. Samaan aikaan Boyd ja Topher ohjelmoivat Pauliin hänen oman persoonallisuutensa tehden hänestä Aktiivin. Adelle liittyy muiden joukkoon kaataakseen Rossumin.

Bennett kutsutaan kokoamaan Carolinen rikkinäinen muistilevy, jotta Echolle voitaisiin palauttaa hänen alkuperäinen persoonansa. Saunders palaa Nukkekotiin, mutta Rossum on tehnyt hänestä "nukkuvan Aktiivin" ja hän ampuu Bennettin. Murtunut Topher onnistuu kuitenkin kokoamaan Carolinen muistilevyn. Takaumista paljastuu, että Caroline oli aktivisti, joka oli päässyt Nukkekodin jäljille ja murtautunut Rossum Corporationin tiloihin ystävänsä Bennettin avustuksella. He jäivät kiinni ja Caroline lähetettiin Clyden luokse, jonka kumppaniksi paljastuu Boyd, joka manipuloi Carolinen suostumaan Aktiiviksi.

Caroline ohjelmoidaan Echoon, joka saa tietää totuuden Boydista. Boyd kuitenkin huumaa hänet ja lähtee muiden matkaan kaatamaan Rossum Corporationia. November ohjelmoidaan Mellieksi, koska Paul ei halua jättää häntä taakseen. Rossum yrittää valmistaa Echon selkäydinnesteen geeneistä immuniteetin pyyhkimisiin, mutta Priya ja Anthony tulevat apuun kuultuaan Boydista. Boyd muuttaa Mellien tappajaksi ja tämä yrittää tappaa Paulin, mutta Mellie onnistuu ottamaan hetkeksi hallinnan ja ampuu itsensä. Topher muuttaa lopulta Boydin Aktiiviksi suunnittelemallaan käsiaseella ja Echo antaa tälle pommin, jolla hän räjäyttää itsensä ja Rossumin keskustietokoneet.

Sarjan viimeinen jakso jatkuu ensimmäisen kauden lopusta vuonna 2020. Priyalla ja Anthonylla on poika, T. Topher on vankina Rossum Corporationilla, jonka johtajat ovat Aktiivien persoonia. Pelastettuaan Topherin Echo joukkoineen palaa Los Angelesiin, mutta matkalla Paul ammutaan kuoliaaksi. He majoittuvat Nukkekotiin, missä Echo murtuu ja Topher suunnittelee laitteen, jolla palauttaa kaikkien alkuperäiset persoonallisuudet. Hän uhraa itsensä räjäyttämällä pommin saadakseen laitteelle tarpeeksi suuren voimakkuuden. Adelle auttaa ihmisiä palaamaan elämiinsä, kun taas Priya, Anthony ja T pystyvät nyt aloittamaan normaalin elämän. Echo ohjelmoi Paulin muistot itseensä ja käy tyytyväisenä nukkumaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD-julkaisut Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Julkaisupäivä Jaksoja Lisämateriaali
1
11. kesäkuuta 2010
13
 • Kommenttiraidat jaksoihin "Ghost", "Man on the Street" ja "Epitaph One"
 • Alkuperäinen pilottijakso "Echo"
 • Koosteet "Making Dollhouse", "Coming Home", "Finding Echo",
  "Designing the Perfect Dollhouse" ja "A Private Engagement"
 • 23 poistettua kohtausta
2
13

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Dollhouse Casting Alert! E! Online. Viitattu 19. lokakuuta 2011. (englanniksi)
 2. Breaking: Battlestar Stud Playing Dollhouse with Dushku TV Guide. Viitattu 19. lokakuuta 2011. (englanniksi)
 3. Andreeva, Nellie: Olivia Williams cast in 'Dollhouse' 3. huhtikuuta 2008. The Hollywood Reporter. Viitattu 19. lokakuuta 2011. (englanniksi)
 4. Dos Santos, Kristin: Exclusive Pilot Details: Welcome to the Dollhouse! 16. huhtikuuta 2008. E! Online. Viitattu 19. lokakuuta 2011. (englanniksi)
 5. Whedon, Joss: Dollhouse gets a new cast member Whedonesque.com. 17. huhtikuuta 2008. Viitattu 19. lokakuuta 2011. (englanniksi)
 6. a b Dollhouse - Sarjaopas Telvis.fi. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]