Fray

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvaa. Yhtyeestä kertoo artikkeli The Fray.

Fray on yhdysvaltalaisen käsikirjoittaja-ohjaaja Joss Whedonin luoma ja Dark Horse Comicsin kustantama kahdeksanosainen sarjakuva, joka ilmestyi vuosina 2001–2003. Sarja kertoo tulevaisuuden vampyyrintappajan Melaka Frayn tarinan, ja se sijoittuu samaan maailmaan kuin Whedonin luoma televisiosarja Buffy, vampyyrintappaja. Sarjakuvan käsikirjoitti Whedon. Karl Moline piirsi ja Andy Owens puolestaan väritti sen. Frayn kaikki osat on julkaistu myös yhtenä albumina.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan alkaessa pahat demonit, vampyyrit mukaan lukien, on karkotettu maan päältä. Viimeisimmän tappajan kutsumisesta on kulunut vuosisatoja, ja tappajaa opastaneesta valvojien neuvostosta on tullut pieni ja tehoton ryhmittymä.

Karkotuksestaan huolimatta vampyyrit onnistuvat palaamaan takaisin maapallolle, ja uusi tappaja joudutaan jälleen kutsumaan. Uudeksi tappajaksi valitaan varkaan ammattia elääkseen harjoittava Melaka ”Mel” Fray. Valvojien neuvoston kyvyttömyyden takia neutraaleina pysyttelevien demonien ryhmä lähettää Melin oppaaksi demoni Urkonnin. Urkonnin tarkoitus on paitsi opastaa Melia tiellä tappajaksi myös valmistella häntä tulevaa sotaa varten.

Läpäistyään rankan koulutuksen Mel on valmis tappelemaan vampyyreitä vastaan. Eräs hänen kohtaamistaan vampyyreistä on hänelle entuudestaan tuttu; vuosia sitten vampyyri nimeltä Icarus hyökkäsi Melin ja hänen kaksoisveljensä Harthin kimppuun. Kamppailussa Mel haavoittui vakavasti, kun taas hänen veljensä Harth sai surmansa vampyyrin kynsissä. Pian kuitenkin selviää Harthin olevan yhä elossa. Tosin hänestä on tullut vampyyri, ja Melillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin kohdata veljensä taistelussa. Aluksi Mel on vastahakoinen taistelemaan veljeään vastaan, mutta hänen mielensä muuttuu kun hän löytää ystävänsä Loon kuolleena. Raivostuneena Mel käy vampyyreita vastaan mukanaan joukko poliiseja, jotka hänen vanhempi sisarensa Erin on onnistunut saamaan mukaan taisteluun.

Suuren taistelun alkaessa jättiläismäinen demoni lentää paikalle. Urkonn kertoo Melille otuksen olevan portti demonimaailmaan ja että sen kautta saapuu pian lisää demoneja. Tappaja antaa otuksen syödä itsensä, kapuaa sen aivoihin ja surmaa otuksen. Ryömiessään ulos kuolleesta demonista Mel kohtaa veljensä Harthin. Tämän suunnitelmat ovat pilalla, joten Harth suutelee sisartaan hyvästiksi ja pakenee paikalta. Taistelun jälkeen Mel tapaa Urkonnin. Hän kertoo tälle tietävänsä, ettei vampyyri voinut surmata Loota. Hän tietää myös, että todellisuudessa tytön surmasi Urkonn. Sen jälkeen Mel surmaa Urkonnin.

Keskeiset hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Melaka ”Mel” Fray on uusin vampyyrintappaja, valittu, jonka tehtävänä on taistella pimeyden voimia vastaan. Hänellä ei kuitenkaan ole kaikkia tappajien voimia, sillä häneltä puuttuvat menneisyydestä ja tulevaisuudesta kertovat unet. Mel pohtii usein mitä tulevaisuus tappajana häneltä vaatii.
  • Urkonn on demoni, joka on valittu opastamaan uutta tappajaa. Hänen tehtävänsä on kouluttaa ja valmistella Melia tulevaa sotaa varten. Aluksi Melin ja Urkonnin suhde on tiukan ammattimainen, mutta lopulta he alkavat ystävystyä keskenään. Mel joutuu kuitenkin surmaamaan Urkonnin demonin tapettua Melin ystävän Loon.
  • Harth Fray on Melin kaksoisveli. Vuosia sitten Harth pelasti itsensä kuolemalta muuttamalla itsensä vampyyriksi. Nyt Melin on kohdattava veljensä taistelussa. Vampyyrivoimiensa lisäksi Harthilla, tappajan kaksoisveljellä, on tappajille kuuluva kyky nähdä unia sekä menneisyydestä että tulevaisuudesta.

Yhtäläisyydet Buffyyn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Buffy että Fray sijoittuvat samaan Joss Whedonin luomaan maailmaan, ja tämän takia ne jakavat joitakin yhtäläisyyksiä. Esimerkiksi Frayssa esiintyvä viikate on tärkeässä roolissa myös useassa Buffyn seitsemännen tuotantokauden jaksossa. Melaka Fray itse muistuttaa Buffy Summersin vaihtoehtoista minää sarjan kolmannen kauden jaksosta Toivomus. Myös Buffy on viitannut Frayhin: sarjan kahdeksatta tuotantokautta kuvaavassa sarjakuvassa eräs sarjan henkilö nähdään lukemassa Fray-sarjakuvaa.


Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.