Titan A.E.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Titan A.E.
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Graeme Revell
Leikkaaja
  • Bob Bender
  • Paul Martin Smith
  • Fiona Trayler
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta
Kesto 95 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Titan A.E. on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut Don Bluthin ohjaama animaatioelokuva.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 3028, ihmiskunta on oppinut matkustamaan syvemmälle avaruuteen ja kommunikoimaan eri avaruusoliorotujen kanssa. Mutta heidän Titan-projektinsa saa ilkeän drejeiksi kutsutun avaruusoliorodun huomion. Drejien hyökätessä Maahan, projektin päätutkija, professori Sam Tucker, lähettää poikansa Calen avaruusolioystävänsä Tekin kanssa yhdellä evakuointialuksista, poistuessaan itse työtovereineen Maasta hyperavaruuteen Titan-avaruusaluksella. Drejien emoalus tuhoaa Maan ja Kuun, minkä jälkeen ihmiset ajautuvat nomadimaiseen elämäntyyliin, ja avaruusolioiden pilkkaamiksi.

15 vuotta myöhemmin, Cale työskentelee Tau 14 -romunkeräysasemalla. Hän tapaa avaruusalus Valkyrien kapteeni Joseph Korson. Korso paljastaa Samin koodanneen Calelle annettuun sormukseen kartan Titanin olinpaikkaan ja Tek kertoo kuinka Titanin löytämisestä riippuisi koko ihmiskunnan tulevaisuus. Drejit hyökkäävät asemalle ja Cale joutuu pakenemaan Valkyrien miehistön mukana, johon kuuluvat Korson lisäksi aluksen lentäjä, ihmisnainen nimeltä Akima, sekä eri avaruusoliorotuihin kuuluvat perämies Preed, aseasiantuntija Stith ja tiedemies Gune.

Planeetta Sesharrimilla, lepakkoa muistuttavan Gaoul-rodun avulla he tulkitsevat karttaa ja saavat selville Titanin olevan Andali Nebulassa. Drejit hyökkäävät ja kaappaavat Calen ja Akiman. Saatuaan Calen kartasta tiedon Titanin olinpaikasta, he lähettävät Akiman kapselissa avaruuteen ja heittävät Calen tyrmään. Korson ryhmä löytää Akiman kauppa-alus Sorokselta, kun taas Cale pakenee ja palaa heidän luokseen drejeiltä varastetulla hävittäjällä. Lisäksi Calen kartta on muuttunut ja näyttää nyt Titanin lopullisen sijainnin.

Hakiessaan lisävarusteita ihmisten avaruusasemalta Uudesta Bangkokista, Cale ja Akima saavat tietää Korson ja Preedin olevan pettureita, jotka olivat menettäneet uskonsa ihmiskuntaan ja aikovat siksi johdattaa drejit Titanin luokse. Cale ja Akima pääsevät pakoon, mutta jäävät Uuteen Bangkokiin, kun Korson ryhmä jatkaa Titanille. Uuden Bangkokin asukkaiden avulla, Cale ja Akima korjaavat vanhan aluksen nimeltä Phoenix ja lähtevät sillä päästäkseen Titanille ennen Korsoa.

Titan löytyy Andali Nebulassa sijaitsevan Tigrinin jäärenkaitten keskeltä. Astuttuaan sisään Cale ja Akima löytävät DNA-näytteitä Maan eläinlajeista sekä holograafisen viestin Calen isältä. Viestissään Sam kertoo, että Titan oli suunniteltu luomaan Maan kaltainen elinkelpoinen planeetta, mutta aluksen energiakennot olivat lähes tyhjät prosessin käynnistämiseksi. Korso ja Preed saapuvat paikalle ja keskeyttävät viestin. Preed yrittää pettää Korson, mutta Korso vääntää hänen niskansa. Drejit hyökkäävät Titaniin, ja muut Valkyrien miehistön jäsenet pitävät ne kiireisinä, samalla kun Cale yrittää muuntaa Titanin imemään drejit - jotka koostuvat puhtaasta energiasta - aluksen energiakennoihin niiden lataamiseksi. Calen suunnitelma saa Korson uskon ihmiskunnan pelastumiseen palautumaan ja hän uhraa itsensä auttaakseen Calea korjaamaan aluksen rikkinäisen virtareleen. Korjauksen valmistuttua, Cale aktivoi prosessin ja Titan imee drejien emoaluksen virrakseen, tappaen samalla drejit, muuntaakseen jäärenkaat uudeksi asuinkelpoiseksi planeetaksi.

Vuoden kuluttua, uudella planeetalla, jota Cale kutsuu "Bobiksi", Cale ja Akima seisovat vesisateessa. Stith ja Gune lähtevät Valkyriella samalla kun ihmisten siirtolaisia saapuu aluksillaan planeetalle aloittamaan uuden elämän.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Englanninkielinen Suomenkielinen Rooli
Matt Damon (aikuinen)
Alex D. Linz (nuori)
Paavo Kerosuo (aikuinen)
? (nuori)
Cale Tucker, romunkerääjä, jonka hallussa on kartta Titanin olinpaikkaan
Bill Pullman Heikki Sankari Joseph Korso, Valkyrien kapteeni
John Leguizamo Seela Sella Gune, grepoan-rotuun kuuluva Valkyrien päätiedemies
Nathan Lane Eero Saarinen Preed, akrennialainen ja Valkyrien perämies
Janeane Garofalo Ona Kamu Stith, sogowan-rotuun kuuluva Valkyrien asespesialisti
Drew Barrymore Maija Kinnunen Akima Kunimoto, Valkyrien lentäjä
Ron Perlman Jussi Lampi professori Sam Tucker, Calen isä ja Titan-projektin johtava tutkija
Tone Lōc Tuomo Holopainen Tek, Sam Tuckerin ystävä, joka huolehti Calesta 15 vuotta
Jim Breuer Petri Hanttu Tau 14:n kokki
Christopher Scarabosio Christopher Scarabosio (ei dubattu) drejien kuningatar
Jim Cummings Eero Saarinen Chowquin, Calen esimies Tau 14:llä
Charles Rocket Markku Riikonen Firrikash, työntekijä Tau 14:llä
Ken Campbell Kari Tamminen Po, työntekijä Tau 14:llä
Charles Rocket Markku Riikonen orjakaupan vartija
Tsai Chin Maija-Liisa Peuhu vanha nainen Uudessa Bangkokissa
Crystal Scales Heljä Heikkinen tyttö Uudessa Bangkokissa
David L. Linder Ralf Öhberg Uuden Bangkokin pormestari

Muissa rooleissa: Petri Hanttu, Mari Vainio, Kari Tamminen

  1. Varjola, Markku: Elokuvien ensi-illat Suomessa 2000–2007, s. 12. Helsinki: Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL ry, 2008. Arkistoitu 16.10.2013. (pdf) (viitattu 18.11.2012).
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.