Alien (rotu)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alien
Alien elokuvassa Alien vs. Predator
Alien elokuvassa Alien vs. Predator
Luoja(t) Dan O’Bannon
Ronald Shusett
H.R. Giger
Elokuva Alien – kahdeksas matkustaja (1979)
Aliens – paluu (1986)
Alien³ (1992)
Alien – ylösnousemus (1997)
Alien vs. Predator (2004)
Aliens vs. Predator 2 (2008)
Näyttelijä(t)

Alien – kahdeksas matkustaja

Bolaji Badejo (Alien)

Percy Edwards (ääninäyttelijä)

Aliens – paluu

Carl Toop (sijaisnäyttelijä)

lukuisia sijaisnäyttelijöitä

Alien³

Tom Woodruff Jr

Alien – ylösnousemus

Tom Woodruff Jr.

Joan LaBarbara (ääninäyttelijä)

Archie Hahn (ääninäyttelijä)

Alien vs. Predator & Aliens vs. Predator 2

Tom Woodruff Jr.

Alien eli Xenomorph on Alien- ja Alien vs. Predator -elokuvissa, videopeleissä ja sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen parasitoidilaji, joka tappaa ihmisiä. Alienit elävät hierarkkisissa yhteiskunnissa, joita johtavat naaraat. Ne eivät käytä teknologiaa, mutta niiden biologinen voima ja kestävyys on suunnaton sekä niillä on luonnostaan erittäin vahvat hampaat (mukaan lukien alienin kieli, jossa on toinen pienempi suu) ja kynnet aseistuksenaan. Alienin veri on keltaista, voimakasta ja erittäin syövyttävää happoa. Myös alienin häntä on erittäin voimakasrakenteinen. Ihmiset eivät juurikaan pysty kommunikoimaan niiden kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alienin ensiesiintyminen oli vuoden 1979 Alien-elokuvassa. Alienien kotiplaneetan nimi on Xenomorph Prime, ja se näytetään luultavasti Aliens vs. Predator -pelin mahdollisessa jatko-osassa, koska kyseisen pelin lopussa Predatorit lähtevät emoaluksellaan kohti alieneiden kotiplaneettaa ja myös Weyland-Yutanin johtaja Karl Bishop Weyland paikantaa kyseisen planeetan.

Synty ja kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Facehugger ihmisen kasvoilla elokuvassa Alien – kahdeksas matkustaja
Alien Chestburster elokuvassa Alien – kahdeksas matkustaja

Facehugger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alienin ensimmäinen ”kehitysmuoto” on facehugger (”naamanhalaaja”), hämähäkin tapainen hännällinen olento, joka hyppää uhrin kasvoille ja laskee tämän kurkusta alkioita kasvamaan uhrin vatsaan (kuningattaren facehugger on väritykseltään musta ja se levittää uusien kuningattarien alkioita). Facehugger ajaa uhrinsa koomaan ja syöttää sille happea, ettei uhri kuole. Kun alkio on turvallisesti paikallaan, facehugger irtoaa ja kuolee. Uhri herää myöhemmin muistamatta juuri mitään tapahtuneesta. Alienit hankkivat uusia isäntiä ja asettavat nämä eritteillään sopivaan paikkaan, että munasta kuoriutuva facehugger löytää liikkumattomaksi tehdyn uhrin.

Facehuggerin on tarkoitus hyökätä potentiaalisen isännän kasvoille ja kuristaa hännällään isännän kurkkua. Tämä laukaisee uhrissa vaistonvaraisen reaktion ja saa uhrin aukaisemaan suunsa. Täten facehuggerilla on mahdollisuus sijoittaa ovipositorinsa suun kautta isännän sisään ja tällä tavalla sijoittaa alkio uhriin. Ovipositorin ollessa suurempi kuin ihmisen ruokatorvi, itse sijoitusprosessi on aikaa vievä operaatio. Jotta uhri ei menehtyisi tämän prosessin aikana, facehugger syöttää uhrille happea. Tapauksia ei ole voitu tutkia järjestelmällisesti, ja siksi ei voida varmuudella sanoa tapahtuuko tämä keuhkojen kautta, vai syöttääkö facehugger happea suoraan uhrin verenkiertoon. Koska facehugger itse on anaerobinen elämänmuoto, eikä sillä täten ole keuhkoja, jälkimmäinen on todennäköisin vaihtoehto.

Facehuggerin irrottaminen uhrista on varsin vaarallista, sillä sen veri on voimakkaan hapokasta. Poistamisyrityksen aistiessaan facehugger yrittää tappaa uhrinsa. Facehugger jää kiinni uhrinsa kasvoihin suojellen näin sekä alkion ensimmäistä vaihetta ja pitäen isännän hengissä, kunnes sijoitettu alkio kykenee kehittymään omatoimisesti. Tämän ainoan tehtävänsä suoritettuaan, facehuggerin elämänsykli on täysi ja se irrottautuu uhrista ja kuolee.

Muut kehitysmuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alienin seuraava kehitysmuoto on chestburster (”rinnanrepijä”), jonka aikana alien repii tiensä ulos isäntäeliön vartalosta.

Rinnanrepijävaiheen jälkeen alien kasvaa täysikasvuiseksi. Alieneita on useita alalajeja: drone ja warrior (ihmisestä syntynyt alien), runner (koirasta tai nelijalkaisesta eläimestä) sekä praetorian (kuningattaren henkivartija tai nuori kuningatar). Kuningattaria on normaalisti pesässä kolme kappaletta (joista kaksi on normaaleja ja yksi on kuningattarien keisarinna (empress), jonka asema pesässä on korkein).

Alien – ylösnousemuksessa drone pystyi sylkemään happoa uhrinsa päälle. Elokuvassa tavattiin uusi alien, joka syntyi kloonaamalla Ellen Ripleyn DNA:ta. Otus syntyi odottamattomalla tavalla kuningattaren kohdusta. Otukselle annettiin nimeksi Newborn. Newborn oli enemmän ihmisen kaltainen kuin muut alienit; sillä oli muun muassa muista alieneista poiketen selvästi erottuvat silmät. Newborn vaikutti olevan vahvempi kuin kuningatar, sillä se tappoi tämän yhdellä iskulla. Newborn oli väritykseltään valkoinen muiden alieneiden ollessa mustia (ainoastaan runner on ruskeanpunainen). Newborn tunsi suurta kiintymystä Ripleyhin ja piti tätä ”äitinään”.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Sarjakuvat
Videopelit

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]