Weyland-Yutani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Weyland-Yutani Corporation
Weyland-yutani.JPG
Tunnuslause Building Better Worlds
Perustaja Peter Weyland & rva Yutani
Toimitusjohtaja Karl Bishop Weyland
Omistaja Karl Bishop Weyland
Edeltäjä Weyland Industries
Yutani Corporation
Ensiesiintyminen Alien – kahdeksas matkustaja

Weyland-Yutani Corporation (lyhyemmin Weyland-Yutani Corp tai Weyland-Yutani) on fiktiivinen yhtiö, joka esiintyy Alien-elokuvissa ja -videopeleissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Weyland-Yutani Corporation syntyi, kun Weyland Industries (joka tunnettiin 2020-luvulla nimellä Weyland Corporation) ja Yutani Corporation fuusioituivat vuonna 2023. Alun perin yhtiön nimi oli Weyland-Yutani Corporation, ja sitä johtivat Peter Weyland ja rouva Yutani. Rouva Yutanin kuoltua Weyland jäi johtamaan yhtiötä.

Peter Weylandin seuraajaksi valittiin Bishop-androidi, joka näytti alkuperäiseltä, mutta nuoremmalta Charles Bishop Weylandilta, joka oli Weyland Industriesien johtaja vuonna 2004. Hän oli paljon ystävällisempi kuin muut seuraajansa ja ainoa, joka ei yrittänyt tuoda Alienia mukaan Maahan. Bishop kuoli Alien-kuningattaren tuhotessa hänet vuonna 2179.

Myöhemmin Weyland-Yutanin johtajaksi valittiin Bishop II, joka kutsui itseään nimellä Michael Bishop. Vuosia myöhemmin johtajaksi valittiin Karl Bishop Weyland (tunnettu Aliens vs. Predator -pelistä), jonka huhuttiin olevan Charles Bishop Weylandin poika, vaikka Karl Bishop oli todellisuudessa androidi.

Karl Bishop tuhoutui, kun Colonial Marine nimeltään ”Rookie” (tunnettu Aliens vs. Predator -pelistä) ampui häntä pistoolilla ja myöhemmin putosi laavaan. Karl Bishop -androideja on muiden androidien tapaan kuitenkin tehty lisää. Jos yksi Karl Bishop -androidi tuhoutuu, toinen tulee aina tilalle. Siten yhtiöllä näyttää olevan ikuisesti sama ja alkuperäinen johtaja.

Yhtiön toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö muun muassa ylläpitää aurinkokunnan ulkopuolella sijaitsevia siirtokuntia. Yhtiön suunnitelmana on myös maankaltaistaa asumiskelvottomia planeettoja, kuten se teki LV-426:lle (tunnettu elokuvista Alien – kahdeksas matkustaja ja Aliens – paluu) ja yritti tehdä BG-386:lle (tunnettu Aliens vs. Predator -pelistä). Yhtiön tunnuslause tarkoittaa, että toisesta planeetasta yritetään tehdä asuinkelpoinen: ”Building Better Worlds” (suom. Parempia maailmoja rakentamassa).

Rikkaalla yhtiöllä on myös pimeät puolensa. Yhtiö tutkii salassa Alien-rotua laittomilla kokeillaan ja piilossa julkisuudelta. Yhtiö käytti omia työtekijöitään koe-eläiminä Alienin jalostamisessa ja Alienien koekaniineina. Yhtiö on valmis yhä julmempiin tekoihin saadakseen haluamansa, kun se ohjelmoi Ellen Ripleyn miehistön androidin varmistamaan, että yhtiö saisi täydellisen orgaanisen olentonsa. Tehtävä kuitenkin epäonnistui.

Myöhemmin yhtiö pani asialle herra Burkesin, merijalkaväen yksikön mukaan LV-426:lle, mutta tämä menehtyi. Tämän jälkeen yhtiö yritti vangita Ripleyn, koska tämä kantoi Alien-kuningattaren alkiota sisällään. Vuosia myöhemmin Alien tuli tunnetuksi, yhtiö sekaantui niihin liian useasti ja se maksoi satojen ihmisten hengen.

Ei tiedetä, onko yhtiö joutunut vastamaan teoistaan oikeudelle. Yhtiöllä on todennäköisesti suuret varat ja hyvät välit hallitukseen, joten yhtiö pääsi helpolla pienellä korvausmaksulla ja muutamalla virkamiehen erottamisella.lähde? Alien – ylösnousemuksessa mainitaan, että sittemmin Wal-Mart osti Weyland-Yutanin.

Yhtiö valmistaa myös aseita siirtokuntien jalkaväen armeijalle. Yhtiöllä on myös oma henkilökohtainen turvallisuusarmeija, joka koostuu enimmäkseen palkkiometsästäjistä ja laittomista taisteluandroideista, joita johtaja Karl Bishop käytti henkivartijoinaan. Yhtiö myös löysi BG-386:sta Predatorien rakentaman muinaisen pyramidin (tunnettu Aliens vs. Predator -pelistä), jonka myöhemmin Dark-niminen Predator räjäytti itsetuholaitteellaan. Ennen pyramidin räjähtämistä Weyland-Yutani-yhtiö lähti BG-386:lta mukanaan Karl Bishop Weylandin data-muistilehtiön, josta toinen Karl Bishop Weyland -androidi otti vastaan Alienin kotiplaneetan koordinaatit. Sen jälkeen Colonial Marine -sotilaat ja Karl Bishop Weyland lähtivät Xenomorph Primelle ja myös Predatorit lähtivät sinne emoaluksellaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • S. D. Perry & Markus Pansegrau & John R. Mullaney: Alien: The Weyland-Yutani Report. Insight Editions. ISBN 9781608878666.