Jean-Pierre Jeunet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Pierre Jeunet vuonna 2009.

Jean-Pierre Jeunet (s. 3. syyskuuta 1953 Roanne, Loire, Ranska) on ranskalainen elokuvaohjaaja.[1]

Jeunet osti ensimmäisen kameransa 17-vuotiaana, ja opiskellessaan animaatiota Cinémation Studiosissa hän teki sillä lyhytelokuvia. Hän tutustui suunnittelija, sarjakuvataiteilija Marc Caroon, josta tuli hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa ja apulaisohjaajansa.

Jeunet ja Caro ohjasivat yhdessä palkittuja animaatioita. Kaksikon ensimmäinen live action -elokuva oli Le Bunker de la dernière rafale (1981), joka oli lyhytelokuva sotilaista karussa futuristisessa maailmassa. Jeunet on ohjannut myös mainoksia ja musiikkivideoita.

Jeunet'n ja Caron ensimmäinen pitkä elokuva oli musta komedia Delicatessen – herkuttelijoiden yö (1991), jonka tapahtumat sijoittuvat nälänhädästä kärsivään maailmanlopun jälkeiseen maailmaan.

Seuraavaksi valmistui synkkä ja moniulotteinen fantasiaelokuva Kadonneiden lasten kaupunki (La Cité des enfants perdus, 1995), joka kertoo tiedemiehestä, joka sieppaa lapsia varastaakseen näiden unet. Elokuvan menestys toi Jeunet'lle kutsun Yhdysvaltoihin ohjaamaan Alien-elokuvasarjan neljättä osaa Alien – ylösnousemus. Myös Caro työskenteli hankkeessa taiteellisena suunnittelijana. Kriitikot eivät arvostaneet elokuvaa, mutta se menestyi taloudellisesti hyvin.

Jeunet palasi kotimaahansa. Toimittuaan Hollywood-elokuvan ohjaajana hänellä oli vapaat kädet seuraavan elokuvan Amélien (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, 2001) suhteen, jossa pääosaa näytteli Audrey Tautou. Elokuva on hänen aiempia teoksiaan kevyempi ja romanttisempi. Se kertoo nuoresta naisesta, joka huomaa tulevansa onnelliseksi tekemällä hyvää, mutta ei onnistu löytämään itselleen rakkautta. Amélie oli menestys eri puolilla maailmaa niin lipputulojen kuin arvosteluiden suhteen. Elokuva oli ehdokkaana viidessä Oscar-palkintosarjassa.

Vuonna 2004 ensi-iltansa sai ensimmäisen maailmansodan aikaan sijoittuva Pitkät kihlajaiset (Un long dimanche de fiançailles), joka perustuu Sébastien Japrisot'n romaaniin.[1] Kyseessä oli Jeunet'n toinen yhteistyö Tautoun kanssa, joka esitti elokuvassa rintamalla kadonnutta rakastettuaan etsivää Mathildéa.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Alanen, Antti: Elokuvantekijät, s. 328. Otava, 2012. ISBN 978-951-1-20533-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]