The Marvels

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Marvels
Ohjaaja Nia DaCosta
Käsikirjoittaja
Perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin Carol Danvers, Monica Rambeau ja Kamala Khan
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Laura Karpman
Kuvaaja Sean Bobbitt
Leikkaaja
 • Catrin Hedström
 • Evan Schiff
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 105 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti
 • 274,8 miljoonaa dollaria (brutto)[1]
 • 219,8 miljoonaa dollaria (netto)[1]
Tuotto 205,6 miljoonaa dollaria[2]
Edeltäjä Captain Marvel
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Marvels on vuonna 2023 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen Marvel Comicsin sarjakuvahahmoihin Carol Danvers / Kapteeni Ihme, Monica Rambeau ja Kamala Khan / Neiti Ihme perustuva supersankarielokuva. Se on jatko-osa elokuvalle Captain Marvel (2019) ja Disney+-sarjalle Ms. Marvel (2022), sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) 33. elokuva ja viidennen vaiheen kolmas elokuva. Elokuvan ohjasi Nia DaCosta, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Megan McDonnellin ja Elissa Karasikin kanssa. Elokuvan pääosissa ovat Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Zawe Ashton, Park Seo-joon ja Samuel L. Jackson. Elokuvassa Carol Danvers, Monica Rambeau ja Kamala Khan muodostavat väliaikaisesti ryhmän, kun heidän voimansa kietoutuvat toisiinsa ja saavat heidät vaihtamaan paikkaa keskenään.

Captain Marvelille oli suunniteltu jatko-osaa jo heinäkuusta 2019 alkaen. Tammikuussa 2020 McDonnell palkattiin käsikirjoittajaksi ja Larsonin vahvistettiin palaavan rooliinsa. DaCosta palkattiin ohjaajaksi elokuussa, ja Vellanin ja Parrisin esiintymiset elokuvassa vahvistettiin joulukuussa Disneyn Investor Day -virtuaalitapahtumassa. Second unit -kuvaukset alkoivat New Jerseyssä huhtikuussa 2021 ja elokuvan virallinen nimi paljastettiin toukokuun alussa. Varsinaiset kuvaukset alkoivat elokuussa 2021 Buckinghamshiressa ja sijottuivat myös Italiaan ja Los Angelesiin, kunnes ne saatiin päätökseen toukokuussa 2022. Karasikin osallisuus käsikirjoitukseen paljastettiin elokuvan jälkituotannon aikana.

The Marvels sai maailmanensi-iltansa Las Vegasissa 7. marraskuuta 2023. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 8. marraskuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 10. marraskuuta 2023. Kriitikot ylistivät näyttelijöiden roolisuoritusta, mutta kritisoidessa elokuvan käsikirjoitusta ja epätasaista sävyä.[3][4] Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti 205 miljoonaa dollaria, ollen MCU:n vähiten tuottanut elokuva.

Puolustettuaan skrulleja kriiden hyökkäykseltä Maassa,[a] Carol Danvers oli matkustanut kriiden pääplaneetalle Halaan ja tuhonnut sitä vuosituhannen ajan hallinneen tekoälyn, Korkeimman Älyn. Tämän myötä kriit olivat ajautuneet yli 30 vuotta kestäneeseen sisällissotaan, jossa planeetta menetti vetensä ja hengityskelpoisen ilmansa, minkä lisäksi planeetan kiertämä aurinko teki kuolemaa. Kriiden nykyinen johtaja, Supremor Dar-Benn, löytää planeetalta MB-418 yhden kvanttirannekkeista, muinaisista esineistä, joilla aurinkokuntien ja galaksien väliseen matkustamiseen luotu universumin siirtymäverkosto alun perin luotiin. Hän käyttää sitä avatakseen uusia siirtymäpisteitä galaksiin.

Nick Fury, joka nykyään johtaa avaruusasemalta käsin uutta avaruuspuolustusjärjestelmää nimeltä S.A.B.E.R. (Strategic Aerospace Biophysics and Exolinguistic Response eli Strateginen avaruusbiofyysinen ja eksolingvistinen vaste),[b] lähettää Monica Rambeaun tutkimaan avaruusaseman lähelle ilmestynyttä siirtymispistettä, kun taas Danvers tutkii Dar-Bennin joukkojen lähtemisen jälkeen toista pistettä MB-418:llä. Danvers ja Monica koskettavat kumpaakin siirtymispistettä samanaikaisesti, mutta sen seurauksena he molemmat ja Kamala Khan, jonka hallussa toinen kvanttiranneke oli, alkavat vaihtaa paikkoja keskenään aina, kun käyttävät voimiaan samanaikaisesti.[c] Sen seurauksena he päätyvät taistelemaan toistensa vastustajina toimivia krii-sotilaita vastaan, ja tulevat samalla tuhonneeksi Khanin perheen talon. Kun kaikki kolme naista palautuvat oikeisiin paikkoihinsa, Fury ja Monica vierailevat Khanien luona. He ja Danvers päättelevät, että siirtymäpisteiden koskettaminen oli saanut Danversin, Monican ja Kamalan valoperäiset voimat kietoutumaan toisiinsa, ja aiheutti sen, että heidän paikkansa vaihtuivat aina voimia käytettäessä.

Monica ja Kamala seuraavat Danversiä keisari Dro’gen hallitsemaan skrullien siirtokuntaan, planeetalle nimeltä Tarnax IV, jossa Dar-Benn osallistui rauhanneuvotteluihin skrullien kanssa. Hän kertoi aikovansa antaa skrullien muuttaa Halaan, jos nämä antaisivat kriiden imeä Tarnaxin ilmakehän uudeksi ilmakehäksi Halaan. Danvers, joka uskoi Dar-Bennin aikovan oikeasti tuhota skrullit planeetan mukana, saapui hyökkäämään kriiden kimppuun, ja Monica ja Kamala päätyvät mukaan taisteluun. Dar-Benn käyttää Danversin läsnäoloa tekosyynä syyttää skrulleja petoksesta, ja avaa välittömästi siirtymispisteen Tarnaxin ylle, ilmakehän imemiseksi Halaan. Danvers, Monica ja Kamala auttavat skrulleja evakuoitumaan, ja Valkyyria lupaa heille turvapaikan Uudesta Asgardista. Furyn evakuoitua Kamalan perhe S.A.B.E.R.:n avaruusasemalle, Kamala kertoo Danversille ja Monicalle omasta kvanttirannekkeestaan, ja Danvers itse kertoo kvanttirannekkeita koskevasta tarusta. He muodostavat ryhmän nimeltä ”Ihmeet”, ja päättävät opetella hallitsemaan taistelutaitojaan vaihtumisien yhteydessä sekä pysäyttää Dar-Bennin ennen kuin avatut siirtymispiteet uhkaisivat koko universumia.

Muistaen kriiden tietokoneella nähdyt tiedot, Danvers, Monica ja Kamala päättelevät Dar-Bennin aikovan seuraavaksi imeä merivettä Halaan planeetalta nimeltä Aladna. Aladnan asukkaat kommunikoivat laulamalla, ja sen hallitsija, prinssi Yan, oli muotoseikkojen vuoksi Danversin aviomies. Ihmeet varoittavat Yania Dar-Bennin aikeista, ja yrittävät yhteisvoimin torjua kriiden hyökkäyksen. Mutta Dar-Benn onnistuu avaamaan siirtymäpisteitä Aladnan meriveden imemiseksi, ja hän saa myös tietää toisen kvanttirannekkeen olevan Kamalalla. Danvers tunnustaa Monicalle ja Kamalalle, ettei palannut pysyvästi Maahan tuhottuaan Korkeimman Älyn, koska syytti itseään kriiden sisällissodan aiheuttamisesta ja pelkäsi Monican tuomitsevan hänet.

Ihmeet ymmärtävät Dar-Bennin hyökkäysten keskittyvän niihin planeettoihin, joista Danvers eniten välitti, ja tajuavat hänen aikovan viimeisenä elvyttää Halan auringon imemällä pois Maan auringon energian. Taistelun aikana, Fury joutuu evakuoimaan S.A.B.E.R.:n avaruusaseman, turvautuen flerken Goosen ja tämän pentujen apuun. Dar-Benn haavoittuu taistelussa, mutta Danversin yritettyä auttaa häntä, Dar-Benn uhkaakin Kamalan henkeä ja ottaa toisen kvanttirannekkeen itselleen. Mutta Dar-Bennin aiemmin käyttämä ranneke oli tullut niin epäävakaaksi, että molempien rannekkeiden käyttäminen tuhoaa hänet. Lisäksi hänen avaamansa uusi siirtymäpiste muuttuu portaaliksi toiseen universumiin. Danvers ja Kamala välittävät rannekkeiden kautta voimaa Monicalle, joka sulkee portaaliin, mutta joutuu antamaan itsensä jäädä sen toiselle puolelle. Danvers päättää hyvittää aiemmat tekonsa kriille käyttämällä voimiaan Halan kiertämän auringon elvyttämiseksi, ja muuttaa asumaan Monican ja tämän äidin, Marian, entiseen taloon.

Kamala alkaa kokemustensa inspiroimana koota ryhmää nuorista supersankareista, ja matkustaa New Yorkiin värvätäkseen Kate Bishopin mukaan siihen. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa, Monica herää vaihtoehtoisesta universumista, jossa hän tapaa supersankarina nimeltä Binari tunnetun variantin Mariasta sekä mutanttitiedemies Hank McCoyn.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Brie Larson  Carol Danvers / Kapteeni Ihme  
 Teyonah Parris  Monica Rambeau  
 Iman Vellani  Kamala Khan / Neiti Ihme  
 Zawe Ashton  Dar-Benn  
 Park Seo-joon  prinssi Yan  
 Samuel L. Jackson  Nick Fury  
 Gary Lewis  keisari Dro’ge  
 Zenobia Shroff  Muneeba Khan  
 Mohan Kapur  Yusuf Khan  
 Saagar Shaikh  Aamir Khan  
 Leila Farzad  Talia  
 Abraham Pópóo̩lá  Dag  
 Lashana Lynch  Maria Rambeau, Maria Rambeau / Binari (cameo)  
 Tessa Thompson  Valkyyria  
 Daniel Ings  Ty-Rone  
 Kenedy McCallam-Martin  nuori Monica Rambeau  
 Hailee Steinfeld  Kate Bishop (cameo)  
 Kelsey Grammer  Hank McCoy / Peto (cameo)  

Helmikuussa 2019 Brie Larson ilmaisi toiveensa siitä, että Kamala Khan / Neiti Ihme esiintyisi Captain Marvelin (2019) jatko-osassa,[5] tuottaja Kevin Feigen sanottua aiemmin aikovansa tuoda Khanin jossain vaiheessa osaksi Marvel Cinematic Universen (MCU).[6] Maaliskuussa Feige sanoi, että Marvel Studiosilla oli ”erittäin hämmästyviä” ideoita jatko-osalle,[7] joka voisi joko jälleen sijoittua 1990-luvulle tai siirtyä nykypäivään.[8] Lashana Lynch ilmaisi halunsa palata Maria Rambeaun rooliin, vaikka elokuva päätyisikin sijoittumaan nykypäivään.[9] Vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa, Feige vahvisti, että Captain Marvelin jatko-osa aiottiin toteuttaa, mutta elokuvalla ei ollut vielä ensi-iltapäivämäärää.[10]

Elokuvan virallinen kehitystyö alkoi tammikuussa 2020, kun Megan McDonnell palkattiin käsikirjoittajaksi. McDonnell oli myös yksi Marvel Studiosin Disney+-sarjan WandaVision (2021) käsikirjoittajista.[11] Larsonin vahvistettiin palaavan pääosan esittäjäksi,[12] mutta Anna Boden ja Ryan Fleck päättivät, etteivät palaa ohjaajiksi. Studio alkoi etsiä heidän tilalleen uutta naispuolista ohjaajaa. Elokuva ilmoitettiin sijoittuvan nykypäivään ja sen suunniteltiin saavan ensi-iltansa vuonna 2022.[11] Huhtikuussa 2020, samalla kun Disney siirsi MCU:n neljännen vaiheen elokuvien ensi-iltoja koronaviruspandemian vuoksi, Captain Marvelin jatko-osan ensi-illaksi paljastettiin 8. heinäkuuta 2022, joka oli yksi Marvel Studiosin neljästä aiemmin varaamasta ensi-iltapäivämäärästä vuodelta 2022.[13] Elokuun alussa Feige oli tavannut useita ohjaajaehdokkaita, kuten Olivia Wilden, Jamie Babbitin ja Nia DaCostan, ja myöhemmin saman kuukauden aikana DaCosta palkattiin ohjaajaksi.[14][15] The Hollywood Reporterin Richard Newbyn mielestä DaCostan palkkaamisessa oli ”potentiaalia tuoda uutta dynaamista energiaa” MCU:hun ja Captain Marvel -elokuviin, koska hänellä ”on tähän universumiin näkemys, jollaista muilla Marvel-ohjaajilla ei tähän mennessä ole ollut”. Newbyn kuvaili DaCostan olevan ”elokuvantekijä, joka nauttii hahmojen välisten ajatusten ja tarinoiden takana olevan tietämyksen ennakkoluulottomuuden tekemisestä haasteellisemmaksi”, ja voi ”kiehtova tavalla” tutkia Danversin, Maria Rambeaun ja Marian tyttären Monican välistä suhdetta. Newbyn mukaan elokuva voisi tutkia Danversin päätöstä lähteä Maasta ja tutkia Monican näkökulmaa nähdä Danvers maailmankaikkeuden voimakkaimpana naisena, Monican itse ollessa tummaihoinen nainen nykypäivän Yhdysvalloissa.[16]

Joulukuussa 2020, Marvelin Investor Day -tapahtumassa, Teyonah Parrisin ja Iman Vellanin vahvistettiin esiintyvän elokuvassa aikuisen Monica Rambeaun ja Kamala Khanin / Neiti Ihmeen rooleissa, heidän esiinnyttyä aiemmin MCU:n Disney+-sarjoissa WandaVision ja Ms. Marvel (2022). Lisäksi elokuvan uudeksi ensi-iltapäivämääräksi asetettiin 11. marraskuuta 2022.[17] Parris oli innoissaan siitä, että saisi jälleen työskennellä DaCostan kanssa Candymanin (2021) jälkeen, sekä näytellä Larsonin ja Vellanin rinnalla, tutkiakseen tarkemmin Monican ja Danversin suhdetta, jota vihjailtiin jo aiemmin WandaVisionissa.[18]

Elokuvan esituotanto alkoi helmikuussa 2021, jolloin Zawe Ashton valittiin näyttelemään elokuvan roistoa.[19] Maaliskuussa 2021 ilmoitettiin, että kuvausten suunniteltiin alkavan toukokuussa 2021[20] ja second unit -kuvausten huhtikuussa 2021.[21][22] Joitain second unit -kuvauksia alettiin tehdä jo 9. huhtikuuta 2021 Jersey Cityssä,[21] ilma- ja maisemakuvausten toteuttamiseksi sekä chroma key -kankailla lisättävien taustaympäristöjen kuvaamiseksi.[22][21] Toukokuussa 2021 Marvel paljasti elokuvan viralliseksi nimeksi The Marvels.[23] /Filmin Ethan Anderton tunsi, että oli elokuvan nimen perusteella ”selvää”, että sen oli tarkoitus viitata sekä Kapteeni Ihmeeseen että Neiti Ihmeeseen, varsinkin, kun elokuvan logossa esiintyvä ”S” oli kirjoitettu samalla tyylillä kuin Ms. Marvelin logossa, mutta Monica Rambeau olisi myös yksi ”Ihmeistä”, koska hänelläkin oli nyt supervoimat.[24] The Hollywood Reporterin Graeme McMillian tunnusti tämän, mutta mietti myös oliko elokuvalla yhteyttä vuoden 1994 Marvels-sarjakuvasarjaan, joka kertoi useista Marvel-universumin tapahtumista valokuvaajan näkökulmasta, sekä samannimisestä projektista, joka julkistettiin vuonna 2020. Hän myös mietti viittaisiko ”The Marvels” supersankariperheeseen niin kuin DC Comicsin Marvel-perhe (tunnettu nyt nimellä ”Shazam-perhe”).[25] Kesäkuussa, Park Seo-joon valittiin tuntemattomaan rooliin.[26] Larson ja Parris olivat jo seuraavan kuukauden aikana alkaneet valmistautua kuvauksiin,[27][28] DaCosta sanoessa The Marvelsin tulevan käsittelemään ”tiettyjä henkilökohtaisia, [ja] joskus surullisia asioita”, mutta hän sanoi elokuvan olevan tyylilajiltaan keveämpi kuin hänen aiemmin ohjaamansa elokuvat Little Woods (2018) ja Candyman. DaCostalla oli myös enemmän luovaa vapautta työskennellessään The Marvelsin parissa.[29]

Varsinaiset kuvaukset alkoivat Pinewood Studiosin tiloissa, Buckinghamshiressa, 10. elokuuta 2021,[30] Sean Bobbittin kuvatessa elokuvan.[31] Kuvausten aikana Samuel L. Jackson paljasti palaavansa näyttelemään MCU-hahmoaan Nick Furya tulevassa projektissa,[32] ja selitti myöhemmin olevansa samanaikaisesti mukana kolmen MCU-projektin kuvauksissa, valmistautuessaan Secret Invasionin kuvauksiin.[33] Kuvausten suunniteltiin alun perin alkavan 31. toukokuuta 2021.[20] Kuvaukset sijoittuivat elokuun lopussa myös Tropeaan, Italiaan.[34][35] 3. syyskuuta Park saapui Los Angelesiin kuvaamaan omia kohtauksia.[36] Pian sen jälkeen Zenobia Shroffin, Mohan Kapurin ja Saagar Shaikhin paljastettiin palaavan Ms. Marvelista näyttelemään Kamalan äitiä Muneebaa, Kamalan isää Yusufia sekä Kamalan isoveljeä Aamiria.[37] Lokakuussa 2021, elokuvan ensi-iltaa siirrettiin ja uudeksi päivämääräksi asetettiin 17. helmikuuta 2023.[38] Park osallistui kuvauksiin kahdeksi kuukaudeksi, saaden oman osuutensa valmiiksi 2. marraskuuta.[39] Huhtikuussa 2022 elokuvan ensi-ilta siirrettiin päivämäärälle 28. heinäkuuta 2023, sen vaihtaessa paikkaa Ant-Man and the Wasp: Quantumanian kanssa, koska jälkimmäisen tuotannossa oltiin edetty pidemmälle kuin The Marvelsin,[40] jonka kuvaukset olivat vielä kesken.[41] Kuvaukset saatiin päätökseen toukokuun puolessavälissä.[42]

Jälkituotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DaCosta paljasti tammikuussa 2023 olleensa McDonnellin mukana työstämässä käsikirjoitusta, minkä lisäksi käsikirjoittamiseen osallistuivat myös Elissa Karasik ja Zeb Wells. Karasik oli aiemmin käsikirjoittanut Lokin (2021–) toisen jakson ja Wells She-Hulk: Attorney at Law’n (2022) seitsemännen jakson.[43] Helmikuussa 2023 elokuvan ensi-iltapäivämäärä siirrettiin marraskuulle 2023, osana Disneyn ja Marvel Studiosin suunnitelmia muuttaa MCU-elokuvien ja -sarjojen julkaisuaikavälejä.[44] Huhtikuussa, ensimmäisen trailerin julkaisun myötä, Ashtonin roolihahmon paljastettiin olevan Dar-Benn, kun taas Daniel Ingsin paljastettiin näyttelevän Ty-Ronea.[45][46] Samoihin aikoihin raportoitiin, että Lynch, Cobie Smulders ja Randall Park palaisivat näyttelemään Maria Rambeau’ta, Maria Hilliä ja Jimmy Woota.[47] Smulders kuitenkin kiisti kesäkuun aikana, että olisi mukana elokuvassa.[48] Saman kuun aikana paljastettiin myös, että Gary Lewis on näyttelijänä elokuvassa.[49] Syyskuun 2023 lopussa, Lewisin roolihahmon paljastettiin olevan Dro’ge, skrullien siirtokunnan keisari.[50]

Elokuvan visuaalisista efekteistä vastaavat Industrial Light & Magic, Rise FX, Rising Sun Pictures, Sony Pictures Imageworks, Trixter, Wētā FX ja Wylie Co., Tara DeMarcon toimiessa visuaalisten efektien valvojana.[51] Catrin Hedström toimii elokuvan leikkaajana, työskenneltyään aiemmin DaCostan kanssa Candymanin parissa,[52] Evan Schiffin toimiessa elokuvan toisena leikkaajana.[50]

Tammikuussa 2022 Laura Karpman, joka oli aiemmin säveltänyt myös animaatiosarjan What If...? (2021–) musiikin, palkattiin elokuvan säveltämään elokuvan musiikki.[53]

The Marvels sai ensiesityksensä Las Vegasissa 7. marraskuuta 2023, mutta elokuvan näyttelijät itse eivät olleet paikalla näyttelijälakon 2023 vuoksi.[54] Teatteriensi-iltansa elokuva sai Etelä-Koreassa ja Suomessa 8. marraskuuta 2023 ja Yhdysvalloissa 10. marraskuuta 2023.[55][56][44] Aiemmin suunniteltuja ensi-iltapäivämääriä olivat 8. heinäkuuta 2022,[13] 11. marraskuuta 2022,[17] 17. helmikuuta 2023[38] ja 28. heinäkuuta 2023.[40]

Helsingin Sanomat
Mikko-Pekka Heikkinen
3/5 tähteä [57]
Hufvudstadsbladet
Martina Moliis-Mellberg
3/5 tähteä [58]
 1. Kuvailtu elokuvassa Captain Marvel (2019).
 2. Kuvailtu elokuvassa Spider-Man: Far From Home (2019) ja Disney+-sarjassa Secret Invasion (2023).
 3. Kuvailtu Disney+-sarjan Ms. Marvel jakson ”No Normal” (2022) lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa.
 1. a b Reid, Caroline: Disney Reveals $270 Million Bill For 'The Marvels' Forbes. 20.9.2023. Arkistoitu . ”it spent $274.8 million and banked a $55 million subsidy from the government of the United Kingdom where the movie was made. This brought its net spending down to $219.8 million” Viitattu 9.11.2023. (englanniksi)
 2. The Marvels boxofficemojo.com. Viitattu 1.1.2024. (englanniksi)
 3. Lovia, Gyarkye: 'The Marvels' Review: Brie Larson, Teyonah Parris and Iman Vellani Are a Winning Trio in Nia DaCosta's Heartfelt MCU Sequel The Hollywood Reporter. 8.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 8.1.2023. (englanniksi)
 4. Mottram, James: 'The Marvels' review: a quirky cosmic caper that lacks punch NME. 8.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 8.1.2023. (englanniksi)
 5. Geisinger, Gabriella: Captain Marvel 2: Brie Larson wants THIS character in Captain Marvel 2 Daily Express. 20.2.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 6. Osborn, Alex: Feige: MCU Has 'Plans' to Introduce Ms. Marvel After Captain Marvel IGN. 12.5.2018. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 7. Hough, Q. V.: Exclusive: Captain Marvel 2 Ideas "Pretty Amazing" Says Marvel Studios Boss Kevin Feige Screen Rant. 3.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 8. Boone, John: Annette Bening's Role in 'Captain Marvel' Was Originally Written for a Man (Exclusive) Entertainment Tonight. 8.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 9. Warner, Sam: Captain Marvel star reveals her ideas for a possible sequel Digital Spy. 9.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 10. Hood, Cooper: Captain Marvel 2 Confirmed By Marvel Studios At SDCC 2019 Screen Rant. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 11. a b Kit, Borys: 'Captain Marvel 2' in the Works With 'WandaVision' Writer The Hollywood Reporter. 22.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 12. Boucher, Geoff: 'Captain Marvel' Sequel Officially In Development At Disney's Marvel Studios Deadline Hollywood. 22.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 13. a b Welk, Brian: 'Black Widow' Moves to November as Other MCU Films Shift Back to 2021, 2022 TheWrap. 3.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 14. 'Captain Marvel 2': 'Candyman's Nia DaCosta To Direct Sequel Deadline Hollywood. 5.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 15. Vary, Adam B.: 'Captain Marvel 2' Lands Nia DaCosta as Director Variety. 5.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 16. Newby, Richard: The New Possibilities for 'Captain Marvel 2' The Hollywood Reporter. 6.8.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 17. a b Miller ,Liz Shannon: 'Captain Marvel 2' Reveals New Release Date, Roles for Ms. Marvel and Monica Rambeau Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 18. Coggan, Devan: WandaVision star Teyonah Parris talks Monica Rambeau's heroism and teases Captain Marvel 2 Entertainment Weekly. 18.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)
 19. Kroll, Justin: 'Captain Marvel 2': Zawe Ashton Tapped To Play Villain In Marvel Sequel Deadline Hollywood. 12.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 24.3.2021. (englanniksi)
 20. a b Captain Marvel 2 production will begin end of May Pursue News. 8.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)
 21. a b c Anderson, Jenna: Captain Marvel 2 Filming Could Set Up Ms. Marvel Meeting Comicbook.com. 21.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)
 22. a b Rances, Margarita: Captain Marvel 2 To Start Filming Next Week Epicstream. 7.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2021. (englanniksi)
 23. Couch, Aaron: Marvel Unveils 'Black Panther II' Title, First 'Eternals' Footage and More The Hollywood Reporter. 3.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
 24. Anderton, Ethan: Marvel Studios Reveals ‘Black Panther’ and ‘Captain Marvel’ Sequel Titles /Film. 3.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
 25. McMillian, Graeme: 'The Marvels' and the Future of 'Captain Marvel' The Hollywood Reporter. 3.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2021. (englanniksi)
 26. Hwa, Jeong: [단독박서준, 마블영화 '캡틴마블2' 합류..브리 라슨과 호흡] Star News. 15.6.2021. Naver Corporation. Arkistoitu . Viitattu 15.6.2021. (koreaksi)
 27. Goffe, Nadira: Brie Larson Starts Filming Captain Marvel 2 Soon Screen Rant. 2.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 27.7.2021. (englanniksi)
 28. Fuge, Jon: WandaVision Star Teyonah Parris Arrives in London to Film The Marvels MovieWeb. 12.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.8.2021. (englanniksi)
 29. Agard, Chancellor: Director's Notes: Nia DaCosta on her journey from Little Woods to Candyman and Marvel Entertainment Weekly. 19.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.8.2021. (englanniksi)
 30. Ridgely, Charlie: The Marvels: Brie Larson Confirms Captain Marvel Sequel Is Currently Filming ComicBook.com. 10.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 12.8.2021. (englanniksi)
 31. Consoli, Ben: Judas and the Black Messiah Cinematography (with Sean Bobbitt BSC) 22.3.2021. Go Creative Sho. Viitattu 7.4.2021. (englanniksi)
 32. Holmes, Adam: Samuel L. Jackson Confirms He's Shooting The Marvels With New Post CinemaBlend. 12.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.3.2022. (englanniksi)
 33. Nash, Anthony: Samuel L. Jackson Discusses Filming Three Marvel Projects at Once ComingSoon.net. 17.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.3.2022. (englanniksi)
 34. The new Marvel movie was shot in Tropea, Italy, and the superheroes landed strongly INF News. 6.9.2021. Arkistoitu 6.9.2021. Viitattu 19.9.2021. (englanniksi)
 35. I Marvel Studios scelgono Tropea: le riprese di "The Marvels" inizieranno il 27 agosto Gazzetta del Sud. 19.8.2021. Arkistoitu . (italiaksi)
 36. Park Seo Joon leaves for Los Angeles to shoot for Brie Larson starrer Captain Marvel 2 titled The Marvels Bollywood Hungama. 3.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.9.2021. (englanniksi)
 37. Hussaini, Syed Fahadullah: Ms. Marvel Star Reveals Show Characters Return In Captain Marvel 2 Screen Rant. 7.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.9.2021. (englanniksi)
 38. a b Rubin, Rebecca: Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5' Variety. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)
 39. Jay, Germaine: Actor Park Seo Joon returns home after filming 'The Marvels' Allkpop. 2.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 28.2.2022. (englanniksi)
 40. a b D'Alessandro, Anthony: ‘Ant-Man and the Wasp: Quantumania’ & ‘The Marvels’ Swap Release Dates Deadline Hollywood. 29.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2022. (englanniksi)
 41. B. Vary, Adam: 'The Marvels' and 'Ant-Man 3' Swap Release Dates in 2023 Variety. 29.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.5.2022. (englanniksi)
 42. Feitag, Lee: Captain Marvel's MCU Ensemble Sequel Has Wrapped Shooting Comic Book Resources. 12.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.5.2022. (englanniksi)
 43. Zogbi, Emily: The Marvels Adds She-Hulk, Comic Book Writer Zeb Wells Comic Book Resources. 2.1.2023. Arkistoitu . Viitattu 6.1.2023. (englanniksi)
 44. a b Couch, Aaron: Disney Pushes 'The Marvels' Out of Summer The Hollywood Reporter. 17.2.2023. Arkistoitu . Viitattu 18.2.2023. (englanniksi)
 45. George, Joe: The Marvels Trailer Finally Reveals New Marvel Movie Villain Den of Geek. 11.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2023. (englanniksi)
 46. "The Marvels" Images Reveal Captain Marvel's New Superpowered Allies—& a New Villain Motion Picture Association. 11.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2023. (englanniksi)
 47. Oddo, Maro Vito: 'The Marvels' Images Reveal Brie Larson, Iman Vellani, and Teyonah Parris' Cosmic Adventure Collider. 11.4.2023. Arkistoitu . Viitattu 29.4.2023. (englanniksi)
 48. Canfield, David: Cobie Smulders on Her Tragic MCU Fate: "I'm Pretty Sure This Is It" Vanity Fair. 23.6.2023. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2023. (englanniksi)
 49. The Marvels - Project Profile 20.6.2023. Walt Disney Studios. Arkistoitu . Viitattu 10.7.2023. (englanniksi)
 50. a b Walt Disney Studios: The Marvels Advance Final 9–26–23 Getty Images. 26.9.2023. Arkistoitu . Viitattu 16.10.2023. (englanniksi)
 51. Frei, Vincent: The Marvels Art of VFX. 4.9.2023. Arkistoitu . Viitattu 16.10.2023. (englanniksi)
 52. Feld, Rob: Catrin Hedström on Editing the Sequel to the Slasher Classic 'Candyman' Cinemontage. 13.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.5.2022. (englanniksi)
 53. Tangcaym Jazz: 'The Marvels' Lands Laura Karpman From 'What If…?' as Composer (Exclusive) Variety. 13.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.1.2022. (englanniksi)
 54. Giardina, Carolyn: ‘The Marvels’ to Take Over Las Vegas Sphere (Exclusive) The Hollywood Reporter. 7.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2023. (englanniksi)
 55. The Marvels Finnkino. Viitattu 7.7.2023.
 56. Lee, Gyu-Lee: 'The Marvels,' with Park Seo-joon, to hit Korean theaters on Nov. 8 The Korea Times. 10.10.2023. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2023. (koreaksi)
 57. Heikkinen, Mikko-Pekka: Ihmekapteeni ryhmäytyy, tanssii ja naurattaa. Helsingin Sanomat, 10.11.2023, s. B 7. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 10.11.2023.
 58. Moliis-Mellberg, Martina: Captain Marvel flyger igen, men en tonåring stjäl showen. Hufvudstadsbladet, 10.11.2023, s. 22–23. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 10.11.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]