The Incredible Hulk

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Samannimisestä videopelistä on erillinen artikkeli.
The Incredible Hulk
Incredible Hulk.jpg
Ohjaaja Louis Leterrier
Käsikirjoittaja Zak Penn
Perustuu Stan Leen ja Jack Kirbyn sarjakuvaan The Incredible Hulk
Tuottaja
Säveltäjä Craig Armstrong
Kuvaaja Peter Menzies Jr.
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta 13. kesäkuuta 2008
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, portugali
Budjetti 150 miljoonaa dollaria
Tuotto 263 427 551 dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

The Incredible Hulk on yhdysvaltalainen Marvelin Hulk-sarjakuvahahmoon perustuva supersankarielokuva vuodelta 2008. Louis Leterrierin ohjaaman elokuvan ensi-ilta oli 13. kesäkuuta 2008. Elokuvan pääosissa ovat Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth ja William Hurt.

Vaikka The Incredible Hulk ilmestyi vain viisi vuotta Ang Leen ohjaaman Hulkin jälkeen, se ei ole aiemman elokuvan jatko-osa. Sen sijaan elokuva on osa Marvel Cinematic Universe -sarjaa, joskin Hulkin esiintyessä seuraavan kerran vuoden 2012 The Avengers -elokuvassa näyttelijä vaihtui Edward Nortonista Mark Ruffaloon.

Elokuvassa vuosia ympäri maailmaa paossa elänyt Bruce Banner eli Hulk yrittää löytää parannuskeinon tilaansa. Yhdysvaltain armeija jahtaa Banneria, mutta yrittää myös samaan aikaan toistaa Hulkin synnyttänyttä koetta. Sen seurauksena sotilas Emil Blonskysta syntyy Hulkin kaltainen hirviö, Kuvotus, jonka riistäytyessä valloilleen vain Hulk pystyy seisomaan vastassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Culverin yliopistossa Virginiassa kenraali Thaddeus Ross tapaa tohtori Bruce Bannerin, tyttärensä Bettyn kollegan ja rakastetun. Ross haluaa Bannerin elvyttävän toisen maailmansodan aikaisen supersotilasprojektin, mutta ei halua paljastaa tälle totuutta ja valehtelee kokeiden tarkoituksena olevan muokata ihmisistä immuuneja gammasäteilylle. Tutkimus epäonnistuu ja sen seurauksena Banner muuttuu hirviömäiseksi Hulkiksi aina kun hänen sydämensä syke nousee yli 200:n. Hulk tuhoaa laboratorion ja tappaa muutamia ihmisiä. Yhdysvaltain asevoimat, erityisesti Ross, alkavat jahdata Banneria, toivoen voivansa käyttää Hulkia aseena.

Viisi vuotta myöhemmin Banner työskentelee virvoitusjuomatehtaalla Rocinhassa, Brasiliassa ja etsii samalla lääkettä tilaansa. Hän saa myös apua internetissä tapaamaltaan mieheltä, jonka hän tuntee ainoastaan salanimellä "herra Sininen". Banner myös opiskelee meditaatioteknikoita pitääkseen pulssinsa alhaisena ja hallitakseen vihaansa, missä hän on onnistunut jo 158 päivän ajan. Leikattuaan vahingossa sormeaan tehtaalla, pisara Bannerin verta päätyy yhteen pulloista ja saa myöhemmin tämän juoneen miehen sairastumaan. Sairaustapaus päätyy Rossin tietoon, joka lähettää paikalle venäläissyntyisen englantilaissotilas Emil Blonskyn johtaman SWAT-tiimin. Banner kuitenkin muuttuu takaa-ajon aikana Hulkiksi, tappaa kaikki tiimin sotilaat Blonskya lukuun ottamatta ja pakenee paikalta. Tukikohdassaan Ross kertoo Blonskylle kuinka Bannerista tuli Hulk ja tämä suostuu kostonhimoisena ottamaan annoksen supersotilasseerumia, joka antaisi hänelle vahvistetut voimat, nopeuden, ketteryyden, refleksit, kestävyyden ja parantumiskyvyn. Mutta samalla Blonskyn luuranko muuttuu epämuodostuneeksi ja hänen mielenterveytensä alkaa heikentyä.

Samalla Banner palaa Culverin yliopistolle ja tapaa jälleen Bettyn, joka tapailee psykiatri Leonard Samsonia. Samson kuitenkin kertoo Bannerista Rossille ja tämä lähettää jälleen Blonskyn joukot liikkeelle. Hulkiksi muuttuva Banner voittaa taistelun iskien Blonskyn sairaalakuntoon ja pakenee Bettyn kanssa paikalta. Kaksikko alkaa paeta yhdessä ja päättävät mennä tapaamaan herra Sinistä, joka paljastuu solutieteilijä Samuel Sternsiksi. Hänen luonaan he saavat tietää, että Sterns on valmistanut mahdollisen vastalääkkeen Bannerin tilaan, tai ainakin se kumoaisi yksittäisen muuttumisen. Onnistuneen testin jälkeen Sterns myös paljastaa valmistaneen kopioita Bannerin Brasiliasta lähettämästä verinäytteestä, jotta voisi käyttää sitä saavuttaakseen ihmisten seuraavan tason evoluutiossa. Kauhistuneena Sternsin teosta, ja peläten Hulkin voimien joutuvan vääriin käsiin, Banner käskee Sternsiä tuhoamaan verivarastot.

Hulk ja Emil Blonsky kasvokkain.

Sitten Hulkin hyökkäyksestä selvinnyt Blonsky palaa Rossin joukkojen luokse ja he vangitsevat sekä Bannerin että Bettyn. Blonsky käskee Sternsiä piikittämään häneen Bannerin verta. Sterns yrittää varottaa verisiirron riskeistä, sillä yhdistettynä Blonskyn suonissa virtaavaan seerumiin ja gammahoitoon sillä saataisi olla odottamattomia vaikutuksia. Tästä huolimatta Blonsky ei suostu lopettamaan ja hän muuntuu "kuvotukseksi", jolla on Hulkin voimat, mutta pitää yhä Blonskyn älykkyyden ja persoonallisuuden. Blonsky tönäisee Sternsiä, jonka pääkallo alkaa laajeta hänen avoimeen haavaansa puddonneen Bannerin veren vaikutuksesta. Blonskyn aiheuttaa tuhoa ympäri Harlemia, Banner ymmärtää vain Hulkin kykenevän pysäyttämään hänet. Banner pudottautuu helikopterista ja muuttuu Hulkiksi. Pitkän ja brutaalin taistelun päätteeksi Hulk päihittää Blonskyn lähes kuristaen tämän kuoliaaksi suurella ketjulla, mutta vapauttaa vastustajansa Bettyn pyynnöstä. Vietettyään hetken Bettyn seurassa, Hulk pakenee New Yorkista.

31 päivää myöhemmin Banner on Bella Coolassa, Brittiläisessä Kolumbiassa ja muodonmuutoksen tukahduttamisen sijasta yrittää oppia hallitsemaan sitä. Sillä välin baarissa istuvan kenraali Rossin luokse saapuu Tony Stark, joka paljastaa uuden ryhmän olevan perusteilla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Edward Norton  … tohtori Bruce Banner / Hulk  
 Lou Ferrigno  … Hulkin ääni  
 Liv Tyler  … Betty Ross  
 Tim Roth  … majuri Emil Blonsky / Kuvotus  
 Tim Blake Nelson  … Samuel Sterns  
 Ty Burrell  … Leonard Samson  
 William Hurt  … kenraali Thaddeus ”Thunderbolt” Ross  
 Robert Downey Jr.  … Tony Stark (cameo)  
 Stan Lee  … cameo  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]