Tyrannus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyrannus
Tyrannus, maanalaisen valtakunnan herra
Tyrannus, maanalaisen valtakunnan herra
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Incredible Hulk #5 (tammikuu, 1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Romulus Augustus
Status Aktiivinen
Voimat Deviaanien kehittämä korkeateknologia, Nuoruuden lähde
Suhteet
Sukulaiset Flavius Orestes (isä, kuollut)

Tyrannus, oikealta nimeltään Romulus Augustus) on Marvel-kustantamon luoma superroisto. Tyrannus perustuu Rooman valtakunnan viimeiseen keisariin, Romulus Augustukseen. Hahmo esiintyi ensi kerran Incredible Hulk-lehden numerossa #5 (tammikuu 1963). Tyrannuksen loivat Stan Lee ja Jack Kirby, oletettavasti vastapariksi toiselle maanalaiselle hallitsijalle, Myyrämiehelle.

Suomessa Tyrannus esiintyi ensimmäisen kerran Vihreä Mies Hulk-lehden numerossa 12 (1982).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrannus on todellisuudessa Rooman valtakunnan viimeinen keisari, Romulus Augustus, joka valtakuntansa menetettyään pakeni Englantiin. Täällä hän yritti suistaa Kuningas Arthurin valtaistuimeltaan, mutta Musta Ritari teki hänen ilkeät suunnitelmansa tyhjiksi. Merlin karkottikin Tyrannuksen syvälle maan uumeniin, jossa raivostunut Tyrannus vannoo palaavansa.

Hän löytääkin maan alta moloidien rinnakkaisrodun, tyrannoidit, joita alkaa pitää alaisinaan. Tyrannoidit näyttävät hänelle maanalaisen maailman aarteita, mukaan lukien Nuoruuden lähteen ja deviaanien jälkeensä jättämää aseistusta ja varusteita. Käyttäen uusia orjiaan ja laitteita apunaan Tyrannus alkaa valmistella maailman valloitusta.

Myöhemmin hän vakoilee deviaanien kristallipallolla Betty Rossia ja yrittää käyttää tämän rakkautta Bruce Banneriin (alias Hulk) hyväkseen. Hulkiksi muuntautunut Banner kuitenkin tuhoaa Tyrannuksen suunnitelmat ja tämän viha kohdistuukin Merlinin sijasta Hulkiin.

Myöhemmin Tyrannus taistelee Ryhmä-X:ää vastaan, mutta häviää taistelun yhdessä Myyrämiehen kanssa. Tyrannus päättääkin keskittää toimenpiteensä Hulkiin ja lähettää voimakkaimman alaisensa, pelätyn Mogolin hankkimaan Hulkin luottamus ja ystävyys. Mogol onnistuukin ja Hulk (muistamatta mitään Tyrannuksesta) palvelee uutta johtajaansa innokkaasti.

Lopulta Tyrannus marssittaa armeijansa Myyrämiestä vastaan ja taistelun tiimellyksessä Hulk saa selville, että Mogol onkin robotti. Raivostunut Hulk tuhoaa vastustelemattoman Mogolin sekä Myyrämiehen ja Tyrannuksen armeijat ynnä kaupungit[1].

Myöhemmin Tyrannus taistelee Ihmenelosia vastaan, mutta joutuu pakenemaan raketillaan. Raketti tekee pakkolaskun ja Tyrannus haavoittuu miltei kuolettavasti. Tyrannoidit hoitavat isäntänsä kuntoon Nuoruuden lähteessä, mutta Tyrannus toteaakin edelleen vanhenevansa. Hän etsii ratkaisua ongelmaansa ja löytää tiedon Eldorado kultakaupungissa sijaitsevasta Pyhästä liekistä, jonka avulla Tyrannus voisi palauttaa nuoruutensa. Vaellettuaan Eldoradoon Tyrannus juonii Pyhälle liekille ihmisuhreja ja saa viimeisen uhrinsa Hulkin laitteeseen. Palattuaan voimiinsa Tyrannus taistelee Kultakuoriaista vastaan, jonka lopulta onnistuu vapauttaa Tyrannuksen vangitsema Hulk[2]. Lopulta Tyrannus imee itseensä Pyhän liekin valtavat voimat, mutta lopulta Hulk onnistuu yhdessä Kultakuoriaisen kanssa saattamaan liekkimäiseksi hirviöksi muuttunut Tyrannus avaruuteen[3].

Myöhemmin Tyrannus on monesti iskenyt yhteen niin Hämähäkkimiehen, Aaveajajan, Hulkin kuin Myyrämiehenkin kanssa. Hänen viimeisin suunnitelmansa oli imeä Hulkin voimat itseensä, mutta tämä epäonnistui Hulkin kasvattaessa voimiaan tuttuun tyyliinsä: "Mitä vihaisempi Hulk on, sitä voimakkaampi!"

Tyrannuksen nykyisistä vaiheista ei ole tietoa, mutta hän luultavasti jatkaa maanalaisen valtakuntansa ja tyrannoidiensa hallitsemista.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrannuksella ei ole supervoimia, mutta hän käyttää taisteluissaan laajaa aseistusta, jonka deviaanit jättivät jälkeensä. Nämä korkeateknologiset saavutukset sisältävät robotteja, ajoneuvoja ja voimakkaita aseita. Tyrannus piti erään kerran hallussaan Eldoradon Pyhää liekkiä, jolla hän kykeni luomaan voimakenttiä ja voimakkaita mentaalisia iskuja.

Tyrannus on myös kuolematon, kiitos Nuoruuden lähteen, josta hän säännöllisesti juo.

Tyrannoidit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moloidit ovat deviaanien luomia olentoja. Maanalaisen maailman olennoista moloidit ovat heikoimpia mutta niiden määrä kompensoi voiman puutteen. Deviaanit eivät kuitenkaan pitäneet mentaalisesti ja fyysisesti rajoittuneista luomuksistaan ja yrittivät tuhota kaikki moloidit. Moloidit jäivät kuitenkin henkiin ja myöhemmin niistä erosi toinen rotu, tyrannoidit. Moloidien palvellessa herraansa Myyrämiestä, ovat tyrannoidit uskollisia Tyrannukselle.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelussa Novaa vastaan oikea Tyrannus oli edelleen Eldoradossa. Hän oli ottanut mentaalisesti valtaansa yhden tyrannoideistaan ja muokannut tästä oman kuvansa. Koska välimatka oli pitkä ja tyrannoidit ovat typeriä olentoja, luomuksen hallinta vaikeutui siinä määrin, että Nova voitti Tyrannuksen helposti[4]. Myöhemmin tyrannoditi tuhosivat isäntänsä kopion.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihreä Mies Hulk #12 (1982). Oy Lukemisto Omnia Ab
  2. The Incredible Hulk #241. Marvel Comics.
  3. The Incredible Hulk #242-243. Marvel Comics.
  4. Nova #5. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]