Leonard Samson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
tohtori Leonard Samson
Doc Samson, supersankarien ja roistojen psykiatri
Doc Samson, supersankarien ja roistojen psykiatri
Luoja(t) Roy Thomas & Herb Trimpe
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Incredible Hulk #141 (1971)
Henkilötiedot
Oikea nimi tohtori Leonard Samson
Status Aktiivinen
Voimat Yli-inhimillinen fyysinen voima, kestävyys ja nopeus, nero

Tohtori Leonard Samson (myös Doc Samson) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari ja psykiatri, jonka loivat Roy Thomas ja Herb Trimpe. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisen Incredible Hulk-lehden numerossa 141 (1971). Samson esiintyy useimmiten sivuhenkilönä Hulkin ja Hulktaren seikkailuissa.

Suomessa tohtori Samson esiintyi ensimmäisen kerran Hulk erikoisjulkaisu-lehdessä vuonna (1989).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leonard Samson syntyi Tulsassa, Oklahomassa. Kun Bruce Banner parannettiin väliaikaisesti Hulk-sivupersoonastaan, Samson, joka tuolloin työskenteli Bannerin psykiatrina, altisti itsensä osalle Hulkista imetystä säteilystä. Tämän johdosta Samsonin hiukset muuttuivat vihreiksi ja hän sai yli-inhimilliset voimat. Myöhemmin Samsonin flirttailu Betty Rossin kanssa aikaan sai Bruce Bannerin altistumisen uudelleen gammasäteilylle mustasukkaisuuden puuskassa. Uudelleen Hulkiksi muuttunut Banner hyökkäsi Samsonin kimppuun.

Samson tunsi tapahtuneesta syyllisyyttä ja alkoi tutkia ja työskennellä Hulkia koskevien asioiden parissa. Lopulta Samson ymmärsi koko Hulkiksi muuttumisen takana olevan Bruce Bannerin jakomielitaudin. Parantaakseen Bannerin tästä Samson hypnotisoi hänet Hulkin vanhan vastustajan Kehämestarin avulla ja liittäen yhteen Bannerin jakautuneet persoonallisuudet. Tästä Hulkista tuli kuitenkin epätasapainoinen.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohtori Samson omaa tarpeeksi voimaa Hulkin lyömiseksi tajuttomaksi.

Tohtori Samson omaa yli-inhimillisen suuret fyysiset voimat (hänellä on sanottu olevan jopa 'Tyhmän Hulkin' voimat Hulkin normaalissa tilassa, eli hän voisi nostaa siis 75 tonnia optimaalisissa olosuhteissa), kestävyyden ja kivunsietokyvyn. Gammasäteily, joka muutti Samsonin myös muunsi hänen solurakennettaan lisäämällä siihen ylimääräistä lihasta, luuta ja kudosta noin sadan kilon verran. Lisäksi gammasäteilyn vuoksi Samsonin hiukset värjäytyivät vihreiksi. Koska Samson ei alistunut valtavan massiiviselle määrälle säteilyä kuten Hulk tai Kuvotus, hän sai näitä huomattavasti pienemmät fyysiset voimat. Samsonin jalkalihakset ovat tarpeeksi voimakkaat jotta hän voi hypätä yli 170 metrin matkan suoraan ylöspäin ja noin 270 metriä eteenpäin. Samsonin gammasäteilytetty ruumis kestää vaivatta suurikaliiperisen luodin osuman ja on kestänyt hallitsemattomia vapaapudotuksia jopa yli kilometrin korkeudesta kävelykadun betonille.

Toisin kuin Hulk, Samson ei menetä kykyään rationaaliseen ajatteluun eikä menetä muistiaan voimakkaammassa olomuodossaan. Samsonin ei myöskään tiedetä koskaan palautuneen takaisin normaaliin olomuotoonsa vaan hänen muodonmuutoksensa vaikuttaa olevan stabiili[1].

Tohtori Samson on myös luonnollisesti kokenut psykiatri ja on erikoistunut supervoimaisten henkilöjen auttamiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Official Handbook Of The Marvel Universe Deluxe Edition #3. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]