Vauhtifriikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vauhtifriikki
Vauhtifriikki
Vauhtifriikki
Luoja(t) Peter David
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen The Incredible Hulk vol. 1 #388
Henkilötiedot
Oikea nimi Leon Shappe
Status Kuollut
Pituus 198 cm
Paino 155 kg
Voimat Taisteluhaarniska, jonka avulla saavuttaa suuria nopeuksia. Haarniskassa kätkettyjä teräseita.
Suhteet
Sukulaiset Kate (tytär, kuollut), Leslie Anne Shappe (sisko, kuollut)

Vauhtifriikki on Marvel-kustantamon luoma superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui The Incredible Hulk-lehden numerossa 388 (1967). Vauhtifriikin loi Peter David. Vauhtifriikki on varsinkin Hulkin pääasiallinen vastustaja.

Suomessa Vauhtifriikki esiintyi ensimmäisen kerran MARVEL-lehden numerossa 10 (1993).

Pikkurikollinen Leon Shappe oli alusta alkaen juuri sellainen pikkutekijä, johon eivät luottaneet ammattimaisemmat rikolliset. Shappe oli suurisuinen ja nautti säännöllisesti huumetta nimeltään Snap. Snap teki Shappesta sekopäisen ja epäluotettavan. Hän oli valmis myymään äitinsäkin yhdestä annoksesta. Shappe kuitenkin varasteli käsilaukkuja ja ryösteli vanhuksilta rahaa, mutta kykeni vain hädin tuskin kustantamaan elämisensä. Eräänä päivänä Shappen eräs ystävä kertoi hänelle miehestä, joka oli keksinyt käänteentekevän haarniskan. Haarniskan avulla kuka tahansa voisi olla yhden miehen armeija.

Shappe etsi keksijän käsiinsä ja tappoi tämän. Hän varasti haarniskan miettien ensin sen myymistä korkeimmalle huutajalle, kunnes tajusi tekevänsä sillä enemmän rahaa itse. Shappe ryhtyi ammattitappajaksi ja otti itselleen uuden nimen - Vauhtifriikki. Silti edes uuden puvun kanssa asiat eivät sujuneet kaksisesti. Hänen addiktionsa teki Vauhtifriikistä epäluotettavan ja harva palkkasi häntä tekemään mitään merkittävää. Lopulta herra Lang, joka oli Yhdysvaltain johtavia mafiapomoja palkkasi Vauhtifriikin tappamaan hänen AIDS:ia sairastavan poikansa poikaystävän. Vauhtifriikki iski hyväntekeväisyystapahtumassa, jossa Rick Jones soitti bändinsä kanssa. Hulk kuitenkin saapui paikalle ja huolimatta Vauhtifriikin nopeudesta ja tämän adamantium-päällysteisistä nuolista, Hulk sai nujerrettua superroiston[1].

Myöhemmin Vauhtifriikki sai tietää että hänen tyttärensä Kate tapettiin tämän hakiessa aborttia. Naamioituen toiseksi mieheksi Vauhtifriikki etsi Hulkin käsiinsä ja lupasi tälle suuren summan rahaa murhaajan tappamisesta. Hulk ei suostunut, mutta lupasi kuitenkin auttaa syyllisen löytämisessä. Lopulta Hulk pääsi Katen entisen poikaystävän jäljille, joka totesi Katen kuoleman olleen vahingon. Raivostunut Vauhtifriikki paljasti itsensä ja Hulkin onnistui pitkällisen taistelun jälkeen voittaa Vauhtifriikki huijaamalla tämän halkaisemaan kynsillään autoakun. Pojan Hulk luovutti viranomaisille[2].

Sisällissota

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin jouduttuaan vankilaan Vauhtifriikki pakeni yhdessä Kobolttimiehen, Kylmäsydämen ja Nitron kanssa. Uudet Soturit jäljittivät vankikarkurit osana tositelevisio-ohjelmaa ja aikoivat napata nämä katsojalukujensa nostamiseksi. Nitro kuitenkin käytti suuria voimiaan pidätystilanteen aikana ja tappoi miltei kaikki Uudet Soturit ja karkuritoverinsa. Nämä tapahtumat johtivat sisällissodan syttymiseen.[3]

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vauhtifriikki ei normaalisti omaa minkäänlaisia yliluonnollisia voimia (on tosin spekuloitu josko hänen voimansa johtuisivat Snap-huumeesta) vaan pelkät ikäisensä normaalin miehen voimat. Hän oli kuitenkin jokseenkin harjaantunut taskuvaras ja ryöstelijä ennen taisteluhaarniskansa löytämistä.

Vauhtifriikki omaa kehittyneen taisteluhaarniskan, joka suo hänelle suuren nopeuden, liikkumäkyvyn, kestävyyden ja voimakkuuden. Vauhtifriikki kykenee myös lentämään pukunsa avulla. Itse puku on luotu kokeellisesta titaaniseoksesta, joka on käytännössä tuhoutumatonta. Haarniskan metalliseos kestää hyvin luoteja, eikä edes Hulkin iskut ole tehneet siihen sanottavampaa vahinkoa. Vauhtifriikin haarniskan saappaat sisältävät voimakkaat rakettimoottorit, joiden avulla Vauhtifriikki kykenee lentämään yli 240 km/h. Lentäessään Vauhtifriikin naamari suojaa häntä viimalta ja tarjoaa happea hengitettäväksi.

Vauhtifriikin molemmissa käsissä on pitkä adamantium-terä, jolla hän kykenisi dekapitoimaan jopa Hulkin. Vauhtifriikki omaa myös laukaistavan adamantium-kärkisen piikin, jonka hän voi ampua uhriinsa pitkän metallisen siiman saattamana.

  1. MARVEL #10 (1993). Kustannus Oy Semic.
  2. The Incredible Hulk #429-430. Marvel Comics.
  3. Sisällissota #1 (2006). Marvel Comics.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]