Kuvotus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvotus
Kuvotus, Hulkin yksi vaarallisimmista ja sitkeimmistä vastustajista
Kuvotus, Hulkin yksi vaarallisimmista ja sitkeimmistä vastustajista
Luoja(t) Stan Lee & Gil Kane
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales to Astonish vol. 1 nro 90 (1967)
Henkilötiedot
Oikea nimi Emil Blonsky
Status Aktiivinen
Pituus 202 cm
Paino 81 kg (Blonskyna), 444 kg
Ryhmäsidokset KGB
Henkilöllisyydet Agentti R-7
Voimat Suunnattomat fyysiset voimat ja kestävyys, regeneraatio
Suhteet
Sukulaiset Nadia Blonsky (vaimo)

Kuvotus (engl. Abomination) on Marvel-kustantamon luoma superroisto, jonka ensiesiintyminen oli Tales to Astonish -lehden numerossa 90 (1967). Kuvotuksen loivat Stan Lee ja Gil Kane. Kuvotus taistelee useimmiten Hulkia vastaan.

Suomessa Kuvotus esiintyi ensimmäisen kerran Hulk Erikoisjulkaisu I -lehdessä (1989).

Vuonna 2009 Kuvotus oli listattu sijalle 54 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emil Blonsky oli KGB:n vakooja joka tiesi, että Bruce Banner oli muuttunut gammasäteilyn vaikutuksesta Hulkiksi, ja joka janosi itsekin samanlaisia voimia. Hän altisti itsensä samalle säteilylle ja muuttui sen vaikutuksesta Kuvotuksena tunnetuksi olennoksi.

Toisin kuin Hulk, Kuvotus on säilyttänyt kykynsä rationaaliseen ajatteluun, mutta hän ei kykene muuttumaan takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Blonsky syyttää hirviömäisestä olotilastaan Banneria ja on siksi käynyt arkkivihollisensa kimppuun yhä uudestaan. Vaikka Kuvotus on voimakkaampi, Hulk on aina voittanut tämän raivostuneessa tilassaan.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että Blonskyn muodonmuutos erotti hänet ex-vaimostaan Nadiasta, jota Blonsky edelleen rakasti.[2] Kärsittyään lukuisia nöyryyttäviä tappioita Hulkille Kuvotus sai selville, että Bruce Banner on naimisissa kenraali Thaddeus Rossin tyttären, Betty Rossin kanssa.

Nadian kuoltua Blonsky päätti, että Bannerin on kärsittävä sama eron tuska, joten hän myrkytti Bettyn omalla radioaktiivisella verellään ja sai Bannerin uskomaan, että tämän radioaktiivinen veri olisi ollut Bettyn sairauden syynä. Kuvotuksen osuus Bettyn kuolemassa selvisi Bannerille myöhemmin. Seuranneessa taistelussa Hulk pieksi Kuvotuksen, mutta antoi sen jälkeen tälle anteeksi. Lopulta Kuvotus tajusi eläneensä valheessa; hirviö olikin hän itse, ei Hulk.

Kuukausia myöhemmin surun murtama kenraali Ross manipuloi Hulkin hyökkäämään Kuvotuksen kimppuun, ja seuranneessa taistelussa Hulk miltei tappoi Kuvotuksen. Sen jälkeen armeija vangitsi Kuvotuksen, ja rangaistuksena tyttärensä tappamisesta Ross pakotti tämän katsomaan videoita Nadiasta ja Blonskysta ennen tämän muodonmuutosta.

Myöhemmin armeija usutti Kuvotuksen Hulkin kimppuun, mutta Kuvotuksen yritys provosoida Hulkia koitui lopulta hirviön omaksi tappioksi: Hulk hakkasi Kuvotuksen jälleen.

Planet Hulk -jatkumossa Illuminati lähetti Hulkin Sakaarin taisteluplaneetalle, jolloin Kuvotus hyökkäsi Nevadaan, Renon kaupunkiin ja tuhosi asutusta silmittömästi. Hulktar pysäytti hirviön ja YPKVV:n agentit vangitsivat Kuvotuksen.

Voimat ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvotus ja Hulk mittelemässä voimiaan.

Blonsky käytti huomattavasti suurempaa säteilymäärää kuin mille Banner oli altistunut, minkä seurauksena Kuvotus on Hulkia voimakkaampi. Kuvotus kykenee nostamaan yli sata tonnia, joka on Marvel-universumin ylin painoluokitus. On kuitenkin melko varmaa, että Kuvotus kykenee nostamaan jopa 200 tonnia. Toisin kuin Hulkilla, jonka voimat kasvavat erityisen rauhasen ansiosta emotionaalisten ärsykkeiden vaikutuksesta, Kuvotuksen voimat pysyvät samana. Ei tosin tiedetä, kykeneekö Kuvotus lisäämään voimiaan fyysisellä harjoittelulla.[3]

Gammasäteily vahvisti Blonskyn solurakennetta ja lisäsi tämän luu- ja kudosmassaa noin 350 kilolla. Valtaisten fyysisten voimiensa lisäksi Kuvotuksella on korkea kivunsietokyky, eivätkä voimakkaatkaan fyysiset iskut vahingoita häntä; esimerkiksi kenttätykistön laukauksista ei koidu sanottavaa vahinkoa olennolle. Kuvotuksen iho kestää lisäksi suuria lämpötilanvaihteluita (-115 C°:sta liki 2000 C°:een) ilman näkyviä vaurioita. Mikäli Kuvotus kuitenkin saa kudoksiinsa vaurioita, olento kykenee regeneroimaan itsensä kuntoon, tosin huomattavasti hitaammin kuin Hulk.

Kuvotus kykenee pidättämään hengitystään hyvin pitkään — tarkkaa aikarajaa ei ole koskaan mitattu. Äärimmäinen kipu, kylmyys tai hapenpuute saattaa Kuvotuksen koomankaltaiseen tilaan, jossa olento voi elää joidenkin arvioiden mukaan ikuisesti.

Kuvotuksen erittäin tehokas fysiologia tekee hänet immuuniksi kaikille Maapallolta tavatuille sairauksille.[4]

Kuvotus voi käyttää jalkalihaksiaan Hulkin tavoin hyppyihin, joilla kattaa pitkiäkin matkoja. Kuvotuksen tiedetään loikanneen yhdellä hypyllä yli 32 kilometriä.

Toisin kuin Hulk, Kuvotus on säilyttänyt kykynsä rationaaliseen ajatteluun, mutta hän ei kykene muuttumaan takaisin alkuperäiseen muotoonsa.[5]

Kuvotus muissa jatkumoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel -jatkumossa Kuvotus oli alkujaan Chang Lam -niminen, kiinalainen tiedemies, joka halusi tulla aasialaiseksi versioksi Hulkista. Ultimate-jatkumon Kuvotus oli noin 7,6 metriä pitkä, hännällinen, ja muistutti keltaista gorillan ja matelijan risteytystä. Ultimate-Kuvotus hyökkäsi Hulkia vastaan, jolloin Hulk mestasi sen.[6]

Epätäydellinen Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dystopisessa Epätäydellinen Tulevaisuus -jatkumossa Kuvotus (jota kutsutaan yksinkertaisesti Emiliksi) ja hänen mutatoituneet kätyrinsä taistelevat Maestroa vastaan maapallon herruudesta.[7]

Kuvotus muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvotus esiintyi Hulk-animaatiosarjassa vuonna 1996 tehdyllä, ensimmäisellä tuotantokaudella. Hahmon ääniosuudet dubbasi Richard Moll.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvotus esiintyy vuonna 2008 julkaistussa The Incredible Hulk -elokuvassa, jossa häntä esittää Tim Roth.[8]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Abomination is number 54 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
  2. MARVEL #4 (1993). Kustannus Oy Semic.
  3. Tales To Astonish vol. 1, #90
  4. The Incredible Hulk vol. 1, #288
  5. Tales To Astonish vol. 1, #90–92
  6. Ultimates vol. 2, #12 (2006)
  7. The Abominations #1–3 (1996–1997)
  8. http://www.marvel.com/news/moviestories.1059

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]