Sisällissota (sarjakuva)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marvelin supersankareiden sisällissota
Paikka:

Pohjois-Amerikka

Casus belli:

Stamfordin joukkomurha ja superihmisten rekisteröintilain asettaminen

Lopputulos:

Kostajien voitto

Vaikutukset:

Suurin osa Marvelin supersankareista alkoi toimimaan laillisesti

Osapuolet

Kostajat:
Kostajat
Ukonnuolet

Salatut Kostajat

Komentajat

Rautamies

Kapteeni Amerikka

Sisällissota on Marvel Comicsin 7-osainen minisarja, joka nähtiin Suomessa ensimmäisen kerran Hämähäkkimiehen numerossa 5/2007.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Uudet soturit, ryhmä nuoria supersankareita ja reality-sarjan tähtiä, menevät pidättämään neljää Lautalta karannutta superroistoa: Kylmäsydäntä, Nitroa, Vauhtifriikkiä ja Kobolttimiestä. Mutta ollessaan lähellä jäädä kiinni, Nitro räjäytti voimillaan koko kaupungin ja tappoi yli 600 ihmistä, joista 60 oli lapsia. Uusien sotureiden johtaja Vauhtipallo kuitenkin selviytyi tästä energianimuvoimiensa avulla.

Tapauksen johdosta supersankareiden suosio väheni ja lakialoite superihmisten reksiteröimiseksi ja heidän värväämiseksi töihin hallitukselle tuli yhä suositummaksi. Tony Starkista, joka oli aiemmin vastustanut lakialoitetta, tuli nyt sitä tukevien supersankareiden keulakuva. Hän tunsi yhdessä Henry Pymin ja Herra Fantastisen kanssa, että sankarit tarvitsivat valvontaa sekä kunnollisen valmennuksen. Kapteeni Amerikan, Haukan ja Luke Cagen mielestä supersankareiden oli pidettävä henkilöllisyytensä salassa lähimmäistensä suojelemiseksi. Lakialoite menee kuitenkin läpi ja Y.P.K.V.V.:n johtaja Maria Hill määräsi raakaa voimaa kapinoijien vangitsemiseksi.

Kapinoivat supersankarit kuitenkin luovuttivat vangitsemiaan rikollisia hallitukselle. Lailla oli laajamittaisia monia vaikutuksia koko maailmaan, kun sen tukijoista Rautamies ja Hämähäkkimies paljastivat lehdistötilaisuuksissa henkilöllisyytensä koko maailmalle. Wolverine alkoi metsästää Nitroa Stamfordin tapahtumien jäljiltä. Ryhmä-X ja muut mutantit julistautuivat virallisesti neutraaleiksi.

Kapteeni Amerikan johtaa joukon rekisteröitymisen vastustajia, jotka kulkevat nimellä Salatut Kostajat, vapauttamaan kaikki vangitut kapinoijat, mutta ajutuvat ensimmäiseen julkiseen ja fyysiseen taisteluun rekisteröitymisen tukijoita vastaan. Taistelun aikana Rautamiehen joukkojen avuksi saapuu Thorin klooni, joka kuitenkin aiheuttaa Goljatin kuoleman.

Seuraavaksi Rautamies ja Herra Fantastinen rakentavat Negatiiviselle Vyöhykkeelle vankilan nimeltä "Projekti 42" rekisteröinnin vastustajien vangitsemiseksi ja kokoavat puolelleen myös ryhmän superrikollisia. Sekä tieto Projektista 42 että Goljatin kuolema saavat osan supersankareista kummaltakin osapuolelta vaihtamaan puolta. Hämähäkkimies siirtyy Kapteeni Amerikan puolelle.

Seuraava merkittävä taistelu tapahtuu Rikers Islandilla, josta Viitta siirtää sen myöhemmin New Yorkin keskustaan. Taistelun aikana Vision II sabotoi Rautamiehen haarniskaa ja Kapteeni Amerikka oli lähellä tappaa hänet, kunnes poliisit ja pelastushenkilöstön työntekijät saapuivat estämään aikeet. Kapteeni Amerikka tajusi millaista tuhoa taistelut olivat aiheuttaneet, joten hän paljasti poliiseille oikean henkilöllisyytensä (Steve Rogers) ja antautui. Kahden viikon kuluttua Tony Starkista oli tullut Y.P.K.V.V.:n uusi johtaja ja Maria Hill vetäytynyt apulaisjohtajan asemaan. He käynnistivät hankkeen, jonka myötä jokainen osavaltio saisi oman supersankaritiimin. Jotkut rekisteröitymistä vastustaneista supersankareista olivat joko muuttaneet Kanadaan tai piiloutuneet. Steve Rogers oli tuomittu vankeuteen odottamaan oikeudenkäyntiä, mutta muut Salatut Kostajat selvisivät rangaistuksetta.

Myöhemmin sarjakuvassa Kapteeni Amerikan kuolema Kallo sekä Tohtori Faustuksen aivopesemä Sharon Carter ampuivat Steve Rogersin Punakallon käskystä. Maailman olettaessa Rogersin kuolleen, James "Bucky" Barnes ryhtyi Starkin pyynnöstä uudeksi Kapteeni Amerikaksi, mutta sillä ehdolla, että työskentelisi itsenäisesti ilman Y.P.K.V.V.:tä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Taistelijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kostajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukonnuolet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superroistojen muodostamat Ukonnuolet taistelivat Rautamiehen johtamien Kostajien rinnalla

Salaiset Kostajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]