Cable

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cable
Luoja(t) Nathan Summers:
Chris Claremont
Cable:
Louise Simonson
Rob Liefeld
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Nathan Summers:
Uncanny X-Men #201 (tammikuu 1986)
Cable:
New Mutants #87 (maaliskuu 1990)
Henkilötiedot
Oikea nimi Nathan Christopher Charles Summers
Ryhmäsidokset X-Voima
Henkilöllisyydet Nathan Winters, Nathan Dayspring, Askani'son
Voimat telepatia, telekinesia, teknopatia, taitava tuliaseiden käsittelijä

Cable (Nathan Summers) on Rob Liefeldin luoma Marvel Comicsin sarjakuvahahmo. Nathan Summersin ensiesiintyminen omana itsenään oli Uncanny X-Men -lehden numerossa 201 vuonna 1986 ja Cablena hahmo nähtiin ensimmäisen kerran The New Mutants -lehden numerossa 87 vuonna 1990.

Hahmon fiktiivinen historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cable on Ryhmä-X:n Kykloopin ja Madeline Pryorin poika, johon Tuho tartutti tekno-orgaanisen viruksen. Kykloopin oli annettava poika tulevaisuudesta tulleen Askaniksi itseään kutsuvan naisen mukaan, joka sanoi voivansa pysäyttää viruksen tulevaisuudessa. Cable varttui tulevaisuudessa ja oppi pitämään tekno-orgaanisen viruksen aloillaan telekineettisillä voimillaan. Cable oli myös telepaatikko, mutta tekno-orgaanisen viruksen hallitseminen vei suuren osan hänen voimistaan. Tämän takia hän ei voinut käyttää täyttä potentiaaliaan.

Aikuisiässä Cable matkusti takaisin tähän aikaan aluksensa Graymalkinin avulla pysäyttääkseen Tuhon ja estääkseen oman tulevaisuutensa, jossa Tuho hallitsisi maailmaa. Graymalkin tuhoutui myöhemmin osittain, ja osan otti haltuunsa Magneto luodessaan Avalonin. Graymalkinin "tekoäly" oli mystinen olento, jota Cable kutsui Professoriksi. Tämä loi myöhemmin itselleen ruumiin Graymalkinin osista, kun selvisi, että Professori aiheutti Cablen tekno-orgaanisen viruksen villiintymisen. Viimeksi mainitun vuoksi X-Voima auttoi Professoria luomaan itselleen aluksen Graymalkinin jäänteistä, ja Professori lähti Maasta.

Myöhemmässä vaiheessa Cable onnistui poistamaan tekno-orgaanisen viruksen itsestään, ja hänestä tuli erittäin voimakas telekineetikko ja telepaatikko. Voimiensa kasvettua hänestä tuli äärettömän voimakas, ja hän rakensi oman keinotekoisen leijuvan saaren Graymalkinin osista. Tästä syntyi maailmanlaajuinen konflikti hallitusten huolestuessa Cablen puuhista.

Lopulta Hopeasurffari poisti Cablelta voimat kokonaan. Cable olisi kuollut, ellei häneen olisi istutettu uudestaan tekno-orgaanista olentoa, jonka avulla palannut virus saatiin hallintaan. Hän kuitenkin menetti lähes kaikki voimansa. Cable on sittemmin korvannut voimansa teknologialla, joka simuloi telekinesiaa, sekä hankkinut saarelleen laitteiston, jolla voi seurata kaikkea maailman datavirtaa Black Box -nimisen mutantin avulla.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cable esiintyi X-Men -animaatiosarjan jakoissa "Slave Island", "The Cure", "Time Fugitives" osat 1 ja 2, sekä "Beyond Good and Evil" osat 1–4. Cablen ääninäyttelijänä sarjassa oli Lawrence Bayne. Tällä versiolla Cablessa on tuttu mekaaninen käsivarsi, mutta sen sanotaankin olevan bioninen rakennelma possessed, eikä tekno-orgaaninen virus kuten sarjakuvissa. Hänellä ei näytetä lainkaan telepaattisi kykyjä, vaikka hän käyttää telekinesiaa yhdessä jaksossa. Hänen kuvaillaan myös tulevan vuodesta 3999, missä hän johtaa armeijaa epätoivoisessa taistelussa Tuhoa vastaan.

Josh Brolin valittiin alun perin näyttelemään Nathan Summersia / Cablea neljässä X-Men -elokuvasarjan elokuvassa. Hahmon ainoksi esiintymiseksi jäi lopulta vuoden 2018 elokuva Deadpool 2.[1]

  1. Kit, Borys: Josh Brolin to Play Cable in 'Deadpool 2' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 12.4.2017. Viitattu 12.4.2017. (englanniksi)