Liekki (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvahahmosta, muista merkityksistä katso: Liekki.
Liekki
Liekki
Liekki
Luoja(t) Stan Lee
Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four nro 1
Henkilötiedot
Oikea nimi Jonathan Lowell Spencer Storm
Status aktiivinen
Pituus 178 cm
Paino 77 kg
Ryhmäsidokset Ihmeneloset
Voimat – Liekkien hallitseminen
– Lentokyky ja tuleksi muuttuminen

Liekki, esiintynyt suomessa myös nimellä Ihmissoihtu (engl. Human Torch tai vain Torch), oikealta nimeltään Jonathan "Johnny" Storm, on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari ja Ihmenelosten jäsen. Liekki kykenee muuttumaan tuleksi ja lentämään. Liekki osaa ampua tulta sormenpäistään ja hallitsee liekkejä. Hän pystyy myös kuumentamaan itsensä supernovan lämpötilaan ollessaan tulessa.

Liekki seurusteli kauan Epäinhimillisten kuningasperheen jäsenen Kristallin kanssa, mutta suhde ajautui lopulta kertakaikkiseen katkeamiseen: Liekistä ei ollut uskolliseksi kumppaniksi.

Liekki on huoleton narsistinen hedonisti, joka elää elämäänsä täysillä nauttien nuorista tytöistä ja nopeista urheiluautoista. Samoin hän käy jatkuvaa kiusottelusotaa Ben Grimmin ja myöhemmin tämän tilalle joksikin aikaa tulleen Hulktarin kanssa.

Liekin mielipuuhaa on kuitenkin pilkanteko Ansamiestä vastaan: tämä on kuitenkin - ystäviä kohtaan harjoitetusta hevosenleikistä poiketen - kylmästi harkittua psykologista sotaa.

Liekin ensiesiintyminen Suomessa tapahtui Ihmesarjan numerossa 2 (1967).

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glenvillen esikaupunkialueella kasvanut Johnny Storm tunsi vetoa autoihin huolimatta äitinsä kuolemasta auto-onnettomuudessa, ja hänestä tuli jo nuorella iällä melkoinen mekaanikko. Teini-ikäisenä hän pelasti epäitsekkäästi kaksi ystäväänsä palavasta talosta. Seikkailua kaivannut Johnny – kuuluisan tohtorin ja pahamaineisen rikollisen Franklin Stormin poika – joutui miltei demoni Zarathoksen, Aaveajajan, ihmisisännäksi ja hänen kimppuunsa hyökkäsi St. Germaine, joka halusi vallan itselleen. Johnny pakeni Zarathoksen kutsua arkeologi Max Parrishin avulla, joka oli Johnnyn ihastuksen Cammy Brandeisin eno. Seuraten sisartaan Suea Johnny liittyi Reed Richardsin miehistöön avaruusmatkalle. Kosmisen säteilyn täyttämä Johnny muuttui liekehtiväksi hirviöksi aluksen syöksyessä takaisin Maahan. Kutsuen itseään Liekiksi nuori Johnny löysi uusia seikkailuja Ihmenelosten jäsenenä, todistaen olevansa korvaamaton vaikkakin tulenarka jäsen. Eroten tiimistä heidän taisteltuaan Ihmemiestä vastaan Johnny kohtasi toisen maailmansodan sankarin Namor Sukeltajan. Tunnistaen Namorin sarjakuvista, Johnny pudotti hänet mereen toivoen palauttavansa hänen muistinsa. Suunnitelma toimi, mutta kun Namor löysi Atlantiksen raunioina, hän julisti sodan ihmisiä vastaan. Johnny liittyi takaisin Ihmenelosiin ja he ajoivat Namorin tiehensä. Lapsellinen Johnny harkitsi jälleen lopettamista, tällä kertaa liittyäkseen serkkunsa Bonesin sirkukseen, mutta palasi pian takaisin.

Vaikka hän kuuluikin Ihmenelosiin, Johnny oli yhä teini-ikäinen Glenvillen lukion oppilas, vaikkakin sellainen, joka taisteli säännöllisesti superrikollisia vastaan. Johnny yritti aluksi jopa salata henkilöllisyytensä, tosin tämä osoittautui turhaksi (Ihmenelosten perustajajäsenten henkilöllisyydet tunnettiin alusta alkaen). Hän taisteli yksinään kommunisti Tuhoajaa (Charles Stantonia), Velhoa (syntymänimi Bentley Wittman), Zemua (Viidennen ulottuvuuden sotaherra), Akrobaattia (Carl Zante), Vilhelm von Vileä, Imppari-Peteä (myöhemmin Ansaaja), arvoituksellista Tuhannen Kauhun Maalaria, Glenvillen metsän Noitaa, Asbestimiestä (Orson Kasloff), Ankeriasta (Leopold Stryke), Kasvimiestä, nykypäivän merirosvo Kapteeni Barrakudaa (jonka Johnny voitti yhteistyössä Jäämiehen kanssa) ja Kamalaa Kolmikkoa vastaan.

Superrikolliset eivät kuitenkaan olleet Johnnyn ainoita vastustajia. Mike Snow, Glenvillen lukion painijoukkueen jäsen, kiusasi Johnnyä kunnes Liekin voimat leimahtivat vahingossa ja arpeuttivat Snow'n kasvot. Huolimatta kiistoistaan Snow salasi tapahtuneen, väittäen vamman tulleen epäonnistuneesta kepposesta ja sanoen, että Johnny oikeastaan pelasti hänen henkensä lennättämällä hänet sairaalaan. Kun Mike yritti siirtyä elämässään eteenpäin, Johnny teki samoin, tapailemalla oppilastoveriaan Dorrie Evansia, mutta tyttö väsyi Johnnyn jatkuviin katoamisiin ja lopetti suhteen. Johnny tapasi toisen teinisankarin, Hämähäkkimiehen, joka murtautui Baxter Buildingiin toivoen tekevänsä vaikutuksen Ihmenelosiin. Huolimatta alun väärinkäsityksistä, Liekistä ja Hämähäkkimiehestä tuli myöhemmin hyvät ystävät.

Kun Superskrulli (Kl'rt), jolla oli kaikkien Ihmenelosten yhdistetyt voimat, hyökkäsi ryhmän kimppuun, Liekki onnistui vangitsemaan hänet luolaan, mutta Superskrulli karkasi ja esitti Franklin Stormia. Ihmeneloset paljastivat Superskrullin, mutta skrullit köyttivät pommin oikean Franklinin rintaan ja hän uhrasi henkensä pelastaakseen lapsensa. Matka skrullien kotimaailmaan ja sotaherra Morratin (joka valtuutti Franklinin murhan) kuolema toivat jonkinlaisen koston, mutta tämä ei ollut viimeinen kerta kun skrullit sekaantuivat Johnnyn elämään.

Valmistuttuaan lukiosta Johnny meni Metro Collegeen, jossa hän ystävystyi asuintoverinsa Wyatt Wingfootin kanssa. Wyatt lähti Johnnyn ja Ihmenelosten mukaan Wakandaan, jossa he tapasivat ensi kertaa Mustan Pantterin ja auttoivat häntä voittamaan Klaw'n. Samoihin aikoihin Johnny tapasi epäinhimillisen Kristallin. Tämä oli rakkautta ensi silmäyksellä, ja Johnny yhdessä muiden Ihmenelosten kanssa auttoivat häntä syrjäyttämään epäinhimillisten hullun prinssin Maximuksen. Heidän rakkautensa oli intohimoista mutta lyhytikäistä, koska Kristalli palasi Attilaan ja meni naimisiin Elohopean, Magneton pojan kanssa synnyttäen myöhemmin hänen lapsensa. Toivoen uutta yritystä Dorrie Evansin kanssa, Johnny sai tietää tytön menneen naimisiin ja saaneen kaksi lasta. Huolimatta yliopiston lopettamisesta Johnnyn ystävyys Wyattin kanssa jatkui, joka osallistui usein Ihmenelosten seikkailuihin ja kiinnostui romanttisesti Hulktaresta. Kun Johnnyn sisar Sue ja hänen miehensä Reed olivat erossa, Johnny aloitti Möykyn, Meduusan ja Tundran kanssa lavastetun taistelun Namoria vastaan tuodakseen pariskunnan takaisin yhteen. Heidän juonensa toimi, ja Sue ja Reed sopivat välinsä lopullisesti. Etsiessään suuntaa elämälleen Johnny huijattiin liittymään korkealuokkaiseen yliopistoon, joka oli kulissi Monokkelille, suuruudenhullun Enclaven agentille, joka käytti häntä varastaakseen huippusalaisia aseita. Hämähäkkimies mursi Monokkelin hallinnan Liekistä. Tämän jälkeen Johnny lähti Ihmenelosten kanssa avaruuteen, jossa he auttoivat Xandarin Mestareita skrullien valloitusuhkaa vastaan. Kun Johnnyn luokkatoverit olivat kuolemaisillaan skrullien ikääntymissäteen vaikutusten takia, Johnny tuhosi robottisalamurhaaja Skrulli X:n, sallien Reedin käyttää asetta ikääntymisen perumiseksi.

Kuultuaan entisen lukiokaverinsa David George Munsonin teloituksesta Johnny auttoi New Yorkin poliisia puhdistamaan hänen nimensä ja hän vangitsi useita rikollisorganisaatio Maggian johtavia jäseniä, joihin kuului myös Nuijapää. Seurusteltuaan hetken automekaanikko Lorrie Meltonin kanssa Johnny rakastui Frankie Rayeen, naiseen joka pelkäsi tulta. Frankie sai myöhemmin selville, että hänen pelkonsa johtui entisen isäpuolensa Phineas Hortonin (androidi Ihmissoihdun luoja) hypnoosista, joka sai hänet unohtamaan, että mies oli todellisuudessa antanut Frankielle omat liekkikyvyt. Johnny auttoi Frankieta löytämään voimansa uudelleen, mutta kun Galactus palasi Maahan, Frankie suostui seuraamaan häntä avaruuteen uutena airuena, Novana. Järkyttynyt Johnny sai lohtua Frankien vanhalta kämppikseltä Julie Angelilta, ja alkoi ihastua häneen. Sekoittaen asioita entisestään Julien ystävä Sharon Selleck ihastui Johnnyyn. Myöhemmin Julie muutti Kaliforniaan jatkamaan näyttelijänuraansa eikä Sharonin ihastus kehittynyt enempää.

Johnny joutui väliaikaisesti Messiaan agenttien vangiksi tämän suunnitelmassa laajentaa Maata superkuumentamalla sen ydintä. Tuonpuoleisen vietyä hänet Sotamaailmaan ja taisteltuaan monia superrikollisia vastaan Johnny tapasi ja sai parantavaa hoitoa planeetan asukkaalta Zsajilta. Fyysisesti muttei henkisesti vetoa Zsajiin tuntenut Johnny sai epätodennäköisen kilpailijan Kolossista (Peter Rasputin), joka rakastui parantajaan. Vaikka Zsaji vastasi aluksi Johnnyn kiintymykseen, lopuksi hän valitsi Kolossin mutta uhrasi sitten oman henkensä pelastaakseen useita kuolevista sankareista. Johnny palasi Maahan, jossa hän huomasi tuntevansa vetoa Alicia Mastersiin, Ihmenelosten virkavapaalla olleen jäsenen Möykyn pitkäaikaiseen tyttöystävään. Johnnyn ja Alician romanssi vieraannutti Möykyn Ihmenelosista pitkäksi aikaa. Johnny löysi uuden pohjan kun hänen nuori ihailijansa Tommy Hanson sytytti itsensä tuleen ollakseen samankaltainen kuin sankarinsa. Kuultuaan pojan kuolemasta Johnny harkitsi Liekin roolin jättämistä, mutta Tuonpuoleinen sai hänen päänsä käännettyä. Myöhemmin Johnny meni naimisiin Alician kanssa, mutta mustasukkainen Möykky tarjosi paikkaa Ihmenelosista Kristallille, joka oli tähän aikaan erossa Elohopeasta. Johnnyn vanhat tunteet Kristallia kohtaan palasivat, mutta hänen rakkautensa Aliciaa kohtaan auttoi houkutuksen vastustamisessa ja Kristalli lähti myöhemmin tiimistä.

Huolimatta pitkästä ja intiimistä suhteestaan Johnny järkyttyi saadessaan tietää, että hänen rakastamansa ja naimansa Alicia olikin todellisuudessa skrullijäljittelijä Lyja. Saatuaan alun perin tehtävän soluttautua ja tuhota Ihmeneloset Lyja rakastuikin oikeasti Johnnyyn ja liittyi Ihmenelosiin taistelussa Paibokia, oikean Alician siepannutta skrullia vastaan. Lyja näytti uhranneen henkensä suojellakseen Johnnyä, mutta hänen entinen rakastajansa Paibok hoiti hänet takaisin terveeksi. Yrittäen jälleen jatkaa eteenpäin epäonnistuneesta suhteesta Johnny meni Empire Staten yliopistoon; mutta Devos, Paibok ja Lyja hyökkäsivät hänen kimppuunsa koulussa ja Johnny poltti vahingossa suuren osan kampuksesta. Johnnystä tuli väliaikainen karkuri kunnes Reed suostui myymään osan patenteistaan korvatakseen vahingot. Lyja palasi jälleen Johnnyn elämään huijauksella, että hän odotti vauvaa. Kun tämäkin osoittautui valheeksi, Johnny jätti hänet jälleen.

Johnny liittyi väliaikaisesti sisarenpoikansa Franklinin Fantastivoima-tiimiin, jossa hän taisteli käytännössä kaikkivoivaa, toisesta ulottuvuudesta tullutta vastakohtaansa Vangaardia vastaan, vakuuttaen hänet jättämään tehtävänsä tuhota toisia todellisuuksia näyttämällä, millainen sankari hänestä voisi tulla. Lyja esiintyi oppilas Laura Greeninä ja tapaili Johnnyä päästäkseen hänen lähelleen; Johnny tunnisti hänet heidän suudellessaan, mutta ei kertonut sitä kuin vasta myöhemmin, mutta he eivät koskaan voineet tutkia todellisia tunteitaan. Kun Franklin Richards loi oman Vasta-Maansa ja pelasti Ihmeneloset, Kostajat ja useita muita sankareita kuolemalta Onslaughtin käsissä, Roma piti Franklinia liian vaarallisena ja lähetti Tehcnetin ja (Kapteeni Britannian) Joukot hakemaan häntä. Liekki vakuutti Roman, että Franklinin perhe pystyisi hoitamaan häntä niin, ettei hänestä kasvaisi uhkaa multiversumille.

Kun loput Ihmeneloset taistelivat Gideon Trustia ja Annihilusta vastaan Negatiivisella Vyöhykkeellä, Johnnyn oli pakko koota vaihtoehtoiset Ihmeneloset Muurahaismiehestä (Scott Lang), entisestä tyttöystävästään Namoritasta (Namorin serkku) ja Hulktaresta, joka taisteli Gideon Trustia vastaan Maassa. Kun kosminen olento Abraxas tuli Maa-616:en, Johnny liittoutui toisesta ulottuvuudesta tulleen Frankie Rayen kanssa noutaakseen Kaikentuhoajan, aseen joka oli tarpeeksi voimakas tuhoamaan Abraxasin. Tämä Nova petti Johnnyn ja luovutti Kaikentuhoajan isännälleen Abraxasille, mutta sekään ei pelastanut Abraxasia Galactuksen liityttyä taisteluun. Taistelun jälkeen Sue huomasi olevansa jälleen raskaana ja Reedin ollessa poissa taistelemassa Piilotettuja vastaan, Johnnyn piti hakea apua Tohtori Doomilta kun raskausajan ongelmat uhkasivat Suen henkeä. Doom pelasti sekä Suen että hänen tyttärensä Valerian.

Haluten näyttelijäksi Johnny palkattiin Rawhide Kidiksi kesän menestyselokuvaan; myöhemmin kuitenkin päätettiin, ettei hän ole valmis rooliin, joka annettiin Lon Zeligille (todellisuudessa Superskrulli). Johnny vietti myös aikaa palomiehenä entisen luokkatoverinsa Mike Snow'n puolesta; mutta kun Snow muutti pois hänen vaimonsa paljastuttua psykoottiseksi tuhopolttajaksi ja kuoltua, Johnny lopetti hommat (vaikka hän myöhemmin jatkoi ammatissa kun Ihmenelosilla oli rahaongelmia). Kyllästyneenä veljensä elämään ilman suuntaa Sue pakotti hänet Ihmenelosten talouspäälliköksi. Vaikka tämä tuotti aluksi ongelmia, Johnny onnistui estämään tehtailijaa varastamasta Reedin epävakaita molekyylejä ja alkoi lämmetä sekä työlle että työtoverilleen Jian Fettalle.

Doomia vastaan käydyn suuren taistelun jälkeen Reed yritti vallata Latverian Ihmenelosille, joka käänsi Yhdysvaltain hallituksen heitä vastaan. Paetakseen oikeudenkäyntiä ryhmän piti myydä monet patenttinsa ja omaisuutensa hallitukselle, jonka jälkeen Johnnyn lompakko oli paljon tavallista tyhjempi ja hänen suosionsa lähti syöksylaskuun. Etsien apua epäsuosituimmalta tuntemaltaan henkilöltä Johnny otti yhteyttä Hämähäkkimieheen, joka yritti piristää Johnnyä viemällä hänet vesipuistoon, jossa Hydromies hyökkäsi heidän kimppuunsa. Voittaen roiston helposti ja pelastaen puiston suositun maskotin Johnnyn suosio alkoi taas nousta. Hän alkoi myös keskustella uuden tytön kanssa internetin kautta, kunnes mokasi tavatessaan hänet viimein. Tämä tyttö, Cole, paljastui yhden Johnnyn vanhimman vihollisen Velhon tyttäreksi; mutta vaikka hänet oli lähetetty huijaamaan Ihmenelosia, Cole auttoikin heitä johtamalla heidät Velhon piilopaikkaan, jossa he taistelivat hänen uusia Kauhunelosiaan vastaan. Velho karasi ja otti Colen mukaansa, mutta Johnny on toiveikas jälleentapaamisesta.

Vähän aikaa sitten muukalainen nimeltä Zius tuli Maahan, paikkaan jossa ainoa olento, joka pystyisi tuhoamaan hänen Galactukselta suojaavan planeettakilpensä, Sue Richards asui. Zius uhkasi tuhota koko planeetan jos Sue ei uhraisi itseään, mutta Reed käytti voima-asettaan vaihtaakseen Suen voimat Johnnylle ja huijaten Ziuksen lähtemään. Hänen lähtiessään Galactus tuhosi Ziuksen aluksen ja otti Johnnyn uudeksi airuekseen. Ollen haluton viemään Galactusta asutuille planeetoille, Johnny käytti uusia voimiaan analysoidakseen Galactusta ja sitten, Ihmenelosten ja Kvasaarin avulla, onnistui muuttamaan Galactuksen takaisin humanoidimuotoonsa. Johnnyn kosmiset voimat poistuivat, mutta Reedin yrittäessä vaihtaa hänen ja Suen voimat takaisin omistajilleen, kosmisen voiman jäänteet saivat Ihmenelosten voimat menemään väliaikaisesti satunnaisille New Yorkin asukkaille.

Huolimatta kokemuksistaan Johnny on edelleen kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti Ihmenelosten kuumapää. Hän on viimeksi tapaillut naista nimeltä Kourtney etsien tosirakkautta, mutta hänen pelkonsa omia voimiaan kohtaan pitää hänet kaukana rakkaistaan.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tim Story ohjasi vuosina 2005 ja 2007 elokuvat Fantastic Four ja Fantastic Four: Hopeasurffari, joissa Liekkiä näytteli Chris Evans. Hän on nuori, ylimielinen ja extreme-urheilua rakastava henkilö. Hän oli myös ryhmän ainut jäsen, joka piti uusista voimistaan, muiden halutessa niistä aluksi eroon. Hän myös keksi Ihmenelosten ryhmän nimen sekä sen jäsenten supersankarinimet. Hopeasurffarissa, hän sai Surffarin laudan koskettamisesta kyvyn vaihtaa kykyä toisten Ihmenelosten jäsenten kanssa kosketuksesta. Taistelussa Tohtori Doomia vastaan, hän otti käyttöönsä kaikkien Ihmeneosten jäsenten voimat. Sen jälkeen, auttaessaan Surffaria pysäyttämään Galactuksen, hän menettää kykynsä vaihtaa voimia koskettaessaan Surffarin lautaa uudestaan.
  • Josh Trankin ohjaamassa vuoden 2015 Fantastic Four -elokuvassa Liekkiä näytteli Michael B. Jordan.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967–1968 Jack Flounders Ihmeneloset
1994 Brian Austin Green Ihmeneloset
1995–1998
2005
Quinton Flynn Ihmeneloset
Hämähäkkimies
The Silver Surfer
Fantastic Four
2000 Daran Norris Spider-Man
2005
2007
Chris Evans Fantastic Four
Fantastic Four: Hopeasurffari
Fantastic Four
2005 Kirby Morrow Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects
2005
2009
David Kaufman Ultimate Spider-Man
Marvel: Ultimate Alliance 2
2006–2007 Christopher Jacot Ihmeneloset
2006 Josh Keaton Marvel: Ultimate Alliance
2007 Michael Broderick Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer
2008 Simon Rex Superhero Movie
2009 Travis Willingham The Super Hero Squad Show
2015 Michael B. Jordan Fantastic Four
2025 Joseph Quinn The Fantastic Four

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Couch, Aaron & McClintock, Pamela: 'Fantastic Four' Cast Revealed for Marvel Movie The Hollywood Reporter. 14.2.2024. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2024. (englanniksi)