Wiccan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wiccan
Wiccan
Wiccan
Luoja(t) Allan Heinberg & Jim Cheung
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Young Avengers #1 (2005)
Henkilötiedot
Oikea nimi William "Billy" Kaplan
Status Aktiivinen
Pituus 174 cm
Paino 71 kg
Ryhmäsidokset Nuoret Kostajat
Voimat Kyky lentää, ampua sähkölatauksia ja luoda loitsuja
Suhteet
Sukulaiset Jeff Kaplan (isä), Rebecca Kaplan (äiti)

Wiccan, oikealta nimeltään alun perin William "Billy" Maximoff ja myöhemmin William "Billy" Kaplan, on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Wiccanin ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Young Avengers -lehden ensimmäisessä numerossa. Hahmon loivat Allan Heinberg ja Jim Cheung.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy Kaplan syntyi reformijuutalaiseen perheeseen. Koulussa häntä kiusattiin säännöllisesti ja Billy haki turvapaikkaa Kostajien kartanon porteilta. Eräänä päivänä Billy törmäsi Kostajien Purppuranoitaan, joka kehottaa tätä nousemaan kiusaajiaan vastaan. Purppuranoita parantaa Billyn tappeluissa saamat haavat ja muutamia viikkoja myöhemmin Billy auttaa erästä toista kiusattua lasta käyttäen samalla vastomaisesti maagisia voimiaan.

Myöhemmin, kun Rautapoika perusti Nuoret Kostajat Billy liittyy joukkoon ja ottaa itselleen koodinimen Asgardilainen. Myöhemmin hän kuitenkin muuttaa sen Wiccaniksi. Hän harjoittaa voimiaan Hulkkion äidiltä lainaamistaan kirjoista ja oppii hallitsemaan niitä lopulta paremmin.[1]

Myöhemmin paljastui, että Wanda Maximoff / Purppuranoita, jolla oli samanlaiset voimat kuin Billyllä, oli aikoinaan käyttänyt kykyään muuttaa todellisuutta luomaan kaksoispoikansa, Billy ja Tommy Maximoffin. Wanda ei kuitenkaan tiennyt, että kaksosten luomiseen oli käytetty palasia Mefiston sielusta. Kun poikien sielut palasivat osaksi Mefistoa, Wanda heille antamat voimat tuhosivat Mefiston ja Billy Maximoff oli syntynyt uudelleen Billy Kaplanina, kun taas Tommy Maximoff oli syntynyt uudelleen Thomas Sheperdinä, joka oli itsekin Nuorten Kostajien jäsen koodinimellä Nopeus.[2][3]

Muiden monien supersankarien tapaan Wiccan valitsee puolensa sisällissodassa ja liittyy Kapteeni Amerikan vastarintaliikkeeseen yhdessä muiden Nuorten Kostajien kanssa.

Seksuaalisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel-universumin nuoret rakastavaiset, Wiccan ja Hulkkio (jälkimmäinen ihmisolomuodossaan).

Wiccanin vuorovaikutus ja lämpimät suhteet Hulkkioon sai jotkut lukijoista spekuloimaan nuorten miesten ystävyyssuhteen todellista laatua. Allan Heinberg myönsi miesten suhteen olevan homoseksuaalinen San Diegon sarjakuvafestivaaleilla. Heinberg oli yllättynyt siitä, että hänen hienovaraiset vihjeensä oli poimittu niinkin nopeasti ruutujen välistä[4].

Mennessään Kat Farrellin haastatteluun Jessica Jones varoittaa Hulkkiota ja Wiccania Farrellin mahdollisesta kysymyksestä koskien heidän seksuaalisuuttaan. Hetken mietinnän jälkeen pari päättää kertoa haastattelussa totuuden, johon Teddy lisää "Miksi vain Pohjantähti saisi pitää hauskaa?"[5]

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiccanina Billy omaa ikäisensä, aktiivisesti kuntoilevan nuoren miehen voimat.

Hänen todellinen voimansa on hänen hallitsemansa taito langettaa loitsuja, jotka voivat olla kytköksissä Purppuranoidan todellisuutta muokkaavien voimien kanssa. Alussa Billy kykeni lentämään ja projektoimaan salamia. Nykyään Wiccan kykenee langettamaan loitsuja hokemalla mantramaisesti tiettyä loitsua, kuten "Haluan hänen unohtavan! Haluan hänen unohtavan!" ja keskittyen samalla intensiivisesti haluttuun lopputulokseen. Hän on kyennyt loitsuillaan jäljittämään ihmisiä, luomaan illuusioita, tuhoamaan voimakenttiä, teleporttaamaan lukuisia ihmisiä kerralla, heittämään voimakkaita energiaiskuja ja langettamaan lumouksia.

Wiccanin kykyjen todelliset äärirajat eivät ole tiedossa.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Billy Maximoff esiintyy Marvel Cinematic Universeen sijoittuvassa Disney+-sarjassa WandaVision. Baylen Bielitz näytteli 5-vuotiasta Billyä ja Julian Hillard 10-vuotiasta Billyä. Wanda Maximoff synnytti hänet ja Tommyn tuntemattomalla tavalla alkaneessa ja epätavallisen nopeasti edenneessä raskaudessa Westview’hin, New Jerseyyn, luomansa tilannekomediailluusiokentän, Hexin, sisällä. Heidän viettäessä myöhemmin halloweeniä, paljastui, että Billyllä oli samanlaiset voimat kuin äidillään, kun taas Tommylla oli samanlaiset voimat kuin enollaan Pietrolla. Myöhemmin Agatha Harkness, joka oli esiintynyt Wandan naapurina nimellä ”Agnes”, tarjoutui vahtimaan Billyä ja Tommya, kun Wanda oli stressaantunut. Mutta sitten Agataha piti Billyä ja Tommya panttivankeina pakottaakseen Wandan todelliset voimat esiin. Sarjan päätösjaksossa Billy ja Tommy katoavat, kun Wanda poistaa Hexin Westview’n yltä, mutta lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Wanda kuulee päässään Billyn ja Tommyn äänet opiskellessaan Darkholdia, Agathan loitsukirjaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Young Avengers #5. Marvel Comics.
  2. Fantastic Four #277 (1.4.1985).
  3. Avengers West Coast 51 (marraskuu 1989).
  4. Xtra-sivuston artikkeli Nuorista Kostajista
  5. Young Avengers Special. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]