Mefisto (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mefisto
Mefisto, Marvel-universumin arkkipaha
Mefisto, Marvel-universumin arkkipaha
Luoja(t) Stan Lee & Sal Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Silver Surfer Vol.1 #3 (joulukuu 1968)
Henkilötiedot
Oikea nimi Mephistopheles
Status Aktiivinen
Pituus 197 cm (voi magiallaan muokata pituuttaan)
Paino 140 kg (voi magiallaan muokata painoaan)
Edelliset ryhmäsidokset Thanos, lukemattomia muita vuosisatojen aikana
Henkilöllisyydet Paholainen, Saatana, Lucifer, Beelzebub
Voimat Miltei rajattomat maagiset voimat, kuolemattomuus, kykenee vangitsemaan sopimuksen tehneitä sieluja
Suhteet
Sukulaiset Victoria Wingate Hellstrom (vaimo, kuollut), Daimon Hellstrom (poika), Patsy Walker Hellstrom (miniä), Satana Hellstrom (tytär, kuollut), Mephista (tytär), Mustasydän (poika), Malevolence (tytär vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta)

Mefisto (engl. Mephisto) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa ja niiden johdannaisissa esiintyvä suunnattoman voimakas demoni. Mefiston ensiesiintyminen tapahtui Silver Surfer -lehden numerossa 3 (joulukuu 1968). Hahmon loivat Stan Lee (tarina) ja Sal Buscema (taide).

Mefisto on toisesta ulottuvuudesta kotoisin oleva demoni, jonka Infiniti-niminen olento loi aikakausia sitten. Mefistoa on usein virheellisesti luultu kristinuskon Saatanaksi tai muuksi raamatulliseksi paholaiseksi. Mefisto on kuitenkin kaikkein korkeinta mahdollista säätyä oleva demoni. Hän hallitsee omaa helvetillistä ulottuvuuttaan rautaisella kädellä.

Mefisto on lukuisia kertoja taistellut Marvel-universumin sankareita vastaan, ennen kaikkea Tohtori Outoa ja Hopeasurffaria. Mefisto itse pitää itseään Raamatun Saatanana. Hän tekee sopimuksia kuolevaisten kanssa, joiden seurauksena ihmisen sielu usein joutuu ikuisiksi ajoiksi vangiksi Mefiston ulottuvuuteen. Varsinkin erityisen puhtaat sielut kiinnostavat Mefistoa.

Kauan sitten Mefistolla oli kilpailusuhde toisen voimakkaan demonin, Zarathoksen kanssa. Ovelan juonen avulla Mefisto solmi sopimuksen nuoren prinssin kanssa, josta myöhemmin tuli Centurious, Sieluton Mies. Yhdessä Mefisto ja Centurious iskivät Zarathoksen kimppuun, jonka jälkeen Mefisto vangitsi voimakkaan demonin kuolevaisten ruumiiden sisään. Koska Zarathoksella oli yhteys muinaisiin Koston Henkiin, Mefisto yritti pakkomielteenomaisesti löytää medaljongin, jonka sisällä Koston Henkien olemus uinui.

Mefisto sai selville, että medaljongi oli erään Kale-nimisen perheen hallussa. Kalen suvun jäsenet piilottekivat palasia medaljongista sielussaan. Lopulta 1700-luvulla Mefisto juonitteli suvun hullun jäsenen, Pastor Kalen kanssa tämän pojan, Noblen sielusta. Nämä tapahtumat johtivat lopulta Aaveajajan syntymiseen[1].

Läpi historian Mefisto on vainonnut elämässään eksyneitä tai vallanhimoisia yksilöitä. Euroopassa hän auttoi joukkoa mystikkoja saavuttamaan kuolemattomuuden vastineeksi säännöllisistä sielu-uhreista (ryhmä tultiin nykyaikana tuntemaan nimellä Mys-Tech). Mefisto oli myös demoni, joka korruptoi kapteeni Joost van Straatenin. Mefisto oli myös mukana natsien toiminnassa toisen maailmansodan aikana.

Viime aikoina maapallon supersankarit ovat alkaneet yhä enemmän kiinnostaa Mefistoa. Varsinkin Hopeasurffarin puhdas henki kiinnostaa häntä. Erään kerran Mefisto yritti turmella Surffarin voimalla ja fyysisillä nautinnoilla, tarjoten jopa tämän kuollutta rakastettua Shalla-Balia vastineeksi Hopeasurffarin sielusta. Surffari ei kuitenkaan suostunut demonin lupauksiin. Tappiostaan raivostuneena Mefisto on useasti vainonnut juuri Surffaria.

Mefisto on myös demoni, joka vangitsi Victor von Doomin äidin hengen ulottuvuuteensa. von Doom onkin useasti yrittänyt vapauttaa äitinsä sielun, mutta vasta aivan viime aikoina ja Tohtori Oudon avustuksella Doom onnistui tehtävässään [2]. Mefisto iski pian tämän jälkeen Thoria vastaan demonisen Darkothin avulla, mutta Thor tuhosi Darkothin tämän omalla suostumuksella.

Mefisto nousee valtakunnastaan hakemaan Elspeth Cromwellia ja Ihmenelosia.

Myös Ihmeneloset ovat saaneet tuta Mefiston raivon. Demonologi Elspeth Cromwellin kutsuttua Mefisto ulottuvuuteemme demoni kaappasi Reed ja Susan Richardsin, samaten näiden pojan, Franklinin. Franklinin valtavat voimat kuitenkin tuhosivat Mefiston ja vaikkei demoni kuollutkaan, hän heikentyi huomattavasti [3]. Hän sai viekkaudella koottua viisi olemuksensa palasta ja oli jälleen voimissaan. Tämä kuitenkin johti Purppuranoidan ja Visionin kahden lapsen tuhoutumiseen. Lapset olivat todellisuudessa Mefiston olemuksen palasia, jotka Purppuranoita oli alitajuisesti loitsinut lapsikseen[4].

Myöhemmin Mefisto joutui vastakkain asgardilaisen kuoleman jumalattaren Helan kanssa, joka oli varastanut sieluja, joita Mefisto piti ominaan. Ovelan juonen avulla Thor vannoi, että seisoisi aina Helan julmien suunnitelmien tiellä. Mefisto oli onnistunut suunnitelmassaan pysäyttää Helan laajennuspyrkimykset.

Hoideltuaan asgardilaisen vastustajansa Mefisto etsi lisää keinoja laajentaa voimiaan. Jumalvoimaisen Tuonpuoleisen saapuessa maapallolle, Mefisto yritti käännyttää tätä pahuuteen usuttamalla Zarathoksen Hämähäkkimiehen kimppuun ja näin kokeilemalla sankarin moraalia.

Yritys epäonnistui, mutta seuraava uhri, Galactuksen apuri Nova alkoi toimia Mefiston toimien ansiosta entistä verenhimoisemmin työssään. Huomattuaan tämän itse Galactus puuttui tapahtumiin Hopeasurffarin kanssa. Universumi järkkyi kahden voimakkaan olennon ottaessa yhteen, mutta lopulta Galactus seisoi voittoisana kukistetun Mefiston yläpuolella.

Pirullinen demoni ei kuitenkaan luovuttanut, vaan etsi lisää valtaa Thanoksen kautta. Thanos piti tuolloin hallussaan Ikuisuuden Rautahanskaa, jonka Mefisto toivoi saavansa varastettua tilaisuuden tullen. Yritys epäonnistui karkeasti[5].

Pian tämän jälkeen Mefiston onnistui varastaa kaikki-isä Odinin sielu tämän maatessa Odinunessa. Loki otti tällöin Odinin paikan tämän ruumiissa, mutta Odinin onnistui palata takaisin ruumiiseensa. Mefisto ottikin Lokin sielun maksuksi toimistaan – tämä oli ollut Mefiston tavoite kaiken aikaa. Kuukausien kidutuksen ja tuskien jälkeen Loki pääsi pakenemaan Mefiston ulottuvuudesta.

Tämän jälkeen Mefisto iski yhteen kilpailijansa Satannishin kanssa ja Kostajat yrittivät pysäyttää konfliktin. Taistelun kuluessa Mefisto murhasi brutaalisti Matkijalinnun. Myöhemmin Mefisto manipuloi Hellcatin tuhoamaan Satannishin.

Mefisto arvostaa kuolevaisten voimaa, jota nämä ammentavat perheiltään ja ystäviltään. Niinpä demoni loi mystisesti itselleen kaksi lasta: pojan nimeltään Mustasydän (jonka Mefisto katsoi arvolliseksi perimään valtaistuimensa) ja tyttären nimeltään Mefista. Mefista tulisi myöhemmin julistamaan sodan Tohtori Oudolle, mutta Mustasydän kamppaillessaan identiteettikriisinsä parissa haastoi Daredevilin ja myöhemmin Aaveajajan (Dan Ketch).

Mefisto yritti opettaa pojalleen tapoja hallita helvettiä, mutta lopulta Mustasydämen kunnianhimo alkoi lähennellä hänen omaansa ja lopulta isä ja poika kääntyivät toisiaan vastaan. Taistelu päättyi Mustasydämen voittoon, mutta tämä menetti valtaistuimensa pian Noble Kalelle ja tätä kautta Mefistolle.

Noustuaan jälleen kerran valtakuntansa herraksi Mefisto alkoi jälleen etsiä lisää sieluja ja yritti saada itselleen Mustan Pantterin sielun. Yritys epäonnistui voimakkaiden ja lukemattomien Pantterisielujen miltei tuhotessa hänet.

Seksuaalisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mefisto on yliluonnollisen voimakas olento jopa Marvel-universumin mittapuilla. Siksi onkin epävarmaa, voiko konventionaalisia seksuaalisuuskäsitteitä soveltaa häneen. Mefisto on kuitenkin menneisyydessään omaksunut myös naispuolisten olentojen hahmoja esimerkiksi vietellessään Hopeasurffaria[6], joten ihmisten standardeilla olentoa tulisi pitää vähintään transsukupuolisena. Paholainen on myös itse kommentoinut asiaa Everett Rossin kysyessä tältä onko Mefisto homoseksuaali. Mefisto vastasi tähän: ”En. Ainakaan en tänään.”[7]

Voimat & varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Mefisto kiduttamassa ulottuvuutensa vangiksi joutunutta Herra Fantastista.

Mefiston voimien tarkka taso on toistaiseksi melko tuntematon. Fyysistä voimakkuuttaan hän kykenee lisäämään maagisilla tavoilla tuntemattomille tasoille asti (luultavasti yli 100 tonnin nostokapasiteettiin). Mefiston todelliset voimat piilevätkin valtavissa myötäsyntyisissä maagisissa voimissa. Mefisto kykenee käyttämään maagista energiaansa monenlaisiin tarkoituksiin, kuten oman fyysisen voimansa lisäämiseen, levitaatioon, mystisiin energiaiskuihin, teleportaatioon, näkymättömyyteen, materian manipulointiin, koon muutoksiin, muodonmuutoksiin jne.

Vaikuttaa siltä, ettei mikään teko ole Mefiston kykyjen yläpuolella kahta poikkeusta lukuun ottamatta: toisen olennon sielun taivuttaminen valtansa alle ilman tämän nimenomaista suostumusta ja telepatia. Mefiston voimat ovat myös sidoksissa hänen omaan ulottuvuuteensa, josta poistuminen heikentää häntä ajan myötä. Siksi Mefisto käyttää usein demonisia apureitaan.

Mefistolla on myös tiettyjä voimia, joiden avulla hän kykenee vangitsemaan äskettäin kuolleiden olentojen astraaliruumiita. Mefistolla ei kuitenkaan ole valtaa kaikkiin kuolleiden sieluihin. Siksi ei myöskään tiedetä, mitä ehtoja vaaditaan täyttyväksi, ennen kuin Mefisto saa sielut haltuunsa ja pystyy manipuloimaan niitä. On luultavaa, että sielun varastamiseen tarvitaan ainakin kyseisen olennon suostumus asialle.

Ei myöskään tiedetä, miten ihminen voi päästä vapaaksi Mefiston kanssa tehdystä sopimuksesta (vaikka Johnny Blaze näin tekikin) eikä myöskään sitä, voiko Mefisto pidätellä kaappaamiaan sielujaan ikuisesti. Saattaa myös olla, että Mefisto ruokkii itseään sielujen psyykkisellä energialla kuten toiset demonit tekevät. Omassa ulottuvuudessaan Mefisto kykenee ilmeisesti puhtaan voiman kautta vangitsemaan sieluja, jotka ovat sinne harhautuneet. Sellaisissa tapauksissa Mefisto ei tarvitse edes kyseisen olennon suostumusta. tämän vangitsemiseen.

Demonina Mefisto on kuolematon eikä tarvitse selvitääkseen ravintoa, ilmaa tai unta. Mefiston keho vaikuttaa olevan koostunut jonkinlaisesta yliluonnollisesta aineesta, joka on mittaamattomasti paljon kestävämpää kuin mitä ihmiskudos.

Mefistolla ei ole kovin montaa varsinaista vihollista. Ainoastaan Satannish ja Thog voidaan laskea varteenotettaviksi vastustajiksi.

Mefisto muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ghost Rider – aaveajaja -elokuvassa Mefistoa esittää näyttelijä Peter Fonda. Elokuva sai ensi-iltansa 2007. Elokuvassa Aaveajajaa esittää Nicolas Cage.

  • Mefisto on esiintynyt useassa videopelissä vuosien varrella. Ensimmäinen esiintyminen tapahtui vuonna 1990 Silver Surfer -videopelissä, joka julkaistiin Nintendolle.
  • Mefisto oli myös piilotettu hahmo Capcomin tappelupelissä Marvel Super Heroes vs. Street Fighter, jossa Mefisto oli vaihtoehtoinen versio (eri väriteemalla) pojastaan Mustasydämestä.
  • Mefiston helvetillinen ulottuvuus on yksi Marvel: Ultimate Alliance -pelin tasoista ja Mefisto itse on yksi pelin päävastustajista. Hahmon osuudet dubbasi Fred Tatasciore.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuosi Näyttelijät Elokuvat Videopelit
1997 Jaimz Woolvett Marvel Super Heroes vs. Street Fighter
2006 Fred Tatasciore Marvel: Ultimate Alliance
2007 Kirk Thornton Ghost Rider
Peter Fonda Ghost Rider – aaveajaja
  1. Marvel Spotlight #5. Marvel Comics.
  2. Triumph and Torment: Dr. Strange and Dr. Doom (1989). Marvel Comics.
  3. MARVEL #1 (1989). Kustannus Oy Semic.
  4. Vision and the Scarlet Witch #1 - 12 (1985 - 1986) + Avengers West Coast #51 - 52. Marvel Comics
  5. MARVEL #6-7 (1993). Kustannus Oy Semic.
  6. Silver Surfer #99-100. Marvel Comics.
  7. Black Panther #2. Marvel Comics.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]