Capcom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo videopeliyrityksestä. Avaruusalusten kanssa kommunikoinnista kertoo Capsule Communicator
Capcom Co., Ltd
Yritysmuoto osakeyhtiö
ISIN JP3218900003
Perustettu 1983[1]
Toimitusjohtaja Kenzo Tsujimoto
Puheenjohtaja Haruhiro Tsujimoto
Kotipaikka Japani Osaka, Japani
Toimiala videopeliteollisuus
Tuotteet Resident Evil
Devil May Cry
Mega Man
Ace Attorney
Street Fighter
Onimusha
Liikevaihto Nousua 66,8 miljardia jeniä[2][3] (2010)
Nettotulos Nousua 2,2, miljardia jeniä[2][3]
Henkilöstö 2 476 (2013)[4]
Kotisivu www.capcom.com
Capcomin Pääkonttori Osakassa

Capcom on japanilainen videopelien kehittämiseen ja julkaisuun keskittynyt yritys.[4] Yhtiön päämaja sijaitsee Japanin Osakassa.

Vuonna 1979 on perustettu I.R.M Corporation tarkoituksena myydä elektronisia pelilaitteita kun taas Capcom perustetaan vuonna 1983 tarkoituksena myydä ohjelmia: perustamispäivä on toisinaan merkitty aikaisemman yhtiön perustamispäiväksi.[1]

Yhtiön tunnetuimpiin pelisarjoihin lukeutuvat:

Näiden ohella Capcom on tehnyt lukuisia muita pelejä, kuten roolipelisarja Breath of Fire, toimintapelit Lost Planet ja Viewtiful Joe, rooli- ja toimintapeli Chaos Legion, japanilaisiin myytteihin perustuva toimintapeli Okami sekä urheilupeli Gold Medal Challenge.

Vuonna 2008 Street Fighter II oli Capcomin eniten myynyt peli.[5]

Capcom on pitänyt lukuisia vanhoja pelisarjojaan hengissä, joidenkin mielestä jopa väkisin. Varsinkin Mega Man -pelit ovat kärsineet tästä, mutta jo aiemmin Street Fighter 2 ehdittiin leimata Capcomin rahastusvälineeksi sen lukuisten päivitystä muistuttavien uusioversioiden takia[6].

Tuoreempia kritiikin aiheita edustaa Capcomin toimintatapa liittyen maksulliseen lisäsisältöön. Esimerkiksi pelissä Street Fighter X Tekken on useita pelihahmoja jotka löytyvät jo pelilevyn sisältä valmiina, mutta ne eivät ole käytettävissä ennen maksua.

Muu kritiikki liittyy pelien julkaisemiseen tai perumiseen. Mega Man -pelisarjan faniyhteisöt katsoivat tuomitsevasti pelin Mega Man Legends 3 kehitystyön perumisen yllättäen. Toinen esimerkki on Ace Attorney -pelisarjaan kuuluvan pelin Gyakuten Kenji 2:n julkaisematta jättäminen Japanin ulkopuolella.

Elokuvia ja pelejä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Capcom on ollut mukana myös elokuva-alalla, vaikka yhtiöllä ei ole varsinaista televisio- tai elokuvahaaraa. 1990-luvun taitteessa Capcom kehitti lukuisia Disney-hahmoihin pohjautuvia pelejä Nintendon ja Segan konsoleille. Capcomin pelien pohjalta tehdyistä elokuvista länsimaissa tunnetuimmat ovat Street Fighter (Columbia-Tristar (1994) sekä Resident Evil -elokuvasarja. Suurinta mainetta Capcom-elokuvat ovat ansainneet Japanissa, jossa laaja ja suosittu OVA-formaatti (Original Video Adapation) on ollut joillekin yhtiöille suoranainen kultakaivos. Erityisesti Street Fighter ja Mega Man -sarjojen pohjalta on tehty anime-elokuvia ja -sarjoja. Uusin Capcom-elokuva on Gyakuten Saiban, joka perustuu Phoenix Wright: Ace Attorney -peliin.

  1. a b Capcom Marks 25th Anniversary IGN. Viitattu 26.3.2017. (englanniksi)
  2. a b Kris Graft: Capcom Posts 73 Percent Profit Drop Amid Major Delays, Weak Sales 7. toukokuuta 2010. Gamasutra. Viitattu 26.10.2013. (englanniksi)
  3. a b "Sluggish Financial Results for ended March 31, 2010" 7. toukokuuta 2010. CAPCOM. Viitattu 26.10.2013. (englanniksi)
  4. a b CAPCOm Corporate Overview 31. maaliskuuta 2013. CAPCOM. Viitattu 27.10.2013. (englanniksi)
  5. SFII SNES is Capcom's best-selling game 27.5.2008. Eurogamer. Viitattu 23.11.2017.
  6. Kenneth Lee, Street Fighter EX 2 Plus, ex.org (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi). Luettu 5. elokuuta 2006.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.