Viewtiful Joe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viewtiful Joe
Viewtiful Joe box.jpg
Kehittäjä Capcom Production Studio 4
Julkaisija Capcom
Ohjaaja Hideki Kamiya
Tuottaja Atsushi Inaba
Taiteilija Kumiko Suekane
Säveltäjä Masakazu Sugimori
Masami Ueda
Ohjelmoija Noriyuki Ōtani
Julkaistu Nintendo GameCube
JP 26. kesäkuuta 2003
NA 7. lokakuuta 2003
EU 24. lokakuuta 2003
PlayStation 2
NA 24. elokuuta 2004
JP 9. syyskuuta 2004
EU 22. lokakuuta 2004
Lajityyppi toiminta, tasohyppely, beat 'em up
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Nintendo GameCube, PlayStation 2
Jakelumuoto optinen levy, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Viewtiful Joe (jap. ビューティフル ジョー, Byūtifuru Jō) on Capcomin Production Studio 4:n kehittämä ja Capcomin vuonna 2003 julkaisema beat 'em up -peli. Peli ja sen jatko-osa ovat ilmestyneet Nintendo GameCubelle ja PlayStation 2:lle. PlayStation 2 -version käännöksen teki Clover Studio.

Alun perin Viewtiful Joe kuului Capcomin julkistamaan Capcom Fiveen, viiden pelin sarjaan, jonka oli tarkoitus ilmestyä yksinoikeudella GameCubelle. Kuten useimmat muutkin Capcom 5:n peleistä, myös VJ käännettiin lopulta PlayStation 2:lle.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viewtiful Joe on sivuttainvierivä cel-shading-grafiikalla toteutettu beat 'em up. Cel-shading-grafiikat antavat pelille omaleimaisen sarjakuvamaisen ilmeen. Muutoin peli on melko suoraviivainen toimintapeli, jossa juostaan läpi kenttien ja tuhotaan eteen tulevat viholliset. Jokaisen kentän lopussa on loppuvastus.

Pelin pohjimmainen idea on taistella mahdollisimman tyylikkäästi. Joen supervoimia voi kehittää pisteillä (V-points) joita ansaitaan onnistuneella liikesarjojen ja VFX-voimien käytöllä. Kahlattavana on useita vaihtelevanpituisia kenttiä, ja vaikeustasoja löytyy neljä: kids, adults, V-rated sekä Ultra V-rated.

Joen perusliikkeisiin kuuluvat hyppy + tuplahyppy, väistöliikkeet ylös ja alas, lyönti ja potku. Torjumista ei ole, joten viholliset on väistettävä. Lisäksi Joella on käytössään V-Watch -niminen ranneke, jonka avulla hän saa kolme erilaista VFX Power- eli Viewtiful Effects -voimaa. VFX-voimien käyttäminen kuluttaa VFX-mittaria, jonka kuluessa loppuun Joe on hetken aikaa tavallinen itsensä kunnes osa mittarista on jälleen täyttynyt. Normaalissa tilassa Joe ottaa vahingon kaksinkertaisena ja menettää kykynsä tuplahyppyyn sekä VFX-voimiin.

VFX-voimia käytetään taisteluiden lisäksi myös pelin pulmien selvittämiseen. Jokaista voimaa tai niiden yhdistelmiä tarvitaan ainakin kerran pelin esteiden selvittämiseksi.

Slow hidastaa aikaa hieman Matrix-elokuvien hengessä. Joen reaktionopeus sekä iskujen ja potkujen voima kasvaa. Hidastuksen aikana Joe väistää useimmat luodit ja iskut huolimatta siitä onnistuuko pelaaja siinä vai ei. Hidastusta voi käyttää myös esimerkiksi erilaisten pommien ja ohjusten räjähdysvoiman ja -laajuuden kasvattamiseen.

Mach speed nopeuttaa aikaa jolloin Joe liikkuu supernopeasti. Nopeutusefektin aikana Joe jättää ruutuun useita jälkikuvia itsestään lyöden ympärillä kuhisevia vihollisia ja esineitä. Lisäksi hän syttyy liekkeihin ja on näin vahingoittumaton tulelle. Nopeutusefektiä voi käyttää pulmissa esimerkiksi vesisäiliön nopeaan täyttymiseen.

Zoom on lähikuva, joka kasvattaa Joen hyökkäysten voimaa. Viholliset hänen ympärillään jähmettyvät paikoilleen hämmästyttävän tyylikkyyden voimasta. Lyöminen muuttuu nopeaksi iskusarjaksi ja potkuhyökkäys tehokkaaksi kierrepotkuksi. Hyppääminen sinkoaa kierivän Joen ilmaan.

Kahta VFX-voimaa voi käyttää yhtä aikaa, mutta tämä kuluttaa kaksinkertaisen määrän VFX-mittaria. Yhdistelmät ovat joko Slow ja Zoom, tai Mach ja Zoom.

Jokaisen osion jälkeen Joelle voi ostaa kentistä saaduilla pisteillä uusia voimia. PlayStation 2 -versiossa voi myös pelata Dantella (Devil May Cry) pelin läpäisyn jälkeen.

Juoni ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Joe on tavallinen toimintaelokuvia ja supersankareita rakastava nuori mies, joka on eräänä päivänä treffeillä tyttöystävänsä Silvian kanssa. He katsovat elokuvateatterissa Joen suosikkia, Captain Blue -supersankarileffaa, kunnes valkokangas yllättäen herää henkiin ja Silvia kaapataan elokuvan sisään (Movieland). Joe säntää pelastamaan häntä ja joutuu itsekin Movielandiin. Hän saa idoliltaan ja opettajaltaan Captain Bluelta V-Watch -nimisen esineen, jonka avulla hänestä tulee supersankari Viewtiful Joe. Joen tehtävänä on päästä Silvian kaapanneen Jadow 'n, pelin pääkonnien muodostaman ryhmän jäljille.

Sankarit

  • Joe: Pelin päähenkilö, supersankarifani joka pääsee elämään unelmaansa tyttöystävänsä pelastusretken ohessa. Joesta tulee supersankari Viewtiful Joe sanottuaan sanan "Henshin" (tarkoittaa kirjaimellisesti käännettynä muuntautumista), tai "Henshin a go-go, baby!", josta on tullut hänen tavaramerkkilauseensa.
  • Silvia: Joen tyttöystävä, joka joutui Jadow'n (pelin pääkonnien muodostama rikollisorganisaatio) kidnappaamaksi. Jatko-osissa Silvia taistelee Joen rinnalla nimellä Sexy Silvia.
  • Captain Blue: Joen opettaja ja ihailun kohde. Joe sai häneltä V-Watchin, jonka avulla hän voi käyttää VFX-voimiaan. Lopulta Captain Bluesta tulee King Blue "The Omnipotent", paljastuen samalla Jadow'n johtajaksi. Paljastuu myös että Blue on Silvian isä, elokuvaohjaaja joka jäi kiinni elokuvien maailmaan ja menetti kosketuksensa todellisuuteen. Joe lopulta pelastaa hänet hulluilta suunnitelmiltaan, jonka jälkeen hän jatkaa tehtävässään seuraavan osan ohjaajana.

Jadow

  • (Blade Master) Alastor: Jadow'n agentti, joka käyttää lempinimeä "The Midnight Thunderboy". Esiintyy ensimmäisen kerran salaperäisenä Another Joena (Joen kaksoisolento). Vaikka Alastor työskenteleekin Jadow'lle, hän ei piittaa heidän suunnitelmistaan vaan etsii itselleen vertaistaan vastustajaa.
  • Charles the Third: Lepakkovastus, jonka kohtaa ensimmäisen osion lopuksi.
  • Hulk Davidson (Iron Ogre): Kypäräpäinen sarvikuono. Captain Bluen arpi on peräisin taistelusta hänen kanssaan. Kantaa taistelukirvestä. Ennen kohtaamista pelin toisen osion lopussa Davidson laulaa toimistossaan "Davidson is in the house! Hulk Davidson is born to be wild!". Hän myös keräilee moottoripyöriä. Nimi viittaa todennäköisesti Harley-Davidson -moottoripyöriin sekä Marvel-sankari Incredible Hulkiin (vihreä iho).
  • Gran Bruce (Aquatic Terror): Hain kaltainen vastus kolmannen osion lopussa. Ei ole järin fiksu verrattuna muihin pelin hahmoihin. Hän paljastaa Joelle vahingossa Jadow'n piilopaikan ja unohtelee vuorosanojaan. Nimi viittaa Tappajahai-elokuvan kuvauksissa käytettyyn mekaaniseen haihin jota kutsuttiin "Bruceksi".
  • Fire Leo (Inferno Lord): Jadow'n entinen johtaja.
  • The Joker: Lierihattuinen, zorron kaltainen välivastustaja.

Viittauksia muihin medioihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sisältää useita viittauksia japanilaisiin 1970-luvun tokusatsu-toimintasarjoihin (tokusatsu = special effects = erikoistehosteet), erityisesti Shotaro Ishinomorin luomiin Kamen Rider - ja Kaiketsu Zubat -sarjoihin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]