DuckTales (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DuckTales
1165732965-00.jpg
Kehittäjä Capcom
WayForward Technologies (Remastered)
Julkaisija Capcom
Disney Interactive (Remastered)
Tuottaja Tokuro Fujiwara
Rey Jimenez (Remastered)
Suunnittelija Yoshinori Takenaka
Taiteilija Keiji Inafune
Naoya Tomita
Hironori Matsumara
Miki Kijima
Säveltäjä Hiroshige Tonomura
Jake Kaufman (Remastered)
Julkaistu NES
  • NA 14. syyskuuta 1989
  • JP 26. tammikuuta 1990
  • EU 14. joulukuuta 1990
Game Boy
  • JP 21. syyskuuta 1990
  • NA marraskuu 1990
Remastered
  • 13. elokuuta 2013
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Alusta NES, Game Boy
Remastered:
PlayStation Network,
Xbox Live Arcade, Wii U (eShop), Steam
Jakelumuoto pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

DuckTales on Capcomin kehittämä ja vuonna 1989 julkaisema tasohyppelypeli. Peli on julkaistu Nintendo Entertainment Systemille ja Game Boylle. Peli perustuu Disneyn Ankronikka-piirrossarjaan. Pelissä seikkaillaan Roope Ankalla, jonka täytyy kerätä aarteita ympäri maailman (ja Kuun) tullakseen maailman rikkaimmaksi ankaksi.

DuckTalesia on NES-aikakauden tunnetuimpia ja menestyneimpiä pelejä. Se on hyvä esimerkki Capcomin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa kehittämistä peleistä, joihin kuuluu myös Mega Man -sarja. Pelissä onkin paljon yhtäläisyyksiä NES:in julkaisemiin Mega Man -peleihin: tarttuva musiikki, kirkkaat ja värikkäät grafiikat, tiukka pelikontrolli yhdistettynä mielenkiintoiseen pelidynamiikkaan (kuten Roopen kävelykepin käyttäminen sekä aseena, työkaluna että kengurukeppinä) sekä epälineaarinen pelattavuus.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakaappaus pelin NES-version Himalayas-tasosta.

Pelin juonta laajennettiin vuonna 2013 julkaistussa remasteroidussa versiossa. Pelin alussa Karhukopla hyökkää Roope Ankan rahasäiliöön ja Roope lähtee äkkiä pysäyttämään Karhukoplaa. Rahasäiliön turvajärjestelmää on kopeloitu ja Tupu, Hupu ja Lupu on vangittu. Roope onnistuu pelastamaan Ankanpojat ja joutuu kaksintaisteluun Kovanaaman kanssa. Roope päihittää Kovanaaman, ja tämä häipyy muiden Karhukoplan jäsenten kanssa vannoen kostoa. Roope huomasi Kovanaaman tutkivan yhtä taulua ja löytääkin sieltä aarrekartan, joka johtaa kadonneiden aarteiden luokse. Roope lähtee etsimään aarteita yhdessä Heimo Huiman kanssa. Roopen tie käy Amazonin sademetsästä Kuuhun asti. Himalajalla Roope kohtaa Kulta-Into Piin, joka on myös aarteiden perässä. Kun Roope on kerännyt kaikki aarteet, Karhukopla ja Kulta-Into Pii hyökkäävät rahasäiliöön. Milla Magia ilmestyy kuitenkin paikalle ja jähmettää loitsulla kaikki muut. Milla varastaa aarteet, vangitsee Ankanpojat ja lähtee Vesuviukselle suorittamaan tärkeää tehtävää. Milla kertoo, että ainoa keino, millä Roope voi pelastaa Ankanpojat on luovuttaa ensi lanttinsa Millalle. Roope ja Kulta-Into Pii liittoutuvat, ja he matkaavat yhdessä Vesuviukselle. Roope ja Kulta-Into löytävät Millan. Roope on antamassa ensi lanttinsa, mutta Kulta-Into varastaa sen ja paljastaa, että hän oli koko ajan tehnyt yhteistyötä Millan kanssa. Milla herättää aarreloitsullaan Drakula Ankan, jonka kanssa Roope joutuu kaksintaisteluun. Roope onnistuu voittamaan Drakula Ankan ja pelastaa Ankanpojat. Roope käskee heitä menemään Heimon luokse, ja Roope itse lähtee Millan ja Kulta-Into Piin perään. Roope onnistuu nappaamaan ensi lanttinsa takaisin ja ehtii paeta Vesuviukselta ennen seän purkautumista. Ankkalinnassa Karhukopla, Kulta-Into Pii ja Milla vangitaan. Roope onnistui jälleen pysäyttämään pahikset.

Jatko-osat ja muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 DuckTalesia seurasi jatko-osa, DuckTales 2. Se ei kuitenkaan saavuttanut samanlaista menestystä kuin edeltäjänsä, koska tuohon aikaan kuluttajat käänsivät jo huomionsa Super NES:iin. Monet 1980-luvun ja 1990-luvun alun vannoutuneet NES-pelaajat eivät olleet edes tietoisia DuckTalesin jatko-osasta.lähde?

DuckTalesin ranskalainen NES-versio tunnetaan nimellä La Bande à Picsou, joka johtuu samannimisen piirrossarjan saamasta suosiosta. DuckTalesin japanilainen Famicom-versio tunnetaan puolestaan nimellä Wanpaku Duck Yume Bouken (kirjaimellisesti ”Tuhmien Ankkojen uniseikkailu”).

Myöhemmin DuckTales käännettiin myös alkuperäiselle Game Boylle. Tässä versiossa on samanlainen pelattavuus, musiikki ja kentät, vaikka tekniikassa, äänissä ja grafiikoissa onkin eroavaisuuksia.

Huhtikuussa 2017 peli julkaistiin Microsoft Windowsille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle osana The Disney Afternoon Collection -kokoelmaa.[2]

DuckTales: Remastered[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DuckTales: Remastered on WayForward Technologiesin kehittämä paranneltu versio alkuperäisestä DuckTales-pelistä. Peli julkaistiin ladattavaksi PlayStation Storessa (PlayStation 3), Xbox Live Marketplacessa (Xbox 360), Nintendo eShopissa (Wii U) ja Steamissä elokuussa 2013. 12. marraskuuta 2013 peli julkaistiin levyllisenä edellä mainituille PlayStation 3-, Xbox 360- ja Wii U -konsoleille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Duck Tales Armchairempire.com. Viitattu 1.8. 2011. (englanniksi)
  2. 90s kids, rejoice! The Disney Afternoon Collection revisits DuckTales, Rescue Rangers and more retro classics on April 18 15.3.2017. capcom-unity.com. Viitattu 3.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]