Toimintapeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Toimintapeli on videopelilajityyppi, jossa pääpaino on reaktionopeudessa (refleksit) ja silmä-käsi-koordinaatiossa (tarkkuus) sekä päätöksenteon nopeudessa ja ajoituksessa.[1]

Tyypillisessä toimintapelissä pelaaja ohjaa päähahmoa, jonka pitää selviytyä pelikentän läpi taistellen vihollisia ja mahdollista loppuvastusta vastaan. Vihollisten hyökkäykset heikentävät pelihahmoa, ja peli loppuu kun pelihahmo kuolee (Game over). Joissakin toimintapeleissä tavoitteena on läpäistä tietty määrä pelikenttiä, kun taas toisissa kenttiä on loputtomasti ja tavoitteena on saada vain mahdollisimman hyvä pistetulos.

Toimintapelit ovat Forbesin mukaan Yhdysvalloissa suurin yksittäinen lajityyppi.[2] Toimintapelit ovat miesten keskuudessa suositumpi kuin naisten keskuudessa.[3]

Alalajityypit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimintapelien alalajityyppejä ovat muun muassa tappelupelit, ammuntapelit ja tasohyppelyt. Toimintapelien periaatteita löytyy myös muista yhdistelmistä kuten toimintaseikkailupelit ja toimintaroolipelit. Myös taisteluareenamoninpelit (MOBA) ja reaaliaikainen strategiapeli (RTS) voidaan käsittää toimintapeleihin kuuluviksi.

  1. Genre Definitions mobygames.com. Viitattu 10.9.2017.
  2. McCarthy, Niall: America's Favorite Video Game Genres Forbes. Viitattu 5.9.2017.
  3. M. H. Phan, J. R. Jardina, & W. S. Hoyle: Video Games: Males Prefer Violence while Females Prefer Social Software Usability Research Laboratory. Viitattu 10.9.2017.
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.