Taisteluareenamoninpeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen MOBA-pelin kartta.

Taisteluareenamoninpeli eli MOBA (engl. Multiplayer online battle arena, myös action real-time strategy, lyh. ARTS) reaaliaikaisten strategiapelien lajityyppi, jossa pelaajan tavoitteena on tuhota yhdessä joukkuetovereidensa ja tekoälyn kontrolloimien apulaisten kanssa vastajoukkueen tukikohta. Tukikohtien välillä on yleensä kolme linjaa (sivuilla ja keskellä), joita puolustavat vihollispelaajien lisäksi tekoälyn ohjaamat tornit ja muut hahmot. Linjojen välissä on kulkukelvotonta aluetta (jungle). MOBA-peleissä on tyypillisesti molemmissa joukkueissa viisi pelaajien ohjaamaa hahmoa, joista jokaisella on yksilölliset ominaisuudet.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisenä taisteluareenamoninpelinä pidetään Aeon64-nimisen modaajan StarCraftiin kehittämää Aeon of Strife (AoS) -karttaa, jossa kolme pelaajaa taistelee kolmella linjalla tekoälyn satunnaisin väliajoin lähettämiä vihollisia vastaan.[1] AoS siirrettiin Warcraft III: Reign of Chaosiin, jossa se kulki nimellä Defense of the Ancients (DotA).[1] The Frozen Throne -lisäosan ilmestyttyä DotA siirrettiin myös siihen ja monet modaajat tekijät siitä omia versioitaan.[2] DotA:sta tuli niin suosittu, että kaikkia taisteluareenamoninpelejä kutsuttiin DotA-peleiksi ennen termin MOBA vakiintumista.[1] Nykyään suosituimpia taisteluareenamoninpelejä ovat League of Legends, Dota 2 ja Heroes of Newerth.[2] Monet suosituimmista MOBA-pelit ovat suosittuja elektronisen urheilun pelejä.[2]

Mobiililaitteille julkaistu Vainglory.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Minotti, Mike: The history of MOBAs: From mod to sensation GamesBeat. 1.9.2014. Viitattu 22.4.2017. (englanniksi)
  2. a b c MOBA, areenapelit Suomen elektronisen urheilun liitto. Viitattu 22.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.