Tornipuolustus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvakaappaus pelistä Defenders of Ardania

Tornipuolustus (engl. tower defense tai tower defence) on reaaliaikaisen strategiapelin alalajityyppi.[1]

Lajityypin peleissä pelaajan tavoitteena on estää vastustajia ylittämästä karttaa asettamalla torneja, jotka ampuvat ja vahingoittavat vastustajia näiden edetessä.[1] Vastustajilla ja torneilla on eri tyyppisiä ominaisuuksia ja kustannuksia, jotka kasvavat pelin edetessä.[1] Voitetuista vastustajista pelaaja rahaa tai pisteitä, joita käytetään tornien ostamiseen, rakentamiseen tai päivittämiseen.[1] Tornien valitseminen ja sijoittelu ovat olennainen osa pelistrategiaa.[1]

Lajityypin alkuun viitataan StarCraftin ja Warcraft III:n muokatuilla kartoilla.[2] Atarin Rampart sanotaan olleen lajityypin ensimmäinen peli.[3][4] Suuri hyppäys lajityypin suosiossa tapahtui älypuhelinpelien suosion kasvun myötä.[3]

Esimerkkejä lajityypin peleistä on muun muassa Plants vs. Zombies ja Bloons Tower Defense -pelit. Myös Final Fantasy VII sisälsi tornipuolustusminipelin.

Tornipuolustuspelien omana alalajina on myös käänteinen tornipuolustuspeli, jossa pelaajan tarkoituksena on komentaa ja parantaa hyökkäävää joukko-osastoa ja tuhota niiden kohtaamat viholliset. Tästä hyvänä esimerkkinä on Anomaly: Warzone Earth ja sen jatko-osat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e History of Tower Defense Games 8.5.2016. PC Dreams. Viitattu 17.5.2019. (englanniksi)
  2. Tower Defense – A brief History 10.6.2010. MyGaming. Viitattu 17.5.2019. (englanniksi)
  3. a b Understanding Tower Defense games loopinsight.com. 30.3.2010. Viitattu 17.5.2019. (englanniksi)
  4. Ryan Rigney: Even the Best Tower Defense Games Are Just Plain Boring 6.11.2013. Wired. Viitattu 18.5.2019. (englanniksi)
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.