Plants vs. Zombies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Plants vs. Zombies
Kuvakaappaus pelistä
Kuvakaappaus pelistä
Kehittäjä PopCap Games
Julkaisija PopCap Games
Jakelija Steam, Nintendo eShop, Google Play ja App Store
Suunnittelija George Fan
Taiteilija Rich Werner
Säveltäjä Laura Shigihara
Ohjelmoija Tod Semple
Pelisarja Plants vs. Zombies
Pelimoottori Unknown ja Adobe Flash
Julkaistu
  • NA 18. elokuuta 2009
Lajityyppi tornipuolustus
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: E10+ Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 7Virheellinen PEGI-arvo
USK: 6
Alusta Android, Bada, iOS, Microsoft Windows, Mac OS X, Nintendo DS, PlayStation 3, PlayStation Vita, Tizen, verkkoselain, Windows Phone 7, Xbox 360
Jakelumuoto digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Plants vs. Zombies on PopCap Gamesin kehittämä ja julkaisema tornipuolustuspeli, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Peli on julkaistu pelikonsoleille, käsikonsoleille, älypuhelimille, verkkoselaimille ja Mac OS X sekä Windows -alustoille.

Vuonna 2013 pelille julkaistiin jatko-osa Plants vs. Zombies 2: It’s About Time ja vuonna 2014 jatko-osa Plants vs Zombies Garden Warfare.

Pelaajan tehtävänä on torjua zombilauman hyökkäys istuttamalla erilaisia kasveja. Pelialue on rajattu viiteen tai kuuteen (alussa 1–3) kaistaleeseen, joita pitkin zombit kävelevät kohti pelaajan taloa. Istutettavilla kasveilla on erilaisia käyttötarkoituksia: jotkut esimerkiksi syöksevät herneitä tai muita ammuksia, jotkut hidastavat zombien kulkua, jotkut taas murskaavat tai räjäyttävät zombeja. Kussakin erässä käytettävät kasvit valitaan erän alussa, ja pelin aikana kerätään auringonvalopisteitä, jotka mahdollistavat kasvien istuttamisen. Myös zombeilla on erilaisia ominaisuuksia: tavalliset zombit ovat erittäin hitaita, mutta jotkut ovat tavalla tai toisella suojautuneet iskuilta tai aseistautuneet.

Mikäli zombit pääsevät taloon, peli loppuu. Viimeisenä suojakeinona pelaajalla on ruohonleikkureita (osassa kenttiä allas- tai katonpuhdistimet), jotka tuhoavat kaikki kaistaleella olevat zombit, mutta niitä voi käyttää vain kerran kaistaletta kohti. Pelialueet muuttuvat, kun pelissä edistytään. Pelissä voi saada käyttöönsä Almanakan (kirja jossa on tietoa zombeista ja kasveista), kaupan, puutarhan ja uusia minipelejä. Puutarhaan voi ostaa viisaudenpuun, joka kertoo peliin liittyviä vinkkejä ja salaisuuksia.

1. huhtikuuta 2009 PopCap julkaisi musiikkivideon kappaleelle "Zombies on Your Lawn" mainostaakseen Plants vs. Zombies -peliä. Pian Garth Chouteau, paljasti IGN:n haastattelussa, että Plants vs. Zombies julkaistaan ​​pian PC:lle ja Macille. 22. huhtikuuta 2009 PopCap julkaisi virallisen Plants vs. Zombies -pelitrailerin YouTubessa. Plants vs. Zombies -pelin mainostamisen aikana PopCap julkaisi pelistä demoversion, jota voitiin pelata 30 minuuttia yhdellä pelikerralla. Plants vs. Zombies julkaistiin virallisesti 5. toukokuuta 2009 PC:lle ja Macille maksullisena mutta pian peli muutettiin ilmaiseksi.

EA osti PopCap Gamesin ja sen omaisuuden 12. heinäkuuta 2011 750 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Viisikymmentä työntekijää irtisanottiin PopCap Gamesin Seattle-studiosta 21. elokuuta 2012, jolloin painopiste siirtyi mobiili- ja sosiaaliseen pelaamiseen.

Toukokuussa 2013 PopCap Games julkaisi trailerin, joka paljastaa jatko-osan ensimmäiselle pelille nimeltä Plants vs. Zombies 2: It's About Time. Peli julkaistiin iOS:lle Australiassa ja Uudessa-Seelannissa 10. heinäkuuta 2013, ja se julkaistiin virallisesti 14. elokuuta 2013 ilmaispelinä. Peli sisälsi uusia paikkoja ja kasveja sekä lisätty kasviravintoa, tehostetta, jota voidaan käyttää kasvin parantamiseen lyhyen aikaa ja jonka voi joko ostaa pelin sisäisellä valuutalla tai hankkia kukistamalla vihreänä hehkuvia zombeja. Näiden uusien lisäosien ohella peli jatkaa päivitysten tekemistä ajoittain. EA Newsin mukaan Arena ja Penny's Pursuit, joka on pelin jatko-osa, ovat olleet yksi heidän uusimmista suurimmista päivityksistään kaikkien minilisäosien lisäksi.

Heinäkuussa 2019 EA julkisti Plants vs. Zombies 3:n, joka on sarjan toinen ilmaispeli. Se julkaistiin esialfa-tilassa Androidille heinäkuussa 2019. Peli julkaistiin pehmeästi helmikuussa 2020 Filippiineillä, Romaniassa ja Irlannissa. Sen jälkeen se poistettiin käytöstä lokakuussa 2020, ja siitä tuli pelikelvoton marraskuussa 2020. EA aikoo julkaista pelistä parannetun version tulevaisuudessa. 7. syyskuuta 2021 Plants vs. Zombies 3 lanseerattiin jälleen pehmeästi, ja siinä tehtiin merkittäviä muutoksia, kuten kaksiulotteinen grafiikka ja Auringonkukan palauttaminen istutettavaksi kasveiksi, joilla oli sama tarkoitus aiemmissa iteraatioissa.

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 8.5/10.[1]

  1. Chris Watters: Plants vs. Zombies Review 11.5.2009. GameSpot. Viitattu 16.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.