Käsikonsoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käsikonsoli tarkoittaa pelikonsolia, jossa näyttö ja ohjaimet ovat samassa laitteessa. Laite on suunniteltu kuljetettavuuteen ja toimii akulla tai paristoilla ilman jatkuvaa verkkovirtaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienikokoiset kädessä pidettävät pelikoneet ovat myös kehittyneet ajan mittaan, ja kehityksessä voidaan erottaa selvästi ainakin kolme vaihetta:

Elektroniikkapelit, ensimmäisinä ja tunnetuimpina Nintendon Game & Watch -pelit 1970-luvun lopulta alkaen. Elektroniikkapeleissä koko laite nestekidenäytön rakennetta myöten on suunniteltu pelkästään yhtä peliä varten.

Ensimmäiset varsinaiset käsipelikonsolit, joiden pelit ovat vaihdettavia ja näyttö perustuu valmiiden pelikohtaisten kuvioiden sijaan pikseleihin. Näitä pelikoneita alkoi ilmestyä markkinoille vuodesta 1989 alkaen Game Boyn julkaisun myötä.

Kehittyneemmät käsipelikonsolit, joissa käytetään RISC-prosessoreja, ja myös muut ominaisuudet ovat kehittyneempiä alkoi ilmestyä 1990-luvun lopulla. Uusimmissa laitteissa on myös mahdollisuus pelata monen pelaajan kesken langatonta linkkiä käyttäen, ja osassa on mukana myös matkapuhelinominaisuudet, nämä laitteet alkoivat kehittyä 2000-luvulla.

Käsikonsolit voidaan ns. kotikonsoleiden tavoin jakaa eri sukupolviin.

Ensimmäisiä käsikonsoleita olivat:

Ensimmäinen käsikonsolisukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen käsikonsolisukupolvi alkoi 21. huhtikuuta 1989 Nintendon julkaistua ensimmäisen käsikonsolin Game Boyn.[1] Tarkkaa päättymisaikaa ei ensimmäiselle sukupolvelle voi nimetä koska uusia näiden kaltaisia yksiköitä valmistetaan ja myydään edelleen. Ensimmäisen sukupolven käsikonsoleita olivat:

Toinen käsikonsolisukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen käsikonsolisukupolvi alkoi vuonna 1998 Game Boy Colorin julkaisulla. Nintendo hallitsi 2. käsikonsoli sukupolvea suvereenisti Game Boy konsoleilla. Gizmondosta ei ollut vastusta Nintendolle, ja lopulta Gizmondo ajoi yhtiönsä konkurssiin. Toisen käsikonsolisukupolven konsoleita olivat:

Kolmas käsikonsolisukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas sukupolvi polkaistiin käyntiin vuonna 2004 Nintendo DS:n ja PlayStation Portablen julkaisuilla. Kolmannen sukupolven konsoleilla pystyi pelaamisen lisäksi esimerkiksi selaamaan internetiä, kuuntelemaan musiikkia ja katsomaan elokuvia. Uusi ominaisuus oli myös se, että Nintendo DS:ssä oli kaksi näyttöä, joista toinen oli kosketusnäyttö. Kolmannen sukupolven käsikonsoleita ovat:

Neljäs käsikonsolisukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs käsikonsolien sukupolvi alkoi vuonna 2011 Nintendo 3DS:n julkaisulla. Muutamaa kuukautta myöhemmin ilmestyi Nintendon kilpailijan Sonyn PlayStation Vita. Uusia ominaisuuksia olivat Nintendo 3DS:n kyky luoda visuaalisia 3D-efektejä. PlayStation Vitan valttikortti sen sijaan oli kyky luoda erittäin edistyneitä, visuaalisia efektejä jotka ovat jo hyvin lähellä ns. "kotikonsoli" tasoa. PS Vitasta löytyy myös vakiona kaksi analogista ohjainsauvaa sekä 5-tuuman OLED-kosketusnäyttö ja takana oleva kosketuspaneeli. Neljännen sukupolven käsikonsoleita ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Benj Edwards: Happy 30th B-Day, Game Boy: Here are six reasons why you’re #1 21.4.2019. Ars Technica. Viitattu 22.4.2019. (englanniksi)
  2. Nintendo Officially Ends 3DS Production [Update] kotaku.com. 17.9.2020. Viitattu 18.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]