Käsikonsoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käsikonsoli tarkoittaa pelikonsolia, jossa näyttö ja ohjaimet ovat samassa laitteessa. Laite on suunniteltu kuljetettavuuteen ja toimii akulla tai paristoilla ilman jatkuvaa verkkovirtaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienikokoiset kädessä pidettävät pelikoneet ovat myös kehittyneet ajan mittaan, ja kehityksessä voidaan erottaa selvästi ainakin kolme vaihetta:

Elektroniikkapelit olivat ainoastaan yhtä peliä varten suunniteltuja laitteita. Tunnettu elektroniikkapeli oli Nintendon Gunpei Yokoin Game & Watch -sarja.[1] Elektroniikkapeleissä koko laite nestekidenäytön rakennetta myöten on suunniteltu pelkästään yhtä peliä varten.

Milton-Bradleyn Microvision oli ensimmäinen käsikonsoli, jossa pystyi vaihtamaan peliä.[1] 21. huhtikuuta 1989 Nintendo julkaisi ensimmäisen käsikonsolinsa Game Boyn.[2] Game Boyssa oli yksivärinäyttö ja yksinkertaista tekniikkaa, joka auttoi pariston keston kanssa.[1] Game Boysta tuli menestyneimpiä ja pitkäikäisimpiä laitteita videopelien historiassa.

Game Boyn julkaisun aikoihin julkaistiin myös kilpailevia laitteita kuten Atari Lynx ja Sega Game Gear, joissa oli paremmat grafiikkaominaisuudet ja värinäytöt, mutta kilpailevat konsolit olivat myös kookkaampia ja niissä oli lyhyempi paristojen kesto.[1] Vuonna 1995 julkaistu Sega Nomad sisälsi mahdollisuuden kytkeä laite televisioon ja siihen sai lisävarusteena ulkoisen virtalähteen.[3]

1990-luvun lopulle tekniikka kehittyi ja värinäytöt yleistyivät, jolloin Nintendo julkaisi Game Boy Colorin ja SNK julkaisi Neo Geo Pocketin sekä Bandai julkaisi Wonderswanin.[1] 2000-luvun alussa Nintendo jatkoi julkaisemalla kehittyneempiä versioita Game Boysta.[1]

Vuonna 2003 Nokia pyrki pelimarkkinoille julkaisemalla N-Gagen, joka yhdisti matkapuhelimen ja käsikonsolin.[1] N-Gagessa akku oli otettava pois pelin vaihtamiseksi näppäinten asettelu vaikeutti pelaamista.[1]

Vuonna 2004 Nintendo julkaisi Nintendo DS:n korvaamaan Game Boy -mallit.[1] Vuonna 2005 Sony julkaisi PlayStation Portablen, jossa oli korkeatasoiset grafiikkaominaisuudet ja tuki merkittäviltä pelitaloilta.[1] Moderneilla käsikonsoleilla pystyi pelaamisen lisäksi esimerkiksi selaamaan internetiä, kuuntelemaan musiikkia ja katsomaan elokuvia. Laitteisiin tulivat myös kosketusnäytöt.

2000-luvulla älypuhelimet kuten Applen iPhone ja sille julkaistut pelit kuten Angry Birds alkoivat muuttamaan asetelmaa ja mobiilipelien osuus kasvoi.[1]

2017 Nintendo julkaisi Nintendo Switchin, jota pystyy käyttämään sekä televisoon kytkettävänä pelikonsolina että mukana kulkevana konsolina.[1]

Laitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisiä käsikonsoleita 1970- ja 1980-luvun vaihteessa olivat:

Käsikonsoleita 1990-luvun alkupuolella olivat:

Käsikonsoleita 2000-luvun alussa olivat:

Konsoleita 2010-luvulla olivat:

Käsikonsolin ja pelikonsolin yhdistelmiä 2010- ja 2020-lukujen vaihteessa ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l History of the handheld games console blog.sciencemuseum.org.uk. 6.4.2019. Viitattu 8.6.2022. (englanniksi)
  2. Benj Edwards: Happy 30th B-Day, Game Boy: Here are six reasons why you’re #1 21.4.2019. Ars Technica. Viitattu 22.4.2019. (englanniksi)
  3. John Linneman: DF Retro: Revisiting Sega's Nomad - the original Switch? eurogamer.net. 13.5.2018. Viitattu 21.2.2023. (englanniksi)
  4. Nintendo Officially Ends 3DS Production [Update] kotaku.com. 17.9.2020. Viitattu 18.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]