Angry Birds

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Angry Birds

Angry Birds logo.svg

Angry Birdsin nykyinen kuvake
Angry Birdsin nykyinen kuvake
Kehittäjä Rovio Entertainment
Julkaisija Clickgamer.com
Chillingo Ltd.
Jakelija App Store
Nokia Store
Google Play
PlayStation Network
Intel AppUp
Windows Phone Kauppa
Tuottaja Raine Mäki, Harro Grönberg, Mikko Häkkinen
Suunnittelija(t) Jaakko Iisalo
Säveltäjä(t) Ari Pulkkinen
Pelimoottori SDL, OpenGL, Box2D
Julkaisuaika 10. joulukuuta 2009
Lajityyppi pulmapeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus Apple: 4+
ESRB: E
Alusta Android
iOS
OS X
Maemo
Symbian^3
BlackBerry Tablet OS
PlayStation Portable
PlayStation 3
WebOS
Windows
Windows Phone
Google Chrome
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Angry Birds (tunnetaan myös kansainvälisesti lyhenteellä AB) on suomalaisen Rovio Mobilen usealle eri mobiilialustalle kehittämä videopeli, joka julkaistiin vuonna 2009. Pelin tarkoituksena on lingota ritsalla lintuja sikojen rakennelmiin, sortaen rakennelmat ja tuhoten siat.

Kun Angry Birds julkaistiin Applen iPhonelle, iPadille ja iPod touch -laitteelle, sitä myytiin ensimmäisen puolen vuoden aikana yli 6,5 miljoonaa kopiota.[1] Myöhemmin se laajentui useille eri alustoille ja sen kokonaislatausmäärät ylittivät miljardin.[2] Peli on ollut myydyin iPhone-sovellus 67 eri maassa ja maailman myydyin mobiilipeli.[3] Angry Birds julkaistiin Facebookissa vuoden 2012 helmikuussa.[4] Facebook-version nimi muutettiin myöhemmin Angry Birds Friendsiksi. Sarjaan on julkaistu muita Angry Birds -pelejä kuten Angry Birds Space ja Angry Birds Go!, jotka ovat laajentaneet pelimekaniikkaa. Alkuperäisen pelin jatkumo Angry Birds 2 julkaistiin 30. heinäkuuta 2015.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakaappaus pelistä.

Angry Birdsissä pelaajalla on hallittavana joukko lintuja, joilla on tarkoitus tuhota jokaisessa tasossa olevat vihreät siat. Vihreät siat ovat kaapanneet munat lintujen pesästä, mistä raivostuneet linnut yrittävät ritsan avulla osua sikoihin tai niiden rakennelmiin.[5] Pelaaminen yhdistelee fysiikkamoottorin käyttöä ja pulmanratkaisua. Jokaista tasoa varten pelaaja saa käyttöönsä vain tietyn määrän lintuja, joiden avulla taso pitää läpäistä.[5] Rakennelmat saavat osumista vähitellen vaurioita ja niistä kertyy pelaajalle pisteitä. Monilta pelin tasoilta löytyy esineitä joista on hyötyä sikojen tuhoamisessa, kuten TNT-laatikoita ja kiviä.

Pelissä on useita erilaisia lintuja, joista jokaisella linnulla on omat vahvuutensa. Ensimmäisissä kentissä pelaajan käytössä on vain tavallisia punaisia lintuja.[5] Pelin edetessä pelaaja saa käyttöönsä erilaisia lintuja, joista jotkut ovat tehokkaampia tiettyjen materiaalien tuhoamisessa tai joilla on erityisominaisuuksia, joita voi käyttää kun lintu on singottu ilmaan.[6] Esimerkiksi siniset linnut pystyvät jakautumaan kolmeksi linnuksi,[5] musta lintu räjähtää, keltainen lintu kiihdyttää vauhtiaan ja valkoinen lintu pudottaa räjähtävän munan. Pelin haastavammissa tasoissa mukaan tulevat myös vihreä bumerangilintu (engl. Boomerang Bird), joka bumerangin tavoin voi kääntyä takaisin sekä tummanpunainen isovelilintu (engl. Big Brother Bird), joka muistuttaa punaista lintua mutta on isompi ja tekee enemmän vahinkoa. Versiossa 2.0.0 tuli oranssi lintu, joka pullistuu pallokalan tavoin ja versiossa 3.0.0 pinkki lintu, joka puhaltaa ampumisensa jälkeen saippuakuplia, jotka nostavat ympärillään olevia kappaleita ilmaan ja pudottavat ne myöhemmin maahan. Pelissä Angry Birds 2, on myös harmaa lintu, joka tekee ilmassa kiepin ja syöksyy tähdättyyn paikkaan. Myös sikoja on eri kokoisia ja joillakin on viikset. Pienet siat ovat suhteellisen heikkoja ja tuhoutuvat helposti joko täysosumasta tai vaurioituneista rakennuksista lentelevistä rojuista, kun taas isommat siat kestävät enemmän vaurioita. Kypäräsiat (engl. Helmet Pigs) kestävät enemmän vaurioita kypäriensä ansiosta, mutta eniten vaurioita kestää harvoissa tasoissa esiintyvä Kuningassika (engl. King Pig). Myös sikoja suojaava linnoitus voi koostua erivahvuisista materiaaleista, kuten puusta, jäästä (kutsutaan myös lasiksi)[7] tai kivestä.[5] Pelissä voi saada myös 27 erilaista "Kultaista Munaa" (engl. Golden Egg) Saadakseen munan pelaajan täytyy tehdä jokin ennaltamäärätty tehtävä, jota pelaaja ei itse tiedä.

Alun perin pelissä oli läpäistävä ensimmäinen episodi "Poached Eggs" (63 tasoa) avatakseen muut episodit, mutta version 2.0.0 myötä kaikki episodit tulivat suoraan pelattaviksi. Muina episodeina tähän asti ovat ilmestyneet "Mighty Hoax" (42 tasoa), "Danger Above" (45 tasoa), "The Big Setup" (45 tasoa), "Ham 'Em High" (48 tasoa, joista 3 Facebookin kautta aukeavaa), "Mine and Dine" (45 tasoa), "Birdday Party" (30 tasoa, joista 15 / vuosi), "Bad Piggies" (30 tasoa, 15 lisää tulossa), "Red's Mighty Feathers" (15 normaalitasoa ja 15 Egg Defender -tasoa) ja bonusepisodi "Surf and Turf" (45 tasoa, alun perin julkaistu Facebook-versiossa)sekä on myös episodi '"'Birdday'"' jossa pelaaja voi lähettää Roviolle piirustuksen joka myöhemmin tehdään tasoksi.

Jokaista tasoa varten pelaaja saa käyttöönsä ennalta määrätyn lukumäärän tietyntyyppisiä lintuja tietyssä järjestyksessä.[5][6] Jos kaikki siat on tuhottu siihen mennessä kun viimeinen lintu on käytetty, taso on läpäisty ja pelaaja voi jatkaa seuraavalle tasolle.[5] Pisteitä kertyy jokaisesta tuhotusta siasta ja rakennelmien vahingoittamisesta tai tuhoamisesta, minkä lisäksi käyttämättä jääneistä linnuista saa bonuspisteitä. Kaikista linnuista saa 10 000 pistettä[6]. Tason läpäisyn jälkeen pelaajan suoritus arvostellaan tähdin yhdestä kolmeen saavutetusta pistemäärästä riippuen. Tasot voi pelata uudelleen niin monta kertaa kuin haluaa, mikä mahdollistaa lisäpisteiden- ja/tai tähtien ansaitsemisen. Tähtien keruun lisäksi pelaaja voi ostaa peliin (tai Google Chromella käyttää) lisäominaisuuden nimeltä Total Destruction, jossa pelaaja voi vaihtaa jäljellä olevat linnut sardiinipurkkiin, jonka Uljas Kotka (engl. Mighty Eagle), linnuista suurin ja mahtavin, sieppaa tuhoten samalla kaikki siat. Mutta läpäistäkseen tason Total Destruction-osuuden, tuhomittarin on noustava 100 prosenttiin, josta palkkioksi saa yhden Uljaan Kotkan sulan.[8]

Elokuussa 2012 peli sai uuden päivityksen. Päivitys toi peliin vahvistuksia, joiden avulla pelaaja voi läpäistä tasoja aikaisempaa helpommin: esimerkiksi lintujen kokoa ja ritsan tehoa voi kasvattaa. Pelin versio sisälsi 15 uutta tasoa.[9]

Pelialustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Applen iOS:n ohella peli on saatavilla Android, Symbian^3, PlayStation 3 ja webOS:lle sekä Maemoa käyttävään Nokia N900:aan. Android-käyttöjärjestelmälle peli on mainosrahoitteinen, eli pelin voi ladata maksutta. Mainosten vastaanotto aiheuttaa dataliikennettä, josta voi aiheutua kuluja käytettäessä datasiirtoon mobiiliverkkoa. Kun peli tuli Androidille jakeluun lokakuussa 2010, latausmäärät nousivat hetkessä lähes sataantuhanteen, mikä johti palvelimen kaatumiseen.[10] Latauksien kokonaismäärästä kertova laskuri palvelun sivulla jumittui samana iltana näyttämään yli miljoonan latauksen lukemaa.[11] Ominaisuuksiltaan rajoitettua, ilmaista versiota iOS:lle oli syksyllä 2010 ladattu 11 miljoonaa kertaa.[12] Tammikuussa 2011 tuli myyntiin Angry Birdsin Windows-käyttöjärjestelmälle tehty versio.[13] Maaliskuussa 2011 Rovio tiedotti, että Angry Birdsiä on ladattu eri alustoille yhteensä 100 miljoonaa kertaa.[14]

Pelistä julkaistiin toukokuussa 2011 internet-selaimilla toimiva versio. Peli toimii Javascriptin voimalla ja sen grafiikka on toteutettu WebGL-rajapinnan avulla. Peliä voi pelata uudemmilla tietokoneilla HD-versiona, joka tarjoaa paremman resoluution. Vanhemmille tietokoneille tarjolla on myös pienemmällä resoluutiolla varustettu versio.[15]

Erikoisversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds Seasons[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Seasons

Lokakuussa 2010 Rovio Mobile julkaisi Angry Birdsistä Halloween-version Apple iOS:ille. Saman vuoden joulukuussa seurasi Angry Birds Seasons, jossa oli aluksi vain kaksi teemaa ”Trick or Treat” (aiemman version Halloween-teema) sekä ”Season's Greedings” (joulun teema). Tämä julkaisu tuli myös Android ja Symbian^3 -alustoille. Siitä lähtien on epäsäännöllisin väliajoin julkaistu uusia episodeja eri juhlien teemoilla. Joka vuosi lokakuussa peliin julkaistaan aina uusi Season -kokoelma, joista kuhunkin sisältyy aina yhden vuoden aikana julkaistut episodit. Yleensä kussakin Season -kokoelmassa kaksi ensimmäistä teemaa ovat halloween ja joulu.

Angry Birds Rio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Rio

Rovio Mobile ja 20th Century Fox kehittivät yhteistyössä Angry Birds Rio -pelin, joka yhdisti Angry Birds -pelin hahmot Rio-animaatioelokuvan maailmaan.[16] Androidille se tuli jakeluun maaliskuussa 2011.

Pelaajan pitää alkukentissä vapauttaa häkeissä olevat linnut ja myöhemmissä osua apinoihin ja sekä elokuvasta tuttuun ilkeään kakaduun nimeltä Nigel. Peliin on kätketty kultaisia hedelmiä. Apuna linnuilla on elokuvasta tutut siniarat Blu ja Jewel. Angry Birds Riossa on kuusi episodia: "Smuggler's Den", "Jungle Escape", "Beach Volley", "Carnival Upheaval", "Airfield Chase" ja "Smuggler's Plane".

Angry Birds Magic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds Magic on Rovio Mobilen yksinoikeudella Nokialle tekemä ilmainen Angry Birds -versio, jossa hyödynnetään NFC-teknologiaa. Peli perustuu nimenomaan NFC-teknologian hyödyntämiseen. Vain viisi pelin 20:stä kentästä on oletusarvoisesti pelattavissa, ja saadakseen uusia kenttiä pelattavakseen käyttäjän tulee löytää NFC-puhelimen omistavia kavereita tai ympäristöön sijoitettavia NFC-tägejä. Uusia kenttiä saa pelattavakseen, kun koskettaa puhelimellaan toista NFC-puhelinta tai ympäristöstä löytyvää tägiä. Koska peli on erikoisversio juuri Nokian matkapuhelimille, siihen on valittu Suomi-teema.

Angry Birds Space[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Space

Helmikuussa 2012 Rovio ilmoitti julkaisevansa uuden Angry Birds -pelin nimeltä Angry Birds Space. Se julkaistiin 22. maaliskuuta 2012 iOS:lle, Androidille, PC:lle ja Macille.[17] Peli julkaistiin joulukuussa 2012 myös Windows Phonelle.[18]

Angry Birds Spacen pelaaminen on samanlaista kuin muissakin Angry Birds-peleissä, eli ideana on tuhota erilaisissa rakennelmissa olevat vihreät siat ampumalla ritsalla lintuja niitä kohti. Pelissä on tullut muutoksia aiempiin peleihin, koska peli keskittyy avaruuteen. Kentissä on erilaisia painottomia tiloja ja ilmakehiä, jotka muuttavat pelaamisen erilaiseksi. Lisäksi linnuilla on uudet avaruusteemaiset muodot.

Alkuperäisen Angry Birdsin Kultaisten Munien vastineina ovat Munasteroidit (engl. Eggsteroids), joista kukin avaa yhden klassikkovideopelin teemaisen lisätason.

Angry Birds Trilogy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Trilogy

Angry Birds Trilogy julkaistiin 25. syyskuuta 2012 Yhdysvalloissa ja kahta päivää myöhemmin Euroopassa Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja Nintendo 3DS:lle . Se sisältää sarjan kolme ensimmäistä peliä: Angry Birdsin, Angry Birds Seasonsin ja Angry Birds Rion.

Angry Birds Star Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Star Wars

8. marraskuuta 2012 julkaistiin Tähtien sota -teemalla varustettu Angry Birds -peli nimeltä Angry Birds Star Wars.[19] Peli julkaistiin aluksi iOS:lle, Androidille, PC:lle ja Macille, ja myöhemmin Facebookiin. Peli julkaistiin joulukuussa 2012 myös Windows Phonelle.[18]

Angry Birds Star Wars II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Star Wars II

19. syyskuuta 2013 julkaistiin Angry Birds Star Wars II. Pelissä voi pelata lintujen puolella (Bird Side) ja Possujen puolella (Pork Side). Peli nousi heti listaykköseksi. Peli on saatavilla Androidille, iOS:lle, Windows Phone 8:lle ja Kindle Firelle.

Angry Birds Go![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Go!

Vuoden 2013 E3-messuilla Rovio julkisti uuden Angry Birds-pelin nimeltä Angry Birds Go!.[20] Peli on tyyliltään ajopeli, vaikka sen alun perin olikin tarkoitus olla loputon juoksupeli. Peli julkaistiin 11. joulukuuta 2013,[21] Androidille, iOS:lle, Windows Phonelle ja BlackBerrylle.

Angry Birds Epic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Epic

Angry Birds Epic on vuoropohjainen taistelupeli. Sitä pelataan yhdellä tai useammalla henkilöllä, edelleen pahoja possuja vastaan. Linnuilla on erilaisia seikkailupeleistä tuttuja rooleja kuten punainen lintu on pelissä soturi ja keltainen lintu toimii velhona.

Angry Birds 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds 2 on jatko-osa Angry Birds -pelille. Pelissä on sama idea kuin muissakin Angry Birdseissä, eli ampua lintuja ritsalla ja tuhota possut.

Selainversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spin-offit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bad Piggies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bad Piggies

Rovio ilmoitti syyskuun 2012 alussa julkaisevansa 27. syyskuuta Angry Birdsille spin-offin nimeltä Bad Piggies, joka esittää Angry Birdsin tapahtumat sikojen näkökulmasta. Se julkaistiin aluksi iOS:lle, Androidille, PC:lle ja Macille.[36]

Pelistä on tarkoitus tulla myöhemmin versiot myös Windows Phonelle ja Windows 8:lle.[37]

Angry Birds Stella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Stella

Rovio julkaisi 4. syyskuuta 2014 toisen spin-offin nimeltä Angry Birds Stella. Sen nimikkohahmona on vaaleanpunainen Stella-lintu.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Punainen lintu (engl. Red) on pelin päälintu ja pelin ensimmäinen lintu. Sillä ei ole erikoisvoimia. Hänen tyttöystävänsä on Ruby, jota ei ole peleissä.
 • Keltainen lintu (Sakke, engl. Chuck) on nopea lintu. Angry Birds Toons-jaksoissa hän on hieman ylimielinen.
 • Musta lintu (Pommi, engl. Bomb) on lintu, joka räjähtää pidättäessään henkeä. Hän on rakastunut Matildaan.
 • Valkoinen lintu (Matilda) on lintu, joka pystyy munimaan räjähtävän munan. Hän on niin sanottu "äitilintu". Hänestä on tehty Angry Birds Toons -jaksoissa hieman tyttömäisempi. Hän rakastaa kukkia.
 • Siniset linnut (Jimi, Jani ja Joni) ovat pieniä lintuja, jotka pystyvät jakautumaan kolmeksi. He rakastavat kujeilua.
 • Oranssi lintu (Ilmo, engl. Bubbles) on perso karkeille ja pystyy muuttumaan suuremmaksi pidättäessään hengitystä. Hän on linnuista pienin.
 • Vihreä lintu (Hemmo, engl. Hal) on bumerangilintu, joka pystyy kääntymään takaisin.
 • Vaaleanpunainen lintu (Stella) on lintu, joka pystyy nostamaan possut saippuakuplillaan ilmaan. Stellalla on myös oma peli, Angry Birds Stella.
 • Jäälintu (engl. Ice Bird) on ainoastaan Angry Birds Spacessa esiintyvä lintu, joka pystyy muuttamaan rakennukset jääksi.
 • Muna on ainoastaan Angry Birds Spacessa esiintyvä lintu, joka pystyy räjähtymään.
 • Iso lintu (Tero, engl. Terence) on linnuista vahvin. Hän on Redin näköinen mutta isompi. Hänellä on serkku Suomessa, joka on sinisempi kuin Tero.
 • Harmaa lintu (engl. Silver) on ainoastaan Angry Birds 2:ssa esiintyvä lintu, joka pystyy tekemään ilmassa silmukan ja iskeytymään sitten suoraan alas.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2012 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen kisamaskotti Hockey Bird.

Pelin suosion myötä sen hahmoja on hyödynnetty monissa eri tuotteissa, kuten virvoitusjuomissa,[38] makeisissa ja keittokirjassa.[39] Venäjällä toimiva Promsvjazbank otti MasterCards- ja käteiskorttiensa kuvitukseksi Angry Birds -lintuhahmot kesäkuussa 2012. Korteilla saa lisäksi alennusta Angry Birds -tuotteista. Aluksi aiotaan painaa 50 000 Angry Birds -korttia, mutta määrän odotetaan kaksinkertaistuvan vuoden loppuun mennessä.[40] Angry Birds -oheistuotteet ovat yleensä korkealaatuisia, mutta niiden on myös kritisoitu vievän liikaa huomiota pois itse pelistä ja siten korruptoivan sen brändiä.kenen mukaan?

Särkänniemen huvipuistossa Tampereella on Angry Birds Land -teema-alue, jonka avajaiset pidettiin 8. kesäkuuta 2012. Alueen suunnittelivat yhteistyössä Särkänniemi, Rovio, leikkivälinevalmistaja Lappset ja suunnittelutoimisto BDR Design.[41]

Vuoden 2012 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen kisamaskotti Hockey Birdin suunnitteli Rovion suunnittelija Toni Kysenius. Hockey Birdin esikuvana toimi entinen suomalainen jääkiekkomaalivahti Pasi Nurminen.[42] Kesäkuussa 2012 Rovio teki yhteistyösopimuksen NFL-seura Philadelphia Eaglesin kanssa.[43] Yhteistyösopimukseen kuuluu uuden maskottilintu -seuralogon suunnittelu syksyksi 2012.[44]

Elokuva ja animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kehittänyt Rovio suunnitteli Angry Birds -elokuvaa syksystä 2010 asti. Suomen elokuvasäätiö myönsi peliyhtiölle 50 000 € kehittämistukea pitkän animaatioelokuvan tekoa varten.[45] Elokuvan ohjasivat yhdysvaltalaiset Fergal Reilly ja Clay Kaytis, ja se valmistui kesäksi 2016.[46] Angry Birds -elokuva kuvattiin 3D:nä.[47]

Rovio ilmoitti keväällä 2012 Angry Birds -animaatiosarjan alkavan ilmestyvän syksystä 2012,[48] mutta sen julkaisu siirtyikin keväälle 2013.[49] Sarjassa on 52 osaa, joista jokainen jakso kestää parista kolmeen minuuttia.[50][51]

Lautapelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalainen lelujen valmistaja Mattel on työstänyt Angry Birdsistä lautapeliä. Lautapeli Angry Birds: Knock on Wood julkaistiin keväällä 2011.[52] Mutta se oli vain yksi useasta Angry Birds-lautapelistä. Seuraavina lautapeleinä ovat ilmestyneet lokakuussa 2011 julkaistiin toinen lautapeli Angry Birds: On Thin Ice.[53] ja maaliskuussa 2012 Angry Birds: Spring Is in the Air.

Vuonna 2011 Mattel myös julkaisi Angry Birdsistä korttipelin, joka on Unon tekijöiltä.[54]

Helmikuussa 2012 suomalainen Tactic esitteli Nürnbergin lelumessuilla Angry Birds Outdoor Action-pelin, joka on ulkokäyttöön tarkoitettu heittopeli.[55]

Elokuussa 2012 Mattel julkaisi Angry Birds Splat Strike-pelin, joka on seinään kiinnitettävä ritsapeli.[56]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Angry Birds sells 6.5M units on iPhone and flies to new smartphones GamesBeat. 13.8.2010. Viitattu 16.10.2010. (englanniksi)
 2. Niskala, Paavo: Angry Birds -pelejä ladattu yli miljardi kertaa pelaajalehti.com. 9.5.2012. Helsinki: H-Town Oy. Viitattu 23.5.2012.
 3. Angry Birdsin mestaruudesta kisaava kuusivuotias Luka yllätti kaikki taidoillaan mtv3.fi. Viitattu 9.9.2011.
 4. Angry Birds havittelee miljardia käyttäjää Facebookin avulla 14.2.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 7.3.2012.
 5. a b c d e f g Holt, Chris: Angry Birds version 1.5.3 review MacWorld.com. 2011. Mac Publishing, LLC. Viitattu 22.4.2011. (englanniksi)
 6. a b c Andrew, Keith: Angry Birds (iPhone) review Pocketgamer.co.uk. 21.12.2009. Steel Media Limited. Viitattu 1.10.2011. (englanniksi)
 7. http://angrybirds.wikia.com/wiki/Ice
 8. Angry Birds Ham ‘Em High with 15 new levels & the Mighty Eagle coming out to give you a new bird flinging high: Rovio gives you level busting can of sardines!
 9. Ville Juutilainen: Angry Birdsin uusi versio voi käydä lompakolle – klikkaisitko 16 euron lisäostoksen? 2.8.2012. Viitattu 2.8.2012.
 10. Angry Birdsin Android-versio sammutti Rovion Puhelinvertailu.com. Viitattu 16.10.2010.
 11. Angry Birds Androidille – kaaosta ja miljoona latausta Tietokone.fi. 18.10.2010. Viitattu 25.10.2010.
 12. How did Angry Birds become a blockbuster? Mobilewebgo.com. 3.9.2010. Viitattu 17.10.2010. (englanniksi)
 13. Angry Birds tuli Windowsille – pc-versio myynnissä netissä tietokone.fi. 5.1.2011. Viitattu 6.12.2011.
 14. Angry Birds sees 100 Million Downloads
 15. Selaimella pelattava Angry Birds pesiytyi internetiin
 16. Chloe Albanesius: Rovio, 20th Century Fox Partner for 'Angry Birds Rio' pcmag.com. 28.1.2011. Viitattu 29.1.2011. (englanniksi)
 17. Angry Birds Space unveiled
 18. a b Uudet Angry Birds -pelit nyt ladattavissa myös Windows Phone 7.5 -puhelimiin
 19. Roviolta Angry Birds Star Wars -pelisarja – mukana asuja ja lautapelejä - MTV3.fi - Uutiset - IT
 20. Angry Birds Go Coming Soon! A Brand New Game from Rovio | AngryBirdsNest
 21. Angry Birds Go! Official Gameplay Trailer - Game out December 11! - YouTube
 22. http://chrome.angrybirds.com/
 23. http://apps.facebook.com/angrybirds/
 24. Mark Hachman: 'Angry Birds Friends' Takes Flight on Facebook 23.5.2012. PC Magazine. Viitattu 24.5.2012.
 25. https://archive.is/20121217144244/https://plus.google.com/games/971508122032
 26. http://fazer.angrybirds.com/
 27. http://getcrackin.angrybirds.com/
 28. http://vuelatazos.angrybirds.com/
 29. http://angrybirds.fujitv.co.jp/
 30. https://www.cheetos-angrybirds.com/game
 31. http://www.facebook.com/#!/LotusRenaultGP/app_404282706261403
 32. http://coca-cola.angrybirds.com/
 33. http://heikki.angrybirds.com/
 34. http://allfacebook.com/angry-birds-ultrabook-adventure_b96269
 35. http://www.billboard.com/news#/news/green-day-partners-with-angry-birds-1007863902.story
 36. Angry Birds spinoff Bad Piggies puts you in the shoes of the enemy | Technology News Blog - Yahoo! News
 37. Bad Piggies
 38. Olvi pistää Angry Birdsit tölkkiin
 39. Pitkänen, Pasi: Angry Birds. Pahojen possujen munakirja. Helsinki: Bonnier Books, 2011. ISBN 978-952-256-061-2.
 40. Vihaiset linnut lentävät pankkikortteihin Venäjällä 29.5.2012. Viitattu 29.5.2012.
 41. Särkänniemen Angry Birds Landin tunnus julkistettiin 13.4.2012. Viitattu 15.4.2012.
 42. Hockey Birdin esikuva ei olekaan Kummola, vaan... 11.05.2012. Viitattu 11.05.2012.
 43. Angry Birds valtaa uudet kentät – yhteistyöhön jättiseuran kanssa MTV3.fi viitattu 14.06.2012
 44. Uutinen: Angry Birds yhteistyöhön urheilujoukkueen kanssa - uusi maskottilintu luvassa Pelaajalehti.com viitattu 14.06.2012
 45. Angry Birds -leffa tekeille Yle.fi viitattu 5.5.2011
 46. Angry Birds -elokuvalle ohjaajat Yhdysvalloista HS.fi. 10.10.2013. Viitattu 10.10.2013.
 47. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=97954
 48. Animaatiosarja ja elokuva
 49. Angry Birds animated cartoon series coming this spring 7.2.2013. Viitattu 8.2.2013.
 50. Animaatiosarja alkaa syksyllä 2012 ja elokuva 2013-14
 51. Angry Birdsistä viikottainen monialustapiirretty Dome.fi viitattu 6.4.2012
 52. Lelujätti Mattel vääntää Angry Birdsistä lautapelin Helsingin Sanomat. 10.1.2011. Viitattu 13.4.2011.
 53. Angry Birds On Thin Ice Game
 54. Koko perheen lautapelit Yhteishyvä. 29.10.2011. Viitattu 29.10.2011.
 55. Tactic esitteli Angry Birds -ulkopelin Saksassa Satakunnan Kansa. 1.2.2012. Viitattu 20.3.2012.
 56. Angry Birds Splat Strike

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]