Uno (korttipeli)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uno

UNO Logo.svg

Baraja de UNO.JPG
Korttimäärä 108
Pelaajamäärä 2−10
Peliaika n. 30 min.
Kotisivut Official Mattel Uno site

Uno (espanjan ja italian sanasta uno ’yksi’) on alkuperältään yhdysvaltalainen korttipeli, jolla on oma erityinen korttipakkansa. Pelin kehitti alun perin ohiolainen Merle Robbins 1970-luvun alussa poikansa Rayn kanssa. Nykyään peliä valmistaa Mattel.

Korttipakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

108 korttia:

 • 19 sinistä korttia 0–9
 • 19 vihreää korttia 0–9
 • 19 punaista korttia 0–9
 • 19 keltaista korttia 0–9
 • 8 nosta kaksi -korttia (kaksi kutakin väriä)
 • 8 suunnanvaihto -korttia (kaksi kutakin väriä)
 • 8 ohituskorttia (kaksi kutakin väriä)
 • 4 villikorttia
 • 4 villi + nosta neljä -korttia

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen pelaaja, joka saa 500 pistettä, on voittaja. Pisteitä kerätään pääsemällä eroon kaikista korteista ennen muita kanssapelaajia. Voittaja saa pisteitä kaikista korteista, jotka kanssapelaajilla on pelin loppuessa vielä käsissään.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi jokainen pelaaja nostaa yhden kortin. Korkeimpiarvoisen kortin nostanut toimii jakajana. Toimintakorttien arvo on tässä vaiheessa nolla. Ensimmäinen kortti ei saa olla erikoiskortti

Kortit sekoitetaan ja jokaiselle jaetaan seitsemän korttia.

Loppu pakka käännetään kuvapuoli alaspäin nostopakaksi. Nostopakan ylin kortti käännetään esiin poistopakan alkukortiksi.

Pelin aloittaa jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja. Pelaaja pyrkii laittamaan poistopakan päälle kortin, jossa on sama väri, numero tai kuva kuin poistopakan ylimpänä olevassa kortissa. Esimerkiksi, jos ylin kortti on punainen 7, pelaajan on laitettava punainen kortti tai numero 7. Pelaaja voi laittaa siihen myös Villin kortin.

Jos pelaajalla ei ole laittaa sopivaa korttia, hänen on otettava nostopakasta yksi kortti käteensä. Jos myös juuri nostetun kortin voisi pelata, saa pelaaja pelata sen heti pois tai jättää pelaamatta käteensä. - Mutta muita kädessään olevia kortteja hän ei saa pelata vielä tässä vaiheessa.

Kun pelaajalla on kädessään enää yksi kortti, on hänen huudettava "UNO!". Jos pelaaja unohtaa huutaa ”UNO” ennen häntä seuraavan pelaajan vuoron alkua, saa joku unohduksen huomannut vaatia unohtajaa nostamaan käteensä kaksi uutta korttia pakasta, mutta vain ennen unohtaneen pelaajan seuraavaa omaa vuoroa. Pelaajan vuoro katsotaan alkaneeksi siitä, kun hän on laskenut kortin kädestään tai nostanut pakasta uuden. Erikoiskorttiin ei saa lopettaa

Toimintakortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasemmalta oikealle: Ohitus, Suunnanvaihto, Nosta kaksi, Villi ja Villi + nosta neljä.

Toimintakortit pelataan seuraavasti (suluissa korttien nimet 2012 julkaistusta versiosta):

Ohituskortti – Kortin lyöneestä pelaajasta seuraava menettää vuoronsa. Kortin saa lyödä joko samanvärisen kortin tai erivärisen ohituskortin päälle. Kaksinpelissä Ohituskortti antaa vain kortin lyöneelle pelaajalle uuden vuoron.

Suunnanvaihtokortti – Kortti vaihtaa pelaajien vuorojärjestyksen suunnan. Kortin saa lyödä joko samanvärisen kortin tai erivärisen Suunnanvaihtokortin päälle. Kaksinpelissä kortilla ei ole merkitystä, koska pelivuoro on siitä huolimatta seuraavalla pelaajalla.

Nosta kaksi – Kortin lyöneen pelaajan jälkeen seuraavana vuorossa oleva menettää vuoronsa ja joutuu nostamaan pakasta kaksi korttia käteen. Nosta kaksi -kortin saa lyödä joko samanvärisen kortin tai myös erivärisen Nosta kaksi -kortin päälle.

Villi kortti (Jokeri) – Kortin lyönyt pelaaja saa valita seuraavaksi pelattavan värin. Kortin saa lyödä milloin tahansa paitsi silloin, kun sen lyöjä joutuu juuri ottamaan vastaan Nosta kaksi -korttia tai Villi + nosta neljä -korttia.

Villi + nosta neljä (Nosta 4 -jokeri) – Kortin lyöneestä pelaajasta seuraava menettää vuoronsa ja nostaa pakasta neljä korttia. Lisäksi kortin lyönyt pelaaja saa valita seuraavaksi pelattavan värin. Vaikka Villi +4 -kortin lyönyt pelaaja saa sanoa värin, hän ei saa lyödä korttia silloin, kun pelaajia on yli kaksi, koska välissä on kolmas pelaaja, joka voi halutessaan lyödä minkä tahansa kortin (kunhan sen väri on se, jonka Villi +4 -kortin lyönyt pelaaja määräsi) – kolmas pelaaja voi myös lyödä Villin kortin tai Villi +4 -kortin. Pelaaja ei saa kuitenaan lyödä Villi + nosta neljä -korttia silloin, kun hänellä on kädessään myös samanvärinen kortti kuin poistopakan päällimmäinen kortti on. Muulloin kortin voi lyödä koska vain.

Rangaistukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos pelaaja unohtaa huutaa ”UNO” ja joku muu huomaa tämän sen jälkeen, kun seuraava pelaaja on jo aloittanut ja ennen sitä, kun unohtaneella pelaajalla on seuraava oma vuoronsa, joutuu unohtaja nostamaan pakasta kaksi korttia. Pelaajan vuoro katsotaan alkaneeksi siitä, kun hän on laskenut kortin kädestään tai nostanut pakasta uuden.

Jos pelaaja neuvoo toista pelaajaa, hänen on nostettava pakasta kaksi korttia. Jos pelaaja lyö kortin väärin, ja tämä huomataan, on hänen nostettava kaksi korttia pakasta.

Jos pelaaja lyö Villi + nosta neljä -kortin, saa kortteja nostamaan joutuva haastaa pelaajan: tällöin kortin lyöjän täytyy näyttää kätensä haastajalle. Jos silloin paljastuu sellainen vilppi, että kortin lyöjällä onkin kädessään poistopakkaan sopiva samanvärinen kortti, joutuu tämä nostamaan pakasta neljä korttia lisää. Jos lyöjä ei ole huijannut, joutuu haastaja itse nostamaan kuusi korttia ja menettää myös pelivuoronsa.

Pisteytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kierroksen päätyttyä lasketaan hävinneiden pelaajien korttien sisältämät pisteet yhteen, ja voittanut pelaaja saa kaikki nämä pisteet. Muut eivät saa mitään.

Korteista saa pisteitä seuraavasti:

Numerokortti lukunsa mukaan, Ohituskortti 20, Suunnanvaihtokortti 20, Nosta kaksi -kortti 20, Villi kortti 50, Villi + nosta neljä -kortti 50.

Tämän jälkeen jatketaan kierroksia niin kauan, kunnes joku saa 500 pistettä.

Muunnoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Rajoittamaton nosto (tai enemmän kuin yhteen rajoitettu nosto): Kortteja voi nostaa niin kauan, kunnes saa sopivan kortin tai ei enää halua nostaa. Nostot voidaan myös rajoittaa tai pakottaa tiettyyn määrään.
 • Usean kortin lyöminen: Voi lyödä useita kortteja, jotka sopivat poistopakkaan väriltään tai tyypiltään (numero tai erikoiskortti).
 • Kertautuva vaikutus: Jos lyö useita erikoiskortteja, niiden vaikutus kertautuu. Esimerkki: pelaaja lyö kaksi Nosta kaksi -korttia, joten seuraava nostaa neljä korttia.
 • Erilainen pistelasku: Voittaja saa nolla pistettä, muut saavat korttiensa pisteet. Se, joka ensimmäisenä saa 500 pistettä, häviää. Nyt joko hävinnyt putoaa jatkosta ja muut jatkavat voittoon asti, tai voittaja on se, jolla on vähiten pisteitä.
 • Erikoiskortilla ei saa lopettaa.
 • Joukkue-Uno: Parillinen määrä pelaajia; joukkueessa on kaksi pelaajaa, jotka eivät istu vierekkäin. Pelataan niin kuin yksilö-Unoa, mutta joukkueessa. Joukkue voittaa tai häviää.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]