Uno (korttipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uno
Korttimäärä 108
Pelaajamäärä 2−10
Ikäluokitus 7+
Peliaika n. 30 min.
Kotisivut Official Mattel Uno site (englanniksi)

Uno (espanjan ja italian sanasta uno ’yksi’) on alkuperältään yhdysvaltalainen korttipeli, jolla on oma erityinen korttipakkansa.

Unon kehitti alun perin ohiolainen parturi Merle Robbins 1970-luvun alussa perheenjäsentensä kanssa. Robbins myi pelin oikeudet eteenpäin vuonna 1972 sopimuksella, jossa hänelle maksettiin 50 000 dollarin kertamaksu ja 10 sentin rojaltimaksu jokaisesta myydystä korttipakasta.[1] Nykyään peliä valmistaa Mattel.

Korttipakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

108 korttia:

 • 19 sinistä korttia 0–9
 • 19 vihreää korttia 0–9
 • 19 punaista korttia 0–9
 • 19 keltaista korttia 0–9
 • 8 "nosta kaksi" -korttia (kaksi kutakin väriä)
 • 8 suunnanvaihto-korttia (kaksi kutakin väriä)
 • 8 ohituskorttia (kaksi kutakin väriä)
 • 4 jokerikorttia
 • 4 "nosta 4" -jokeria

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen pelaaja, joka saa 500 pistettä, on voittaja. Pisteitä kerätään pääsemällä eroon kaikista korteista ennen muita kanssapelaajia. Voittaja saa pisteitä kaikista korteista, jotka kanssapelaajilla on pelin loppuessa vielä käsissään.

Peliä pelataan usein myös niin, että pistelaskun sijaan tavoitteena on vain päästä eroon omista korteista.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi jokainen pelaaja nostaa yhden kortin. Korkeimpiarvoisen kortin nostanut toimii jakajana. Toimintakorttien arvo on tässä vaiheessa nolla.

Kortit sekoitetaan ja jokaiselle jaetaan seitsemän korttia. Loppupakka käännetään kuvapuoli alaspäin nostopakaksi. Nostopakan ylin kortti käännetään esiin poistopakan alkukortiksi. Ensimmäinen kortti ei saa olla erikoiskortti.

Pelin aloittaa jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja. Pelaaja pyrkii laittamaan poistopakan päälle kortin, jossa on sama väri, numero tai kuva kuin poistopakan ylimpänä olevassa kortissa. Esimerkiksi, jos ylin kortti on punainen 7, pelaajan on laitettava punaisia kortteja tai numero 7. Pelaaja voi laittaa siihen myös jokerikortin.

Jos pelaajalla ei ole laittaa sopivaa korttia, hänen on otettava nostopakasta yksi kortti käteensä. Jos myös juuri nostetun kortin voisi pelata, saa pelaaja pelata sen heti pois tai jättää pelaamatta käteensä. Muita kädessään olevia kortteja hän ei kuitenkaan saa pelata vielä tässä vaiheessa.

Kun pelaajalla on kädessään enää yksi kortti, on hänen huudettava "UNO!". Jos pelaaja unohtaa huutaa ”UNO” ennen häntä seuraavan pelaajan vuoron alkua, saa joku unohduksen huomannut vaatia unohtajaa nostamaan käteensä kaksi uutta korttia pakasta, mutta vain ennen unohtaneen pelaajan seuraavaa omaa vuoroa. Pelaajan vuoro katsotaan alkaneeksi siitä, kun hän on laskenut kortin kädestään tai nostanut pakasta uuden. Jos laitat +4 päälle +4 pelaaja joutuu nostamaan 8 korttia.

Toimintakortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasemmalta oikealle: ohitus, suunnanvaihto, nosta kaksi, jokeri ja nosta 4-jokeri

Toimintakortit pelataan seuraavasti:

Ohituskortti – Kortin lyöneestä pelaajasta seuraava menettää vuoronsa. Kortin saa lyödä joko samanvärisen kortin tai erivärisen ohituskortin päälle. Kaksinpelissä Ohituskortti antaa vain kortin lyöneelle pelaajalle uuden vuoron.

Suunnanvaihtokortti – Kortti vaihtaa pelaajien vuorojärjestyksen suunnan. Kortin saa lyödä joko samanvärisen kortin tai erivärisen suunnanvaihtokortin päälle. Kaksinpelissä kortti toimii kuten ohituskortti.

Nosta kaksi – Kortin lyöneen pelaajan jälkeen seuraavana vuorossa oleva menettää vuoronsa ja joutuu nostamaan pakasta kaksi korttia käteen. Nosta kaksi -kortin saa lyödä joko samanvärisen kortin tai myös erivärisen Nosta kaksi -kortin päälle.

Jokeri – Kortin lyönyt pelaaja saa valita seuraavaksi pelattavan värin. Kortin saa lyödä milloin tahansa paitsi silloin, kun sen lyöjä joutuu juuri ottamaan vastaan Nosta kaksi -korttia tai nosta 4 -jokerikorttia.

Nosta 4 -jokeri – Kortin lyöneestä pelaajasta seuraava menettää vuoronsa ja nostaa pakasta neljä korttia. Lisäksi kortin lyönyt pelaaja saa valita seuraavaksi pelattavan värin. Pelaaja ei saa kuitenkaan lyödä nosta 4 -jokerikorttia silloin, kun hänellä on kädessään myös samanvärinen kortti kuin poistopakan päällimmäinen kortti on. Muulloin kortin voi lyödä koska vain.

Rangaistukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos pelaaja unohtaa huutaa ”UNO” ja joku muu huomaa tämän sen jälkeen, kun seuraava pelaaja on jo aloittanut ja ennen sitä, kun unohtaneella pelaajalla on seuraava oma vuoronsa, joutuu unohtaja nostamaan pakasta kaksi korttia. Pelaajan vuoro katsotaan alkaneeksi siitä, kun hän on laskenut kortin kädestään tai nostanut pakasta uuden.

Jos pelaaja lyö nosta 4 -jokerikortin, saa kortteja nostamaan joutuva haastaa pelaajan: tällöin kortin lyöjän täytyy näyttää kätensä haastajalle. Jos silloin paljastuu sellainen vilppi, että kortin lyöjällä onkin kädessään poistopakkaan sopiva samanvärinen kortti, joutuu tämä nostamaan pakasta neljä korttia lisää. Jos lyöjä ei ole huijannut, joutuu haastaja itse nostamaan kuusi korttia ja menettää myös pelivuoronsa. Erikoiskorttiin saa lopettaa, kunhan lyö ainoastaan yhden erikoiskortin pöytään vuorollaan.

Pisteytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kierroksen päätyttyä lasketaan hävinneiden pelaajien korttien sisältämät pisteet yhteen, ja voittanut pelaaja saa kaikki nämä pisteet. Muut eivät saa mitään.

Korteista saa pisteitä seuraavasti: numerokortti lukunsa mukaan, ohituskortti 20, suunnanvaihtokortti 20, nosta kaksi -kortti 20, jokerikortti 50 ja nosta 4 -jokerikortti 50. Tämän jälkeen jatketaan kierroksia niin kauan, kunnes joku saa 500 pistettä.

Muunnoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Rajoittamaton nosto (tai enemmän kuin yhteen rajoitettu nosto): Kortteja voi nostaa niin kauan, kunnes saa sopivan kortin tai ei enää halua nostaa. Nostot voidaan myös rajoittaa tai pakottaa tiettyyn määrään.
 • Usean kortin lyöminen: Voi lyödä useita kortteja, jotka sopivat poistopakkaan väriltään tai tyypiltään (numero tai erikoiskortti). Peli voi tai ei voi loppua siten, että pelaaja lyö useamman kortin yhtä aikaa.
  • Tämän muunnos: voi lyödä yhden samaa väriä tai kaikki samat numerot.
  • Ratsastus: sinisen seiskan päälle voi lyödä keltaisen seiskan ja siihen vielä kuutosen.
 • Kertautuva vaikutus: Jos lyö useita erikoiskortteja, niiden vaikutus kertautuu. Esimerkki: pelaaja lyö kaksi nosta kaksi -korttia, joten seuraava nostaa neljä korttia.
  • Jos poistopakassa on jo plus 2, ja siihen lyö plus 2:n, pitää seuraavan nostaa 4.
 • Erilainen pistelasku: Voittaja saa nolla pistettä, muut saavat korttiensa pisteet. Se, joka ensimmäisenä saa 500 pistettä, häviää. Nyt joko hävinnyt putoaa jatkosta ja muut jatkavat voittoon asti, tai voittaja on se, jolla on vähiten pisteitä.
 • Joukkue-Uno: Parillinen määrä pelaajia; joukkueessa on kaksi pelaajaa, jotka eivät istu vierekkäin. Pelataan kuten yksilö-Unoa, mutta joukkueessa. Joukkue voittaa tai häviää.
 • Huijaus-Uno: Kortit tai kortti lyödään selkäpuoli ylöspäin ja kerrotaan, mikä kortti on päällimmäinen. Esimerkiksi: "kolme sinistä, päällimmäinen nelonen", vaikka löisi punaiset kortit. Nyt seuraava voi hyväksyä lyönnin tai epäillä huijausta. Jos epäily on perätön, joutuu nostamaan kaksi. Jos epäily on oikein, huijaaja joutuu nostamaan kaksi ja ottamaan lyömänsä kortit takaisin.
 • 0-7: Jos pelaaja lyö pöytään kortin 7, pelaajan täytyy vaihtaa kättä valitsemansa pelaajan kanssa. Jos pelaaja lyö pöytään kortin nolla, joutuvat kaikki pelaajat vaihtamaan kättä yhden pelaajan verran eteenpäin pelattavaan suuntaan, esim: A-B-C-D-A.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]