Ritsa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee asetta. Ritsa on myös järvi Abhasiassa.
Oksanhaarasta valmistettu ritsa.

Ritsa on leikkikalu ja pienase. Se valmistetaan usein oksanhaarasta, jonka haarukkaan viritetään kuminauha. Nykyään valmistetaan teollisia ritsoja etupäässä muovista. Ritsalla ammutaan pieniä kiviä, kuivia herneitä, hauleja, rautalangasta tai paperista ritsaa varten taivutettuja ritsanpaukkuja (sinkeleitä tai määlyjä) ja muuta tarkoitukseen sopivaa. Ritsan käytössä on omat vaaransa ja sillä voi vahingoittaa toisia, pahimmassa tapauksessa tappaa. Populaarikulttuurissa ritsa esitetään yleensä vandaalin aseena ja tunnusmerkkinä. Ritsan ammuntaosan voi tehdä vaikka pyörän sisäkumista.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanissa täydennysmies Asumaniemi vertaa ritsalla ampumista sotilaan taistelutaitoihin: "Te ette heput tiedä, kuinka paikalle mä simautan. Toissa vuonna mä ammun ritsalla purukumin open ottaan koulussa. Se on minun paras tulokseni."

Monesti "ritsaa" on myös käytetty värikuulasodissa tarkka-ampujan aseena. Monet kentät ovat kieltäneet ritsan käytön värikuulasodissa, vaikka kuulan nopeus onkin usein pienempi.

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.