Pankkikortti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pankkikortti

Pankkikortti (myös käteiskortti tai debit-kortti) on muovista valmistettu maksukortti ja käteiseen verrattava maksuväline. Pankkikortilla voi tavallisesti maksaa ostoksia ja nostaa rahaa pankkiautomaatista. Maksu peritään kortinhaltijan tililtä useimmiten muutamassa päivässä.

Monissa maissa, mm. Suomessa, käytettiin aiemmin kansallisia pankkikortteja. Kansalliset kortit eivät yleensä kelvanneet ulkomailla.

Kansainväliset Visa ja Mastercard Debit-kortit ovat nyttemmin käytännössä korvanneet kansalliset kortit monissa maissa.

Visa Electron ja Maestro ovat kansainvälisiä reaaliaikavarmenteisia pankkikortteja eli ns. online-kortteja. Niitä käytettäessä katevarmennus on pakollinen.

Veloitus ja katevarmennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pankkikortti eroaa luottokortista siten, että pankkikorttiin ei sisälly maksuaikaa tai luottoa. Pankkikortilla tehdyt maksut peritään kortin omistajan pankkitililtä usein muutaman päivän viiveellä. Viiveen takia tilin ylitys on mahdollista, vaikka se ei ole korttiehtojen mukaan sallittua.

Tilin ylitys estyy, jos maksettaessa suoritetaan katevarmennus. Siinä pankkitilin saldo tarkistetaan ja tililtä varataan ostosta vastaava rahasumma. Varsinainen veloitus voi tapahtua vasta myöhemmin. Katevarmennus on pakollinen ns. online-korteilla maksettaessa. Debit-korteilla katevarmennus on mahdollinen. Kansallisen pankkikortin kanssa maksettaessa varmennusta ei tavallisesti suoritettulähde?.

Suomalaiset pankkikortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisten pankkikorttien käyttö aloitettiin Suomessa 1970-luvun loppupuolella.[1] Kortit yleistyivät voimakkaasti 1980-luvulla.[2]

Aluksi pankkikorteissa oli vain osto-ominaisuus. 1980-luvulla niihin lisättiin mahdollisuus nostaa seteleitä pankkiautomaateista. Aiemmin pankkikorteissa oli kortinhaltijan valokuva, mutta siitä luovuttiin.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b http://newsroom.nordea.com/fi/2012/04/30/muistatko-taman-pankkikortti-eilen-ja-tanaan/ (Arkistoitu – Internet Archive) Nordea: Muistatko tämän? Pankkikortti eilen ja tänään. 30.04.2012
  2. Markku Malkamäki ja Kirsti Tanila: Elektronisten maksu- ja informaatiojärjestelmien kehitys ja maksutapamuutokset (PDF) 12.10.1990. Suomen Pankin keskustelualoitteita 22/90. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 17.9.2013. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.