Angry Birds (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Angry Birds
Angry Birdsin nykyinen kuvake
Angry Birdsin nykyinen kuvake
Kehittäjä Rovio Entertainment
Julkaisija Clickgamer.com
Chillingo Ltd.
Jakelija App Store
Google Play
AppGallery
Tuottaja Raine Mäki, Harro Grönberg, Mikko Häkkinen
Suunnittelija Jaakko Iisalo
Säveltäjä Ari Pulkkinen
Pelisarja Angry Birds
Pelimoottori SDL, OpenGL, Box2D
Julkaistu
 • 1. joulukuuta 2009 (Suomi)
 • 11. joulukuuta 2009 (muu maailma)
Lajityyppi pulmapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus Apple: 4+
ESRB: E Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 3
Alusta Android
iOS
Windows Phone
PlayStation 3
Xbox 360
Wii U
Jakelumuoto levy, digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Angry Birds (lyhennettynä AB) on suomalaisen Rovio Mobilen usealle eri mobiilialustalle kehittämä pulmapeli, joka julkaistiin vuonna 2009. Pelin tarkoituksena on lingota ritsalla lintuja sikojen rakennelmiin, sortaen rakennelmat ja tuhoten siat. Joillakin linnuilla on omia erikoiskykyjä, joita pelaaja voi hyödyntää rakennelmien tuhoamiseen. Peli on ensimmäinen Angry Birds -pelisarjan peleistä.

Sen jälkeen, kun Angry Birds julkaistiin Applen iPhonelle, iPadille ja iPod touch -laitteelle, sitä myytiin ensimmäisen puolen vuoden aikana yli 6,5 miljoonaa kopiota.[1] Myöhemmin se laajentui useille eri alustoille ja sen kokonaislatausmäärät ylittivät miljardin.[2] Peli on ollut myydyin iPhone-sovellus 67 eri maassa ja maailman myydyin mobiilipeli.[3] Angry Birds julkaistiin Facebook Gamesissa vuoden 2012 helmikuussa.[4] Facebook-version nimi muutettiin myöhemmin Angry Birds Friendsiksi.

Sarjaan on julkaistu useita muita Angry Birds -pelejä kuten Angry Birds Space ja Angry Birds Go!, jotka ovat laajentaneet pelimekaniikkaa. Alkuperäisen pelin jatko-osa Angry Birds 2 julkaistiin 30. heinäkuuta 2015. 2021 julkaistiin Angry Birds Reloaded, joka sisältää alkuperäisen pelin kentät remasteroituna sekä uutta sisältöä. Peli on pelattavissa yksinoikeudella Apple Arcade -tilauspalvelun kautta.[5][6]

Kuvakaappaus pelistä.

Angry Birdsissä pelaajalla on hallittavana joukko lintuja, joilla on tarkoitus tuhota jokaisessa tasossa olevat vihreät siat. Vihreät siat ovat kaapanneet munat lintujen pesästä, mistä raivostuneet linnut yrittävät ritsan avulla osua sikoihin tai niiden rakennelmiin.[7] Pelaaminen yhdistelee fysiikkamoottorin käyttöä ja pulmanratkaisua. Jokaista tasoa varten pelaaja saa käyttöönsä vain tietyn määrän lintuja, joiden avulla taso pitää läpäistä.[7]Rakennelmat saavat osumista vähitellen vaurioita ja niistä kertyy pelaajalle pisteitä. Monilta pelin tasoilta löytyy esineitä, joista on hyötyä sikojen tuhoamisessa, kuten TNT-laatikoita ja kiviä.

Pelissä on useita erilaisia lintuja, joista jokaisella linnulla on omat vahvuutensa. Ensimmäisissä kentissä pelaajan käytössä on vain tavallisia punaisia lintuja.[7] Pelin edetessä pelaaja saa käyttöönsä erilaisia lintuja, joista jotkut ovat tehokkaampia tiettyjen materiaalien tuhoamisessa tai joilla on erityisominaisuuksia, joita voi käyttää kun lintu on singottu ilmaan.[8] Esimerkiksi siniset linnut pystyvät jakautumaan kolmeksi linnuksi,[7] musta lintu räjähtää, keltainen lintu kiihdyttää vauhtiaan ja valkoinen lintu pudottaa räjähtävän munan. Pelin haastavammissa tasoissa mukaan tulevat myös vihreä bumerangilintu (engl. Boomerang Bird), joka bumerangin tavoin voi kääntyä takaisin sekä tummanpunainen isovelilintu (engl. Big Brother Bird), joka muistuttaa punaista lintua mutta on isompi ja tekee enemmän vahinkoa. Versiossa 2.0.0 tuli oranssi lintu, joka pullistuu pallokalan tavoin ja versiossa 3.0.0 pinkki lintu, joka puhaltaa ampumisensa jälkeen saippuakuplia, jotka nostavat ympärillään olevia kappaleita ilmaan ja pudottavat ne myöhemmin maahan. Pelissä Angry Birds 2, on myös harmaa lintu, joka tekee ilmassa kiepin ja syöksyy tähdättyyn paikkaan. Myös sikoja on eri kokoisia ja joillakin on viikset. Pienet siat ovat suhteellisen heikkoja ja tuhoutuvat helposti joko täysosumasta tai vaurioituneista rakennuksista lentelevistä rojuista, kun taas isommat siat kestävät enemmän vaurioita. Kypäräsiat (engl. Helmet Pigs) kestävät enemmän vaurioita kypäriensä ansiosta, mutta eniten vaurioita kestää harvoissa tasoissa esiintyvä Kuningassika (engl. King Pig). Myös sikoja suojaava linnoitus voi koostua erivahvuisista materiaaleista, kuten puusta, jäästä (kutsutaan myös lasiksi)[9] tai kivestä.[7] Pelissä voi saada myös 27 erilaista ”Kultaista Munaa” (engl. Golden Egg). Saadakseen munan pelaajan täytyy tehdä jokin ennaltamäärätty tehtävä, jota pelaaja ei itse tiedä.

Jokaista tasoa varten pelaaja saa käyttöönsä ennalta määrätyn lukumäärän tietyntyyppisiä lintuja tietyssä järjestyksessä.[7][8] Jos kaikki siat on tuhottu siihen mennessä kun viimeinen lintu on käytetty, taso on läpäisty ja pelaaja voi jatkaa seuraavalle tasolle.[7] Pisteitä kertyy jokaisesta tuhotusta siasta ja rakennelmien vahingoittamisesta tai tuhoamisesta, minkä lisäksi käyttämättä jääneistä linnuista saa bonuspisteitä. Kaikista linnuista saa 10 000 pistettä.[8] Tason läpäisyn jälkeen pelaajan suoritus arvostellaan tähdin yhdestä kolmeen saavutetusta pistemäärästä riippuen. Tasot voi pelata uudelleen niin monta kertaa kuin haluaa, mikä mahdollistaa lisäpisteiden- ja/tai tähtien ansaitsemisen. Tähtien keruun lisäksi pelaaja voi ostaa peliin (tai Google Chromella käyttää) lisäominaisuuden nimeltä Total Destruction, jossa pelaaja voi vaihtaa jäljellä olevat linnut sardiinipurkkiin, jonka Uljas Kotka (engl. Mighty Eagle), linnuista suurin ja mahtavin, sieppaa tuhoten samalla kaikki siat. Mutta läpäistäkseen tason Total Destruction -osuuden, tuhomittarin on noustava 100 prosenttiin, josta palkkioksi saa yhden Uljaan Kotkan sulan.[10]

Elokuussa 2012 peli sai uuden päivityksen. Päivitys toi peliin vahvistuksia, joiden avulla pelaaja voi läpäistä tasoja aikaisempaa helpommin: esimerkiksi lintujen kokoa ja ritsan tehoa voi kasvattaa. Pelin versio sisälsi 15 uutta tasoa.[11]

Alun perin pelissä oli läpäistävä ensimmäinen episodi ”Poached Eggs” (63 tasoa) avatakseen muut episodit, mutta version 2.0.0 myötä kaikki episodit tulivat suoraan pelattaviksi. Muina episodeina tähän asti ovat ilmestyneet ”Mighty Hoax” (42 tasoa), ”Danger Above” (45 tasoa), ”The Big Setup” (45 tasoa), ”Ham ’Em High” (48 tasoa, joista 3 Facebookin kautta aukeavaa), ”Mine and Dine” (45 tasoa), ”Birdday Party” (30 tasoa, joista 15 / vuosi), ”Bad Piggies” (30 tasoa, 15 lisää tulossa), ”Red’s Mighty Feathers” (15 normaalitasoa ja 15 Egg Defender -tasoa) ja bonusepisodi ”Surf and Turf” (45 tasoa, alun perin julkaistu Facebook-versiossa). Pelin 5-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistiin Birdday5-episodi, jonka tasot luotiin pelaajien Roviolle lähettämien piirustusten pohjalta.[12]

Applen iOS:n ohella peli on saatavilla Android, Symbian^3, PlayStation 3 ja webOS:lle sekä Maemoa käyttävään Nokia N900:aan. Android-käyttöjärjestelmälle peli on mainosrahoitteinen, eli pelin voi ladata maksutta. Mainosten vastaanotto aiheuttaa dataliikennettä, josta voi aiheutua kuluja käytettäessä datasiirtoon mobiiliverkkoa. Kun peli tuli Androidille jakeluun lokakuussa 2010, latausmäärät nousivat hetkessä lähes sataantuhanteen, mikä johti palvelimen kaatumiseen.[13] Latauksien kokonaismäärästä kertova laskuri palvelun sivulla jumittui samana iltana näyttämään yli miljoonan latauksen lukemaa.[14] Ominaisuuksiltaan rajoitettua, ilmaista versiota iOS:lle oli syksyllä 2010 ladattu 11 miljoonaa kertaa.[15] Tammikuussa 2011 tuli myyntiin Angry Birdsin Windows-käyttöjärjestelmälle tehty versio.[16] Maaliskuussa 2011 Rovio tiedotti, että Angry Birdsiä on ladattu eri alustoille yhteensä 100 miljoonaa kertaa.[17]

Pelistä julkaistiin toukokuussa 2011 internet-selaimilla toimiva versio. Peli toimii JavaScriptin voimalla, ja sen grafiikka on toteutettu WebGL-rajapinnan avulla. Peliä voi pelata uudemmilla tietokoneilla HD-versiona, joka tarjoaa paremman resoluution. Vanhemmille tietokoneille tarjolla on myös pienemmällä resoluutiolla varustettu versio.[18]

 1. Takahashi, Dean: Angry Birds sells 6.5M units on iPhone and flies to new smartphones GamesBeat. 13.8.2010. Viitattu 16.10.2010. (englanniksi)
 2. Niskala, Paavo: Angry Birds -pelejä ladattu yli miljardi kertaa pelaajalehti.com. 9.5.2012. Helsinki: H-Town Oy. Arkistoitu 10.5.2012. Viitattu 23.5.2012.
 3. Angry Birdsin mestaruudesta kisaava kuusivuotias Luka yllätti kaikki taidoillaan mtv3.fi. Viitattu 9.9.2011.
 4. Angry Birds havittelee miljardia käyttäjää Facebookin avulla 14.2.2012. Helsingin Sanomat. Viitattu 7.3.2012.
 5. Angry Birds Reloaded Angry Birds - YouTube-kanava. 15.6.2021. Rovio. Viitattu 23.7.2024.
 6. Pugliese, Tommaso: Angry Birds Reloaded, la recensione multiplayer.it. 20.7.2021. NetAddiction Srl. Viitattu 23.7.2024. (italiaksi)
 7. a b c d e f g Holt, Chris: Angry Birds version 1.5.3 review MacWorld.com. 2011. Mac Publishing, LLC. Arkistoitu 14.6.2010. Viitattu 22.4.2011. (englanniksi)
 8. a b c Andrew, Keith: Angry Birds (iPhone) review Pocketgamer.co.uk. 21.12.2009. Steel Media Limited. Viitattu 1.10.2011. (englanniksi)
 9. http://angrybirds.wikia.com/wiki/Ice
 10. Angry Birds Ham ‘Em High with 15 new levels & the Mighty Eagle coming out to give you a new bird flinging high: Rovio gives you level busting can of sardines! (Arkistoitu – Internet Archive)
 11. Juutilainen, Ville: Angry Birdsin uusi versio voi käydä lompakolle – klikkaisitko 16 euron lisäostoksen? mtv3.fi. 2.8.2012. Viitattu 2.8.2012.
 12. Angry Birds – It’s our 5th BirdDay! Angry Birds - YouTube-kanava. 11.12.2014. Rovio. Viitattu 23.7.2024.
 13. Angry Birdsin Android-versio sammutti Rovion Puhelinvertailu.com. Viitattu 16.10.2010.
 14. Kotilainen, Samuli: Angry Birds Androidille – kaaosta ja miljoona latausta Tietokone.fi. 18.10.2010. Arkistoitu 21.10.2010. Viitattu 25.10.2010.
 15. How did Angry Birds become a blockbuster? Mobilewebgo.com. 3.9.2010. Viitattu 17.10.2010. (englanniksi)
 16. Kotilainen, Samuli: Angry Birds tuli Windowsille – pc-versio myynnissä netissä tietokone.fi. 5.1.2011. Arkistoitu 8.1.2011. Viitattu 6.12.2011.
 17. Angry Birds sees 100 Million Downloads gamasutra.com.
 18. Selaimella pelattava Angry Birds pesiytyi internetiin

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]