Internet-roolipeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarinankerronnallinen verkkoroolipelaaminen tai verkko- tai internet-roolipelaaminen tai puhekielisesti "ropettaminen" on roolipelaamisen muoto, jossa pelaajat kirjoittavat tai piirtävät vuoropohjaista tarinaa omaan hahmoonsa eläytyen verkkopelialustoilla. Yleisimmin alustoina käytetään keskustelupalstoja tai chatteja, mutta pelaamista varten on suunniteltu myös omia ohjelmia, kuten OpenRPG. Harrastus jaotellaankin erilaisiin alaluokkiin lähinnä pelialustojen mukaan, esimerkiksi chatti- ja foorumiroolipelihin.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkoroolipelien pelitavat ja säännöt vaihtelevat paljon pelistä peliin, mutta yhdistäviä tekijöitä ovat yleensä vuoropohjaisuus sekä oman hahmon tekemisten kuvailuun keskittyminen. Pelaajat ohjaavat omia hahmojaan, ja tuottamiensa peliviestien avulla ilmaisevat muille pelaajille vaihtelevalla tarkkuudella hahmonsa liikkeistä, reaktioista sekä vuorosanoista, usein myös ajatuksista ja tuntemuksista. Vastapelaaja tai -pelaajat sitten reagoivat näihin tapahtumiin seuraavassa viestissä omilla hahmoillaan, ja niin edelleen, kunnes halutut tapahtumat päättyvät tai peli saavuttaa muuten jonkinlaisen päätöksen.

Yleisimpiä verkkoroolipelien genrejä ovat esimerkiksi fantasia, nykyaika, sekä eläimillä pelattavat pelit.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelattavien hahmojen tyylii riippuu ensisijaisesti verkkoroolipelien kategoriasta, eli käytännössä pelimaailman tyylistä, jossa niillä on tarkoitus pelata. Tapoja luoda hahmo on vähintään yhtä monta kuin pelaajiakin, ja useimmiten yksittäisissä roolipeleissä on omat sääntönsä hahmoilta vaadituille tiedoille. Yleisimmin hahmoesittelyssä pakollisia tietoja ovat hahmon nimi, ikä, ulkonäkökuvaus, sekä jonkinlainen kuvaus hahmon luonteesta. Hahmon täytyy yleensä olla kokonaan itse keksitty, ellei peli erityisesti perustu johonkin lähdeteokseen, esimerkiksi kirjaan tai TV-sarjaan. Joissakin roolipeleissä sallitaan myös netistä kopioidut kuvat (ns. "faceclaim") hahmojen esittelyissä, vaikka ne eivät olekaan tekijäoikeuden alaisia.

Verkkoroolipeleihin voi monesti luoda myös useita erilaisia hahmoja, joskin jotkut pelaajat suosivat ainoastaan yhteen hahmoon keskittymistä.

Tyypit ja genret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkoroolipelit ovat tyypeiltään ja genreiltään eli aihepiiriltään varsin monimuotoisia. Joidenkin roolipelien teema keskittyy jonkin tietyn kirjan, elokuvan tai vaikkapa mangan tai animen maailmaan (ns. "fanipohjaiset" pelit), mutta on olemassa myös laajalti pelejä, joiden koko teema on kokonaan tekijöidensä omaa tuotosta, keskittyen esimerkiksi kuvitteellisen nuorisovankilan, koiraeläinten valtaaman saaren tai kuvitteellisen, pseudokeskiaikaisen kaupungin tapahtumiin. Fantasia ja nykyaika-aiheiset pelit ovat suomenkielisissä pelipiireissä olleet pitkään kaikkein suosituimpia, mutta myös eläinkuntaan liittyviä pelejä pelataan jonkin verran, ja erityisesti koiraeläinpeleillä on vakituinen pelaajakuntansa.[1]

Alaluokkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chattiroolipelit ovat chateissa pelattavia, yleensä tekstimuotoisia verkkoroolipelejä. Usein peliviestit ovat tiiviitä, ja vaikka niiden pituus ja yksityiskohtaisuus vaihtelee, nopean pelityylinsä takia ne voivat olla hyvinkin lyhyitä.
  • Foorumiroolipelit ovat foorumeilla pelattavia, yleensä tekstimuotoisia verkkoroolipelejä. Foorumilla pelattavat pelit ovat hidastempoisempia kuin chatissa, mutta viestit saattavat olla chattipelin viestejä huomattavasti pidempiä.
  • Vieraskirjaroolipelit ovat vieraskirja-tyyppisillä alustoilla pelattavia, tekstimuotoisia verkkoroolipelejä. Usein vieraskirjapelien mekaniikka on yksinkertaisten foorumipelien kaltainen, mutta pelaajat keskittyvät tiiviimmin omien hahmojensa tekemisten kuvailuun, hahmojen välisen vuorovaikutuksen jäädessä vähäisemmäksi.
  • Taideroolipelit ovat verkkoroolipelejä, joissa pelaaminen tapahtuu pelkän kirjoittamisen sijaan kuvallisesti. Pelit toimivat usein yhdistelemällä pelaajien piirtämiä sekä kirjoittamia tapahtumia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kategoriat. Listattujen pelien määrät. RoPe-Net.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]