Taktinen roolipeli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen ruudukkopohjainen taistelunäkymä taktisessa roolipelissä.
Disgaea-pelisarja on esimerkki taktisesta roolipelistä. Kuvassa Disgaea 4: A Promise Unforgotten.

Taktinen roolipeli tai strateginen roolipeli on yksi videopelien lajityypeistä. Se yhdistelee elementtejä perinteisistä tietokoneroolipeleistä ja strategiapeleistä. Japanissa, jossa genre on suositumpi kuin länsimaissa, se tunnetaan nimellä ”simulaatioroolipeli” (SRPG). Länsimaissa verrattavia pelejä on julkaistu X-COM, Jagged Alliance ja Fallout-pelisarjoissa.[1]

Lähtökohdat ovat samantapaiset kuin normaaleissa tietokoneroolipeleissä. Pelaajalla on yleensä käytössään ryhmä komennettavia hahmoja, kukin omine hahmoluokkineen ja erikoiskykyineen. Hahmojen vahvuus riippuu siitä, millaisilla aseilla ja panssareilla ne on varustettu, sekä niiden kokemustasosta. Itse taistelutilanne koostuu yleensä ruudukkoon jaetusta kartasta, joka kuvataan useimmiten isometrisestä kuvakulmasta. Pelaaja ja vihollinen siirtävät ja suorittavat toimintoja hahmoilla vuorotellen.

Varsinainen strateginen osuus syntyy siitä, miten hahmot sijoittuvat kartalla. Esimerkiksi vahvat mutta hitaat taistelijahahmot eivät yleensä pysty kulkemaan montaakaan ruutua yhdellä vuorolla. Taikurit ja jousiampujat voivat olla muuten fyysisesti heikkoja, mutta voivat saada etulyöntiaseman tekemällä pitkän matkan hyökkäyksiä useiden ruutujen päästä. Taktiset roolipelit sisältävät usein myös hyökkäyksiä, joilla on tietty vaikutusalue (engl. area of effect). Tällaisella liikkeellä on vaikutus kaikkiin hahmoihin, jotka ovat sen kantaman alueella (esimerkiksi 3 × 3 ruudun hyökkäys voi parhaimmillaan iskeä 9 hahmoon kerralla). Huonosti asetellut hahmot voivat näin koitua ajattelemattoman pelaajan kohtaloksi.

Taktiset roolipelit ovat suuresti taisteluihin painottuva lajityyppi. Yksi huomattavimpia eroja perinteisiin tietokoneroolipeleihin onkin pelimaailman tutkimisen puute, sillä taisteluiden välillä panostetaan suurelta osin hahmojen esineiden, varusteiden ja kykyjen säätämiseen sekä uusien hahmojen värväämiseen. Taktiset roolipelit sisältävät vain harvoin moninpelin.

Taktisia roolipelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.gamershell.com/pc/paradise_cracked/review.html
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.