Selviytymispeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Selviytymispeli on toimintaseikkailupelien lajityyppi, jossa pelaaja aloittaa minimaalisilla resursseilla tavoitteena selviytyä avoimessa pelimaailmassa. Selviytymispeleissä on ominaisuuksia myös muun muassa hiekkalaatikko-, simulaatio- ja kauhupeleistä.

Selviytymispeleissä saattaa olla selviytymisestä erillinen lopullinen tavoite, kuten eteneminen pelin tarinassa tai salaisuuksien löytäminen, mutta selviytyminen on pelaajan päätavoite. Pelimekaniikka sisältää resurssien keräämistä ja välineiden valmistamista (crafting) kuten työkaluja, aseita ja suojaa. Pelaajan on lisäksi jatkuvasti huolehdittava muun muassa hahmon ravitsemustilasta ja väsymystilasta hankkimalla ruokaa ja vettä sekä lepäämällä. Muista lajityypeistä eroten selviytymispeleissä pelihahmo on jatkuvassa vaarassa kuolla, mikä pakottaa pelaajan harkitsemaan aktiivisesti hahmon tarpeita.[1] Tyypillistä lajityypin peleille on, että pelaajan on selvitäkseen joko puolustettava itseään vaarallisemmilta olennoilta rakentamalla hyvä leiri tai taisteltava itsensä ruokaketjussa korkeammalle, jolloin hänellä on pelissä enemmän valtaa.[2] Joissain selviytymispeleissä on käytössä lopullinen kuolema, jossa pelihahmon kuoltua pelaajan on aloitettava eteneminen jälleen pelin alusta.[1]

Monet selviytymispelit korostavat varovaisuutta, sillä pelaajan virheet saattavat aiheuttaa haittaa pelihahmon terveydelle. Toisaalta peli saattaa ajaa pelaajaa liikkeelle esimerkiksi ympäristön niukkojen resurssien avulla, jolloin pelaaja ei pelihahmon terveyden takia voi jäädä passiiviseksi.[1]

Varhaisimpiin lajityypin peleihin kuuluu The Oregon Trail. Pelissä oli minimaalinen tarina pelaajan keskittyessä muun muassa ravinnon hankintaan ja vammojen hoitamiseen. Lajityypin popularisoijia ovat Resident Evil -pelisarja ja Sweet Home.[3] Muita esimerkkejä lajityypin peleistä ovat Don't Starve, Rust, Subnautica ja This War of Mine.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hämäläinen, Tuukka & Manzos, Aleksandr: Pelien äärettömät maailmat : elämän suuret kysymykset digitaalisissa peleissä, s. 33–35. Viljandi: Gaudeamus, 2020. ISBN 978-952-345-053-0.
  2. The Flame in the Flood Review GameSpot. Viitattu 6.8.2022. (englanniksi)
  3. Melissa Loomis: Survival Games: Genre Still Evolving From Early Mechanics Gamerant. Viitattu 8.3.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Survival game