Visual novel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen visual novel -pelinäkymä. Alaosassa oleva dialogilaatikko näyttää hahmojen puheet. Näkymä on usein kuvattu pelihahmon silmistä.

Visual novel (jap. ビジュアルノベル, bijuaru noberu) on Japanista lähtöisin oleva videopelien tyylilaji. Se voidaan luokitella interaktiivisen fiktion (interactive fiction, IF)[1] ja tulkinnasta riippuen myös seikkailupelien alatyylilajiksi. Visual novel -pelit koostuvat yleensä ympäristöä mallintavista taustakuvista, piirretyistä kaksiulotteisista pelihahmoista, taustamusiikista, tekstikerronnasta ja mahdollisesti ääninäyttelystä. Toisinaan peleissä käytetään näyttäviä alku- ja loppuanimaatiota animesarjojen tyyliin. Visual novel -pelit muistuttavatkin usein graafiselta ilmeeltään anime- tai mangateoksia.

Pelaaja voi tyypillisesti tehdä pelin kulkuun vaikuttavia valintoja esimerkiksi monivalintakysymyksiin vastaamalla, tai valitsemalla päämääränsä annetuista vaihtoehdoista. Peleissä voi olla erilaisia lopputuloksia lisäten pelin uudelleenpelattavuutta eri vaihtoehtojen avaamiseksi.[2] Useimmiten vuorovaikutus on kuitenkin rajoitetumpaa verrattuna perinteisempiin videopeleihin ja peli keskittyy enemmänkin tarinaan, henkilöhahmoihin sekä yleiseen tunnelmaan vapaasti tutkittavan maailman sijaan.

Kinetic novel -tyylilajissa pelaajalla ei ole valintoja eikä siten vaikutusta tarinan etenemiseen.[3] Sound novel -tyylilajissa painopiste on ilmapiirillä kuten musiikilla ja ääniefekteillä, sekä teksti voidaan näyttää kuvien päällä (ei erillisessä laatikossa).[3]

Jotkut visual novelit lisäävät mukaan piirteitä graafisista seikkailupeleistä. Pelaaja voi joutua esimerkiksi tutkimaan peliympäristöä klikkaamalla kohteita hiirellä tai kosketusnäytöltä tai ratkaisemaan erilaisia pulmia.

Visual novel -pelit ovat erittäin suosittuja synnyinmaassaan Japanissa[4]. Länsimaissa markkinat ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät, ja vain harvoja pelejä lisensoidaan Japanin ulkopuolelle. Muutamien kaupallisten pelikäännösten lisäksi pelien fanit ovatkin epävirallisesti kääntäneet useita tunnettuja visual novel -pelejä.

Lajityypin pelit voivat jakaantua vielä useaan muuhun lajityyppiin kuten Otome-peli, Bishōjo-peli, roolipeli tai treffisimulaattori.

Osa lajityypin peleistä on aikuisille suunnattuja ja sisältää eroottista sisältöä (katso eroge) mutta eivät monissa peleissä.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajityypin ensimmäiseksi peliksi mainitaan The Portopia Serial Murder Case (jap. ポートピア連続殺人事件, Portopia Renzoku Satsujin Jiken).[5] Pelin julkaisi Enix vuonna 1983 NEC PC-6001 -tietokoneille.[5] Vuonna 1985 Chunsoft sovitti pelin Nintendo Entertainment Systemille (NES).[5]

Lajityyppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajityypin ytimessä on tekstiä hahmojen ja ympäristöjen esityksen kanssa.[6] Joissakin peleissä on "osoita-ja-valitse" pelimekaniikkaa ja ne sisältävät tutkimista, valintoja ja pulmia.[6] Suuri osa sisällön kokemuksesta koostuu tekstin lukemisesta.[6] Joissakin lajityypin peleissä ei ole valintoja lainkaan.[6]

Lajityypin pelit voivat olla vaihtelevampia kuin valtavirran pelit ja ovat helpommin tavoitettavissa marginaalikehittäjille kevyen kehitysprosessin ansiosta.[7]

Työkalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visual novel -pelejä voi tehdä siihen tarkoitetuilla ohjelmilla kuten Ren’Py.[2][8] Tarinoiden kulkua voi käsitellä miellekarttasovelluksilla kuten FreeMind tai tavallisella taulukkolaskentaohjelmalla.[2]

Muita työkaluja ovat muun muassa NScripter ja sen kloonit, KiriKiri sekä VNMaker.[9][10]

Tunnettuja visual novel -pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja visual novel -pelikehittäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikko Nortela: Bittien poetiikka - Digitaalisen fiktion toiminta ja tulkinta ergodisen semiotiikan näkökulmasta (PDF) (3.4.2. Interaktiivisen fiktion uudet muodot, sivu 80) 13. toukokuuta 2008. Joensuun yliopiston kirjasto. Viitattu 17. tammikuuta 2014. (suomeksi)
  2. a b c d Celso Riva: Making and selling visual novels and dating sims gamasutra.com. 13.7.2015. Viitattu 25.1.2020. (englanniksi)
  3. a b Jenni Lada: What are sound novels and kinetic novels? michibiku.com. 9.4.2018. Viitattu 29.8.2021. (englanniksi)
  4. Anime News Network - AMN and Anime Advanced Announce Anime Game Demo Downloads (englanniksi)
  5. a b c Katerina Bashova & Veno Pachovski: Visual novel researchgate.net. doi:10.13140/RG.2.1.5007.6405. Viitattu 12.2.2020. (englanniksi)
  6. a b c d Kimberley Wallace: The Emerging Visual Novel Trend: What Does The Future Hold? gameinformer.com. 31.1.2014. Viitattu 12.2.2020. (englanniksi) 
  7. Katherine Cross: Don’t like visual novels? These games might change your mind theverge.com. 25.9.2018. Viitattu 12.2.2020. (englanniksi)
  8. Keith Stuart: How to get into the games industry – an insiders' guide 20.3.2014. The Guardian. Viitattu 25.1.2020. (englanniksi)
  9. Romppanen, Janne: Visuaalisen novellin kehitystyökalut länsimaissa urn.fi. 2015. Viitattu 25.11.2020.
  10. Nguyen, Dang Khoa: Creating a game using Visual Novel Maker urn.fi. 2019. Viitattu 25.11.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]