Taktinen ammuntapeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taktinen ammuntapeli on ampumapelien alalajityyppi, johon lasketaan kuuluvaksi sekä ensimmäisen persoonan että kolmannen persoonan ammuntapelejä. Tämän lajityypin peleissä pyritään simuloimaan realistista taistelua, mikä tekee taktiikan ja varovaisuuden käytöstä nopeita refleksejä tärkeämpää.

Lajityyppiin viitataan toisinaan "sotilassimulaatiopelinä".[1]

IGN:n mukaan lajityypin peleissä on kyse "varovaisuudesta, huolellisuudesta, yhteistyöstä, koordinaatiosta, suunnittelusta ja tahdittamisesta".[2] Peleissä menestykselle tärkeitä elementtejä ovat ratkaisevat hyökkäykset, nopeat suojautumiset, taktiset perääntymiset ja viimen hetken toimet, mutta tasapainotettuina niin, että niistä tulee nautittavia aktiviteetteja.[2] Neljäksi tunnusmerkiksi sanotaan: 1) realistisesti rajoitettu pelaajan liikkuminen 2) realistisesti mallinnettu ballistiikka ja tarkkuus 3) ryhmäpohjainen lähestyminen 4) alhainen toleranssi tai alhainen vastustuskyky haavoittumiselle.[3] Toisin sanoen pelaaja liikkuu hitaammin kuin useimmissa ammuntapeleissä, tarkkuus on alhaisempi ja ammukset laskevat matkalla, mukana on ryhmä jota voi komentaa ja kaikki voivat ampua enintään pari kertaa ennen kuolemista.[3]

Yksi ensimmäisistä taktisista ammuntapeleistä on vuoden 1998 Delta Force, joka painotti realistisia aseita ja nopeita tappoja.[4] Lajiyypin kehitykseen on vaikuttanut myös SWAT-pelisarja, joka alkoi spin-offina Police Quest -seikkailupelisarjasta.[5] Tunnetuin lajityypin edustaja lienee Tom Clancy's Rainbow Six, jota videopeliala on usein kutsunut lajityyppiä selkeyttäneeksi ja määritelleeksi peliksi.[5]

Luettelo taktisista ammuntapeleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Armed Assault gamesradar.com. 21.4.2006. Viitattu 15.11.2020. (englanniksi)tarvitaan parempi lähde
  2. a b Ivan Sulic: Tactical Ops pc.ign.com. 7.5.2002. Arkistoitu 26.10.2012. ”are about caution, care, cooperation, coordination, planning, and pacing. In those games, making decisive pushes, quick moves for cover, strategic retreats, and last ditch grabs at the gold are not only important to success, but balanced in such a way that they become enjoyable activities in play.” Viitattu 15.11.2020. (englanniksi)
  3. a b David Treharne: Top 10 Tactical Shooters gamespew.com. 31.5.2016. Viitattu 15.11.2020. (englanniksi)
  4. Osborne, Scott: Delta Force: Task Force Dagger Review GameSpot. CBS Interactive Inc.. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)
  5. a b McNamara, Tom: SWAT 4 Impressions IGN Entertainment. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)


Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.