Simulaatiopeli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Avaruuslentosimulaattori)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Simulaatiopeli on viihdekäyttöön tarkoitettu simulaatio tietokonesimulaation keinoilla.

Avaruussukkulan laukaisu.

Simulaatiopeleissä pyritään yleensä mallintamaan mahdollisimman tarkasti jonkin tietyn kulkuvälineen, kuten lentokoneen, laivan, sukellusveneen, junan, avaruusaluksen tai auton käyttäytymistä. Simulaattoripelien esimuotona voidaan pitää lentäjien koulutukseen jo vuosikymmenten ajan käytettyjä lentosimulaattoreita.

Tavallisilla mikrotietokoneilla pelattavat simulaattorit eivät ohjauslaitteidensa takia saavuta samaa realismin tasoa kuin ammattilaisille tarkoitetut ja suunnitellut koulutuslaitteet, mutta parhaiden simulaattorien avulla saa kuitenkin jonkinlaisen käsityksen siitä, miltä simuloitavien laitteiden käyttäminen oikeasti tuntuu. Toisinaan myös kaupunkisimulaattoripelejä ja taloussimulaattoripelejä pidetään simulaatiopeleinä, mutta ne voidaan luokitella myös strategiapeleiksi.

Microsoftin Flight Simulator oli 1980-luvulla pitkään maailman myydyin tietokonepeli, vaikka se käsitteli vain siviili-ilmailua. Vakavasti otettavien simulaattorien lisäksi on kevyempiä ja viihteellisempiä simulaattorinomaisia pelejä. Joissakin pelaaja saa säädellä realismin tasoa itse.

Tyypillistä simulaatiopeleille on että ne ovat ns. "man-in-the-loop" eli ihmisen ohjastamia toisinkuin puhtaasti tietokonelasketut mallinnukset.

Simulaatiopelit ovat yleensä viihdekäyttöön suunnattuja eikä niitä saa käyttää esimerkiksi lentäjien sertifiointiin lentolupakirjan saamiseksi. Koulutuskäyttöön vaaditaan esimerkiksi FAA:n hyväksyntä, joka annetaan vain kokonaiselle järjestelmälle joka sisältää sekä ohjelmiston että laitteiston jota simulaatiossa käytetään.[1] X-Planesta on saatavilla myös ilmailuviranomaisten hyväksymä versio.[1]

Useat avaruuslentosimulaattorit painottavat science fiction -osuutta keksityllä teknologialla. Yksi realismiin pyrkivistä avaruusalussimulaatioista on vuonna 1992 julkaistu Shuttle.

Avaruussimulaatiopelit tai avaruuslentosimulaattorit ovat usein futuristisia science fiction -tyyppisiä simulaatiopelejä, joissa pelaaminen koostuu avaruustaisteluista sekä vaihtelevasti muusta sisällöstä kuten kaupankäynnistä ja universumin tutkimisesta. Yleinen esimerkki keksitystä teknologiasta on valoa nopeampi lentäminen. Tunnettuja lajityypin pelejä ovat esimerkiksi Elite, joka yhdisti kaupankäyntiä avaruuteen sijoittuvaan lentosimulaatiopeliin.[2]

Suunnittelukonsepteja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Simulaatiopeleissä tärkeää on antaa selkää informaatiota pelaajalle, jotta tämä voi tehdä tarkoituksenmukaisia päätöksiä.[3] Pelaajalle on jätettävä tilaa kokeilulle ja yrityksille ja erehdyksille.[3]

  1. a b FAA-Certified X-Plane x-plane.com. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  2. Bill Loguidice: The History of Elite: Space, the Endless Frontier gamedeveloper.com. 7.4.2009. Viitattu 12.3.2022. (englanniksi)
  3. a b Chris Kerr: What makes a great sim game? Oxygen Not Included designer weighs in 8.6.2017. Gamasutra. Viitattu 24.7.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]