Elite

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee avaruustaistelu- ja kaupankäyntipeliä. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Elite
Kehittäjä David Braben, Ian Bell
Julkaisija Acornsoft (en) ja Imagineer (en)
Käsikirjoittaja Robert Holdstock
Julkaistu 1984
Lajityyppi Space flight simulation game (en) ja avoin pelimaailma
Pelimuoto Yksinpeli
Alusta BBC Micro, Commodore 64, Amiga, Atari ST, MSX, Tatung Einstein
Jakelumuoto C-kasetti, levyke, pelimoduuli ja digitaalinen lataus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Elite on avaruustaistelu- ja kaupankäyntipeli, joka ilmestyi 1984 BBC Micro- ja Acorn Electron -kotitietokoneille. Pelin kehittivät David Braben ja Ian Bell. Elite oli yksi ensimmäisistä 3D-grafiikkaa käyttävistä kotitietokonepeleistä.

Eliten alkuperäinen versio BBC Micro -tietokoneella. 16-bittisiä versioita lukuun ottamatta kappaleiden pinnat olivat läpinäkyviä. Kuvassa pyörivä Coriolis-avaruusasema.

Elite käännettiin sittemmin esimerkiksi Commodore 64:lle, Commodore Amigalle, Atari ST:lle, Acorn Archimedekselle, Amstrad CPC:lle, Apple II:lle, Commodore Plus 4:lle, MSX:lle, Nintendo Entertainment Systemille, PC:lle ja ZX Spectrumille. PC-koneille on myöhemmin ilmestynyt myös EGA- ja MCGA-grafiikkaa tukeva Elite Plus.

Braben teki myös kaksi jatko-osaa pelille (Frontier: Elite II, 1993, ja Frontier: First Encounters, 1995). Niistä ei kuitenkaan tullut läheskään niin suosittuja kuin alkuperäisestä pelistä. Kumpikin julkaistiin vastoin Brabenin tahtoa pahasti keskeneräisinä. Braben haastoi tämän takia niiden julkaisijan Gametekin oikeuteen, jossa hän voitti.

Sarjan uusin peli on vuonna 2015 julkaistu Elite: Dangerous.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan lentämän avaruusaluksen tyyppi oli Cobra Mk III, joka oli vain yksi kymmenistä eri pelissä tavattavista alustyypeistä. Alusten joukossa oli pieniä, ketteriä hävittäjiä sekä valtavia rahtialuksia. Pelaajan alus oli muihin nähden keskikokoa suurempi rahtialus.

Pelin vaarallisimmat viholliset olivat thargoid-nimisiä olentoja, joiden kahdeksankulmaiset lentävää lautasta muistuttavat taistelualukset laukaisivat pieniä hävittäjiä Cobra-pilotin pään menoksi.

Itse pelissä ei ollut varsinaista juonta, vaan pelaaja sai vapaasti lennellä pitkin kahdeksaa galaksia ja tuhansia tähtijärjestelmiä, käydä kauppaa, tuhota ja ryöstää rahtialuksia, käydä avaruustaisteluita ja myös suorittaa muutamia erikseen ohjelmoituja erikoistehtäviä, joiden määrä ja laatu vaihteli eri versioiden mukaan - useimmissa Eliten versioissa näitä tehtäviä, joihin vain parhaat pääsivät käsiksi, oli viisi.

Elitessä oli erikoinen pistelaskujärjestelmä, jonka perusteella pitkään hengissä selvinnyt pelaaja sai arvonimiä. Pisteitä sai vihollialuksia tuhoamalla. Korkein arvonimi oli ELITE.

Eliten inspiroimat pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elite 2 - Frontier (Amiga). Asutuskeskuksia kupujen alla, ilmakehältään hapettoman kuun pinnalla. Taustalla kaasuplaneetta, jota kyseinen kuu kiertää.

Monet pitivät Eliteä 1980-luvulla kaikkien aikojen parhaana tietokonepelinä, ja monet pelitalot sekä harrastajat pyrkivät luomaan itse vastaavanlaisia pelejä. Eräs tunnetuimmista "elitentappajista" oli FOFT: Federation of Free Traders, josta kohuttiin paljon etukäteen, mutta joka julkaistiin pahasti keskeneräisenä eikä muutenkaan täyttänyt siihen kohdistuneita odotuksia. Tuon ajan johtaville pelikoneille, Amigalle ja Atari ST:lle, julkaistut Warhead, Starglider 2 sekä Damocles olivat sen sijaan erittäin onnistuneina pidettyjä ja klassikoksi muodostuneita avaruussimulaatioita, mutta peli-idealtaan ne olivat hieman erilaisia kuin vapaamuotoista kaupankäyntiä painottanut Elite.

Tietokonepelimaailman mullistava elitentappaja oli aiheena myös MikroBitti-lehden vuoden 1989 aprillipilassa. Pilassa esiintyneen kuvitteellisen pelin nimi oli Illuminatus ja sen oli suunnitellut kuvitteellinen "Jürgen Sternreise". Todellisuudessa artikkelin oli laatinut pääasiassa Niko Nirvi. Myöhemmin suomalaisen demoryhmän Future Crew'n jäsenet rupesivat tekemään peliä tuon artikkelin innoittamina, mutta projekti jäi heiltä kesken.

CCP Gamesin mukaan verkkopeli EVE Online on saanut paljon inspiraatiota Elitestä.

Oikeusjutut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ian Bellin ja David Brabenin välillä on vuosien varrella ollut useita lakiteknisiä välienselvittelyjä, joista tuorein on vuodelta 2005 Brabenin vaatiessa, että Bell poistaa kotisivuiltaan Elite-tiedostot, joita hänellä ei ole lupa levittää.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]